Klasyczne placki ziemniaczane odchodzą do lamusa. Zamiast ziemniaków trę inne warzywo. Są dużo lepsze

Szukasz alternatywy dla tradycyjnych placków ziemniaczanych? Tego warzywa prawdopodobnie nigdy nie jadłeś, a w sklepie nie patrzysz w jego kierunku. Jednak jego pikantny smak i chrupiąca konsystencja sprawiają, że stanowi interesującą odmianę w kuchni. Chodzi o białą rzodkiew.

W kuchni warto czasem eksperymentować i sięgać po alternatywne rozwiązania. Zamiana popularnych składników na mniej znane może otworzyć nowe możliwości smakowe i wprowadzić świeżość do naszych potraw. Dobrym przykładem jest zamiana placków ziemniaczanych na te z białej rzodkwi.

Zobacz wideo Rzodkiewka to prawdziwa królowa nowalijek. Rewelacyjnie sprawdzi się... podczas upałów

Co to jest dobra biała rzodkiew? Może być dobrym zamiennikiem ziemniaka

Biała rzodkiew, choć rzadziej spotykana w kuchni, stanowi fascynującą alternatywę dla ziemniaków. Jej pikantny smak i chrupiąca tekstura mogą dodawać wyjątkowego charakteru różnorodnym potrawom. Ponadto jest bogatym źródłem witamin i minerałów. Jest też stosunkowo tania i rzadko zwracamy na nią uwagę w sklepie, a szkoda. Eksperymentowanie z tym nietypowym warzywem może prowadzić do odkrycia nowych smakowitych kombinacji.

Co to jest dobra biała rzodkiew? Może być dobrym zamiennikiem ziemniakaCo to jest dobra biała rzodkiew? Może być dobrym zamiennikiem ziemniaka Co to jest dobra biała rzodkiew? Może być dobrym zamiennikiem ziemniaka Foto: ma-no/iStock.com

Co można zrobić z białej rzodkwi? Ten pomysł to hit

Jeżeli nie lubicie jeść białej rzodkwi na surowo, warto przygotować ją w postaci placków niczym te ziemniaczane, ale z dodatkiem sera. Podobne danie można również zrobić białej rzepy czy selera korzeniowego. Charakteryzują się one bardzo zbliżoną do siebie konsystencją.

Potrzebne składniki:

  • 1 duża biała rzodkiew
  • 1 cebula
  • 7 łyżek mąki pszennej
  • 40 g startego żółtego sera
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka soli i pieprz do smaku
  • olej do smażenia.

Aby przygotować placki z białej rzodkwi, należy najpierw oczyścić i zetrzeć warzywo na tarce, a następnie odcisnąć nadmiar soku. Posolone wiórki rzodkwi pozostawiamy na chwilę, aby sól wyprowadziła nadmiar soku. I znowu wyciskamy. Potem dodajemy startą cebulę, jajko, mąkę oraz wiórki żółtego sera, mieszając, aż powstanie jednolita masa. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, można dodać więcej mąki. Na koniec doprawiamy pieprzem i formujemy placki, smażąc je na rozgrzanym oleju na średnim ogniu po 3-4 minuty z każdej strony. Nadmiar tłuszczu można usunąć za pomocą papierowego ręcznika. Podanie takich placków na ciepło z ulubionym sosem czy dodatkami to idealna propozycja na różnorodny i smaczny posiłek.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.