zioła
-
Magda Gessler nazwała go ulubioną przyprawą Polaków. Przyspiesza trawienie, uśmierza ból
Ląduje w barszczu czerwonym, flakach, żurku, sosach. Dodaje się go do roślin strączkowych, np. bobu i fasoli, i to nie tylko dla smaku. Jest składnikiem kiełbas i innych mięs. Ma więc mocno ugruntowaną pozycję w polskiej kuchni, a Magda Gessler w...
-
Niepozorny, a kryje ogromną moc. To ziele dodajemy do rosołu, ale lista zastosowań jest dłuższa
Niektórzy nie wyobrażają sobie bez niego niedzielnego rosołu, inni zaś niesłusznie omijają go szerokim łukiem. Lubczyk ogrodowy, o którym dzisiaj mowa to ukryty super food, który warto zastosować w domowym menu. Poza niebanalnym smakiem ma także...
-
Torowiska tramwajowe w Warszawie pachną... pizzą. "Nie oddajemy fartucha!"
"U nas torowiska tramwajowe pachną pizzą" - pisze na Facebooku Miasto Stołeczne Warszawa. Czyżby władze stolicy wysmarowały szyny ciastem drożdżowym i sosem pomidorowym? Oczywiście nie, to tylko żart, a pizzowy zapach udało się uzyskać mniej...
-
Odróżnisz miętę od melisy? W tym QUIZIE 10/10 zdobędą tylko znawcy!
Jakich ziół używacie najczęściej?
-
Weekendowy chlebek ziołowy to hit w moim domu. Robię go co tydzień, a najważniejsze jest masło
Jeśli zastanawiasz się, co pysznego upichcić na weekend, mam dla ciebie mój sprawdzony przepis. Chlebek ziołowy do rwania to nie tylko przepyszna przekąska, ale także nieodłączny element spotkań z przyjaciółmi lub przyjęć przy grillu. Jak go zrobi...
-
Pracowałam dwa lata w restauracji. Ten trik sprawiał, że koperek był smaczny i świeży nawet kilka tygodni
Trudno wyobrazić sobie niedzielny obiad bez dodatku świeżego koperku. Polacy dodają go ochoczo do młodych ziemniaków, mizerii, czy warzywnych surówek. Niestety, w takie upały zioła więdną w zastraszającym tempie. Jak sprawić, że będą świeże o wiel...
-
Nie ma lepszej zupy na obiad. Będziesz do niej wracać przy każdej okazji. Główny składnik jest pyszny
Zupy nie kojarzą się nam z obiadem, który pasuje do lata. Zazwyczaj o tej porze roku chętniej robimy potrawy, które nie są tak bardzo rozgrzewające. Jednak ta zupa genialnie sprawdzi się jako kolacja na chłodniejsze letnie wieczory. To, co w sobie...
-
Natka pietruszki ekspresowo więdnie? Ten patent pozwoli zachować ziele przy życiu znacznie dłużej
Natka pietruszki więdnie jak szalona? Z tym banalnie prostym trikiem podtrzymasz zieleninę przy życiu znacznie dłużej niż dotychczas. Bez kombinowania, mrożenia i specjalnych gadżetów. Wystarczy odrobina sprytu i patent z wrzątkiem lub bawełnianą...
-
Jakie zioła na odchudzanie są skuteczne? Delikatnie i z umiarem pij herbatkę baletnicy
Zioła na odchudzanie to bezpieczny sposób, aby pozbyć się zbędnych kilogramów. Pamiętaj jednak, aby żadnej mieszanki nie traktować jak magiczny eliksir. Zadaniem herbatki baletnicy jest przyspieszenie metabolizmu, dzięki czemu szybciej zauważysz...
-
Syrop z mięty jest przepyszny, a przepis na niego dziecinnie prosty. Połącz te cztery składniki i gotowe
Jak przyrządzić syrop z mięty? Przepis na ten pyszny dodatek do napojów, deserów i różnych potraw jest dziecinnie prosty i każdy sobie z nim poradzi. Do przygotowania syropu potrzeba tylko czterech składników.
- Pieczywo nie jest naszym wrogiem? "Wszystko możemy, jeżeli umiemy"
- Stary przepis na sałatkę z jajkami. W PRL-u każdy robił ją na Wielkanoc
- Poznaj ten zawód! Lektor - Stara dobra szkoła pracy głosem. Rozmowa z Mirosławem Uttą lMATERIAŁ PROMOCYJNY
- Idealna pieczeń na Wielkanoc. Dodaj marynatę, a mięso będzie soczyste
- Obiad, który robi się sam. Ułóż składniki w naczyniu i włóż do piekarnika
- Wielkanocna rolada czekoladowa. Sekret tkwi w egzotycznej nucie
- To źle wpłynie na smak żurku. Magda Gessler przestrzega, by nie dodawać tego składnika
- Puszysty, wysoki, wilgotny z lekką cytrynową nutą - taki sernik to ja rozumiem
- Co włożyć do koszyczka wielkanocnego? Poznaj tradycje i symbole świąt
- Dlaczego w restauracjach do solniczek wsypują ryż? Powody są dwa, jeden mniej oczywisty
-
Posadź tę roślinę w doniczce i postaw przy oknie. Męczący problem z komarami i muchami się nie powtórzy
Zioła i przyprawy są nieocenione w kuchni. Wiele z nich, poza walorami smakowymi, ma też cenne właściwości zdrowotne oraz... odstraszające owady. Dziś skupimy się na mięcie. Powszechnie stosowana podczas gotowania, może być też pomocna w walce z...
-
Cenny chwast, który bezmyślnie niszczysz. Dlaczego nie warto pozbywać się skrzypu? "Uroda rośnie ci na polu"
Ta prehistoryczna roślina nazywana także pieszczotliwie końskim ogonem rośnie w najlepsze na polach, łąkach i w ogrodach, uprzykrzając życie ogrodnikom. Fakt, szybko się rozprzestrzenia i nie potrzebuje dużo do szczęścia, dlatego kosimy ją i...
-
Tak chrupiących ziemniaków jeszcze nie jadłeś. Mamy aż trzy sposoby na to, jak przygotować idealną przekąskę do grilla
Trudno o smaczniejszy i łatwiejszy do przygotowania dodatek do obiadu. Pieczone ziemniaki będą hitem każdego dania, pod warunkiem, że wyjdą idealnie chrupiące. Jak to osiągnąć? Należy zastosować kilka drobnych trików, dzięki którym skórka ziemniak...
-
Lubczyk nie tylko do smaku, ale również na zdrowie. Czy znasz jego właściwości? Babcie uwielbiały go nie bez powodu
Niektórzy nie wyobrażają sobie bez niego niedzielnego rosołu, inni zaś zawsze wykorzystują go, by wzbogacić smak gulaszu. Nie każdy jednak wie, że lubczyk poza walorami smakowymi, charakteryzuje się również wieloma właściwościami zdrowotnymi. Wart...
-
Ten przepis na sernik zdradziła mi cukierniczka. Goście spadną z krzeseł, gdy zobaczą główny składnik
Sernik w takiej odsłonie nie jest popularnym wypiekiem, a to wielki błąd. Dlaczego? nie tylko świetnie wygląda, a także jego smak wyróżnia się na tle innych wypieków. Aby go zrobić wystarczy dodać kilka listków popularnego zioła. To właśnie ten...
-
Co to za zioło? Myślisz, że bez problemu rozpoznasz?
Jeśli rzadko bywasz w kuchni, to o punkty może być trudno!
-
Doda zamiast kawy pije ten specyfik. Kosztuje grosze, a jest kwintesencją zdrowia i pomaga utrzymać wagę
Zdaniem Dody, picie kawy jest passe. 39-letnia gwiazda stawia na inne, naturalne specyfiki, które dodają jej energii, są gwarancją dobrego samopoczucia i nienagannej sylwetki. Zielone rarytasy są jej ulubionym napojem o poranku każdego dnia.
-
Syrop z mniszka lekarskiego. Żeby działał jeszcze lepiej, dodaj ostrą przyprawę i zapomnij o przeziębieniu
Mniszek lekarski w najlepsze rozrósł się na łąkach, w ogrodach i aż żal nie skorzystać z tego dobrodziejstwa. Dziś mamy dla was przepis na syrop z mniszka lekarskiego, ale nie taki zwykły. Wystarczy dodać do niego już jeden korzeń magicznej...
-
Dla każdego był to prawdziwy postrach, dziś robi się z niej zupę. To aromatyczne wiosenne danie
Kto by pomyślał, że postrach dzieciństwa może być tak pyszny i zdrowy. Ta zielona roślina kiedyś była omijana przez wszystkich, dziś podaje się ją na rodzinnym obiedzie. Na wiosenne lekkie danie jest jak znalazł.
-
Mówią o niej "chwast i szkodnik", a to zielony potencjał na zupę. Wiosenne danie jak u babci na wsi
Zupa z chwastów to nie żarty, a obłędnie smaczny i zdrowy przepis rodem z polskiej wsi. Zielone liście można znaleźć w każdym ogrodzie czy parku, jednak unikamy ich jak ognia i depczemy na potęgę. Warto jednak zmienić dotychczasowe nawyki i postaw...
-
To konkurencja dla klasycznych kotletów. Trudno uwierzyć, że takie połączenie może być tak dobre
Do ziemniaków i domowej surówki najlepiej pasuje soczysty kotlet. Najczęściej podaje się te zrobione z mięsa mielonego lub schabu. Jednak wiosna rządzi się swoimi prawami, a co za tym idzie, warto zrobić coś nowego i świeżego. Z tym przepisem na...
-
Odstrasza szkodniki i komary. Obniża poziom cukru we krwi i łagodzi ukąszenia. Nie musisz go kupować
Liść laurowy to niezbędna przyprawa w kuchni. Trudno wyobrazić sobie bez niej gotowanie. To zioło ma jednak też wiele innych cennych właściwości. Nie tylko nadaje smaku potrawom, lecz także skutecznie odstrasza niektóre szkodniki. Regularnie...
-
Leczniczy chwast za chwilę się rozrośnie. Zrywaj, zalewaj wrzątkiem i pożegnaj ból stawów i ziemistą cerę
Podobno sam Achilles używał tej rośliny, by uśmierzyć ból i przyśpieszyć gojenie bitewnych ran. Krwawnik pospolity to niepozorny chwast, który za chwilę rozrośnie się po polach, łąkach i na poboczach. Jak tylko go zobaczysz, rwij ile uniesiesz -...
-
Kiedy siać koper ogrodowy? Sposób uprawy, suszenie
Koperek rośnie w przydomowych ogródkach bardzo często. Jest smaczny, zdrowy i łatwy w uprawie. Kiedy siać koper ogrodowy w grządkach? Jak uprawiać koper ogrodowy, aby cieszyć się jego smakiem? Zainteresowanym podpowiemy, gdzie kupić nasiona kopru...
-
Rosół, przepis na naturalną zupę bez dodatku chemii. Użyj tej przyprawy i pozbądź się maggi w płynie
Jak ugotować rosół? Przepis jest prosty, jednak za ostateczny smak odpowiadają w dużej mierze użyte przyprawy. Dawniej nie było chemicznych dodatków, które mają za zadanie wzmocnić smak. Dlatego, aby powrócić do korzeni, sięgniemy po naturalne zio...
-
Jak wybrać przyprawę do bigosu? Najlepiej stwórz własną! Kompozycja, która podkreśli głębię smaku
Jak wybrać przyprawę do bigosu? To pytanie zadajemy sobie zwłaszcza przed świętami, kiedy na głowie mamy wiele kulinarnych planów. Choć w sklepie możemy dostać wiele gotowych mieszanek, to jednak najlepiej przyrządzić własną. Dzięki temu unikniemy...
-
Penicylina ubogich - sposób babci na jesienne prychanie i kichanie. Trzy składniki i żadna infekcja cię nie dopadnie
Penicylina ubogich to nie żaden inflacyjny wynalazek, a sprawdzony przez dziesiątki lat domowy sposób na jesienne infekcje. Penicylina ubogich to nic innego jak ziołowy syrop, którym raczyły nas nasze babcie i prababcie, kiedy tylko robiło się...
-
Sposób "na ręcznik" uratuje nie jedno danie. Dzięki niemu zachowasz świeżość i smak
Świeża zielenina to składnik, bez którego kuchnia nie tylko byłaby nudna, a także mniej smaczna. Problemem takich produktów jest to, że szybko tracą na świeżości. Sposobów, aby przedłużyć ich żywotność jest wiele, ale tylko jeden jest bardzo...
-
Czarny bez - zapomniana roślina o niezwykłych właściwościach. Możesz wykorzystać nie tylko jej owoce
Czarny bez - kiedy zbierać jego owoce i kwiaty? Ta roślina ma bardzo szerokie zastosowanie, choć ostatnio stała się nieco zapomniana. A szkoda, bo czarny bez wzmacnia odporność, jest bogaty w witaminy i ma działanie przeciwwirusowe oraz...
-
Soczysta i miękka karkówka prosto od Magdy Gessler. Czas pieczenia jest kluczowy
Odpowiednio przypieczone i soczyste mięso to marzenie każdego kucharza. Magda Gessler zdradza, gdzie tkwi klucz do tak wypieczonej karkówki. Jak się okazuje, istotny jest czas pieczenia i dodatki.
-
Jak przedłużyć świeżość natki? Ta prosta metoda sprawi, że zielenina nie zwiędnie
Świeża zielenina to składnik, bez którego kuchnia byłaby nudna, mniej kolorowa i znacznie mniej aromatyczna. Niestety częstym problemem jest więdnięcie ziół, są jednak na to sprawdzone metody. Jak przedłużyć świeżość natki? Ten prosty trik sprawi,...
-
Jamie Oliver zdradza tajniki jak przedłużyć świeżość ziół. Sposobów jest wiele
Świeże zioła są z pewnością niezastąpione w kuchni. Nie tylko ją ozdabiają, gdy trzymamy je w doniczkach na parapecie, a także nadają głębszy smak potrawom. Jednak nie zawsze możemy długo cieszyć się ich świeżością. Kucharz Jamie Oliver zdradził c...
-
Mrożenie warzyw i owoców. Zobacz, co można (a czego nie) trzymać w ujemnych temperaturach [LISTA]
Mrożenie warzyw i owoców to sposób na długotrwałe przechowywanie. Dzięki odpowiedniemu przygotowaniu do procesu mrożenia niektóre owoce i warzywa nie utracą swoich właściwości odżywczych oraz smaku... Sprawdź, co możesz (a czego nie) trzymać w...
-
Te zioła powinny znaleźć się w twojej kuchni. Urozmaicą smak dań i pozytywnie wpłyną na zdrowie
Zioła od wielu lat stanowiły remedium dla różnych dolegliwości. Kiedy zmagamy się z mdłościami i bólem brzucha, parzymy sobie rumianek, koperek lub miętę. Włosomaniaczki zaś polecają codzienne picie skrzypu i pokrzywy, które wzmacniają włosy i...
-
Jak pozbyć się kreta z ogrodu? Wystarczy, że posadzisz te kwiaty, a twoje uprawy będą bezpieczne
Jak pozbyć się kreta z ogrodu? Wiele osób zadaje sobie to pytanie. Zanim zdecydujemy się na walkę z tym szkodnikiem drastycznymi sposobami, warto wypróbować te bardziej humanitarne. Okazuje się, że nie musimy robić nic poza posadzeniem w ogrodzie...
-
Najlepsze herbatki na trawienie. Pomogą w problemach z jelitami, wątrobą i żołądkiem
Herbatki na trawienie bardzo często przychodziły nam z pomocą, gdy zmagaliśmy się z różnymi problemami z układem pokarmowym. Wspomagały leczenie bólu brzucha, nudności, zaparć i biegunek. Ziołowe nalewki przygotowywały nasze babcie i prababcie.
-
Czosnek niedźwiedzi a zimowit jesienny - uważaj, aby ich nie pomylić! Podpowiadamy, czym się różnią
Czosnek niedźwiedzi to roślina cechująca się bardzo silnymi właściwościami prozdrowotnymi. Wykorzystywano ją już w czasach starożytnych. O jej walorach napiszemy w poniższym artykule. Dowiedz się, jak ją rozpoznać i sprawdź przepisy na pyszne dani...
-
Przyprawy czasem trzymamy latami. Jak długo można je przechowywać? "Teściowa miała z 2013"
Anyżek z datą ważności z poprzedniego stulecia, mięta starsza niż pierwsza "Kraina Lodu"... Czy przeterminowanymi potrawami można się zatruć? Podpowiadamy, jak długo przechowywać je w szafkach i kiedy najlepiej wyrzucić.
-
Czosnek niedźwiedzi ma cenne właściwości, ale uwaga na trujące podobieństwa. Czy można go zbierać? Jak go wykorzystać?
Jedliście już w tym sezonie czosnek niedźwiedzi? Jeśli nie, to najwyższy czas to nadrobić. Wyjaśniamy, czy można go zbierać, jak odróżnić go od innych roślin i do jakich dań dodawać.
-
Syrop z pokrzywy, czyli magiczny eliksir wiecznej urody i zdrowia. Najlepszy jest z konkretnych liści
Pokrzywa to roślina, która wielu z nas nie kojarzy się raczej pozytywnie, a wielka szkoda. Ten niepozorny chwast jest naturalnym kosmetykiem i świetnym suplementem. Syrop z pokrzywy poprawia urodę, kondycję skóry i układu hormonalnego a dodatkowo...