• Link został skopiowany

Wiosną rośnie wszędzie, zrobisz z niego domowy kosmetyk i lekarstwo. Bierz tylko te główki

Mamy wiosnę w pełni i gdy wychodzimy na spacer, idziemy do pracy lub szkoły, nie sposób nie zwrócić uwagi na ogrom niewielkich, żółtych kwiatuszków. Rosną wszędzie - w ogródkach, na trawnikach, wyrastają w szczelinach na chodnikach i są bardzo cenne, o czym wiedzą doskonale miłośnicy domowych specyfików poprawiających zdrowie i urodę. Jak zrobić syrop z mniszka? To łatwiejsze niż myślisz, ale zwróć uwagę, jakie główki wkładasz do koszyka.
syrop z mniszka lekarskiego (zdj. ilustracyjne)
Eladstudio/istock

Jak zrobić syrop z mniszka i dlaczego warto rano wybrać się na łąkę z wielkim koszem? Mniszek lekarski jest rośliną, która wiosną i latem rośnie niemal wszędzie. Nie jest jednak bezużyteczna, jak sporo osób twierdzi. Przeciwnie, syrop z mniszka to remedium na szereg dolegliwości. Łagodzi kaszel, świetnie działa na układ krążenia oraz na stan cery i włosów. Do tego naprawdę dobrze smakuje, więc nie tylko wyleczysz nim stany zapalne, ale także posłodzisz herbatę.

Zobacz wideo Czysty ruszt, pięknie podane przekąski i szybko schłodzone napoje, czyli myki na sezon grillowy

Jeśli chcesz samodzielnie przygotować ten specyfik, lepiej się pośpiesz - wprawdzie roślina rośnie aż do września, jednak najlepszy syrop wychodzi z kwietniowych i majowych okazów. Dodatkowo najlepiej zbierać mniszek w słoneczny i ciepły dzień przed godziną 14. Kwiaty jednak muszą być suche i rozwinięte. Nie należy ich zatem zbierać po deszczu lub wtedy, kiedy jeszcze jest poranna rosa. Jeśli nadarzy ci się okazja, nie ociągaj się, tylko biegnij na łąkę z dużym koszem i narwij tyle kwiatów, ile zdołasz unieść. A co potem z nimi zrobić, dowiesz się, czytając poniższy przepis na syrop z mniszka.

Remedium na szereg dolegliwości. Jak zrobić syrop z mniszka?

Składniki:

  • ok. 400 główek mniszka (powinny być dobrze rozwinięte),
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny,
  • 1 l wody,
  • ok. 1 kg cukru.

Domowy syrop z mniszka - sposób wykonania:

  1. Rozłóż gazetę lub tekturę i wyłóż na nią zerwane kwiaty. Pozostaw na chwilę, by owady, które mogą być w środku, wypełzły. Następnie przygotuj duży garnek i wsyp do niego kwiaty. Lekko je zgnieć i zalej wodą. Gotuj na średnim ogniu przez pół godziny. Następnie wlej sok z cytryny i gotuj przez kolejne 15 minut.
  2. Wyłącz gaz pod garnkiem, dokładnie zamieszaj i przykryj całość gazą. Odstaw na dobę w temperaturze pokojowej. 
  3. Po 24 godzinach odcedź kwiaty. Następnie zagotuj wywar i dodaj do niego cukier. Kiedy się rozpuści, zmniejsz moc palnika i na wolnym ogniu gotuj przez pół godziny.
  4. Gorący syrop przelej do słoiczków i szczelnie je zakręć. Następnie odwróć denkami do góry i przykryj słoiczki kocem. Poczekaj, aż całkowicie ostygną. Tak przygotowane słoiczki trzymaj w suchym i ciemnym miejscu.

Zanim jednak zabierzesz się za zbieranie kwiatów i robienie syropu, upewnij się, że na pewno zbierasz mniszek lekarski. Jest bowiem bardzo podobny do mlecza, który nie nadaje się do robienia z niego przetworów. Więcej o tym, jak odróżnić od siebie te dwie rośliny, przeczytasz w poniższym tekście: Całe życie myśleliście, że mniszek lekarski i mlecz to ta sama roślina? Nie tylko wy. Wyjaśniamy, jak je od siebie odróżnić.

Więcej o: