Jak zrobić syrop z mniszka i dlaczego warto rano wybrać się na łąkę z wielkim koszem? Mniszek lekarski jest rośliną, która wiosną i latem rośnie niemal wszędzie. Nie jest jednak bezużyteczna, jak sporo osób twierdzi. Przeciwnie, syrop z mniszka to remedium na szereg dolegliwości. Łagodzi kaszel, świetnie działa na układ krążenia oraz na stan cery i włosów. Do tego naprawdę dobrze smakuje, więc nie tylko wyleczysz nim stany zapalne, ale także posłodzisz herbatę.
Jeśli chcesz samodzielnie przygotować ten specyfik, lepiej się pośpiesz - wprawdzie roślina rośnie aż do września, jednak najlepszy syrop wychodzi z kwietniowych i majowych okazów. Dodatkowo najlepiej zbierać mniszek w słoneczny i ciepły dzień przed godziną 14. Kwiaty jednak muszą być suche i rozwinięte. Nie należy ich zatem zbierać po deszczu lub wtedy, kiedy jeszcze jest poranna rosa. Jeśli nadarzy ci się okazja, nie ociągaj się, tylko biegnij na łąkę z dużym koszem i narwij tyle kwiatów, ile zdołasz unieść. A co potem z nimi zrobić, dowiesz się, czytając poniższy przepis na syrop z mniszka.
Składniki:
Zanim jednak zabierzesz się za zbieranie kwiatów i robienie syropu, upewnij się, że na pewno zbierasz mniszek lekarski. Jest bowiem bardzo podobny do mlecza, który nie nadaje się do robienia z niego przetworów. Więcej o tym, jak odróżnić od siebie te dwie rośliny, przeczytasz w poniższym tekście: Całe życie myśleliście, że mniszek lekarski i mlecz to ta sama roślina? Nie tylko wy. Wyjaśniamy, jak je od siebie odróżnić.