Zupa paprykowa z makaronem. Smakuje jak z wakacyjnego kurortu
Link został skopiowany
Zupa paprykowa z makaronem. Smakuje jak z wakacyjnego kurortu
REKLAMA
Joanna Szumilas - Głowacka
Polskie zupy są pyszne, koniec i kropka. Ale nawet największym smakoszom po jakimś czasie bokiem wychodzą pomidorówki, krupniki i jarzynówki. Jeśli zaliczasz się do tego grona i szukasz przepisu na obiad, który wprowadzi nutę nieznanego do twojej kuchni, proszę bardzo. Podobną zupę jadłam na urlopie w Grecji, ale baraninę zamieniłam na wołowinę. Pycha! Nie żartuję.
Alp Aksoy /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Tego przepisu nie wyciągnęłam od greckiego szefa kuchni, żadna babuszka mi go w sekrecie nie zdradziła, nie zapłaciłam szemranym typom, żeby poznać jej sekret. Po prostu kiedyś zjadłam bardzo podobną zupę w jednym z hoteli na Rodos i doskonale wiedziałam, co w niej było. A było mnóstwo papryki, pomidorów, pyszne, delikatne mięsko i makaron orzo. Kiedyś odtworzyłam ten smak, ale baraninę zamieniłam na wołowinę, lekko przerośniętą. Myślę, że wyszło mi jeszcze lepiej. Musisz spróbować, bo dzięki temu przepisowi wprowadzisz nutę zaskoczenia do swojego codziennego menu i przy okazji poczujesz się jak na wczasach.
REKLAMA
Zobacz wideo Serowo-piwna zupa krem. Nie przejdziesz obojętnie
Zupa paprykowa jak z greckiego hotelu. Z tym mięsem jest przepyszna
Składniki:
600 g wołowiny bez kości (takiej, jaką kupujesz na gulasz),
ok. 1,5 l rosołu lub esencjonalnego bulionu, najlepiej wołowego gotowanego na kościach,
500 ml passaty pomidorowej,
4 czerwone papryki,
1 ostra papryczka,
2 ząbki czosnku,
biała część pora,
2 łyżki ajwaru (najlepiej łagodnego),
1 cytryna,
sól i pieprz,
liście laurowe,
kminek,
suszone oregano,
oliwa,
200 g makaronu orzo.
Zupa paprykowa z makaronem orzo - sposób wykonania:
Wołowinę pokrój w większą kostkę, oprósz solą, pieprzem i opcjonalnie słodką i ostrą papryką. W większym garnku porządnie rozgrzej 2 łyżki oliwy i czubatą łyżkę masła. Kiedy tłuszcz będzie już gorący, dodaj wołowinę i obsmaż kawałki z każdej strony, by mięso się zamknęło.
Podsmażone mięso zdejmij i odłóż na bok. Na tym samym tłuszczu zeszklij por i dodaj czosnek pokrojony w cienkie plasterki oraz posiekaną papryczkę chili. Następnie zalej całość bulionem lub rosołem, dodaj podsmażone mięso, kilka listków laurowych, zmniejsz moc palnika i gotuj na wolnym ogniu, aż wołowina będzie miękka. Może to zająć nawet 1,5 godziny.
Kiedy mięso się gotuje, zajmij się papryką. Pokrój ją na pół, usuń gniazda nasienne i natrzyj odrobiną oliwy. Następnie włóż je do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piecz, aż skórka miejscami dość mocno się przypali.
Upieczoną paprykę obierz ze skórki, miąższ rozdrobnij widelcem lub rozgnieć praską i dodaj do zupy. Dodaj także passatę pomidorową, ajwar oraz przyprawy. Kiedy mięso będzie już miękkie, dodaj sok wyciśnięty z połowy cytryny i skórkę otartą z połowy owocu.
Dodaj makaron orzo i gotuj, aż będzie al dente - i tak nieco rozmięknie pod wpływem ciepła potrawy po skończeniu gotowania. Przed podaniem udekoruj posiekaną kolendrą i opcjonalnie startym serem.