Ta zupa jest piekielnie dobra. Nawet w Meksyku usłyszałbyś: "Ay, ay, ay, amigo!"

Wyobraź sobie, że nagle przenosisz się do Meksyku. Jesteś na ciepłej karaibskiej plaży, z daleka dobiega muzyka grana przez Mariachi, a kelner w sombrero podaje mocną tequilę. Jeśli zapragnąłeś przenieść się tam w szybkim czasie, spróbuj odtworzyć smaki Meksyku w swojej kuchni, a poczujesz się, jakbyś wyjechał na wakacje.

Kuchnia Meksyku to pełnia dojrzewającego w słońcu smaku. W ostatnich latach zdobywa coraz większą popularność w Europie. Wyobrażając sobie typowe smaki, na myśl przychodzą kukurydza, czerwona fasola i papryczki chili. Dzięki rosnącej popularności tych smaków możemy cieszyć się potrawami kuchni meksykańskiej bez konieczności podróżowania tysiące kilometrów. Przygotuj tę zupę, a rodzina wyniesie cię pod niebiosa.

Zobacz wideo Chilli con carne z nachosami - turboaromatyczna, meksykańska potrawka

Kuchnia doceniona na świecie

Meksyk to nie tylko cudowne plaże i żywiołowa muzyka, ale również przepyszna kuchnia, która w 2010 roku została uznana przez UNESCO za niematerialne dziedzictwo kulturowe. Nic w tym dziwnego, z połączenia dwóch kultur: azteckiej i napływowej europejskiej powstał prawdziwy Meksyk smaków. Kuchnia ta jest bardzo zróżnicowana, ponieważ każdy z regionów proponuje inne smaki. Północny Meksyk to bardziej delikatne dania z dodatkiem mleka, natomiast na południu królują ryby i owoce egzotyczne, a także różne nietypowe składniki takie jak jaja mrówek lub pająk. W Polsce głównie kojarzymy pikantne dania o bogatym smaku. Nie może zabraknąć świeżych i pachnących ziół takich jak: kolendra, oregano, tymianek czy czosnek.

Typowe meksykańskie dania to:

  • Tortilla - rodzaj płaskiego, okrągłego placka z mąki kukurydzianej;
  • Tacos - tortilla z mięsem wołowym, cebulą, czosnkiem i przyprawami;
  • chili con carne - potrawka na bazie papryki, pomidorów, cebuli, czosnku i mięsa, podawana z tortillą lub ryżem;
  • burrito - tortilla nadziana mięsnym farszem;
  • nachos, czyli kawałki tortilli pokryte roztopionym serem, podane z sosem z dodatkiem mięsa drobiowego i fasoli;
  • guacamole – pasta z avocado;

Jeśli chcesz zaskoczyć swoją rodzinę spróbuj przygotować pikantną zupę meksykańską na bogato!

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego,
  • puszka kukurydzy,
  • puszka czerwonej fasoli,
  • puszka białej fasoli,
  • puszka krojonych pomidorów,
  • opakowanie mielonej słodkiej papryki,
  • puszka krojonych pomidorów,
  • 2 średnie cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • papryka,
  • 1,5 l bulionu,
  • opakowanie przyprawy do potraw meksykańskich,
  • papryczka chili,
  • kolendra,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie krok po kroku

Do dużego garnka wlej zawartość wszystkich puszek, wraz z zalewami. Kukurydzę, czerwoną i białą fasolę, oraz pomidory, umieść w garnku bez odcedzania. Warzywa najlepiej zalać wcześniej przygotowanym bulionem (jak na rosół). Do smaku dopraw solą i pieprzem oraz dodaj pół opakowania słodkiej papryki. Wszystko razem należy gotować na małym ogniu. Mięso mielone podsmaż na patelni wraz z posiekaną cebulą i czosnkiem, a także przyprawą do dań meksykańskich. Po kilku minutach, do mięsa dodaj także posiekaną paprykę i smaż aż do momentu, kiedy warzywa będą miękkie.

Na koniec, na patelnię wsyp resztę mielonej papryki oraz poszatkowaną kolendrę, a także według uznania pokrojoną papryczkę chili. Wszystko dokładnie wymieszaj i przełóż do garnka z gotującymi się składnikami. Jeśli brakuje, można raz jeszcze doprawić całość solą i pieprzem. Podczas podawania zupy, udekorują ją do smaku posiekaną kolendrą.

Lubisz kuchnię meksykańską?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.