Wysmaruj nią pierś z kurczaka, a następnie obtocz w panierce i usmaż jak zawsze. Werdykt? Wyborny smak

Kotlety z piersi kurczaka to najpopularniejszy obiad w wielu domach. Nic dziwnego, ponieważ jest łatwy w przygotowaniu i dość szybki. Można jednak przygotować go nieco inaczej niż zawsze. Będzie smakował po prostu wybornie.

Kotlety, aby były smaczne, muszą być jednocześnie soczyste i chrupiące. Jak to pogodzić? Pomoże w tym pewien składnik. A co najlepsze - na pewno masz go w lodówce. Oto przepis na pierś z kurczaka w jogurtowo-musztardowej marynacie.  

Zobacz wideo To nie herezja, a przepyszne kotlety. Główny składnik was zszokuje

Pierś z kurczaka w jogurtowo-musztardowej marynacie - przepis. Ona totalnie odmienia smak dania 

Mięso z kurczaka to idealna propozycja na każdą okazję. Marynata jogurtowo-musztardowa jeszcze bardziej podkręci smak tego mięsa. Dzięki temu kotlety będą jeszcze bardziej aromatyczne i będą po prostu smakować wybornie. Jak zatem przygotować tak wspaniałą marynatę do kurczaka?  

Składniki: 

  • 4 filety z kurczaka, 
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego, 
  • 3 jajka
  • 200 g bułki tartej, 
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej, 
  • przyprawy: papryka słodka, przyprawa do kurczaka, sól i pieprz, 
  • olej do smażenia. 

Przepis na pierś z kurczaka w marynacie. Sposób przygotowania krok po kroku 

Marynata sprawi, że pierś będzie delikatna i soczysta. Z kolei dzięki bułce tartej uzyskamy chrupiącą otoczkę. Do panierowania można też wykorzystać panierkę azjatycką panko.  

Sposób przygotowania: 

  1. Podziel pierś na kotlety i delikatnie je rozbij. 
  2. Następnie przygotuj marynatę. Wymieszaj musztardę i jogurt naturalny, opcjonalnie dodaj ulubione zioła. 
  3. Mięso przypraw, maczaj każdy kawałek w marynacie jogurtowo-musztardowej, a następnie zanurz w roztrzepanym jajku i w bułce tartej. 
  4. Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, aż osiągną złoty kolor. Podawaj z ziemniakami i ulubioną surówką. Świetnie sprawdzi się tradycyjna mizeria. Smacznego! 
Więcej o: