Szparagi na grilla z takimi dodatkami potrafią trafić z żołądka prosto do serca. Zaimponujesz każdemu

Szparagi na grilla z dodatkami potrafią zdziałać cuda. Jedno jest pewne - kubki smakowe Twojej drugiej połówki zwariują! Przysłowie "przez żołądek do serca" sprawdza się tutaj w stu procentach. Sprawdźcie sami, jakie są pyszne.

Jak zrobić szparagi z grilla? Wystarczy tylko kilka składników

Jak zrobić szparagi z grilla, aby cieszyć się pełnią smaku? Mamy przepis, który mimo swojej prostoty, jest genialny! Nie powstydzi się go żaden kucharz. Chcesz zaimponować ukochanej osobie? Nie mogłeś trafić lepiej! Szparagi to genialny afrodyzjak. Poniżej znajdziesz najłatwiejszy przepis na szparagi z grilla.

Składniki:

  • pęczek zielonych szparagów
  • sól, pieprz
  • kilka łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • starty parmezan

Wykonanie:

  • Przygotuj szparagi. Odetnij końcówki. Następnie opłucz je i osusz.
  • Dopraw szparagi solą i pieprzem i natrzyj je oliwą.
  • Przystąp do grillowania na ruszcie lub patelni grillowej.
  • Co jakiś czas obracaj szparagi. Grilluj je przez osiem minut.
  • Gotowe szparagi skrop oliwą i połóż na nich kawałki masła.
  • Szparagi posyp parmezanem.
Zobacz wideo Co na grilla? Proponujemy rybę, ziemniaki z boczkiem oraz słodki deser

Jak przygotować szparagi na grilla? Sprawdź przepis na szparagi z orzechami włoskimi i kolendrą

Jak przygotować szparagi na grilla? Receptura z orzechami włoskimi, może być dla Was miłym zaskoczeniem. Natka kolendry jeszcze bardziej podkręci smaki. Zielone szparagi przyrządzone w ten sposób znakomicie posłużą nam jako wytrawna przekąska.

Składniki:

  • pęczek szparagów
  • 100 g orzechów włoskich
  • 1 cytryna
  • 1 opakowanie sera feta
  • świeża kolendra
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

Przepis na szparagi z grilla:

  • Szparagi umyj, obierz i odetnij końcówki.
  • Następnie zblanszuj je w osolonej wodzie. Blanszuj przez trzy minuty.
  • Później przełóż do miski. Zalej zimną wodą i przestudź.
  • Przygotuj orzechy. Obierz je i posiekaj na drobno.
  • Kolendrę umyj, osusz i posiekaj na drobno.
  • Cytrynę wyparz, przestudź. Zetrzyj skórkę na tarce.
  • Ser feta rozkrusz do miseczki. Dodaj orzechy, kolendrę i skórkę z cytryny. Dolej oliwę. Dosyp przyprawy. Wymieszaj.
  • Zamarynuj szparagi w powstałej marynacie.
  • Przystąp do grillowania. 
  • Grilluj kilka minut z każdej strony. W razie konieczności polej marynatą.

Ile piec szparagi na grillu, a ile w piekarniku?

Ile piec szparagi na grillu? Na wstępie warto zaznaczyć, że proces ten może się znacząco różnić. Przeciętnie jest to osiem minut. Z kolei jeżeli decydujemy się na pieczenie w piekarniku, może potrwać to nieco dłużej, bo około 15-20 minut. 

Jakie szparagi na grilla sprawdzą się najlepiej? Sprawdzamy

Jakie szparagi na grilla będą najlepsze? Warto wiedzieć, że zarówno białe, jak i zielone szparagi nadają się na grilla. To, na które się zdecydujemy, zależy tylko i wyłącznie od preferencji smakowych. 

Zobacz też: Sałatka na bazie kalafiora i czosnku zastąpi pieczywo. Czym jeszcze zaskoczyć gości na grillu?

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.