Wiosna przyszła i sypnęła szparagami. Nie gotuj, nie piecz, wrzuć je na patelnię. 10 minut i gotowe

Wielu z nas czeka na pojawienie się szparagów w sklepie. To prawdziwa wiosenna gwiazda. Trzeba jednak wiedzieć, jak je przygotować, by były pyszne. Oto mój niezawodny i szybki sposób.

Szparagi najczęściej podaję pieczone z boczkiem, a następnie polane beszamelem. Jednak gdy dowiedziałam się, że można przygotować je na patelni, postanowiłam spróbować. I już nigdy nie zrobię inaczej. Nie będę tracić czasu i brudzić blachy.  

Zobacz wideo Swieża i lekka frittata według Volodymyra Testardiego

Obłędnie pyszne szparagi z patelni. Nie sposób się im oprzeć, a robią się błyskawicznie 

Jak zrobić idealne szparagi z patelni? Okazuje się, że to banalnie prosty i szybki sposób. A smażone szparagi będą mieć chrupiącą skórkę i miękki środek. Warto zabrać się za przygotowanie, bo choć sezon dopiero się rozpoczął, nie potrwa zbyt długo, bo do końca czerwca. 

Składniki: 

  • pęczek zielonych szparagów, 
  • 5 łyżek masła, 
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, 
  • pieprz, 
  • tymianek. 

Sposób przygotowania: 

  1. Szparagi umyj i osusz. Następnie pozbądź się zdrewniałych końcówek. Nie potrzebujesz do tego noża. Wystarczy, że złapiesz z obu stron i ułamiesz mniej więcej na 1/3 wysokości. 
  2. Na dużej patelni rozpuść masło i zmniejsz temperaturę. 
  3. Szparagi smaż z obu stron po trzy minuty. 
  4. Pod koniec smażenia dodaj pokrojony w plasterki czosnek i przyprawy. 
  5. Podawaj z ulubionymi dodatkami - u mnie są to ziemniaki i beszamel. Czasem podaję też z ziemniakami i jajkiem sadzonym. Smacznego! 

Szparagi - dlaczego warto? Korzystaj z sezonu, na ile portfel ci pozwoli

Szparagi to warzywa, które warto włączyć do swojej diety. Stanowią doskonałe źródło witamin i składników mineralnych. Zawarty w nich kwas foliowy wspomaga regenerację organizmu i wpływa korzystnie na układ krążenia. Witaminy C i E odpowiadają za poprawę kondycji skóry, włosów i paznokci. Z kolei zawarty w szparagach wapń i fosfor wzmacniają zęby i kości. A to nie koniec pozytywnego działania tych warzyw.  

Jak najczęściej przygotowujesz szparagi?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.