Grillowanie
-
Najlepszy sposób na wyczyszczenie grilla. Przetnij na pół i potrzyj ruszt. Będzie jak nowy
Jak wyczyścić grilla? Usunięcie przypaleń, zaschniętego tłuszczu i resztek jedzenia to nie zawsze łatwe zadanie. Na szczęście jest prosty sposób, aby usunąć zabrudzenia bez żmudnego szorowania. Rus...
-
Nadziewam i grilluję, a potem nie zostaje nawet kęs. Nawet fani karkówki proszą o dokładkę
Jak zrobić dobre pieczarki z grilla? Mogą być nudne albo genialne, wszystko zależy od farszu i dodatków. Jeśli chcesz, by znikały ze stołu szybciej niż karkówka, koniecznie spróbuj tej wersji....
-
Mięso z żeberek samo odejdzie od kości. Wystarczy noc w tej marynacie i ruszt pod ręką
Miękkie żeberka z grilla to marzenie wielu miłośników sezonowych spotkań przy ruszcie. Aby mięso było soczyste i pełne aromatu, kluczowa jest technika grillowania, ale przede wszystkim dobrze...
-
Pokroiłam i zamarynowałam jak steka. Goście nie wierzyli, co wrzucam na ruszt. Chcieli więcej
Co wegetariańskiego na grilla? Możesz zaskoczyć gości nie tylko klasycznymi warzywami. Coraz częściej sięgamy po nietypowe składniki, które na ruszcie zyskują nowe oblicze. Jednym z nich jest arbuz...
-
Goście proszą o przepis, zanim kiełbasa pojawi się na stole. To najlepsze sosy na grilla
Domowe sosy na grilla są znacznie smaczniejsze od gotowców. Zamiast więc po nie sięgać, warto przygotować coś, co naprawdę pasuje do dań z grilla. Poniżej znajdziesz trzy propozycje, każda z nich...
-
Przyprawiam, zawijam i wrzucam na ruszt. Nikt nie chce kiełbasy, wszyscy czekają na jedno
Na ruszt nie zawsze musi trafiać tylko karkówka i kiełbasa. Dla wielu równie ważne są dodatki, dlatego warto wiedzieć, jak zrobić ziemniaki na grillu. Będą chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku i...
-
Połóż na grillu, a wszyscy zapomną o kiełbasie i karkówce. Będziesz pękać z dumy
Gdy myślimy o grillu, przed naszymi oczami od razu pojawiają się karkówka i kiełbasa. Bez nich żadne grillowanie nie może się odbyć. Inne przekąski zwykle schodzą na dalszy plan, a szkoda. Kulinarn...
-
Zimne przekąski na grilla zrobisz w mig. Goście będą zachwyceni w oczekiwaniu na mięso
Szykuje się rusztowa posiadówka z przyjaciółmi i nie masz pomysłu na przystawki? Zimne przekąski na grilla to strzał w dziesiątkę. Nie dość, że są pyszne, to przygotujesz je w kilka chwil, bez stre...
-
Marynata, dzięki której karkówka znika szybciej od kiełbasy. Daj jej czas. Wynagrodzi smakiem
Domowa marynata do karkówki to sposób na podkreślenie soczystości mięsa i nadanie mu wyjątkowego aromatu. Kilka składników i trochę cierpliwości wystarczą, by zamienić zwykły kawałek wieprzowiny w...
-
Najlepsza ryba na grilla i patelnię. Ości tyle, co kot napłakał, a Polacy i tak wolą dorsza
Polacy nie są narodem, który wyjątkowo uwielbia ryby i wciąż większość ogranicza się do smażonych filetów na piątkowy obiad. Wybierając rybę na obiad, stawiamy na kilka gatunków, najczęściej jest t...
-
Tylko u nasZanurz w tym mięso, a będzie kruche i soczyste. Tak robią najlepsi kucharze
Komu choć raz mięso nie wyszło suche jak wiór i twarde jak podeszwa, niech pierwszy rzuci patelnią. To się zdarza, ale nie warto załamywać rąk, tylko zastosować się do wskazówek najlepszych kucharz...
-
Nie wrzucaj bezmyślnie kiełbasy na ruszt. Spoglądaj na zegarek, a wyjdzie soczysta jak nigdy
Nie ma letniego sezonu bez porządnego spotkania przy gorącym ruszcie. Ale jak najlepiej grillować kiełbasę, by nie była spalona z zewnątrz i surowa w środku? Kluczem do sukcesu jest czas, ale także...
-
Zapomnij o kiełbasie. Bałkańskie rarytasy są najlepsze na grilla. Wszyscy je pokochają
Co na grilla? Zamiast kolejny raz podawać kiełbasę lub karkówkę, postaw na bałkański hit. Smakuje obłędnie i z pewnością zaskoczy nawet niejadków. Goście będą tak zachwyceni, że poproszą o powtórkę.
-
Chleb, który znika szybciej niż kiełbasa z grilla. Pachnie tak, że sąsiedzi zaglądają przez płot
Chleb czosnkowy na grilla to dodatek, który może uszczęśliwić każdego gościa. Pachnący, miękki w środku i chrupiący z wierzchu. Pasuje do karkówki, kiełbasy, warzyw, ale smakuje świetnie nawet solo...
-
Nie każdy produkt lubi się z rusztem. Tych lepiej unikać. Tracą smak i wpływają na zdrowie
Czego nie wolno grillować? Wydaje się, że na ruszt można wrzucić niemal wszystko, ale niektóre produkty nie tylko źle znoszą wysoką temperaturę, lecz także mogą być zagrożeniem dla zdrowia. Sprawdź...
-
Najlepsze mięso z grilla. Dla pleskawicy porzucisz karkówki i kiełbaski
Gdy pogoda nie sprzyja grillowaniu na świeżym powietrzu, większość z nas tęskni za pysznościami z rusztu. Dziś mamy przepis dla wszystkich stęsknionych, a będzie to bałkański przysmak. Jak zrobić...
-
Połóż obok kiełbasy i karkówki. Goście zjedzą w pierwszej kolejności
Wreszcie są: wytęsknione i wyczekane szparagi. Kiedy zaczyna się sezon, ich najzagorzalsi fani potrafią dodawać je do wszystkiego. W końcu są dostępne dość krótko, więc trzeba korzystać i brać z ni...
-
Najlepszy sos do grilla? Oczywiście tzatziki. Błahy błąd zamieni go w paćkę, nie chodzi o jogurt
Sezon grillowy właśnie ruszył i do woli możemy zajadać się rozmaitymi pysznościami z rusztu. Oczywiście żadne grilowane smakołyki nie mogą obejść się bez dodatków, ale po co w kółko wyciskać na...
-
Kurczaka grilluj tylko w ten sposób. Chrupiąca skórka, soczyste mięso i zapach jak w knajpie
Właśnie rozpoczął się sezon grillowy. Nie ma lepszej pory na wrzucenie mięsa na ruszt niż majówka. Wcześniej trzeba jednak pamiętać o kilku rzeczach, żeby danie smakowało wybornie. Podpowiadamy, ja...
-
Goście już o nią pytają. Na grilla robię sałatkę czosnkową z kalafiorem. Ziemniaczana i grecka to marnota
Sezon na grilla czas start! Pogoda dopisuje, przed nami trochę wolnego, więc nie czekaj, tylko dzwoń po znajomych i wyjmij grill z komórki. Dziś mamy przepis, który doda smaku twoim kiełbaskom,...
-
Najlepszy dodatek do pieczonych i grillowanych ziemniaków. W Poznaniu to świętość
Sezon grillowy właśnie się rozpoczął i znów będziemy spędzać wieczory przy ruszcie w towarzystwie bliskich i znajomych. Oprócz kiełbasek i karkówek, na grillu warto położyć także ziemniaki, a nie m...
-
Już nie tylko kiełbasa i kaszanka. To będzie prawdziwa gwiazda tegorocznego grilla
Majówka to okres wyczekiwany przez miliony Polaków. Nie tylko dlatego, że wolne, ciepło (jak dobrze pójdzie) i słonecznie, lecz także ze względu na nieoficjalny start sezonu grillowego. To aktywnoś...
-
Jak zrobić idealną rybę z grilla? Gotowe marynaty to niemal zbrodnia, wystarczą trzy rzeczy
Polacy uwielbiają grillować i kiedy tylko zaczyna się robić cieplej, wspólnie ze znajomymi spotykamy się przy rozgrzanych rusztach i zajadamy się różnymi smakołykami. Wśród naszych grillowych wybor...
-
Pal licho karkówkę. Moim gościom ślinka leci na myśl o tych przystawkach. Bez nich nie ma grilla
Spotkanie przy ruszcie to coś więcej niż klasyczna kiełbasa czy karkówka - to także smakowite dodatki, które tworzą wyjątkowy klimat. Przekąski na grilla możesz przygotować zarówno w wersji słonej,...
-
Żadna kiełbasa i karkówka. To na tę sałatkę znajomi zawsze czekają najbardziej
Tak, kiełbasa jest ważna, karkówka jest ważna, ale nie mniej ważne są dodatki. No bo kto dałby radę przez cały wieczór opychać się tylko mięsiwem? Trzeba je czymś zagryźć i najlepiej, żeby było to...
-
Jak myć ruszt po grillowaniu? Szkolny błąd i już możesz szykować gotówkę na nowy
Czy ruszt z grilla można myć w zmywarce? Odpowiedź nie jest jednoznaczna. Chociaż sprzęt dobrze sobie radzi z czyszczeniem naczyń, to nie wszystko powinno do niego trafić. Dowiedz się, które kratki...
-
Myślisz powoli o grillu? Lepiej zapisz tę sałatkę. Jest lekka i pasuje do wszystkiego
Sezon grillowy właśnie się rozpoczyna i znów będziemy zajadać się smakołykami z grilla w towarzystwie znajomych i rodziny. Jednak nie samymi pysznościami z rusztu człowiek żyje, przydałoby się jaki...
-
Rozpalisz tu grill i słono zapłacisz. Mandat może iść w tysiące
Grillowanie to jedna z ulubionych letnich aktywności Polaków. Wtedy budzą się w nas, uśpieni na czas zimy, mistrzowie pieczenia kiełbas, karkówek i szaszłyków. Niestety coś, co miało nas zrelaksowa...
-
Marynata do kiełbasy cioci Joli to hit. Po upieczeniu w piekarniku będzie smakować jak z rusztu
Kiełbasa z grilla to nieodłączny element letnich spotkań pod chmurką. Jest pyszna, soczysta i sycąca. Jak ją przyrządzić, gdy pogoda pokrzyżowała plany? Wystarczy sprytny trik. Wrzuć ją do...
-
Przygotowujesz ziemniaki w ten sposób? Uważaj, ten niepozorny błąd może zmienić je w toksyczną bombę
Ziemniaki z grilla czy ogniska to kulinarna fantazja, która często towarzyszy nam podczas rodzinnych spotkań i biesiadowania pod chmurką. Niestety wiele osób nadal popełnia ten kardynalny błąd jaki...
-
Wrzucam to warzywo na grilla i wiem, że będzie hit. Zapach jest taki, że sąsiedzi sami się wpraszają
Grillowanie to jedna z ulubionych rozrywek Polaków w sezonie wiosenno-letnim. Na rusztach królują wtedy kiełbaski, karkówki czy inne smakowite produkty. Grillować można jednak nie tylko mięso....
-
To najlepsza sałatka na grilla. Goście oszaleją, gdy postawisz ją na stole. Idealna na "mały głód"
Jaka sałatka na grilla będzie najlepsza? Podczas rodzinnego grillowania ważne jest nie tylko mięso, ale także przystawki. Ten sałatkowy klasyk musi pojawić się na stole. Uwielbiają go zarówno dziec...
-
Zapomnij o kotletach w majówkę. Zaserwuj soczyste burgery prosto z grilla, a każdy poprosi o dokładkę
Grillowanie nie musi kończyć się na kiełbasie, skrzydełkach czy, karkówce. Zamiast sterować klasykę postaw na soczyste i obłędnie doprawione burgery. Tak przygotowane mięso wystarczy zaserwować w...
-
Te obłędne sakiewki znikają pierwsze z grilla. Wszystko przez znakomity nabiał prosto z Cypru
Najprostsze rozwiązania, często okazują się być tymi najlepszymi. Właśnie dlatego na ruszt obok karkówki, szaszłyków czy kiełbasy warto wrzucić połączenie cukinii z obłędnym nabiałem. Takie sakiewk...
-
Polacy popełniają ten błąd na potęgę. Później kiełbasa jest sucha jak wiór, a każdy gryz to wyzwanie
Kiełbasa nadaje się idealnie na grilla, więc z pewnością zagości na stole wielu Polaków podczas majówki 2024. Zanim trafi na ruszt, należy ją odpowiednio przygotować. Czy kiełbasę nacina się z 2...
-
To idealny dodatek do kiełbaski z grilla. Potrzebujesz 4 składników, a zaspokoi pragnienie
Grillowanie to nie tylko wysmażone nad ogniem warzywa i mięsa, a także dodatki, które dopełniają smak. Coś, co zawsze musi pojawić się na moim stole, jest poniżej przedstawiony przysmak. Robię go...
-
Zrób ser z grilla, a nikt nie spojrzy na karkówkę i kiełbasę. Dodatki zawrócą ci w głowie
Dania z grilla to coś, co perfekcyjnie pieści nasze podniebienia i nie ważne, czy wolisz kiełbasę, karkówkę lub szaszłyki, na pewno czekasz z niecierpliwością całą zimę, aż sezon na grilla znów się...
-
Przepis na tę kaszankę z grilla dała mi koleżanka. Dodaję nieoczywisty składnik i smakuje bosko
Kaszanka na grilla z cebulą to już przeżytek. Koniecznie wypróbuj ten nowatorki przepis, który zapewni podczas majówkowego przyjęcia ze znajomymi czy rodziną niezapomniane przeżycia kulinarne....
-
Użyj grilla do zrobienia najsmaczniejszej sałatki. Nikt ci nie uwierzy, że zrobiona jest właśnie tak
Majówka to czas, gdy z piwnic i składzików wyjmujemy grille, które czekały cały okres zimowy na użycie. Mamy na nich zamiar przygotować smakołyki w postaci kiełbasek i mięs, ale oprócz tego można n...
-
Zanurz w musztardowej marynacie, a potem siup na ruszt. Mięso będzie kruche i idealnie soczyste
Jak zrobić dobrą marynatę do karkówki? Bez niej sezon grillowy mógłby praktycznie nie istnieć. Okazuje się, że nie potrzebujesz ani wiele składników, ani wiele czasu, by zyskać danie, które zachwyc...