Jajka są bogate w białko, witaminy oraz minerały, co czyni je wartościowym składnikiem zdrowej diety. Dodanie świeżych warzyw i ziół do jajecznicy nie tylko urozmaica jej smak, ale także zwiększa wartość odżywczą poprzez dostarczenie dodatkowych witamin, minerałów oraz przeciwutleniaczy.
Choć nazwa może wydawać się trudna menemen to popularne danie śniadaniowe w tureckiej kuchni, podobne do jajecznicy. Składa się z podsmażonych pomidorów, papryki, cebuli i jajek. Warzywa są smażone w oliwie z oliwek lub maśle, a następnie dodaje się do nich roztrzepane jajka. Całość mieszana jest aż do zetknięcia jajek, tworząc kremową konsystencję. Ważnym składnikiem są tutaj także świeże zioła i popularny w kraju jogurt, czyli ajranem. Ciekawostką na temat tego dania jest to, że jego nazwa pochodzi od tureckiego miasta Menemen, które jest znane ze swoich upraw warzyw i produkcji pomidorów.
Aby przygotować turecką jajecznicę, potrzebujemy:
Jej zrobienie jest banalnie proste, a wykonanie warto zacząć od sparzenia pomidora, pozbycia się z niego skórki, a następnie pokrojenia go, papryki i cebuli w drobną kostkę. W następnej kolejności