kolendra
-
Ta zupa jest piekielnie dobra. Nawet w Meksyku usłyszałbyś: "Ay, ay, ay, amigo!"
Wyobraź sobie, że nagle przenosisz się do Meksyku. Jesteś na ciepłej karaibskiej plaży, z daleka dobiega muzyka grana przez Mariachi, a kelner w sombrero podaje mocną tequilę. Jeśli zapragnąłeś przenieść się tam w szybkim czasie, spróbuj odtworzyć...
-
Curry z kurczakiem w sosie serowym
Wiecie, że słowo "curry" pochodzi od tamilskiego "kari", które dosłownie oznacza "sos"? Więc jeśli dodamy do tego ser kremowy Hochland Gouda wyjdzie nam pyszny "kremowy sos", którym zajadać się będą wszyscy domownicy. Ba, będą błagać o dokładki!
-
Kolendra dzieli miłośników jedzenia. Dlaczego niektórzy jej nienawidzą? To wina genów
Kolendra - można ją kochać albo nienawidzić. To zioło rzadko pozostaje dla kogoś neutralnym doznaniem. Dlaczego jednak niektórzy nie mogą go znieść, podczas gdy inni mogliby dodawać kolendrę do każdej potrawy? Jest na to naukowe wyjaśnienie.