wo³owina
-
Najlepsze flaki - przepis prosty, jak konstrukcja cepa. Wywar zawsze gotujê na trzech miêsach
Flaki to jedno z tych dañ, które nieustannie wzbudzaj± ¿ywe dyskusje miêdzy fanami i sceptykami. Jednak fanów pysznych i aromatycznych flaczków nie brakuje, a moja rodzina za nimi przepada. Zawsze stawiam na trzy rodzaje miêsa - wywar jest tre¶ciw...
-
Niektórzy maj± problem z jej zrobieniem, ale z tym przepisem jest to ³atwiejsze. Miêso wyjdzie aksamitne i miêkkie
Wo³owina to jedno z ciekawszych miês, po które siêgamy przygotowuj±c obiad. Jednak nie ka¿dy wie, jak zrobiæ j± w taki sposób, by wysz³a krucha, aksamitna i pyszna. Na ratunek przychodzi ten przepis, który wszystko dok³adnie wyja¶nia. Dziêki niemu...
-
Dla jednych rarytas, dla innych koszmar z dzieciñstwa. Ta tradycyjna zupa potrafi byæ pyszna, o ile dodasz te przyprawy
Flaki to potrawa, która ju¿ sam± nazw± wzbudza wiele kontrowersji. To tradycyjne danie doceniane jest nie tylko w Polsce, ale tak¿e na terenie Czech, Austrii, czy Niemiec. Co sprawia, ¿e smak flaków jest tak wyborny? Chodzi nie tylko o miêso, ale...
-
Zupa meksykañska to przepis na rozgrzewaj±ce danie. W sk³adzie solidna porcja warzyw i miêsa
Szukasz przepisu, który rozgrzeje i nasyci w pochmurne, jesienne dni? Zupa meksykañska to idealna propozycja na sezonow± chandrê. Solidna porcja kolorowych warzyw, ob³êdnego miêsa i mieszanki nieco pikantnych przypraw to prawdziwy majstersztyk....
-
Bitki wo³owe wychodz± twarde jak serca twoich by³ych? Zaradzimy - wystarczy zmieniæ jedn± rzecz
Miêciutkie, delikatne, rozp³ywaj±ce siê w ustach bitki wo³owe, to obiad wymarzony. Jednak niestety - cienkie kawa³ki wo³owiny bywaj± kapry¶ne i czasami wychodz± twarde, gumowate i zwyczajnie trudne do pogryzienia. Mamy na to sprawdzon± radê. A naw...
-
To danie bêdzie hitem ka¿dej imprezy. Rozgrzewa i syci, a z tym przepisem przygotujesz wersjê idealn±
Serwowany na sylwestrach, weselach i innych rodzinnych uroczysto¶ciach. Popularny i lubiany strogonow bêdzie zawsze strza³em w dziesi±tkê. Jego przygotowanie nie wymaga do¶wiadczenia kulinarnego, a smak jest wart wszelkich starañ. Kluczem do sukce...
-
Moda na tê wiejsk± zupê minê³a, a szkoda. Jak zrobiæ kultow± ogonówkê? Najwa¿niejsza jest cierpliwo¶æ
W polskiej kuchni jest ca³a masa przepisów, które kiedy¶ by³y kultowe i z jakich¶ dziwnych powodów obecnie sta³y siê zapomniane. Tak jest choæby z zup± ogonow±, która na wsiach i w miastach "za komuny" by³a uwa¿ana za prawdziwy rarytas. Jak zrobiæ...
-
Polka mieszkaj±ca w Korei pokaza³a, jak zrobiæ wy¶mienite bulgogi. Koreañskie smaki staj± siê u nas hitem
Polacy coraz chêtniej eksploruj± kuchnie ¶wiata. W³oska, wêgierska i indyjska s± ju¿ nam dobrze znane, dlatego te¿ uwagê wielu smakoszy przyci±gaj± nowe zak±tki. Coraz modniejsza staje siê Korea, a wraz z ni± nie tylko seriale, muzyka i pielêgnacj...
-
Soczysta wo³owina po czesku rozp³ywa siê w ustach. Podaje siê j± z popularnym deserowym dodatkiem
To danie mo¿e zaw³adn±æ kuchni± polsk±. Pochodzi z Czech, ale jego smak jest tak g³êboki i charakterystyczny, ¿e i nam przypadnie do gustu. Miêso, które gra g³ówn± rolê jest miêkkie, soczyste i aromatyczne. Nie mo¿na zapomnieæ te¿ o sosie i s³odki...
-
Jedziesz na wakacje do W³och? Musisz jej spróbowaæ. To podobno najzdrowsza wêdlina ¶wiata, ale ma jedn± wadê
W³ochy to nie tylko pizza, pyszne makarony, wina i bruschetta. To tak¿e przepyszne wêdliny i dzi¶ opowiemy wam o jednej z nich, która jest wyj±tkowa z kilku powodów. Co to jest bresaola, jak wygl±da i dlaczego jest uwa¿ana za jedn± z najzdrowszych...
-
Studenci patrzyli, jak lekarka weterynarii zabija karpia. "Zrobi³o mi siê s³abo"
-
Uszka z grzybami z przepisu mojej cioci. Do farszu dodaj plaster tego sk³adnika
-
Niezawodno¶æ, która odmieni twój dzieñ. Ten model odkrywa nowe horyzonty picia kawyMATERIA£ PROMOCYJNY
-
Bez m±ki i dro¿d¿y, a smakuje jak z piekarni. Chrupi±cy i miêkki w ¶rodku
-
Sa³atka ¶ledziowa Gessler to dopiero co¶. Potrzebujesz kilku sk³adników
- Najwa¿niejsze zasady gotowania barszczu. Dziêki temu zachowa swój kolor
- Tego sk³adnika w pierniczkach siê nie spodziewasz. Ciastka bêd± idealnie kruche
- Karp z przepisu siostry Anastazji. Bêdzie ob³êdnie chrupi±cy, je¶li to zrobisz
- Diabelski ¶ledzik z przepisu Strzelczyka. Z tymi dodatkami wyjdzie ob³êdnie
- Go³±bki z tymi dodatkami w mig znikaj± z wigilijnego sto³u. Rodzina je kocha
-
Syc±ca i aromatyczna zupa gulaszowa. Przepis "na bogato" Jakuba Kuronia sprawdzi siê na ka¿d± okazjê
Dobra zupa gulaszowa powinna byæ bogata w miêso i warzywa. Dziêki temu jest niezwykle syc±ca, a dodatek zió³ nadaje jej niepowtarzalnego aromatu. Ponadto wszystko przygotujesz w jednym naczyniu. W zabiegany dzieñ nic nie bêdzie smakowaæ tak dobrze...
-
Gulasz wo³owy: wykwintna uczta dla podniebienia
Gulasz wo³owy to aromatyczne danie, które podbija podniebienia mi³o¶ników miêsnych przyjemno¶ci. To po³±czenie soczystego miêsa wo³owego i aromatycznego sosu, które rozpala apetyt bogactwem przypraw, a dziêki dodatkom takim jak karmelizowana cebul...
-
Ten przepis na kotlety mielone to strza³ w dziesi±tkê. Wyjd± po prostu wy¶mienite
Przedstawiamy przepis na kotlety mielone, z którym bêdzie mo¿na przygotowaæ wy¶mienity obiad. Aby mia³y idealny smak i by³y soczyste, wystarczy zastosowaæ jedn± prost± metodê. Podpowiadamy, jak przygotowaæ doskona³e danie.
-
To kultowe danie PRL-u, o którym dzi¶ wiêkszo¶æ zapomnia³a. Zrobisz je tanio z miêsa wo³owego
Czasy PRL-u budz± w¶ród Polaków ró¿ne skojarzenia. Jednego im jednak zarzuciæ nie mo¿na - przepisy kulinarne, które wtedy powsta³y, ciesz± siê du¿± popularno¶ci± do dzi¶. Choæ borykano siê ówcze¶nie z deficytami ró¿nych produktów spo¿ywczych, to w...
-
Kofty na grilla - doskona³e w po³±czeniu z aromatycznym sosem. Podajemy sprawdzony przepis
Kofty na grilla s± daniem, które jest popularne w Grecji czy Turcji. Nic nie przeszkadza jednak temu, ¿eby przyrz±dziæ je równie¿ podczas naszej majówki. ¦wietnie wypadaj± w po³±czeniu z aromatycznym sosem.
-
Zrazy wo³owe. Przepis na pyszne danie na ¶wiêta. Ka¿dy, kto spróbuje, poprosi o dok³adkê
Jednym z tradycyjnych dañ, które sprawdzaj± siê w ¶wiêta s± zrazy wo³owe. Przepis, z którym bêdzie mo¿na przygotowaæ tê wykwintn± potrawê, przedstawiamy poni¿ej. Wyjd± delikatne, kruche i pe³ne bogatego smaku.
-
Dzi¶ budz± kontrowersje, a w PRL by³y rarytasem. Jak zrobiæ ozory, ¿eby by³y miêkkie i wyraziste? Unikaj b³êdu z wod±
Podroby w niektórych wzbudzaj± jedynie tolerancjê, a o uwielbieniu ma³o kto mówi. Do w±tróbki i ¿o³±dków jeste¶my przyzwyczajeni, jednak s± jeszcze inne, teraz ju¿ trochê zapomniane podroby, które w PRL by³y hitem ka¿dej domówki. Dzi¶ na warsztat...
-
Strogonow - przepis na rozgrzewaj±c± klasykê. Kwintesencja smaku tkwi w miêsie i kolorowych dodatkach
Strogonow to jedno z dañ, które najlepiej smakuj± w ch³odne, zimowe dni. Przepis jest pe³en aromatów dziêki miêsie, warzywom, kolorowym dodatkom i przyprawom. Przygotowanie tego rarytasu wcale nie jest trudne, a efekt gwarantuje zadowolenie...
-
Strogonow przepis na ciep³e danie z wo³owin± i pieczarkami. Wersja na ostro
Strogonow to danie, które przed laty by³o bardzo popularne. Najczê¶ciej przyrz±dzano je na ró¿ne prywatki, czy sylwestra jako potrawa na gor±co. Jest niezwykle syc±ce i pyszne. Nasz przepis jest wyj±tkowy i nieco pikantny. Jak go przygotowaæ? Wa¿n...
-
Zupa meksykañska - bardzo prosty przepis na pikantne danie z wo³owin±. Zim± smakuje najlepiej
Zupa meksykañska to ¶wietny pomys³ na rozgrzewaj±ce danie. Sprawdzi siê szczególnie w ch³odne, zimowe dni. Nie tylko wygl±da bardzo apetycznie, ale te¿ smakuje rewelacyjnie. To zas³uga przypraw takich jak oregano, kminek czy pieprz cayenne.
-
Kocio³ek z wo³owin±. Przepis na gor±ce zakoñczenie mro¼nego kuligu. Zrobisz go w zaciszu domowym
Kocio³ek z wo³owin± to pyszne i rozgrzewaj±ce danie, które sprawdzi siê w mro¼ne wieczory. Dodatek warzyw sprawi, ¿e nasyci najwiêkszego ³asucha. Idealna potrawa nie mo¿e obyæ siê bez specjalnego bukietu przypraw. Zdradzamy najlepszy przepis.
-
Strogonow - zupa idealna na obiad we Wszystkich ¦wiêtych. Nasyci i rozgrzeje, ale u¿yj odpowiedniego miêsa
Bouef Stroganow to danie przypominaj±ce gulasz, na bazie którego powsta³ przepis na aromatyczn± i rozgrzewaj±c± zupê, której nazwê uzus przyj±³ jako "strogonow". Zupa srogonow to idealne danie na Wszystkich ¦wiêtych i inne uroczysto¶ci, ale wa¿ne...
-
Dro¿d¿owe paszteciki z miêsem. Smaczn± przek±skê przygotujesz z duchem zero. U¿yj miêsa z roso³u
Je¶li zastanawiasz siê, jak wykorzystaæ miêso z roso³u, przepis na paszteciki sprawdzi siê idealnie. Dro¿d¿owe ciasto po³±czone z wilgotnym i aromatycznym farszem sprawdzi siê jako ciep³a przek±ska lub dodatek do barszczu. Przepis babci jest...
-
Roladki wo³owe na obiad? Pomys³ na danie dla ca³ej rodziny
Roladki wo³owe? Brzmi do¶æ skomplikowanie, ale nic bardziej mylnego. Nie masz pomys³u co przygotowaæ na obiad, by rodzina by³a zadowolona i najedzona? Roladki wo³owe to danie, które jest pyszne i bardzo ³adnie wygl±da na talerzu. Dodatkowo...
-
Wêgierska zupa gulaszowa - przekonaj siê, jak wy¶mienicie smakuje. Grzyby podkrêc± smak zupy
Wêgierska zupa gulaszowa sk³ada siê g³ównie z miêsa, papryki oraz cebuli. Zupê spo¿ywa siê zw³aszcza w okresie jesieni oraz zimy. Jest znakomita na mro¼ne dni. Rozgrzewa i dodaje energii. Poznaj przepis na wêgierski gulyasleves.
-
Przepis na gulasz - tradycyjny smak uzyskasz dziêki tym sk³adnikom. Kluczowy jest jeden dodatek
Tradycyjny przepis na gulasz to prawdziwa uczta smaków i aromatów. Sekret tkwi w odpowiednio dobranych sk³adnikach oraz wytrawnym dodatkom, takim jak mieszanka przypraw czy czerwone wino. To w³a¶nie ono podkre¶li smak i zagwarantuje krucho¶æ miêsa...
-
Bulgogi. Wypróbuj ten koreañski przepis, gdy najdzie ciê ochota na "co¶ innego"
Bulgogi to danie wywodz±ce siê z Korei. Jest to marynowana wo³owina, któr± mo¿emy podawaæ samodzielnie lub z dodatkiem przepysznego makaronu. Wypróbuj i przekonaj siê sam, jak smakuje koreañski przysmak.
-
Burgery z grilla. Zadbaj o konkretn± wo³owinê, a bêd± smakowa³y jak amerykañski sen
Burgery z grilla to prawdziwy raj dla miêso¿erców. Ich przygotowanie jest bardzo proste, je¶li jednak chcesz uzyskaæ prawdziwy efekt wow, musisz zadbaæ o wo³owinê. Najwa¿niejsze, ¿eby by³a apetycznie przero¶niêta t³uszczykiem. Do tego pyszny sos i...
-
Rumsztyk wo³owy, czyli kulinarny powrót do dawnych czasów. Sprawd¼, jak siê robi rumsztyk wo³owy
Rumsztyk wo³owy to danie, które zosta³o przez nas nieco zapomniane. Zazwyczaj podawano je w barach szybkiej obs³ugi. Rumsztyk mimo swojej prostoty jest przepysznym i zarazem wykwintnym daniem. Z ca³± pewno¶ci± mo¿emy zaserwowaæ je na uroczystym...
-
Bitki wo³owe - przepis. Zaskakuj±cy sk³adnik sosu wydobêdzie g³êbiê smaku miêsa
Bitki wo³owe to przepis na danie w sosie grzybowym w sam raz dla miêso¿erców. Sposób wykonania tej potrawy przedstawia Ewa Wachowicz. Co ciekawe, w przepisie znajduje siê jeden, bardzo interesuj±cy sk³adnik, którego dodanie ca³kowicie podbija smak...
-
Gulasz wo³owy - przepis dla fanów wyrafinowanych smaków. Miêso bêdzie kruche, je¶li dodasz ten sk³adnik
Gulasz wo³owy to danie idealne dla mi³o¶ników miêsa. Przygotowanie jest proste, jednak nale¿y zadbaæ o kilka rzeczy. Najwa¿niejsza jest wo³owina, która jak ¿adne miêso lubi siê z winem - ten dodatek zapewni idealn± teksturê i krucho¶æ miêsa, a tak...
-
Wielkanocny pasztet Magdy Gessler. Trzy rodzaje miêsa i pewien trik zapewni± genialny smak
Dobrze przygotowany pasztet potrafi staæ siê prawdziwym rarytasem. Tak jest w przypadku wielkanocnego pasztetu Magdy Gessler, którego smak zapewniaj± 3 rodzaje miêsa. Chcesz uraczyæ wielkanocnych go¶ci czym¶ tradycyjnym i nieziemsko pysznym? Warto...
-
Tatar - przepis na ucztê dla miêso¿erców. Wa¿na jest dobra wo³owina, ale nie tylko
Tatar to przystawka, która sympatiê miêso¿erców zyska³a za czasów ¶wietno¶ci barów typu "wódka i zak±ska". Jednak odpowiednio przygotowany tatar mo¿e byæ naprawdê wykwintnym daniem, którego nie powstydzi³aby siê najlepsza restauracja. Jak zatem...
-
Bigos, czyli król polskich sto³ów. Z tym miêsem bêdzie najlepszy
Bigos to prawdziwy klasyk polskiej kuchni. Najlepszy jest oczywi¶cie ten z kiszonej kapusty, ale to miêso odgrywa kluczow± rolê w smaku tego dania. Jakiego miêsa u¿yæ, by bigos smakowa³ wrêcz po królewsku? Klucz to 3 rodzaje - wieprzowina, wo³owin...
-
Zupa gulaszowa - przepis na obiad doskona³y. Dwa gatunki miêsa to klucz do sukcesu
Trudno sobie wyobraziæ bardziej syc±c±, rozgrzewaj±c± i smaczniejsz± zupê, ni¿ gulaszowa. Przepis na gulaszow± jest prosty, ale nale¿y pamiêtaæ o miêsie - najlepsza wychodzi na dwóch rodzajach, czyli na wo³owinie i wieprzowinie. Po³±czenie tych...
-
Sos bolognese - przepis prosto z W³och. Jak zrobiæ najlepszy sos do makaronu? Najwa¿niejsza jest wo³owina
Sos bolognese to postawa ukochanego przez wszystkich dania z Bolonii, czyli spaghetti bolognese. Przygotowanie tego pysznego sosu jest bardzo ³atwe, nale¿y jednak trzymaæ siê wa¿nej zasady - u¿ywamy wy³±cznie mielonej wo³owiny. Poznaj ³atwy przepi...
-
Przepis na bogracz. Nie zapomnij o boczku, a wyjdzie idealny
Bogracz to specjalny kocio³ek, w którym przygotowuje siê potrawy nad ogniskiem. T± sam± nazw± okre¶la siê czasem zupê gulaszow±, która jest przyrz±dzana w tym naczyniu. W warunkach domowych oczywi¶cie mo¿na u¿yæ zwyk³ego garnka. Jak wygl±da przepi...
-
Co zrobiæ, ¿eby wo³owina nie by³a twarda jak podeszwa? Liczy siê nie tylko obróbka, lecz tak¿e krojenie
Planujesz przygotowaæ danie z wo³owin± w roli g³ównej, ale obawiasz siê, ¿e miêso bêdzie twarde i niesmaczne? Mamy kilka porad dotycz±cych przygotowania wo³owiny, dziêki którym ju¿ nigdy nie bêdzie jak podeszwa.
-
Czulent - przepis na ¿ydowski gulasz. Im d³u¿ej gotujesz, tym lepszy bêdzie
Czulent to tradycyjna potrawa kuchni ¿ydowskiej. To rodzaj gulaszu z wo³owiny z dodatkiem fasoli, kaszy i warzyw duszonych w ¿eliwnym naczyniu. Kuchnia ¿ydowska nie nale¿y do najprostszych, ale przepis na czulent jest wyj±tkowo ³atwy. Jak zrobiæ t...
-
Zupa gulaszowa - przepis na syc±cy i rozgrzewaj±cy obiad. Kluczowy jest dobór miêsa
Zupa gulaszowa to wed³ug mnie absolutny hit obiadowy. Syc±ca i aromatyczna zupa to idealna propozycja na wyj±tkowe okazje, jak równie¿ na codzienny, domowy obiad. Jak zrobiæ pyszn± gulaszow±? Przepis jest ³atwy, ale musisz zwróciæ uwagê na miêso -...