wołowina
-
Strogonow - przepis na rozgrzewającą klasykę. Kwintesencja smaku tkwi w mięsie i kolorowych dodatkach
Strogonow to jedno z dań, które najlepiej smakują w chłodne, zimowe dni. Przepis jest pełen aromatów dzięki mięsie, warzywom, kolorowym dodatkom i przyprawom. Przygotowanie tego rarytasu wcale nie jest trudne, a efekt gwarantuje zadowolenie...
-
Strogonow przepis na ciepłe danie z wołowiną i pieczarkami. Wersja na ostro
Strogonow to danie, które przed laty było bardzo popularne. Najczęściej przyrządzano je na różne prywatki, czy sylwestra jako potrawa na gorąco. Jest niezwykle sycące i pyszne. Nasz przepis jest wyjątkowy i nieco pikantny. Jak go przygotować? Ważn...
-
Zupa meksykańska - bardzo prosty przepis na pikantne danie z wołowiną. Zimą smakuje najlepiej
Zupa meksykańska to świetny pomysł na rozgrzewające danie. Sprawdzi się szczególnie w chłodne, zimowe dni. Nie tylko wygląda bardzo apetycznie, ale też smakuje rewelacyjnie. To zasługa przypraw takich jak oregano, kminek czy pieprz cayenne.
-
Kociołek z wołowiną. Przepis na gorące zakończenie mroźnego kuligu. Zrobisz go w zaciszu domowym
Kociołek z wołowiną to pyszne i rozgrzewające danie, które sprawdzi się w mroźne wieczory. Dodatek warzyw sprawi, że nasyci największego łasucha. Idealna potrawa nie może obyć się bez specjalnego bukietu przypraw. Zdradzamy najlepszy przepis.
-
Strogonow - zupa idealna na obiad we Wszystkich Świętych. Nasyci i rozgrzeje, ale użyj odpowiedniego mięsa
Bouef Stroganow to danie przypominające gulasz, na bazie którego powstał przepis na aromatyczną i rozgrzewającą zupę, której nazwę uzus przyjął jako "strogonow". Zupa srogonow to idealne danie na Wszystkich Świętych i inne uroczystości, ale ważne...
-
Drożdżowe paszteciki z mięsem. Smaczną przekąskę przygotujesz z duchem zero. Użyj mięsa z rosołu
Jeśli zastanawiasz się, jak wykorzystać mięso z rosołu, przepis na paszteciki sprawdzi się idealnie. Drożdżowe ciasto połączone z wilgotnym i aromatycznym farszem sprawdzi się jako ciepła przekąska lub dodatek do barszczu. Przepis babci jest...
-
Roladki wołowe na obiad? Pomysł na danie dla całej rodziny
Roladki wołowe? Brzmi dość skomplikowanie, ale nic bardziej mylnego. Nie masz pomysłu co przygotować na obiad, by rodzina była zadowolona i najedzona? Roladki wołowe to danie, które jest pyszne i bardzo ładnie wygląda na talerzu. Dodatkowo...
-
Węgierska zupa gulaszowa - przekonaj się, jak wyśmienicie smakuje. Grzyby podkręcą smak zupy
Węgierska zupa gulaszowa składa się głównie z mięsa, papryki oraz cebuli. Zupę spożywa się zwłaszcza w okresie jesieni oraz zimy. Jest znakomita na mroźne dni. Rozgrzewa i dodaje energii. Poznaj przepis na węgierski gulyasleves.
-
Przepis na gulasz - tradycyjny smak uzyskasz dzięki tym składnikom. Kluczowy jest jeden dodatek
Tradycyjny przepis na gulasz to prawdziwa uczta smaków i aromatów. Sekret tkwi w odpowiednio dobranych składnikach oraz wytrawnym dodatkom, takim jak mieszanka przypraw czy czerwone wino. To właśnie ono podkreśli smak i zagwarantuje kruchość mięsa...
-
Bulgogi. Wypróbuj ten koreański przepis, gdy najdzie cię ochota na "coś innego"
Bulgogi to danie wywodzące się z Korei. Jest to marynowana wołowina, którą możemy podawać samodzielnie lub z dodatkiem przepysznego makaronu. Wypróbuj i przekonaj się sam, jak smakuje koreański przysmak.
-
Ciasteczka owsiane - przyjemność bez wyrzutów sumienia. Zdrowy owoc doda smaku
-
Budyniowe racuchy zrobisz w 20 minut. Lepszych nie jadłeś
-
Tak gwiazdy dbają o swoje włosy. Dzięki tej aplikacji ty też tak możeszMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Zapomnij o ścieraniu ziemniaków na placki. Jest dużo lepsza metoda
-
Ta metoda siostry Anieli nie ma sobie równych. W minutę zrobisz aż 8 pączków
- Tylko prawdziwi amatorzy domowych wypieków mają tu szanse na komplet!
- Przepis na mizerię. Szybka surówka do obiadu z odrobiną koperku
- Zabójczo pyszny makaron - spaghetti all'assassin. Nie gotuje się go w wodzie, tylko smaży powoli jak risotto
- Staropolska drożdżówka z przepisu prababci. Ta receptura działa od pokoleń
- Cynamonki z ciasta drożdżowego. Będą mięciutkie i puszyste, jeśli odpowiednio obejdziesz się z jajkami
-
Burgery z grilla. Zadbaj o konkretną wołowinę, a będą smakowały jak amerykański sen
Burgery z grilla to prawdziwy raj dla mięsożerców. Ich przygotowanie jest bardzo proste, jeśli jednak chcesz uzyskać prawdziwy efekt wow, musisz zadbać o wołowinę. Najważniejsze, żeby była apetycznie przerośnięta tłuszczykiem. Do tego pyszny sos i...
-
Rumsztyk wołowy, czyli kulinarny powrót do dawnych czasów. Sprawdź, jak się robi rumsztyk wołowy
Rumsztyk wołowy to danie, które zostało przez nas nieco zapomniane. Zazwyczaj podawano je w barach szybkiej obsługi. Rumsztyk mimo swojej prostoty jest przepysznym i zarazem wykwintnym daniem. Z całą pewnością możemy zaserwować je na uroczystym...
-
Bitki wołowe - przepis. Zaskakujący składnik sosu wydobędzie głębię smaku mięsa
Bitki wołowe to przepis na danie w sosie grzybowym w sam raz dla mięsożerców. Sposób wykonania tej potrawy przedstawia Ewa Wachowicz. Co ciekawe, w przepisie znajduje się jeden, bardzo interesujący składnik, którego dodanie całkowicie podbija smak...
-
Gulasz wołowy - przepis dla fanów wyrafinowanych smaków. Mięso będzie kruche, jeśli dodasz ten składnik
Gulasz wołowy to danie idealne dla miłośników mięsa. Przygotowanie jest proste, jednak należy zadbać o kilka rzeczy. Najważniejsza jest wołowina, która jak żadne mięso lubi się z winem - ten dodatek zapewni idealną teksturę i kruchość mięsa, a tak...
-
Wielkanocny pasztet Magdy Gessler. Trzy rodzaje mięsa i pewien trik zapewnią genialny smak
Dobrze przygotowany pasztet potrafi stać się prawdziwym rarytasem. Tak jest w przypadku wielkanocnego pasztetu Magdy Gessler, którego smak zapewniają 3 rodzaje mięsa. Chcesz uraczyć wielkanocnych gości czymś tradycyjnym i nieziemsko pysznym? Warto...
-
Tatar - przepis na ucztę dla mięsożerców. Ważna jest dobra wołowina, ale nie tylko
Tatar to przystawka, która sympatię mięsożerców zyskała za czasów świetności barów typu "wódka i zakąska". Jednak odpowiednio przygotowany tatar może być naprawdę wykwintnym daniem, którego nie powstydziłaby się najlepsza restauracja. Jak zatem...
-
Bigos, czyli król polskich stołów. Z tym mięsem będzie najlepszy
Bigos to prawdziwy klasyk polskiej kuchni. Najlepszy jest oczywiście ten z kiszonej kapusty, ale to mięso odgrywa kluczową rolę w smaku tego dania. Jakiego mięsa użyć, by bigos smakował wręcz po królewsku? Klucz to 3 rodzaje - wieprzowina, wołowin...
-
Zupa gulaszowa - przepis na obiad doskonały. Dwa gatunki mięsa to klucz do sukcesu
Trudno sobie wyobrazić bardziej sycącą, rozgrzewającą i smaczniejszą zupę, niż gulaszowa. Przepis na gulaszową jest prosty, ale należy pamiętać o mięsie - najlepsza wychodzi na dwóch rodzajach, czyli na wołowinie i wieprzowinie. Połączenie tych...
-
Sos bolognese - przepis prosto z Włoch. Jak zrobić najlepszy sos do makaronu? Najważniejsza jest wołowina
Sos bolognese to postawa ukochanego przez wszystkich dania z Bolonii, czyli spaghetti bolognese. Przygotowanie tego pysznego sosu jest bardzo łatwe, należy jednak trzymać się ważnej zasady - używamy wyłącznie mielonej wołowiny. Poznaj łatwy przepi...
-
Przepis na bogracz. Nie zapomnij o boczku, a wyjdzie idealny
Bogracz to specjalny kociołek, w którym przygotowuje się potrawy nad ogniskiem. Tą samą nazwą określa się czasem zupę gulaszową, która jest przyrządzana w tym naczyniu. W warunkach domowych oczywiście można użyć zwykłego garnka. Jak wygląda przepi...
-
Co zrobić, żeby wołowina nie była twarda jak podeszwa? Liczy się nie tylko obróbka, lecz także krojenie
Planujesz przygotować danie z wołowiną w roli głównej, ale obawiasz się, że mięso będzie twarde i niesmaczne? Mamy kilka porad dotyczących przygotowania wołowiny, dzięki którym już nigdy nie będzie jak podeszwa.
-
Czulent - przepis na żydowski gulasz. Im dłużej gotujesz, tym lepszy będzie
Czulent to tradycyjna potrawa kuchni żydowskiej. To rodzaj gulaszu z wołowiny z dodatkiem fasoli, kaszy i warzyw duszonych w żeliwnym naczyniu. Kuchnia żydowska nie należy do najprostszych, ale przepis na czulent jest wyjątkowo łatwy. Jak zrobić t...
-
Zupa gulaszowa - przepis na sycący i rozgrzewający obiad. Kluczowy jest dobór mięsa
Zupa gulaszowa to według mnie absolutny hit obiadowy. Sycąca i aromatyczna zupa to idealna propozycja na wyjątkowe okazje, jak również na codzienny, domowy obiad. Jak zrobić pyszną gulaszową? Przepis jest łatwy, ale musisz zwrócić uwagę na mięso -...
-
Jak zrobić tatara? Tradycyjny przepis na befsztyk tatarski. Dzięki temu dodatkowi wychodzi taki, że palce lizać
Tatar to wyśmienita, szlachetna przystawka z wysokiej klasy wołowiny podanej w towarzystwie piklowanych warzyw, grzybów oraz żółtka. Dobrze wykonany befsztyk tatarski to prawdziwy rarytas, a my mamy dla was tradycyjny i sprawdzony przepis na to...
-
Carpaccio wołowe - jak wykonać tradycyjne bresaola carpaccio? Mamy sposób na włoską przystawkę
Carpaccio wołowe to przystawka, która cechuje się charakterystycznym smakiem. Pierwotnie carpaccio wykonywało się z mięsa, chociaż najbardziej popularna jest jej wersja z pomidorem i mozzarellą. Jak wykonać włoskie bresaola carpaccio?
-
Jeszcze nie znacie smashburgera? Grzech! Bloger podzielił się "prawilnym" przepisem
Lubicie burgery? Jeśli tak, to koniecznie spróbujcie smashburgera. Popularny bloger kulinarny zdradził rewelacyjny przepis, z którego zrobicie prawdziwą burgerową bombę kaloryczną i smakową.
-
Obiad na walentynki - nie wiesz, co przygotować? Mamy kilka pomysłów
Obiad walentynkowy może być częścią prezentu lub romantycznej randki. Jakie danie przygotować, by zachwycić naszą "lepszą połowę"? Sprawdźcie nasze pomysły na obiad na walentynki
-
Czy można jeść mięso, które zmieniło kolor na bury? Wszystko zależy od tego, jaki ma zapach i jakie jest w dotyku
Na pewno widzieliście to nie raz. Świeże mięso sprzedawane w sklepach, zwłaszcza wołowe, zmienia niekiedy swój kolor i na przykład staje się szarobure. Czy można je bezpiecznie jeść? Sprawdziliśmy to.
-
Jak zawekować mięso w słoiku? Dzięki temu jedzenie się nie zmarnuje
Wekowanie to sprawdzony sposób na przedłużenie żywotności mięs i innych produktów spożywczych. Wydaje się bardzo skomplikowanym procesem, ale wbrew pozorom to wcale nie jest trudna sztuka. Jak zawekować mięso samodzielnie? Oto kilka wskazówek.
-
Szef kuchni opowiada, co najczęściej robimy źle, przygotowując mięso. Nakłuwanie steków to dopiero początek
Jakie mięsne grzechy popełniamy najczęściej? Jak przyrządzić doskonałe steki? Co warto zamówić w restauracji, a na co uważać? Na nasze pytania odpowiada Bartłomiej Czerwiński, szef kuchni warszawskiej restauracji Merliniego.
-
Boeuf Stroganow - aromatyczny gulasz z rosyjskim "rodowodem" [PRZEPIS]
Boeuf Stroganow swoją nazwę wziął od nazwiska rosyjskiego dygnitarza - generała i urzędnika Aleksandra Grigorjewicza Stroganowa. Podobno to właśnie on stworzył potrawę, jaką zajadamy się ze smakiem po dziś dzień. Krucha wołowina w aromatycznym,...
-
Jak zrobić gulasz węgierski? Prosty przepis. Najlepszy z plackami ziemniaczanymi albo langoszami!
Gulasz węgierski najczęściej serwuje się w Polsce do placków ziemniaczanych. Może to i dobrze, bo tworzy z nimi naprawdę świetny "duet". Jak zrobić sycący gulasz węgierski, by smakował najlepiej? Mamy sprawdzony przepis i kilka porad, jak go...
-
Jak przygotować idealny stek za pomocą sprytnej metody odwróconego smażenia? [KROK PO KROKU]
Ta metoda nie jest u nas jeszcze zbyt dobrze znana, a daje gwarancję, że mięso będzie wysmażone dokładnie tak, jak chcecie. Sprawdziliśmy i potwierdzamy - stek wyszedł super.
-
Świąteczny obiad - co na niego podać? Mamy kilka propozycji
Świąteczny obiad w rodzinnym gronie to doskonała okazja zarówno do spotkania z najbliższymi, jak i skosztowania czegoś naprawdę pysznego. Wiele osób w pierwszy lub drugi dzień świąt Bożego Narodzenia podaje takie potrawy, których raczej nie...
-
Kotlet wołowy a la schabowy z groszkiem cukrowym
Jak Polska długa i szeroka większość z nas z rozrzewnieniem wspomina rodzinny obiad z kotletem schabowym w roli głównej. A gdyby tak nieco uszlachetnić tradycyjny przepis? Dziś w kuchni Hapsa króluje wołowina, którą w chrupiącej panierce uznają...
-
Ligawa wołowa - jak ją przyrządzić? Dwa przepisy na dania na obiad
Ligawa wołowa to pojęcie, które brzmi nieco tajemniczo - przeciętnemu konsumentowi wołowiny może nie mówić zbyt wiele. Czym jest ligawa wołowa? Jakie potrawy można z niej przygotować? Wszystko wyjaśniamy i proponujemy pyszne potrawy z ligawy wołowej!
-
Bryzol - potrawa ku pamięci PRL-u
Bryzol to potrawa, której nie trzeba przedstawiać nikomu, kto pamięta czasy PRL-u. Osoby, które urodziły się później często jednak nie mają pojęcia, o czym mowa. Tymczasem bryzol to bardzo smaczne i łatwe do przygotowania danie. Co to jest bryzol?...
-
Cevapcici - kotlety mielone na obiad. Prosto z Bałkanów
Cevapcici podane na obiad to doskonały sposób, by w chłodniejszy dzień zasmakować Bałkanów lub przypomnieć sobie wczasy w słonecznej Chorwacji. W tym, tak chętnie odwiedzanym przez Polaków kraju, cevapcici to jedna z najpopularniejszych i...
-
Dlaczego mięso musi odpoczywać po usmażeniu? Wyjaśniamy
Wszyscy miłośnicy domowych steków wiedzą, że tuż po usmażeniu powinno się je odłożyć na chwilę, żeby odpoczęły. Tylko po co?
-
Zupa ogonowa - dawny przysmak na twoim stole [PRZEPIS]
Zupa ogonowa nie jest już tak popularna jak kiedyś - zdecydowanie rzadziej gości na naszych stołach niż kilka lat temu. Choć niektórzy mogą mieć pewne opory przed przyrządzaniem wieprzowych lub wołowych ogonów, od razu zdradzamy, że nie warto! Zup...