• Link został skopiowany

Tak podana wątróbka to nie koszmar z dzieciństwa tylko prawdziwy rarytas. Lekko słodka, ale i pikantna

Wątróbka wielu osobom nie kojarzy się zbyt dobrze. W PRL-u była najczęściej podawana smażona z dodatkiem cebuli. Ten przepis ma jednak niewiele wspólnego z tym daniem. Koniecznie spróbujcie mojej wersji wątróbki.
Wątróbka
fot. Kamil Gozdan / Agencja Wyborcza.pl

Podroby nie mają zbyt wielu fanów, jednak wątróbce zdecydowanie warto dać szansę. Odpowiednimi dodatkami można podkręcić to danie, by smakowało jak z najlepszej restauracji. Oto mój przepis na wątróbkę duszoną z jabłkami. 

Zobacz wideo Zaskakująco dobry pasztet z wątróbek i równie smakowity kolega wegetariański

Duszona wątróbka z jabłkami. Obłędnie pyszny obiad, który pokocha każdy 

Możesz wybrać wątróbkę drobiową lub wieprzową - w zależności od swoich preferencji. To dodatki nadadzą smak temu daniu. Nie można więc zapominać o jabłkach - najlepiej, by były lekko kwaśne. Opcjonalnie można dodać też trochę pieczarek. Najczęściej stawiam na pieczarki portobello, które mają bardziej intensywny smak. Cebula z kolei jest podstawą, bez której nie powinno się przygotowywać wątróbki. Oto pełna lista składników na duszoną wątróbkę. 

Składniki: 

  • wątróbka, 
  • 2 cebule, 
  • 250-500 g pieczarek
  • 1 łyżka mąki pszennej, 
  • łyżka soku z cytryny (można pominąć przy bardzo kwaśnych jabłkach), 
  • 3-4 jabłka, 
  • przyprawy - sól i świeżo zmielony czarny pieprz oraz opcjonalnie szczypta płatków chilli. 

Przepis na wątróbkę z jabłkami. Sposób przygotowania krok po kroku 

Sposób przygotowania: 

  1. Oczyszczoną i umytą wątróbkę osuszyć ręcznikiem papierowym, by olej nie strzelał. Pokroić na mniejsze kawałki i oprószyć mąką. 
  2. Na patelni rozgrzać olej i smażyć wątróbkę z obu stron.  
  3. Na drugiej patelni zeszklić cebule i podsmażyć pieczarki. Dodać do nich pokrojone w dowolny sposób jabłka i dusić około 10 minut. 
  4. Przełożyć na patelnię z jabłkami wątróbkę. Doprawić i wymieszać. Dusić jeszcze kwadrans. 
  5. Podawać z ziemniakami i surówką z kiszonego ogórka i cebuli z odrobiną oliwy. Smacznego! 
Więcej o: