Ser halloumi z grilla i sałatka z figami? Jak najbardziej tak!
Ser halloumi z grilla z dodatkiem fig? Ten smak to bajka. Przepis na sałatkę z grillowanym serem halloumi, awokado i figami będzie numerem jeden na wiosennym stole podczas majówki w gronie bliskich. Takiego połączenia smakowego się nie spodziewaliście!
Składniki:
- około 200 g sera halloumi
- 100 g rukoli
- sól, pieprz
- 2-3 figi
- garść świeżych malin
- 1 awokado
- 2-3 łyżki orzeszków piniowych
Składniki na sos:
- kilka łyżek oliwy
- kawałek imbiru
- około 1-2 łyżek soku z cytryny
- 2 łyżki syropu klonowego - opcjonalnie może być to miód
Wykonanie:
- Ser halloumi zgrilluj z dwóch stron i pokrój na mniejsze części.
- Rukolę dokładnie umyj i osusz.
- Figi umyj i pokrój.
- Maliny umyj delikatnie i osusz.
- Awokado umyj, przekrój na pół, pozbądź się pestki, wydrąż miąższ i pokrój go.
- Orzeszki praż przez chwilę na patelni.
- Połącz ze sobą składniki.
- Dopraw do smaku i wymieszaj.
- Przystąp do przygotowania sosu.
- Imbir umyj, obierz i zetrzyj na tarce. Opcjonalnie możesz posiekać go nożem na drobno.
- Dodaj do imbiru pozostałe składniki na dressing.
- Wymieszaj dokładnie. Polej sałatkę sosem. Całość wymieszaj.
Zobacz wideo Co na grilla? Proponujemy rybę, ziemniaki z boczkiem oraz słodki deser
Camembert z grilla marynowany - takiego na pewno nie jadłeś!
Marynowany camembert z grilla to prawdziwy smakołyk na majówkę we francuskim stylu. Jedliście kiedyś ser camembert w wersji marynowanej? Jeżeli nie, nic straconego! Mamy prosty przepis, po którym goście oniemieją. Przejdźmy do sposobu wykonania.
Składniki:
- 350-400 g sera camembert
- 2-3 łyżki żurawiny
Składniki na marynatę:
- kilka łyżek oliwy z oliwek
- sól, pieprz - do smaku
- słodka i ostra papryka
- suszony tymianek do smaku
Wykonanie:
- W pierwszej kolejności przygotuj marynatę.
- Wszystkie przyprawy połącz z oliwą z oliwek. Całość wymieszaj.
- Przystąp do marynowania sera. Włóż go do marynaty. Odstaw pod przykryciem do lodówki na 30 minut.
- Następnie umieść go na patelni grillowej bądź na ruszcie. Grilluj równomiernie z dwóch stron.
- Grillowany ser serwuj z żurawiną.
Przepis na ser halloumi z arbuzem i awokado stworzony z myślą o plenerowej majówce
Majówka zbliża się wielkimi krokami. To idealny moment, aby rozpocząć przygotowania do rodzinnego garden party. Szukacie przepisów, które dodadzą Wam orzeźwienia i sprawią, że uczta będzie jeszcze pyszniejsza? Koniecznie wypróbujcie poniższą propozycję.
Składniki:
- 150 g sera halloumi
- połówka małego arbuza
- 1 awokado
- mix sałat
- ocet balsamiczny
- odrobina soku z cytryny
- kilka łyżek oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Wykonanie:
- Mix sałat dokładnie umyj, osusz. Najlepiej wykonać to za pomocą specjalnej suszarki kuchennej.
- Sałaty umieść w misce.
- Podziel je na mniejsze kawałki.
- Awokado umyj, przekrój na pół. Wyciągnij środek i pokrój go w kostkę.
- Usuń pestki z arbuza. Pokrój w kostkę miąższ arbuza.
- W międzyczasie przygotuj ser. Grilluj go przez chwilę z dwóch stron i pokrój.
- Połącz wszystkie składniki ze sobą. Polej oliwą oraz sokiem z cytryny.
- Dolej odrobinę octu balsamicznego
- Opcjonalnie dopraw do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem schłodź w lodówce.
Zobacz też: Kofty na grilla - doskonałe w połączeniu z aromatycznym sosem. Podajemy sprawdzony przepis