zioła
-
Czosnek niedźwiedzi a zimowit jesienny - uważaj, aby ich nie pomylić! Podpowiadamy, czym się różnią
Czosnek niedźwiedzi to roślina cechująca się bardzo silnymi właściwościami prozdrowotnymi. Wykorzystywano ją już w czasach starożytnych. O jej walorach napiszemy w poniższym artykule. Dowiedz się, jak ją rozpoznać i sprawdź przepisy na pyszne dani...
-
Przyprawy czasem trzymamy latami. Jak długo można je przechowywać? "Teściowa miała z 2013"
Anyżek z datą ważności z poprzedniego stulecia, mięta starsza niż pierwsza "Kraina Lodu"... Czy przeterminowanymi potrawami można się zatruć? Podpowiadamy, jak długo przechowywać je w szafkach i kiedy najlepiej wyrzucić.
-
Czosnek niedźwiedzi ma cenne właściwości, ale uwaga na trujące podobieństwa. Czy można go zbierać? Jak go wykorzystać?
Jedliście już w tym sezonie czosnek niedźwiedzi? Jeśli nie, to najwyższy czas to nadrobić. Wyjaśniamy, czy można go zbierać, jak odróżnić go od innych roślin i do jakich dań dodawać.
-
Syrop z pokrzywy, czyli magiczny eliksir wiecznej urody i zdrowia. Najlepszy jest z konkretnych liści
Pokrzywa to roślina, która wielu z nas nie kojarzy się raczej pozytywnie, a wielka szkoda. Ten niepozorny chwast jest naturalnym kosmetykiem i świetnym suplementem. Syrop z pokrzywy poprawia urodę, kondycję skóry i układu hormonalnego a dodatkowo...
-
Rośnie niemal wszędzie, a doskonale sprawdzi się w kuchni. Zrobisz z niego pesto i farsz do tarty
Podagrycznik pospolity to najczęściej zmora właścicieli ogródków, ale też rolników. Można go znaleźć niemal wszędzie - w zaroślach, rowach, zacienionych lasach, ale też... wysypiskach odpadów. Roślina ta ma bowiem niewielkie wymagania i wyjątkowo...
-
Sianie rzeżuchy: właściwości zdrowotne i smaczne przepisy
Rzeżucha to łatwa w uprawie roślina, najczęściej wysiewana w domach przed Wielkanocą. Stanowi nie tylko świąteczną ozdobę - warto ją wysiewać i hodować przez cały rok, gdyż jest prosta i tania w uprawie, a przy tym wyjątkowo bogata w witaminy i...
-
Ziemniaki z piekarnika krok po kroku. Przepis dla zabieganych
Przepis na ziemniaki z piekarnika jest prosty, szybki, a efekt końcowy zachwyca! Można podawać je jako samodzielną przekąskę na imprezie lub z mięsem do obiadu. Dowiedz się jak wykonać znakomite pieczone ziemniaczki.
-
Koperek - lepiej mrozić czy suszyć? Jak go przechowywać?
Chcesz mieć koperek zawsze pod ręką? Możesz go zamrozić lub ususzyć. Podpowiadamy, którą metodę wybrać i jak przechowywać koperek.
-
Sok z pokrzyw i jego właściwości. Jak go zrobić?
Dlaczego warto robić sok z pokrzyw? Przecież roślina ta jest uważana za pospolity chwast, nieostrożne obchodzenie się z nim może zaś skończyć się poparzeniem. Warto jednak poznać inne właściwości pokrzywy.
-
Robisz pesto z czosnku niedźwiedziego? Jeden błąd i może skończyć się tragedią
Zarówno jego właściwości, jak i niezastąpiony smak sprawiają, że w naszych kuchniach coraz częściej pojawia się czosnek niedźwiedzi. Pesto jest jednym z popularniejszych przepisów z jego wykorzystaniem. Okazuje się jednak, że z tą recepturą trzeba...
-
Najlepszy sposób na umycie truskawek. Potrzebujesz tylko dwóch składników
-
Ogórki małosolne - przepis w kilku krokach. Sprawdzona receptura babci. Będą chrupiące i pyszne
-
Połączenie pomidora z ogórkiem jest szkodliwe? Eksperci obalają popularny mit żywieniowy
-
Mięso już zawsze będzie mięciutkie. Wystarczy zastąpić wodę innym dodatkiem
-
"Milionerzy". Padło pytanie o kuloodporną kawę. Było warte 75 tys. zł. Uczestnik zaryzykował
- Typy mąki pszennej - sprawdź, jakie są i czym się od siebie różnią
- Naleśniki biszkoptowe to przepis na bardzo puszyste smakołyki. Nie tylko dzieci je pokochają
- Czosnek niedźwiedzi a zimowit jesienny - uważaj, aby ich nie pomylić! Podpowiadamy, czym się różnią
- Co zrobić, żeby rosół nie był mętny? Mamy 4 sprawdzone triki, które zapewnią klarowność rosołu
- Sernik na zimno. Przepis na puszysty deser z sezonowymi owocami i galaretką - idealny do kawy
-
Sezon na pokrzywy trwa. A co z nich zrobić? Leśnicy z Lasów Państwowych podpowiadają: ciasto!
Pokrzywa dobra na wszystko, a szczególnie do ciasta. Czy może być lepsze źródło rekomendacji niż pracownicy Lasów Państwowych? Podali superprosty przepis na pyszny wypiek. Potrzeba tylko kilku składników.
-
Czosnek niedźwiedzi to źródło witamin, ale łatwo pomylić go z trującą konwalią. Podpowiadamy, jak je rozróżnić
Czosnek niedźwiedzi zyskuje coraz większą popularność wśród domowych kucharzy. Spotkać go można na leśnych polanach, choć takich zbiorów nie polecamy, bo roślina jest pod częściową ochroną. Gdzie zatem szukać czosnku niedźwiedziego i do czego możn...
-
Sezon na pokrzywę: właśnie teraz najlepiej ją zbierać. Co z niej zrobić i jak przyrządzić, żeby nie parzyła? [PORADNIK]
Traktowana jak zbędny chwast albo największy wróg dzieciństwa. Pokrzywa ma niezbyt dobrą opinię, a szkoda! Warto się nad nią pochylić, ale nie po to, by się jej pozbyć.
-
Zielony sos frankfurcki - dobry do pieczonych mięs i jajek. Idealny na wielkanocny stół. Jak go zrobić?
Zielony sos frankfurcki to pyszny dodatek do mięs, wędlin, ziemniaków, jajek i szparagów. W Niemczech podaje się go do mięs przygotowywanych na Wielkanoc, a coraz częściej gości on na stole w dni powszednie. Jak zrobić zielony sos frankfurcki?...
-
Kuchenne afrodyzjaki. Być może nawet nie wiedzieliście, że macie je w swojej szafce
Z naturalnych afrodyzjaków znacie tylko czekoladę? Jest ich znacznie więcej i na pewno macie je w swoich kuchennych szafkach. Czego szukać? Sprawdźcie
-
Potrzebujesz ziół do obiadu, a sklepy zamknięte? W Gdańsku powstała pachnąca farma miejska
Gdańszczanie! Zapomnieliście zaopatrzyć się w świeże zioła podczas zakupów, a sklepy już zamknięte? Nie ma się czym martwić. Gdański Zarząd Dróg i Zieleni przygotował farmę miejską, z której każdy może sobie uszczknąć świeże zioła.
-
Herbatka z oregano na zdrowie. Jak ją zrobić? Podpowiadamy
Oregano jest dobrze znane jako przyprawa do różnych dań - przede wszystkim do pizzy, spaghetti czy potraw z mięsa. Roślina ta ma również zastosowanie w lecznictwie, można ją przygotować między innymi jako napar. Herbatka z oregano - jak ją zrobić?...
-
Jak przedłużyć żywotność świeżego koperku? Wystarczy suchy słoik
Koperek to jedno z ziół, które najczęściej spotyka się w polskich kuchniach. Trudno wyobrazić sobie młode ziemniaki albo pieczoną rybę bez jego dodatku. Co jednak, gdy kupiliście go zbyt dużo, a nie chcecie, by się zmarnował? Oto kilka sposobów...
-
Doniczkowa bazylia z supermarketu szybko ci więdnie? Pewnie popełniasz te trzy błędy
Żywot krzaczka bazylii kupionego w sklepie zwykle kończy się po maksymalnie kilku dniach. To po części wina tego, jak jest hodowana i przechowywana, ale są sposoby, by przedłużyć jej trwałość.
-
Zielnik Polski od marki Herbapol - witalność i siła przez cały rok!
Produkty z linii Zielnik Polski to zróżnicowana oferta dla tych wszystkich, którzy chcą aktywnie wspomagać swój organizm prozdrowotnymi właściwościami polskich ziół. Ostropest plamisty, Kwiat Głogu oraz Dziurawiec to warianty, które w ostatnim rok...
-
Warzywa, owoce i zioła zawsze świeże? Lodówka to nie zawsze dobry pomysł!
Przeciętny Polak w ciągu roku marnuje ponad 200 kg jedzenia. Aby ograniczyć marnowanie żywności, trzeba przemyśleć swoje decyzje zakupowe, ale także zadbać o to, by już kupione produkty jak najdłużej zachowały świeżość. Jak w takim razie...
-
Kolendra dzieli miłośników jedzenia. Dlaczego niektórzy jej nienawidzą? To wina genów
Kolendra - można ją kochać albo nienawidzić. To zioło rzadko pozostaje dla kogoś neutralnym doznaniem. Dlaczego jednak niektórzy nie mogą go znieść, podczas gdy inni mogliby dodawać kolendrę do każdej potrawy? Jest na to naukowe wyjaśnienie.
-
Ciasto na słono - z ziołami, rybą, mięsem [7 PRZEPISÓW]
Słodkie ciasta są pyszne, ale co, jeśli za nimi nie przepadacie? Wybierzcie te słone - mają mnóstwo zalet. Można je zjeść nie tylko jako przekąskę, ale również na śniadanie, obiad czy kolację. Ciasto na słono z łatwością zabierzecie również na wynos.