• Link został skopiowany

Nadziewam i grilluję, a potem nie zostaje nawet kęs. Nawet fani karkówki proszą o dokładkę

Jak zrobić dobre pieczarki z grilla? Mogą być nudne albo genialne, wszystko zależy od farszu i dodatków. Jeśli chcesz, by znikały ze stołu szybciej niż karkówka, koniecznie spróbuj tej wersji. Nadzienie, boczek i żar - nic więcej nie trzeba, by z prostych grzybów zrobić imprezowy hit.
Nadziewane pieczarki owinięte boczkiem
Fot. iStock, Nora Tarvus

Nie ma grilla bez pieczarek. Ale zamiast od razu wrzucać je na ruszt, warto poświęcić chwilę na nadzienie i... owinąć je boczkiem. Efekt? Soczyste wnętrze, kremowy serek, aromatyczne zioła i chrupiąca otoczka, która robi całą robotę. Grzyby z takim farszem znikają z talerzy w pierwszej kolejności, a goście pytają o przepis, jeszcze zanim zdążysz dopiec resztę mięsa. Ich największym atutem jest smak, ale też prostota. Przygotujesz je w kilka chwil, a efekt za każdym razem będzie spektakularny.

Zobacz wideo Faszerowane pieczarki - nie tylko dla łowców przygód

Czym najlepiej nadziać pieczarki? Serek, przyprawy i warzywa

Do farszu wybierz serek topiony lub śmietankowy - będzie kremową bazą. Wymieszaj go z drobno posiekaną papryką, czosnkiem, koperkiem albo szczypiorem. Możesz też dorzucić odrobinę tartego sera żółtego lub parmezanu. Taki miks sprawi, że pieczarki będą aromatyczne, ale też przyjemnie ciągnące w środku.

Składniki:

  • 10 dużych pieczarek,
  • 100 g serka topionego śmietankowego,
  • 1/4 czerwonej papryki,
  • ząbek czosnku,
  • łyżka posiekanego koperku lub szczypiorku,
  • 10 cienkich plastrów wędzonego boczku,
  • sól i pieprz do smaku. 

Pieczarki z serkiem topionym i boczkiem. Chrupiące na zewnątrz, kremowe w środku

To danie łączy w sobie wszystko, co najlepsze: kremowy środek, chrupiący boczek i soczyste pieczarki. Można je przygotować wcześniej i wrzucić na ruszt tuż przed podaniem. Świetnie smakują z sosem czosnkowym, jogurtowym lub barbecue.

Sposób przygotowania:

  1. Oczyść grzyby, usuń ogonki i delikatnie wydrąż środek, jeśli to konieczne. Odstaw kapelusze na ręcznik papierowy, by odciekły z nadmiaru wody.
  2. W misce wymieszaj serek topiony z drobno posiekaną papryką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i ziołami. Dodaj pieprz i sól.
  3. Do każdego kapelusza nałóż solidną porcję farszu, tak, by lekko wystawała ponad krawędź pieczarki.
  4. Owiń każdy grzyb plasterkiem boczku tak, by zakrywał farsz i przylegał do kapelusza. Możesz użyć wykałaczki, by bekon się nie rozwinął podczas grillowania.
  5. Układaj pieczarki na dobrze rozgrzanym grillu. Smaż przez 6-8 minut, a potem ostrożnie odwróć i grilluj kolejne 4-5 minut. Boczek powinien być chrupiący, a farsz dobrze rozgrzany.
  6. Gotowe najlepiej smakują od razu po zdjęciu z rusztu. Podawaj z chrupiącą bagietką i dipem jogurtowym albo solo.
Więcej o: