Sezon na polskie ogórki gruntowe rozpoczyna się w czerwcu i trwa aż do października, lecz najlepszy moment na ich sadzenie przypada na koniec kwietnia i maj. Ten domowy nawóz warto zastosować od razu po posadzeniu ogórków. Będziecie zaskoczeni.
Nawóz z sody oczyszczonej można stosować od razu. I zdecydowanie warto, bo sprawi, że ogórki będą rosły duże i jędrne. Jego przygotowanie jest banalnie proste. Na 1 litr wody należy użyć 10 gramów sody oczyszczonej. Gdy rozpuści się w wodzie, podlewamy nią ogórki.
Nawóz ten możemy stosować też jako oprysk. 10 g sody należy rozpuścić w litrze wody i co 10 dni robić oprysk na opanowane przez grzyby liście. Dzięki niemu pozbędziemy się mączniaka na liściach ogórków.
Do wykonania kolejnego nawozu potrzebujemy składników, które z pewnością już znajdują się w naszej kuchni. Są to woda, soda oczyszczona i kurkuma. Sposób przygotowania jest banalnie prosty jak w przypadku powyższych. Wystarczy, że do słoika lub wiadra wlejemy pół litra przegotowanej wody, a następnie dodamy łyżeczkę kurkumy i łyżkę sody oczyszczonej. Składniki musimy wymieszać, a płyn odstawić na około dwie godziny. Następnie musimy rozcieńczyć go trzema litrami przegotowanej wody. Nawóz stosujemy co 10-12 dni.
Kurkuma ma działanie przeciwzapalne, antybakteryjne oraz przeciwgrzybicze, dzięki czemu chroni rośliny przed chorobami. Z kolei soda oczyszczona to doskonała bariera, która chroni roślinę przed szkodnikami. Chroni ogórki przed mszycami, mączlikami i wszelkiego rodzaju roztoczami, które negatywnie wpływają na roślinę. Co więcej, soda zapobiega rozwojowi chwastów.