Taką jajecznicą zajadają się w Turcji. Dodają 2 łyżki na 4 jajka. Menemen wychodzi puszysta jak krem

Zastanawiasz się co najlepiej jeść na śniadanie? Opcji jest wiele, ale warto spróbować tej orientalnej propozycji prosto z Turcji. Menemen to wyjątkowa jajecznica, która potrafi zaskoczyć nas smakiem. Wszystko dzięki dodatkom.

Jajkabogate w białko, witaminy oraz minerały, co czyni je wartościowym składnikiem zdrowej diety. Dodanie świeżych warzyw i ziół do jajecznicy nie tylko urozmaica jej smak, ale także zwiększa wartość odżywczą poprzez dostarczenie dodatkowych witamin, minerałów oraz przeciwutleniaczy.

Zobacz wideo Tofucznica [HAPS VEGE]

Jaka jest najlepsza jajecznica? Przepisy są różne, ale dziś wypróbuj menemen

Choć nazwa może wydawać się trudna menemen to popularne danie śniadaniowe w tureckiej kuchni, podobne do jajecznicy. Składa się z podsmażonych pomidorów, papryki, cebuli i jajek. Warzywa są smażone w oliwie z oliwek lub maśle, a następnie dodaje się do nich roztrzepane jajka. Całość mieszana jest aż do zetknięcia jajek, tworząc kremową konsystencję. Ważnym składnikiem są tutaj także świeże zioła i popularny w kraju jogurt, czyli ajranem. Ciekawostką na temat tego dania jest to, że jego nazwa pochodzi od tureckiego miasta Menemen, które jest znane ze swoich upraw warzyw i produkcji pomidorów.

Jak zrobić turecką jajecznicę? Przepis jest bardzo prosty

Aby przygotować turecką jajecznicę, potrzebujemy:

  • 4 jajka
  • 1 pomidor
  • 1 papryka (czerwona lub żółta)
  • 1 cebula
  • Kilka gałązek świeżych ziół (np. natka pietruszki, szczypiorek, koperek)
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • Sól i pieprz do smaku
  • Oliwa z oliwek lub masło do smażenia

Jak zrobić turecką jajecznicę? To prosteJak zrobić turecką jajecznicę? To proste Jak zrobić turecką jajecznicę? To proste. Foto: towfiqu ahamed/iStock.com

Jej zrobienie jest banalnie proste, a wykonanie warto zacząć od sparzenia pomidora, pozbycia się z niego skórki, a następnie pokrojenia go, papryki i cebuli w drobną kostkę. W następnej kolejności

  1. Rozgrzej oliwę z oliwek lub masło na patelni na średnim ogniu.
  2. Dodaj pokrojoną cebulę i smaż przez kilka minut, aż będzie miękka i lekko zrumieniona.
  3. Dodaj pokrojone pomidory i paprykę i smaż przez kolejne kilka minut, aż warzywa będą miękkie.
  4. W misce roztrzep jajka, dodaj do nich posiekane świeże zioła. Wymieszaj wszystko razem.
  5. Wlej jajka na patelnię z warzywami. Zmniejsz ogień i poczekaj, aż jajka zaczną się ściągać na brzegach.
  6. Delikatnie mieszaj jajka, aż będą niemalże ugotowane.
  7. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  8. Podawaj z jogurtem i posyp świeżymi ziołami.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.