• Link został skopiowany

Paprykę faszeruję ryżem i grzybami. Zanim upiekę, dodaję trzy przyprawy. Każdy chce przepis

Papryka faszerowana to przyjemny i pyszny pomysł na obiad, lunch i kolację. To przepis, który pozwoli wykorzystać resztki z lodówki i przy okazji zachwycić bliskich innym smakiem za każdym razem. Jednak dziś podkręcimy nieco najpopularniejszy przepis na paprykę faszerowaną ryżem. Zanim ją upieczesz, dodaj do ryżu konkretne przyprawy. W pierwszej chwili będziesz w szoku, ale wystarczy spróbować, by spłonąć z zachwytu.
Faszerowana papryka
AlexeiLogvinovich /Shutterstock

Papryka faszerowana to jeden z tych przepisów, który przyjmie wszystko. Paprykę można faszerować na setki sposobów, ale najpopularniejsze są dwa - papryka faszerowana mięsem mielonym i papryka faszerowana ryżem. Dziś na tapet bierzemy opcję numer dwa i możemy obiecać, że będzie to smak, którego długo nie zapomnisz.

Zanim napakujesz ryż i grzyby do papryki, ryż musisz ugotować - wiadomo. Do gotowania dodaj jednak trzy przyprawy: cynamon, kardamon i kminek. Brzmi dziwacznie? Możliwe, ale ryż cudownie chłonie smak tych przypraw, zyskuje odrobinę orientalnej nuty i naturalnie podkręca smak delikatnych boczniaków. Jeśli szukasz pomysłu na obiad lub kolację, zaszalej i zaskocz siebie i bliskich zwykłym, ale niezwykle pysznym przepisem na faszerowaną paprykę.

Zobacz wideo Jak zrobić ajwar? Ten przepis nie sprawi ci problemu

Papryka faszerowana ryżem i boczniakami. Te przyprawy dodadzą charakteru

Składniki:

  • 6 czerwonych lub żółtych papryk,
  • ok. 300 g ryżu, najlepiej krótkoziarnistego,
  • ok. 300-400 g boczniaków,
  • 1 większa cebula,
  • 1/3 szklanki bulionu,
  • 2-3 łyżki serka mascarpone,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz, cynamon, kardamon, kminek, może być mielony,
  • masło do smażenia,
  • opcjonalnie: starty ser,
  • natka pietruszki lub kolendra do dekoracji. 

Papryka faszerowana ryżem i boczniakami - sposób wykonania:

  1. W garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli i kiedy zawrze, wrzuć ryż. Dodaj płaską łyżeczkę cynamonu, pół łyżeczki kardamonu i pół łyżeczki kminku. Ugotuj ryż al dente i odcedź.
  2. Na patelni rozgrzej solidną łyżkę masła i na nim zeszklij posiekaną cebulę. Kiedy cebula się zezłoci, dołóż boczniaki pokrojone w kostkę. Kiedy grzyby zmiękną, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz oraz ugotowany ryż.
  3. Całość podsmażaj przez kilka minut i dodaj trochę bulionu oraz serek mascarpone i wymieszaj. Duś, aż nadmiar płynu odparuje. Farsz powinien być kremowy, ale nie za gęsty. W razie potrzeby dodaj więcej soli i pieprzu. 
  4. Papryki umyj i odetnij części z ogonkami. Usuń gniazda nasienne i do środka włóż farsz. Wierzch opcjonalnie posyp starym serem - polecam twardy, dojrzewający ser o mniejszej zawartości tłuszczu. 
  5. Papryki włóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni z funkcją grzania góra-dół. Piecz przez ok. 20 minut, aż skórki papryk zaczną się marszczyć, a ser topić. Przed podaniem udekoruj posiekaną kolendrą lub natką pietruszki. 
Więcej o: