Kuchnia Meksyku to pełnia dojrzewającego w słońcu smaku. W ostatnich latach zdobywa coraz większą popularność w Europie. Wyobrażając sobie typowe smaki, na myśl przychodzą kukurydza, czerwona fasola i papryczki chili. Dzięki rosnącej popularności tych smaków możemy cieszyć się potrawami kuchni meksykańskiej bez konieczności podróżowania tysiące kilometrów. Przygotuj tę zupę, a rodzina wyniesie cię pod niebiosa.
Meksyk to nie tylko cudowne plaże i żywiołowa muzyka, ale również przepyszna kuchnia, która w 2010 roku została uznana przez UNESCO za niematerialne dziedzictwo kulturowe. Nic w tym dziwnego, z połączenia dwóch kultur: azteckiej i napływowej europejskiej powstał prawdziwy Meksyk smaków. Kuchnia ta jest bardzo zróżnicowana, ponieważ każdy z regionów proponuje inne smaki. Północny Meksyk to bardziej delikatne dania z dodatkiem mleka, natomiast na południu królują ryby i owoce egzotyczne, a także różne nietypowe składniki takie jak jaja mrówek lub pająk. W Polsce głównie kojarzymy pikantne dania o bogatym smaku. Nie może zabraknąć świeżych i pachnących ziół takich jak: kolendra, oregano, tymianek czy czosnek.
Jeśli chcesz zaskoczyć swoją rodzinę spróbuj przygotować pikantną zupę meksykańską na bogato!
Składniki:
Przygotowanie krok po kroku
Do dużego garnka wlej zawartość wszystkich puszek, wraz z zalewami. Kukurydzę, czerwoną i białą fasolę, oraz pomidory, umieść w garnku bez odcedzania. Warzywa najlepiej zalać wcześniej przygotowanym bulionem (jak na rosół). Do smaku dopraw solą i pieprzem oraz dodaj pół opakowania słodkiej papryki. Wszystko razem należy gotować na małym ogniu. Mięso mielone podsmaż na patelni wraz z posiekaną cebulą i czosnkiem, a także przyprawą do dań meksykańskich. Po kilku minutach, do mięsa dodaj także posiekaną paprykę i smaż aż do momentu, kiedy warzywa będą miękkie.
Na koniec, na patelnię wsyp resztę mielonej papryki oraz poszatkowaną kolendrę, a także według uznania pokrojoną papryczkę chili. Wszystko dokładnie wymieszaj i przełóż do garnka z gotującymi się składnikami. Jeśli brakuje, można raz jeszcze doprawić całość solą i pieprzem. Podczas podawania zupy, udekorują ją do smaku posiekaną kolendrą.