Taki ser z grilla smakuje lepiej niż pieczona kiełbasa. Wystarczy przygotować go w odpowiedni sposób

Ser z grilla to przysmak, o którym wiele osób zapomina. Grillowany smakołyk musi być przyrządzony według sprawdzonego przepisu. Jak zrobić najlepszy ser z grilla na majówkę i nie tylko? Sprawdź nasze przepisy!

Ser halloumi z grilla i sałatka z figami? Jak najbardziej tak!

Ser halloumi z grilla z dodatkiem fig? Ten smak to bajka. Przepis na sałatkę z grillowanym serem halloumi, awokado i figami będzie numerem jeden na wiosennym stole podczas majówki w gronie bliskich. Takiego połączenia smakowego się nie spodziewaliście!

Składniki:

  • około 200 g sera halloumi
  • 100 g rukoli
  • sól, pieprz
  • 2-3 figi
  • garść świeżych malin
  • 1 awokado
  • 2-3 łyżki orzeszków piniowych

Składniki na sos:

  • kilka łyżek oliwy
  • kawałek imbiru
  • około 1-2 łyżek soku z cytryny
  • 2 łyżki syropu klonowego - opcjonalnie może być to miód

Wykonanie:

  • Ser halloumi zgrilluj z dwóch stron i pokrój na mniejsze części.
  • Rukolę dokładnie umyj i osusz.
  • Figi umyj i pokrój.
  • Maliny umyj delikatnie i osusz.
  • Awokado umyj, przekrój na pół, pozbądź się pestki, wydrąż miąższ i pokrój go.
  • Orzeszki praż przez chwilę na patelni.
  • Połącz ze sobą składniki.
  • Dopraw do smaku i wymieszaj.
  • Przystąp do przygotowania sosu.
  • Imbir umyj, obierz i zetrzyj na tarce. Opcjonalnie możesz posiekać go nożem na drobno.
  • Dodaj do imbiru pozostałe składniki na dressing.
  • Wymieszaj dokładnie. Polej sałatkę sosem. Całość wymieszaj.
Zobacz wideo Co na grilla? Proponujemy rybę, ziemniaki z boczkiem oraz słodki deser

Camembert z grilla marynowany - takiego na pewno nie jadłeś!

Marynowany camembert z grilla to prawdziwy smakołyk na majówkę we francuskim stylu. Jedliście kiedyś ser camembert w wersji marynowanej? Jeżeli nie, nic straconego! Mamy prosty przepis, po którym goście oniemieją. Przejdźmy do sposobu wykonania.

Składniki:

  • 350-400 g sera camembert
  • 2-3 łyżki żurawiny

Składniki na marynatę:

  • kilka łyżek oliwy z oliwek
  • sól, pieprz - do smaku
  • słodka i ostra papryka 
  • suszony tymianek do smaku

Wykonanie:

  • W pierwszej kolejności przygotuj marynatę.
  • Wszystkie przyprawy połącz z oliwą z oliwek. Całość wymieszaj.
  • Przystąp do marynowania sera. Włóż go do marynaty. Odstaw pod przykryciem do lodówki na 30 minut.
  • Następnie umieść go na patelni grillowej bądź na ruszcie. Grilluj równomiernie z dwóch stron.
  • Grillowany ser serwuj z żurawiną.

Przepis na ser halloumi z arbuzem i awokado stworzony z myślą o plenerowej majówce

Majówka zbliża się wielkimi krokami. To idealny moment, aby rozpocząć przygotowania do rodzinnego garden party. Szukacie przepisów, które dodadzą Wam orzeźwienia i sprawią, że uczta będzie jeszcze pyszniejsza? Koniecznie wypróbujcie poniższą propozycję.

Składniki:

  • 150 g sera halloumi
  • połówka małego arbuza
  • 1 awokado
  • mix sałat
  • ocet balsamiczny
  • odrobina soku z cytryny
  • kilka łyżek oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Wykonanie:

  • Mix sałat dokładnie umyj, osusz. Najlepiej wykonać to za pomocą specjalnej suszarki kuchennej.
  • Sałaty umieść w misce.
  • Podziel je na mniejsze kawałki.
  • Awokado umyj, przekrój na pół. Wyciągnij środek i pokrój go w kostkę.
  • Usuń pestki z arbuza. Pokrój w kostkę miąższ arbuza.
  • W międzyczasie przygotuj ser. Grilluj go przez chwilę z dwóch stron i pokrój.
  • Połącz wszystkie składniki ze sobą. Polej oliwą oraz sokiem z cytryny.
  • Dolej odrobinę octu balsamicznego
  • Opcjonalnie dopraw do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem schłodź w lodówce.

Zobacz też: Kofty na grilla - doskonałe w połączeniu z aromatycznym sosem. Podajemy sprawdzony przepis

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.