zioła
-
Kiedy zaczynam prychać, robię penicylinę ubogich. Wlej do garnka, wsyp szklankę i zagotuj
Jesień to czas, kiedy infekcje przyklejają się do nas szybciej niż liście do butów. Jako wsparcie w leczeniu przeziębienia można wtedy wykorzystać stary, domowy sposób, który od lat działa bez zarzutu. Tylko kilka składników, kilkanaście minut i...
-
Nie dodawaj tego do sosu pomidorowego. Włosi mówią wprost: traci cały smak
Niektóre dodatki, które mają wzbogacić smak sosu pomidorowego, w rzeczywistości potrafią go całkowicie zepsuć. Doświadczeni kucharze przestrzegają przed dwoma popularnymi składnikami, które odbierają potrawie głębię i naturalny aromat. Tłumaczą,...
-
Lepszy niż oregano i rozmaryn. Wystarczy odrobina, a danie nabiera głębi. Babcie suszyły go na strychu
Cząber to zapomniane zioło, które ponownie zdobywa popularność w polskich kuchniach. Jego wyrazisty smak sprawia, że zastępuje oregano i rozmaryn, a dodatkowo wspiera trawienie. To aromatyczna przyprawa, która może odmienić smak potraw i korzystni...
-
Jedna łyżeczka i ogórki kiszone smakują zupełnie inaczej. Wychodzą lepsze niż u babci
Niby proste, ale każdy, kto choć raz próbował je samodzielnie przygotować, wie, że mają swoje kaprysy. Sekret tkwi nie tylko w jakości warzyw, lecz także w wodzie, soli i odpowiednim zestawie przypraw. Jak zrobić dobre ogórki kiszone, które będą...
-
Upiekłam wieczorem, a rano nie było ani jednej. Spróbujesz raz i nie wrócisz do kajzerek
Chrupiące bułeczki śniadaniowe są miękkie w środku, lekko rumiane z wierzchu i pięknie pachną zaraz po upieczeniu. Świetnie sprawdzają się na ciepło z masłem lub jako baza do kanapek. Warto zrobić je z różnymi dodatkami, szczególnie gdy chcemy...
-
To quiz kulinarny, w którym pytamy o zioła i przyprawy. Kto się podejmie?
Jesteście gotowi na kolejne kulinarne wyzwanie? Tym razem przepytamy was z ziół i przypraw, które zapewne znajdują się w zapleczu waszych kuchni. Kto powalczy tutaj o okrągły komplecik punktów? My ze swojej strony będziemy mocno trzymać kciuki!
-
Pudełka po lodach trafiły do kosza. Teraz zioła mrożę tylko tak. Nie tracą na aromacie
Włożenie zieleniny do zamrażarki to świetny sposób, by zatrzymać smak lata na dłużej. Jednak mało kto zastanawia się nad jednym: jaki pojemnik jest najlepszy do mrożenia ziół? Wybór zazwyczaj pada na opakowanie po lodach, ale można zrobić to lepiej.
-
Na włoskiej wyspie piją zioła i dożywają setki. Sekret tkwi w trzech składnikach
Co pić na długowieczność? Mieszkańcy pewnej włoskiej wyspy mają na to prostą odpowiedź - ziołowy napar. Robią go codziennie i notują jeden z najwyższych odsetków stulatków na świecie. Można go przygotować samodzielnie, a składniki znajdziesz w...
-
Kiedy sadzić koper? Lepiej wiedzieć wcześniej. Później zostaje tylko zazdrość plonami sąsiadów
Kiedy sadzić koper, aby liście były bujne i aromatyczne? Najlepiej zaplanować wysiew w odpowiednich warunkach pogodowych i na nie byle jakim stanowisku. Dzięki temu będzie można cieszyć się jego smakiem przez cały rok. Sprawdź, który termin wybrać.
-
Wiosną rośnie wszędzie, zrobisz z niego domowy kosmetyk i lekarstwo. Bierz tylko te główki
Mamy wiosnę w pełni i gdy wychodzimy na spacer, idziemy do pracy lub szkoły, nie sposób nie zwrócić uwagi na ogrom niewielkich, żółtych kwiatuszków. Rosną wszędzie - w ogródkach, na trawnikach, wyrastają w szczelinach na chodnikach i są bardzo...
-
Francuzi ją uwielbiają. Wygląda jak pietruszka, smakuje jak anyż. Możesz zerwać na łące
Trybula to zioło, o którym już dawno zapomnieliśmy. Jej charakterystyczny zapach i smak sprawiają, że może wzbogacić wiele dań. Choć niektórzy mogli nawet o niej nie słyszeć, jest świetnym zamiennikiem pietruszki.
-
Babcie uwielbiały i trudno się dziwić. Działa na nerki, zaparcia, infekcje. Dodawaj nie tylko do zupy
Jakie właściwości ma lubczyk? Działa antybakteryjnie i przeciwzapalnie, jednak to nie koniec jego zalet. Nic dziwnego, że babcie tak chętnie go uprawiały. Znajdziesz go w każdym sklepie i śmiało może rosnąć na parapecie.
-
Możesz pomylić z pietruszką. Ma dużo wit. C, a jej smak współgra z pomidorami, marchewką i selerem
Ta roślina znana jest od bardzo dawna, a jej właściwości prozdrowotne kiedyś były szeroko wykorzystywane w ziołolecznictwie. Dziś uprawiana jest głównie przez pasjonatów, którzy wykorzystują liście rośliny m.in. jako dodatek do zup, składnik surów...
-
Rozpoznasz zioła na zdjęciach? To quiz wiedzy dla prawdziwych znawców
Majeranek, rozmaryn, mięta... To są podstawy aromatycznej kuchni! Jeśli cenisz sobie te rośliny, to quiz wiedzy stworzony z myślą o tobie. Wykażesz się i zdobędziesz 10/10 punktów? Życzymy powodzenia!
-
Marzysz o świeżym szczypiorku? Nie leć do sklepu. Weź doniczkę i trzymaj się zasad. Zbiory będą bujne
Zioła i warzywa na balkonie to świetny sposób na dostęp do świeżych, zdrowych dodatków do potraw przez niemal cały rok. Jednym z najłatwiejszych i najbardziej popularnych do uprawy jest szczypiorek. Jak go posadzić i pielęgnować, aby cieszyć się...
-
Quiz kulinarny dla smakoszy. Rozpoznasz zioła na zdjęciach? Pobij 8/11
Oto quiz kulinarny dla prawdziwych znawców smaku. Zadanie jest proste: musisz jedynie rozpoznać zioła na zdjęciach. Jeśli rzadko bywasz w kuchni, to w tym quizie możesz mieć jednak pod górę! Zgarniesz 11 aromatycznych punktów? Przekonajmy się!
-
Polacy wyrywają jako chwasty, a to bezcenne warzywo. Liście możesz wrzucić do zupy albo sałatki
Żółtlica jest pospolicie widywana w Polsce i przez wielu traktowana jak uporczywy i niechciany chwast. Okazuje się jednak, że ta niepozorna roślina to bezcenny skarb nie tylko dla zdrowia. Możesz po nią sięgać także w kuchni. Na co działa żółtlica...
-
Quiz kulinarny dla smakoszy. Rozpoznasz zioła na zdjęciach? Pobij 8/11
Oto quiz kulinarny dla prawdziwych znawców smaku. Zadanie jest proste: musisz jedynie rozpoznać zioła na zdjęciach. Jeśli rzadko bywasz w kuchni, to w tym quizie możesz mieć jednak pod górę! Zgarniesz 11 aromatycznych punktów? Przekonajmy się!
-
Jeśli chcesz zrzucić kilka kilogramów, napij się odpowiedniej herbaty. Te rośliny potrafią zdziałać cuda
Odchudzanie to czasochłonny proces, który może przynieść spektakularne skutki. Kluczem do sukcesu jest odpowiednio dobrana dieta - warto wspomagać ją darami natury o magicznym działaniu oczyszczającym. Choć w sklepach można znaleźć specjalne...
-
Ogrodnik zdradził, jak szybko wyhodować zioła w domu. "To jest jak miniszklarnia"
Każdy, kto choć raz próbował wyhodować w domu własne zioła, wie, że to nie zawsze prosta sprawa. Popularny ogrodnik zdradził jednak sposób na to, by wyrosły szybko i były bardzo bujne. Wystarczy wykorzystać dużą, plastikową butelkę np. po mleku....
-
Mrożony koperek w pudełku po lodach zna każdy. Ja wolę zachować go na zimę nieco inaczej
Koperek doskonale urozmaica smak wielu potraw, przekąsek i sosów. Aby przedłużyć jego świeżość, nierzadko decydujemy się go zakonserwować. Najlepszy sposób to - o dziwo - nie ten z pudełkiem po lodach, a... ze słoikiem i solą.
-
Niby chwast, a w rzeczywistości niepowtarzalny skarb. Inni wyrywają na potęgę, ja zabieram do kuchni
Nie wszystkie rośliny uważane za chwasty są nic niewarte. Takim przykładem może być nie tylko mniszek lekarski, często mylony z mleczem, lecz także bluszczyk kurdybanek. Zapewne udało ci się go dostrzec i to nie raz, okazuje się jednak, że ma wiel...
-
3,36 zł. Za tyle zrobiła obiad dla 4 osób. Nazbierała "chwastów" i ugotowała zupę
Natura dzieli się swoim bogactwem z każdym, kto zechce po nie sięgnąć. Nie inaczej jest z jedzeniem. Okazuje się, że spacerując, możemy znaleźć pod stopami wiele jadalnych roślin. Warto wykorzystywać je w kuchni, ponieważ są pyszne i zdrowe. Jak...
-
W tym quizie pytamy o najpopularniejsze zioła. Ile z nich znasz?
Wiedzieliście, że 17 kwietnia to Dzień Zielarza?
-
Ta niedoceniana roślina o nieprzeciętnym smaku i aromacie często mylona jest z natką pietruszki
Obecnie ta roślina w Polsce jest nieco zapomniana, a z całą pewnością niedoceniana. Tymczasem warto mieć ją w swoim ogródku nie tylko z uwagi na łatwość uprawy, ale i walory kulinarne oraz właściwości lecznicze. Podpowiadamy, co wyróżnia ją wśród...
-
Takiego pesto nawet Włoch ci pozazdrości. Właśnie trwa sezon na liście, więc bierz się do roboty
Mało kto zdaje sobie sprawę, jak pyszne może być pesto z czosnku niedźwiedziego. Przepis nie jest skomplikowany, dlatego warto zwrócić uwagę na składniki i sposób przygotowania, i zacząć działać. To świetny dodatek do wielu dań - nie tylko tych z...
-
Magda Gessler nazwała go ulubioną przyprawą Polaków. Przyspiesza trawienie, uśmierza ból
Ląduje w barszczu czerwonym, flakach, żurku, sosach. Dodaje się go do roślin strączkowych, np. bobu i fasoli, i to nie tylko dla smaku. Jest składnikiem kiełbas i innych mięs. Ma więc mocno ugruntowaną pozycję w polskiej kuchni, a Magda Gessler w...
-
Niepozorny, a kryje ogromną moc. To ziele dodajemy do rosołu, ale lista zastosowań jest dłuższa
Niektórzy nie wyobrażają sobie bez niego niedzielnego rosołu, inni zaś niesłusznie omijają go szerokim łukiem. Lubczyk ogrodowy, o którym dzisiaj mowa to ukryty super food, który warto zastosować w domowym menu. Poza niebanalnym smakiem ma także...
-
Torowiska tramwajowe w Warszawie pachną... pizzą. "Nie oddajemy fartucha!"
"U nas torowiska tramwajowe pachną pizzą" - pisze na Facebooku Miasto Stołeczne Warszawa. Czyżby władze stolicy wysmarowały szyny ciastem drożdżowym i sosem pomidorowym? Oczywiście nie, to tylko żart, a pizzowy zapach udało się uzyskać mniej...
-
Odróżnisz miętę od melisy? W tym QUIZIE 10/10 zdobędą tylko znawcy!
Jakich ziół używacie najczęściej?
-
Weekendowy chlebek ziołowy to hit w moim domu. Robię go co tydzień, a najważniejsze jest masło
Jeśli zastanawiasz się, co pysznego upichcić na weekend, mam dla ciebie mój sprawdzony przepis. Chlebek ziołowy do rwania to nie tylko przepyszna przekąska, ale także nieodłączny element spotkań z przyjaciółmi lub przyjęć przy grillu. Jak go zrobi...
-
Pracowałam dwa lata w restauracji. Ten trik sprawiał, że koperek był smaczny i świeży nawet kilka tygodni
Trudno wyobrazić sobie niedzielny obiad bez dodatku świeżego koperku. Polacy dodają go ochoczo do młodych ziemniaków, mizerii, czy warzywnych surówek. Niestety, w takie upały zioła więdną w zastraszającym tempie. Jak sprawić, że będą świeże o wiel...
-
Nie ma lepszej zupy na obiad. Będziesz do niej wracać przy każdej okazji. Główny składnik jest pyszny
Zupy nie kojarzą się nam z obiadem, który pasuje do lata. Zazwyczaj o tej porze roku chętniej robimy potrawy, które nie są tak bardzo rozgrzewające. Jednak ta zupa genialnie sprawdzi się jako kolacja na chłodniejsze letnie wieczory. To, co w sobie...
-
Natka pietruszki ekspresowo więdnie? Ten patent pozwoli zachować ziele przy życiu znacznie dłużej
Natka pietruszki więdnie jak szalona? Z tym banalnie prostym trikiem podtrzymasz zieleninę przy życiu znacznie dłużej niż dotychczas. Bez kombinowania, mrożenia i specjalnych gadżetów. Wystarczy odrobina sprytu i patent z wrzątkiem lub bawełnianą...
-
Jakie zioła na odchudzanie są skuteczne? Delikatnie i z umiarem pij herbatkę baletnicy
Zioła na odchudzanie to bezpieczny sposób, aby pozbyć się zbędnych kilogramów. Pamiętaj jednak, aby żadnej mieszanki nie traktować jak magiczny eliksir. Zadaniem herbatki baletnicy jest przyspieszenie metabolizmu, dzięki czemu szybciej zauważysz...
-
Syrop z mięty jest przepyszny, a przepis na niego dziecinnie prosty. Połącz te cztery składniki i gotowe
Jak przyrządzić syrop z mięty? Przepis na ten pyszny dodatek do napojów, deserów i różnych potraw jest dziecinnie prosty i każdy sobie z nim poradzi. Do przygotowania syropu potrzeba tylko czterech składników.
-
Posadź tę roślinę w doniczce i postaw przy oknie. Męczący problem z komarami i muchami się nie powtórzy
Zioła i przyprawy są nieocenione w kuchni. Wiele z nich, poza walorami smakowymi, ma też cenne właściwości zdrowotne oraz... odstraszające owady. Dziś skupimy się na mięcie. Powszechnie stosowana podczas gotowania, może być też pomocna w walce z...
-
Cenny chwast, który bezmyślnie niszczysz. Dlaczego nie warto pozbywać się skrzypu? "Uroda rośnie ci na polu"
Ta prehistoryczna roślina nazywana także pieszczotliwie końskim ogonem rośnie w najlepsze na polach, łąkach i w ogrodach, uprzykrzając życie ogrodnikom. Fakt, szybko się rozprzestrzenia i nie potrzebuje dużo do szczęścia, dlatego kosimy ją i...
-
Tak chrupiących ziemniaków jeszcze nie jadłeś. Mamy aż trzy sposoby na to, jak przygotować idealną przekąskę do grilla
Trudno o smaczniejszy i łatwiejszy do przygotowania dodatek do obiadu. Pieczone ziemniaki będą hitem każdego dania, pod warunkiem, że wyjdą idealnie chrupiące. Jak to osiągnąć? Należy zastosować kilka drobnych trików, dzięki którym skórka ziemniak...
-
Lubczyk nie tylko do smaku, ale również na zdrowie. Czy znasz jego właściwości? Babcie uwielbiały go nie bez powodu
Niektórzy nie wyobrażają sobie bez niego niedzielnego rosołu, inni zaś zawsze wykorzystują go, by wzbogacić smak gulaszu. Nie każdy jednak wie, że lubczyk poza walorami smakowymi, charakteryzuje się również wieloma właściwościami zdrowotnymi. Wart...