Kotlety, aby były smaczne, muszą być jednocześnie soczyste i chrupiące. Jak to pogodzić? Pomoże w tym pewien składnik. A co najlepsze - na pewno masz go w lodówce. Oto przepis na pierś z kurczaka w jogurtowo-musztardowej marynacie.
Zobacz wideo To nie herezja, a przepyszne kotlety. Główny składnik was zszokuje
Pierś z kurczaka w jogurtowo-musztardowej marynacie - przepis. Ona totalnie odmienia smak dania
Mięso z kurczaka to idealna propozycja na każdą okazję. Marynata jogurtowo-musztardowa jeszcze bardziej podkręci smak tego mięsa. Dzięki temu kotlety będą jeszcze bardziej aromatyczne i będą po prostu smakować wybornie. Jak zatem przygotować tak wspaniałą marynatę do kurczaka?
Składniki:
- 4 filety z kurczaka,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- 3 jajka,
- 200 g bułki tartej,
- 2 łyżki musztardy sarepskiej,
- przyprawy: papryka słodka, przyprawa do kurczaka, sól i pieprz,
- olej do smażenia.
Przepis na pierś z kurczaka w marynacie. Sposób przygotowania krok po kroku
Marynata sprawi, że pierś będzie delikatna i soczysta. Z kolei dzięki bułce tartej uzyskamy chrupiącą otoczkę. Do panierowania można też wykorzystać panierkę azjatycką panko.
Sposób przygotowania:
- Podziel pierś na kotlety i delikatnie je rozbij.
- Następnie przygotuj marynatę. Wymieszaj musztardę i jogurt naturalny, opcjonalnie dodaj ulubione zioła.
- Mięso przypraw, maczaj każdy kawałek w marynacie jogurtowo-musztardowej, a następnie zanurz w roztrzepanym jajku i w bułce tartej.
- Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, aż osiągną złoty kolor. Podawaj z ziemniakami i ulubioną surówką. Świetnie sprawdzi się tradycyjna mizeria. Smacznego!