zioła
-
Babcie uwielbiały i trudno się dziwić. Działa na nerki, zaparcia, infekcje. Dodawaj nie tylko do zupy
Jakie właściwości ma lubczyk? Działa antybakteryjnie i przeciwzapalnie, jednak to nie koniec jego zalet. Nic dziwnego, że babcie tak chętnie go uprawiały. Znajdziesz go w każdym sklepie i śmiało może rosnąć na parapecie.
-
Możesz pomylić z pietruszką. Ma dużo wit. C, a jej smak współgra z pomidorami, marchewką i selerem
Ta roślina znana jest od bardzo dawna, a jej właściwości prozdrowotne kiedyś były szeroko wykorzystywane w ziołolecznictwie. Dziś uprawiana jest głównie przez pasjonatów, którzy wykorzystują liście rośliny m.in. jako dodatek do zup, składnik surów...
-
Rozpoznasz zioła na zdjęciach? To quiz wiedzy dla prawdziwych znawców
Majeranek, rozmaryn, mięta... To są podstawy aromatycznej kuchni! Jeśli cenisz sobie te rośliny, to quiz wiedzy stworzony z myślą o tobie. Wykażesz się i zdobędziesz 10/10 punktów? Życzymy powodzenia!
-
Marzysz o świeżym szczypiorku? Nie leć do sklepu. Weź doniczkę i trzymaj się zasad. Zbiory będą bujne
Zioła i warzywa na balkonie to świetny sposób na dostęp do świeżych, zdrowych dodatków do potraw przez niemal cały rok. Jednym z najłatwiejszych i najbardziej popularnych do uprawy jest szczypiorek. Jak go posadzić i pielęgnować, aby cieszyć się...
-
Quiz kulinarny dla smakoszy. Rozpoznasz zioła na zdjęciach? Pobij 8/11
Oto quiz kulinarny dla prawdziwych znawców smaku. Zadanie jest proste: musisz jedynie rozpoznać zioła na zdjęciach. Jeśli rzadko bywasz w kuchni, to w tym quizie możesz mieć jednak pod górę! Zgarniesz 11 aromatycznych punktów? Przekonajmy się!
-
Polacy wyrywają jako chwasty, a to bezcenne warzywo. Liście możesz wrzucić do zupy albo sałatki
Żółtlica jest pospolicie widywana w Polsce i przez wielu traktowana jak uporczywy i niechciany chwast. Okazuje się jednak, że ta niepozorna roślina to bezcenny skarb nie tylko dla zdrowia. Możesz po nią sięgać także w kuchni. Na co działa żółtlica...
-
Quiz kulinarny dla smakoszy. Rozpoznasz zioła na zdjęciach? Pobij 8/11
Oto quiz kulinarny dla prawdziwych znawców smaku. Zadanie jest proste: musisz jedynie rozpoznać zioła na zdjęciach. Jeśli rzadko bywasz w kuchni, to w tym quizie możesz mieć jednak pod górę! Zgarniesz 11 aromatycznych punktów? Przekonajmy się!
-
Jeśli chcesz zrzucić kilka kilogramów, napij się odpowiedniej herbaty. Te rośliny potrafią zdziałać cuda
Odchudzanie to czasochłonny proces, który może przynieść spektakularne skutki. Kluczem do sukcesu jest odpowiednio dobrana dieta - warto wspomagać ją darami natury o magicznym działaniu oczyszczającym. Choć w sklepach można znaleźć specjalne...
-
Ogrodnik zdradził, jak szybko wyhodować zioła w domu. "To jest jak miniszklarnia"
Każdy, kto choć raz próbował wyhodować w domu własne zioła, wie, że to nie zawsze prosta sprawa. Popularny ogrodnik zdradził jednak sposób na to, by wyrosły szybko i były bardzo bujne. Wystarczy wykorzystać dużą, plastikową butelkę np. po mleku....
-
Mrożony koperek w pudełku po lodach zna każdy. Ja wolę zachować go na zimę nieco inaczej
Koperek doskonale urozmaica smak wielu potraw, przekąsek i sosów. Aby przedłużyć jego świeżość, nierzadko decydujemy się go zakonserwować. Najlepszy sposób to - o dziwo - nie ten z pudełkiem po lodach, a... ze słoikiem i solą.
-
Wilgotna i mięciutka jak marzenie. Babkę wielkanocną zrób z tym napojem
-
Mięciutkie placuszki z serka wiejskiego. Racuchy mogą się schować
-
Istniała od 1937 roku. Zamyka się popularna cukiernia spod Warszawy
-
Ten biszkopt rośnie jak szalony i nie opada. Dodaj sekretny składnik
-
Na Podkarpaciu robią pierogi srokate. Sekretem jest niecodzienny farsz
- Zupa z pieczonej papryki jak z restauracji. Podkręcisz ją pewnym owocem
- Ugotowane jajka w lodówce. Jak długo wytrzymają? Odpowiedź zaskoczy
- Aksamitne, pulchne i błyskawiczne. To najlepsze placki pod słońcem
- Najlepsze śniadanie z jajkami. Szakszuka "na winie" syci aż do obiadu i pomaga schudnąć
- Nie pieczarka i nie łosoś. Inna ryba z kiszonym ogórkiem tworzy eksplozję smaku w faszerowanych jajkach
-
Niby chwast, a w rzeczywistości niepowtarzalny skarb. Inni wyrywają na potęgę, ja zabieram do kuchni
Nie wszystkie rośliny uważane za chwasty są nic niewarte. Takim przykładem może być nie tylko mniszek lekarski, często mylony z mleczem, lecz także bluszczyk kurdybanek. Zapewne udało ci się go dostrzec i to nie raz, okazuje się jednak, że ma wiel...
-
3,36 zł. Za tyle zrobiła obiad dla 4 osób. Nazbierała "chwastów" i ugotowała zupę
Natura dzieli się swoim bogactwem z każdym, kto zechce po nie sięgnąć. Nie inaczej jest z jedzeniem. Okazuje się, że spacerując, możemy znaleźć pod stopami wiele jadalnych roślin. Warto wykorzystywać je w kuchni, ponieważ są pyszne i zdrowe. Jak...
-
W tym quizie pytamy o najpopularniejsze zioła. Ile z nich znasz?
Wiedzieliście, że 17 kwietnia to Dzień Zielarza?
-
Ta niedoceniana roślina o nieprzeciętnym smaku i aromacie często mylona jest z natką pietruszki
Obecnie ta roślina w Polsce jest nieco zapomniana, a z całą pewnością niedoceniana. Tymczasem warto mieć ją w swoim ogródku nie tylko z uwagi na łatwość uprawy, ale i walory kulinarne oraz właściwości lecznicze. Podpowiadamy, co wyróżnia ją wśród...
-
Takiego pesto nawet Włoch ci pozazdrości. Właśnie trwa sezon na liście, więc bierz się do roboty
Mało kto zdaje sobie sprawę, jak pyszne może być pesto z czosnku niedźwiedziego. Przepis nie jest skomplikowany, dlatego warto zwrócić uwagę na składniki i sposób przygotowania, i zacząć działać. To świetny dodatek do wielu dań - nie tylko tych z...
-
Magda Gessler nazwała go ulubioną przyprawą Polaków. Przyspiesza trawienie, uśmierza ból
Ląduje w barszczu czerwonym, flakach, żurku, sosach. Dodaje się go do roślin strączkowych, np. bobu i fasoli, i to nie tylko dla smaku. Jest składnikiem kiełbas i innych mięs. Ma więc mocno ugruntowaną pozycję w polskiej kuchni, a Magda Gessler w...
-
Niepozorny, a kryje ogromną moc. To ziele dodajemy do rosołu, ale lista zastosowań jest dłuższa
Niektórzy nie wyobrażają sobie bez niego niedzielnego rosołu, inni zaś niesłusznie omijają go szerokim łukiem. Lubczyk ogrodowy, o którym dzisiaj mowa to ukryty super food, który warto zastosować w domowym menu. Poza niebanalnym smakiem ma także...
-
Torowiska tramwajowe w Warszawie pachną... pizzą. "Nie oddajemy fartucha!"
"U nas torowiska tramwajowe pachną pizzą" - pisze na Facebooku Miasto Stołeczne Warszawa. Czyżby władze stolicy wysmarowały szyny ciastem drożdżowym i sosem pomidorowym? Oczywiście nie, to tylko żart, a pizzowy zapach udało się uzyskać mniej...
-
Odróżnisz miętę od melisy? W tym QUIZIE 10/10 zdobędą tylko znawcy!
Jakich ziół używacie najczęściej?
-
Weekendowy chlebek ziołowy to hit w moim domu. Robię go co tydzień, a najważniejsze jest masło
Jeśli zastanawiasz się, co pysznego upichcić na weekend, mam dla ciebie mój sprawdzony przepis. Chlebek ziołowy do rwania to nie tylko przepyszna przekąska, ale także nieodłączny element spotkań z przyjaciółmi lub przyjęć przy grillu. Jak go zrobi...
-
Pracowałam dwa lata w restauracji. Ten trik sprawiał, że koperek był smaczny i świeży nawet kilka tygodni
Trudno wyobrazić sobie niedzielny obiad bez dodatku świeżego koperku. Polacy dodają go ochoczo do młodych ziemniaków, mizerii, czy warzywnych surówek. Niestety, w takie upały zioła więdną w zastraszającym tempie. Jak sprawić, że będą świeże o wiel...
-
Nie ma lepszej zupy na obiad. Będziesz do niej wracać przy każdej okazji. Główny składnik jest pyszny
Zupy nie kojarzą się nam z obiadem, który pasuje do lata. Zazwyczaj o tej porze roku chętniej robimy potrawy, które nie są tak bardzo rozgrzewające. Jednak ta zupa genialnie sprawdzi się jako kolacja na chłodniejsze letnie wieczory. To, co w sobie...
-
Natka pietruszki ekspresowo więdnie? Ten patent pozwoli zachować ziele przy życiu znacznie dłużej
Natka pietruszki więdnie jak szalona? Z tym banalnie prostym trikiem podtrzymasz zieleninę przy życiu znacznie dłużej niż dotychczas. Bez kombinowania, mrożenia i specjalnych gadżetów. Wystarczy odrobina sprytu i patent z wrzątkiem lub bawełnianą...
-
Jakie zioła na odchudzanie są skuteczne? Delikatnie i z umiarem pij herbatkę baletnicy
Zioła na odchudzanie to bezpieczny sposób, aby pozbyć się zbędnych kilogramów. Pamiętaj jednak, aby żadnej mieszanki nie traktować jak magiczny eliksir. Zadaniem herbatki baletnicy jest przyspieszenie metabolizmu, dzięki czemu szybciej zauważysz...
-
Syrop z mięty jest przepyszny, a przepis na niego dziecinnie prosty. Połącz te cztery składniki i gotowe
Jak przyrządzić syrop z mięty? Przepis na ten pyszny dodatek do napojów, deserów i różnych potraw jest dziecinnie prosty i każdy sobie z nim poradzi. Do przygotowania syropu potrzeba tylko czterech składników.
-
Posadź tę roślinę w doniczce i postaw przy oknie. Męczący problem z komarami i muchami się nie powtórzy
Zioła i przyprawy są nieocenione w kuchni. Wiele z nich, poza walorami smakowymi, ma też cenne właściwości zdrowotne oraz... odstraszające owady. Dziś skupimy się na mięcie. Powszechnie stosowana podczas gotowania, może być też pomocna w walce z...
-
Cenny chwast, który bezmyślnie niszczysz. Dlaczego nie warto pozbywać się skrzypu? "Uroda rośnie ci na polu"
Ta prehistoryczna roślina nazywana także pieszczotliwie końskim ogonem rośnie w najlepsze na polach, łąkach i w ogrodach, uprzykrzając życie ogrodnikom. Fakt, szybko się rozprzestrzenia i nie potrzebuje dużo do szczęścia, dlatego kosimy ją i...
-
Tak chrupiących ziemniaków jeszcze nie jadłeś. Mamy aż trzy sposoby na to, jak przygotować idealną przekąskę do grilla
Trudno o smaczniejszy i łatwiejszy do przygotowania dodatek do obiadu. Pieczone ziemniaki będą hitem każdego dania, pod warunkiem, że wyjdą idealnie chrupiące. Jak to osiągnąć? Należy zastosować kilka drobnych trików, dzięki którym skórka ziemniak...
-
Lubczyk nie tylko do smaku, ale również na zdrowie. Czy znasz jego właściwości? Babcie uwielbiały go nie bez powodu
Niektórzy nie wyobrażają sobie bez niego niedzielnego rosołu, inni zaś zawsze wykorzystują go, by wzbogacić smak gulaszu. Nie każdy jednak wie, że lubczyk poza walorami smakowymi, charakteryzuje się również wieloma właściwościami zdrowotnymi. Wart...
-
Ten przepis na sernik zdradziła mi cukierniczka. Goście spadną z krzeseł, gdy zobaczą główny składnik
Sernik w takiej odsłonie nie jest popularnym wypiekiem, a to wielki błąd. Dlaczego? nie tylko świetnie wygląda, a także jego smak wyróżnia się na tle innych wypieków. Aby go zrobić wystarczy dodać kilka listków popularnego zioła. To właśnie ten...
-
Co to za zioło? Myślisz, że bez problemu rozpoznasz?
Jeśli rzadko bywasz w kuchni, to o punkty może być trudno!
-
Doda zamiast kawy pije ten specyfik. Kosztuje grosze, a jest kwintesencją zdrowia i pomaga utrzymać wagę
Zdaniem Dody, picie kawy jest passe. 39-letnia gwiazda stawia na inne, naturalne specyfiki, które dodają jej energii, są gwarancją dobrego samopoczucia i nienagannej sylwetki. Zielone rarytasy są jej ulubionym napojem o poranku każdego dnia.
-
Syrop z mniszka lekarskiego. Żeby działał jeszcze lepiej, dodaj ostrą przyprawę i zapomnij o przeziębieniu
Mniszek lekarski w najlepsze rozrósł się na łąkach, w ogrodach i aż żal nie skorzystać z tego dobrodziejstwa. Dziś mamy dla was przepis na syrop z mniszka lekarskiego, ale nie taki zwykły. Wystarczy dodać do niego już jeden korzeń magicznej...
-
Dla każdego był to prawdziwy postrach, dziś robi się z niej zupę. To aromatyczne wiosenne danie
Kto by pomyślał, że postrach dzieciństwa może być tak pyszny i zdrowy. Ta zielona roślina kiedyś była omijana przez wszystkich, dziś podaje się ją na rodzinnym obiedzie. Na wiosenne lekkie danie jest jak znalazł.
-
Mówią o niej "chwast i szkodnik", a to zielony potencjał na zupę. Wiosenne danie jak u babci na wsi
Zupa z chwastów to nie żarty, a obłędnie smaczny i zdrowy przepis rodem z polskiej wsi. Zielone liście można znaleźć w każdym ogrodzie czy parku, jednak unikamy ich jak ognia i depczemy na potęgę. Warto jednak zmienić dotychczasowe nawyki i postaw...
-
To konkurencja dla klasycznych kotletów. Trudno uwierzyć, że takie połączenie może być tak dobre
Do ziemniaków i domowej surówki najlepiej pasuje soczysty kotlet. Najczęściej podaje się te zrobione z mięsa mielonego lub schabu. Jednak wiosna rządzi się swoimi prawami, a co za tym idzie, warto zrobić coś nowego i świeżego. Z tym przepisem na...
-
Odstrasza szkodniki i komary. Obniża poziom cukru we krwi i łagodzi ukąszenia. Nie musisz go kupować
Liść laurowy to niezbędna przyprawa w kuchni. Trudno wyobrazić sobie bez niej gotowanie. To zioło ma jednak też wiele innych cennych właściwości. Nie tylko nadaje smaku potrawom, lecz także skutecznie odstrasza niektóre szkodniki. Regularnie...
-
Leczniczy chwast za chwilę się rozrośnie. Zrywaj, zalewaj wrzątkiem i pożegnaj ból stawów i ziemistą cerę
Podobno sam Achilles używał tej rośliny, by uśmierzyć ból i przyśpieszyć gojenie bitewnych ran. Krwawnik pospolity to niepozorny chwast, który za chwilę rozrośnie się po polach, łąkach i na poboczach. Jak tylko go zobaczysz, rwij ile uniesiesz -...
-
Kiedy siać koper ogrodowy? Sposób uprawy, suszenie
Koperek rośnie w przydomowych ogródkach bardzo często. Jest smaczny, zdrowy i łatwy w uprawie. Kiedy siać koper ogrodowy w grządkach? Jak uprawiać koper ogrodowy, aby cieszyć się jego smakiem? Zainteresowanym podpowiemy, gdzie kupić nasiona kopru...
-
Rosół, przepis na naturalną zupę bez dodatku chemii. Użyj tej przyprawy i pozbądź się maggi w płynie
Jak ugotować rosół? Przepis jest prosty, jednak za ostateczny smak odpowiadają w dużej mierze użyte przyprawy. Dawniej nie było chemicznych dodatków, które mają za zadanie wzmocnić smak. Dlatego, aby powrócić do korzeni, sięgniemy po naturalne zio...