Podroby nie mają zbyt wielu fanów, jednak wątróbce zdecydowanie warto dać szansę. Odpowiednimi dodatkami można podkręcić to danie, by smakowało jak z najlepszej restauracji. Oto mój przepis na wątróbkę duszoną z jabłkami.
Zobacz wideo Zaskakująco dobry pasztet z wątróbek i równie smakowity kolega wegetariański
Duszona wątróbka z jabłkami. Obłędnie pyszny obiad, który pokocha każdy
Możesz wybrać wątróbkę drobiową lub wieprzową - w zależności od swoich preferencji. To dodatki nadadzą smak temu daniu. Nie można więc zapominać o jabłkach - najlepiej, by były lekko kwaśne. Opcjonalnie można dodać też trochę pieczarek. Najczęściej stawiam na pieczarki portobello, które mają bardziej intensywny smak. Cebula z kolei jest podstawą, bez której nie powinno się przygotowywać wątróbki. Oto pełna lista składników na duszoną wątróbkę.
Składniki:
- wątróbka,
- 2 cebule,
- 250-500 g pieczarek,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- łyżka soku z cytryny (można pominąć przy bardzo kwaśnych jabłkach),
- 3-4 jabłka,
- przyprawy - sól i świeżo zmielony czarny pieprz oraz opcjonalnie szczypta płatków chilli.
Przepis na wątróbkę z jabłkami. Sposób przygotowania krok po kroku
Sposób przygotowania:
- Oczyszczoną i umytą wątróbkę osuszyć ręcznikiem papierowym, by olej nie strzelał. Pokroić na mniejsze kawałki i oprószyć mąką.
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć wątróbkę z obu stron.
- Na drugiej patelni zeszklić cebule i podsmażyć pieczarki. Dodać do nich pokrojone w dowolny sposób jabłka i dusić około 10 minut.
- Przełożyć na patelnię z jabłkami wątróbkę. Doprawić i wymieszać. Dusić jeszcze kwadrans.
- Podawać z ziemniakami i surówką z kiszonego ogórka i cebuli z odrobiną oliwy. Smacznego!