wołowina
-
Mięciutkie, kleiste i aromatyczne. Na Wielkanocny obiad podam staropolski przysmak
Wielkanoc to jedna z tych okazji, kiedy swoich bliskich pragniemy uraczyć wyjątkowym, świątecznym obiadem. Chociaż z Wielkanocą kojarzą nam się raczej żurek, biała kiełbasa i soczyste pieczenie, warto na chwilę rozstać się z domową tradycją i...
-
Za ten obiad we włoskim stylu rodzina cię ozłoci. Weź kwadratowy makaron i zrób dwa sosy
Kuchnia włoska słynie na całym świecie ze swojego wyjątkowego smaku i prostoty. Chociaż lasagne wygląda na rzecz trudną do zrobienia, jest zupełnie odwrotnie. To wymarzony obiad lub kolacja nie tylko dla miłośników włoskich smaków, lecz wszystkich...
-
Śnisz o idealnej wołowinie? Wystarczy trzymać się zasad. Wyjdzie jak marzenie, soczysta i miękka
Miękka wołowina w gulaszu lub w leczo to marzenie każdego miłośnika mięsnych dań. Kluczem do uzyskania idealnej konsystencji jest odpowiednia technika smażenia, ale nie tylko. Na co zwrócić uwagę? Podpowiadamy.
-
Najsłynniejsze danie z mięsem mielonym na świecie. Zamień swoją kuchnię w gorący Meksyk
Dań z mięsem mielonym jest cała masa, ale chyba żadne nie jest tak wyjątkowe i słynne, jak meksykańskie chili con carne. Jest sycące, aromatyczne, nieco pikantne i po prostu wyborne. Musisz jednak wiedzieć, jakiego mięsa użyć. Nie każde się nadaje.
-
Smażysz mięso w ten sposób? Szef kuchni przestrzega. "Zaczną się palić"
Wołowina to jedno ze szlachetniejszych mięs i odpowiednio przygotowana potrafi być prawdziwą ucztą dla zmysłów. Zapytaliśmy Michała Gniadka, szefa kuchni prowadzącego koncept Yes! Butcher, o to, jakie są sekrety idealnych steków, na czym je smażyć...
-
Aksamitne i napakowane kolagenem, a Polacy się ich boją. Policzki w tym sosie to poezja
Dziś mamy dla was przepis na najdelikatniejsze mięso świata duszone w sosie, za który można skoczyć w ogień. Zajadają się tym Francuzi, Niemcy, a Polacy z jakiegoś powodu wciąż omijają. Jednych to mięso obrzydza, inni boją się za nie zabrać. Prawd...
-
Naleśniki w tej wersji będą twoimi ulubionymi. Przez chwilę poczujesz się jak w Meksyku
Kto z nas nie kocha naleśników? To przysmak nie w kij dmuchał i bardzo uniwersalna rzecz. Możesz zjeść je z babcinymi powidłami, możesz zjeść je z owocami i cukrem pudrem, ale ta wersja jest lepsza niż słodkie ulepy. Naleśniki zapiekane z farszem ...
-
Gulasz wołowy jak od szefa kuchni. Mięso będzie najpyszniejsze dzięki nieoczywistemu dodatkowi
Jak zrobić idealny gulasz wołowy? To danie jest prawdziwą gratką dla miłośników mięsa i treściwych, sycących dań. Chociaż przepis sam w sobie nie jest trudny, warto wziąć sobie do serca kilka wskazówek. Co zrobić, żeby mięso w gulaszu było soczyst...
-
Żydowski gulasz robi się dwa dni. Jest tak pyszny, że można zgrzeszyć
Dania kuchni żydowskiej nie są w Polsce tak popularne, jak choćby dania kuchni włoskiej, azjatyckiej lub amerykańskiej, ale nie zawsze tak było. Fakt, te potrawy nie należą do najłatwiejszych, ale dzisiejszy przepis jest wart tego, by poświęcić mu...
-
Tatar będzie smakował jak marzenie. Przed siekaniem zrób jedną rzecz z mięsem, a ułatwisz sobie pracę
Tatar to jedna z tych przekąsek, do której sentyment mają starsi, zwłaszcza ci, których młodość przypadała na lata PRL-u, kiedy to siekana wołowina z dodatkami była czymś niemal wykwintnym. Jeśli zaliczasz się do miłośników tatara i chcesz go zrob...
-
Zapytałam AI o najlepsze polskie danie. Trudno się nie zgodzić
-
Kilka kropel i awokado jak nowe. Must-have każdej pani i pana domu
-
Kryzysowe kotlety robię co piątek. Nauczyła mnie babcia: Nie mlej mięsa, pyry utup
-
Mięciutkie i kleiste. Na Wielkanocny obiad podam szlachecki przysmak
-
Lepsze niż mielone i zwykłe ziemniaczane. Kotlety ruskie wiodą prym
- Zamień kolejność gotowania, a organizm podziękuje. Będzie zdrowszy
- Solenie ziemniaków podczas gotowania to błąd? Dietetyk zabrał głos
- Co zrobić, żeby sernik nie opadł? Zastosuj patent "górki"
- W Austrii tak jedzą rosół. Spróbowałam i przepadłam. Inaczej już nie podam
- Kiedy sadzi się bób do gruntu? Nie przegap daty, bo nici z plonów
-
Rosół na Trzech Króli jest inny. Robię go z przepisu babci i dodaję jedną rzecz
Rosół na Trzech Króli to wyjątkowa i dosłownie świąteczna potrawa, którą w mojej rodzinie przygotowuje się już od pokoleń. Babcia zwykła mawiać, że "trzy króle woła zjedli", więc co do mięsa na rosół nie było żadnych wątpliwości. Ważny był także...
-
Podali mi to na weselu. Tak mięciutkiej wołowiny nie jadłam w życiu - wiem jak ją zrobić
Zakochałam się na nowo w wołowinie. Tak pysznego mięsa nie jadłam od wielu lat, a to przez ten francuski przepis. Wołowina jest mięciutka, rozpływająca się w ustach, ale to nie tylko za sprawą reszty składników. Przyda się małe chluśnięcie.
-
Zupa meksykańska z tego przepisu jest obłędna. Wszystko przez konkretne mięso
Zupa meksykańska może stać się twoim popisowym daniem i z łatwością wyprze nawet rosół albo pomidorową. Przepis jest łatwy, nie zmęczysz się, ale żeby wszystko wyszło pyszne, zadbaj o mięso. Drób to chyba najgorszy wybór.
-
Ulubiona zupa robotników z PRL-u. Jest pyszna i aromatyczna, chociaż młodzież nawet nie spojrzy
Są takie potrawy, które w czasach PRL-u były bardzo popularne, ale obecnie zostały nieco zapomniane i rzadkością jest znalezienie młodej osoby, która zna takie smaki. Jedną z takich potraw jest hit robotniczych stołówek i kantyn, czyli zupa ogonow...
-
Na weselu podali najlepszy gulasz. Goście brali dokładki, zamiast tańczyć
Jedzenie na weselach potrafi przesądzić o tym, czy impreza będzie udana, czy też nie do końca. Ostatnio jednak jedzenie sprawiło, że goście nie chcieli odchodzić od stołów, a to za sprawą dania, które na weselach pojawia się rzadko. Wołowina w tej...
-
Mielę, mieszam i kładę na ruszt. Kiełbaski i karkówki z grilla nikomu już nie smakują
Polacy kochają wszystko, co z grilla i latem z ochotą spotykają się ze znajomymi przy rusztach pełnych najróżniejszych smakołyków. Najczęściej grillujemy kiełbaski i karkówkę, jednak przez ten przepis przestaniecie je aż tak lubić. Jak zrobić...
-
Robert Makłowicz gulasz po węgiersku robi po mistrzowsku. Ten rodzaj mięsa jest obowiązkowy
Makłowicz na smakach światowych kuchni zna się jak mało kto. Właśnie dlatego warto wypróbować jego sprawdzony przepis na węgierski gulasz zwany bograczem. Niezbędny jest solidny kawałek wołowiny i hojna porcja ziemniaków. Takie danie wymaga...
-
Bałkańskie mięso na patyku. Jest tak soczyste, że na zawsze zapomnisz o nudnych mielonych
Kuchnia bałkańska słynie z naprawdę fantastycznych potraw mięsnych i kiedy wybieramy się do Chorwacji, Bułgarii, czy Czarnogóry, grzechem jest nie spróbować pysznej pleskawicy, delikatnych kotlecików jagnięcych i ćevapcići. To właśnie to ostatnie...
-
Za komuny każdemu ciekła ślinka na samą myśl, dziś zapomnieliśmy. Jak zrobić rumsztyk? Tylko z tego mięsa
Dania z czasów PRL-u nie cieszą się raczej wyjątkowym uznaniem w obecnych czasach, a niektóre wręcz budzą odrazę. Dziś przypomnimy wam jednak danie z PRL-u, które zostało przez wielu niesłusznie zapomniane, a wielka szkoda, bo kilkadziesiąt lat te...
-
Zawsze szykuję strogonow, gdy pogoda nieco się psuje. To danie rozgrzewa i pobudza wszystkie zmysły
Strogonow to danie, które w pochmurne dni gości w wielu domach. Z naszym przepisem klasyka wystrzeli na wyżyny smaku, a wszystko to za sprawą najlepszej jakości mięsa i aromatycznych dodatków. Tu nie ma miejsca na oszczędzanie - w garnku musi...
-
W PRL-u zajadały się elity, ja uwielbiam do dziś. Kultową przystawkę robię z najlepszego mięsa [PRZEPIS, ZDJĘCIA]
Tatar to z całą pewnością danie, obok którego nikt nie przejdzie obojętnie. Siekana wołowina z dodatkami święciła tryumfy w czasach PRL-u, gdzie serwowana była w restauracjach przeznaczonych dla elit i dygnitarzy, później zaczęła pojawiać się takż...
-
Zupa meksykańska jest tak pyszna, że wygoni krupniki i pomidorówki do kąta. To mięso jest esencją smaku
Przepis na zupę meksykańską powinien znać każdy miłośnik kolorowych dań i wyrazistych smaków, ale także każdy, kto tęskni za latem i wakacjami. Zupa meksykańska wbrew temu, co myśli większość, jest bardzo prosta w wykonaniu, a jak to zwykle z zupa...
-
Narzeczony zrobił pieczony gulasz. Wybrał najszlachetniejsze mięso - rozpływało się w ustach
Pomysł na obiad, który robi się praktycznie sam? Proszę bardzo. Ostatnio mój narzeczony wrócił z zakupów ucieszony jak dziecko z torbą pełną pyszności. Natychmiast zabrał się za przygotowanie posiłku, chwaląc się, że zrobi pyszny gulasz. Jednak...
-
Wołowina po burgundzku to najlepszy gulasz świata. Nie zapomnij o czerwonym składniku
Wołowina po burgundzku to klasyka kuchni francuskiej i mogę śmiało powiedzieć, że tak pysznego gulaszu nie robią nawet najstarsi Węgrzy. Przepis nie jest skomplikowany, ale nie licz ze pyszną wołowinę zrobisz w kwadrans. Liczy się czerwony dodatek...
-
Najlepszy stek zrobisz tylko tak. Przetestowałam dwa sposoby - jeden powinien być zabroniony
Jak zrobić perfekcyjny stek? Kupiłam dwa kawałki sezonowanej wołowiny, nagrzałam patelnię i grill elektryczny. Sprawdziłam dwa sposoby. Jeden wygrywa.
-
Zwyciężczyni MasterChefa odwiedziła naszą kuchnię. Jej przepis olśniewa. "Zrobicie wrażenie"
Joanna Szymanowska to zwyciężczyni 12. edycji MasterChefa. Zaprosiliśmy ją do kuchni Hapsa, by podzieliła się z nami i z wami wyjątkowymi przepisami. Jeden z nich tak nas oczarował, że nie mogliśmy oderwać się od talerzy. To policzki wołowe podawa...
-
Jak prawidłowo kroić mięso? Popularny błąd sprawi, że zniszczysz każdy gulasz i duszonki
Jak kroić mięso? Pewnie wielu z was odpowie - nożem! No tak, to pierwsza rzecz, od której trzeba zacząć. Jednak nie żartujmy, tylko przekonajcie się, czy nie popełniacie błędu. Czasem mięso wychodzi twarde, gumowate i niesmaczne, mimo tego, że...
-
Moja babcia na Trzech Króli robiła specjalne danie. Ten rosół niewiele ma wspólnego z niedzielną zupą
"Trzy króle woła zjedli" - tak mawiała moja babcia, gdy zabierała się za przygotowywanie uczty z okazji święta Trzech Króli. Pierwszym daniem zawsze był rosół, ale nie byle jaki rosół - taki jadamy jedynie raz w roku i jest naprawdę wyjątkowy. Nie...
-
Tatar na sylwestra. Robię z mięsem jedną rzecz, a szwagier bierze na wynos. Nie chodzi o dodatki
Tatar jest jak "M jak miłość". Każdy zna, każdy wie, o co chodzi, nie każdy lubi i to jest okej. Jednak przepis, który chcę wam dziś zdradzić, zasmakuje każdemu smakoszowi mięsa. Tę przekąskę na sylwestra robię od lat i niestety - tak chyba...
-
Za tę sylwestrową potrawę będą cię na rękach nosić. Klucz to składnik, który pomaga na kaca
Potrawy na sylwestra powinny być smaczne, sycące i treściwe. Taki właśnie jest bouef stroganow, w spolszczeniu nazywany po prostu strogonowem. Ta potrawa to już niemal klasyk spotkań w większym gronie, wesel, chrzcin i oczywiście sylwestrowych...
-
To jednogarnkowe danie robiło furorę w PRL-u. Przygotowane w ten sposób zachwyca smakiem
W czasach PRL-u królowała nietypowa kuchnia. Przepisy, jakich wtedy używano, dziś niektórych przyprawiłyby o zawrót głowy. Niektóre dania z tego okresu wywołują nostalgię, inne - niesmak. Mało kto przyrządza obecnie potrawę, którą wtedy uznawano z...
-
Najlepsze flaki - przepis prosty, jak konstrukcja cepa. Wywar zawsze gotuję na trzech mięsach
Flaki to jedno z tych dań, które nieustannie wzbudzają żywe dyskusje między fanami i sceptykami. Jednak fanów pysznych i aromatycznych flaczków nie brakuje, a moja rodzina za nimi przepada. Zawsze stawiam na trzy rodzaje mięsa - wywar jest treściw...
-
Niektórzy mają problem z jej zrobieniem, ale z tym przepisem jest to łatwiejsze. Mięso wyjdzie aksamitne i miękkie
Wołowina to jedno z ciekawszych mięs, po które sięgamy przygotowując obiad. Jednak nie każdy wie, jak zrobić ją w taki sposób, by wyszła krucha, aksamitna i pyszna. Na ratunek przychodzi ten przepis, który wszystko dokładnie wyjaśnia. Dzięki niemu...
-
Dla jednych rarytas, dla innych koszmar z dzieciństwa. Ta tradycyjna zupa potrafi być pyszna, o ile dodasz te przyprawy
Flaki to potrawa, która już samą nazwą wzbudza wiele kontrowersji. To tradycyjne danie doceniane jest nie tylko w Polsce, ale także na terenie Czech, Austrii, czy Niemiec. Co sprawia, że smak flaków jest tak wyborny? Chodzi nie tylko o mięso, ale...
-
Zupa meksykańska to przepis na rozgrzewające danie. W składzie solidna porcja warzyw i mięsa
Szukasz przepisu, który rozgrzeje i nasyci w pochmurne, jesienne dni? Zupa meksykańska to idealna propozycja na sezonową chandrę. Solidna porcja kolorowych warzyw, obłędnego mięsa i mieszanki nieco pikantnych przypraw to prawdziwy majstersztyk....
-
Bitki wołowe wychodzą twarde jak serca twoich byłych? Zaradzimy - wystarczy zmienić jedną rzecz
Mięciutkie, delikatne, rozpływające się w ustach bitki wołowe, to obiad wymarzony. Jednak niestety - cienkie kawałki wołowiny bywają kapryśne i czasami wychodzą twarde, gumowate i zwyczajnie trudne do pogryzienia. Mamy na to sprawdzoną radę. A naw...
-
To danie będzie hitem każdej imprezy. Rozgrzewa i syci, a z tym przepisem przygotujesz wersję idealną
Serwowany na sylwestrach, weselach i innych rodzinnych uroczystościach. Popularny i lubiany strogonow będzie zawsze strzałem w dziesiątkę. Jego przygotowanie nie wymaga doświadczenia kulinarnego, a smak jest wart wszelkich starań. Kluczem do sukce...
-
Moda na tę wiejską zupę minęła, a szkoda. Jak zrobić kultową ogonówkę? Najważniejsza jest cierpliwość
W polskiej kuchni jest cała masa przepisów, które kiedyś były kultowe i z jakichś dziwnych powodów obecnie stały się zapomniane. Tak jest choćby z zupą ogonową, która na wsiach i w miastach "za komuny" była uważana za prawdziwy rarytas. Jak zrobić...
-
Polka mieszkająca w Korei pokazała, jak zrobić wyśmienite bulgogi. Koreańskie smaki stają się u nas hitem
Polacy coraz chętniej eksplorują kuchnie świata. Włoska, węgierska i indyjska są już nam dobrze znane, dlatego też uwagę wielu smakoszy przyciągają nowe zakątki. Coraz modniejsza staje się Korea, a wraz z nią nie tylko seriale, muzyka i pielęgnacj...
-
Soczysta wołowina po czesku rozpływa się w ustach. Podaje się ją z popularnym deserowym dodatkiem
To danie może zawładnąć kuchnią polską. Pochodzi z Czech, ale jego smak jest tak głęboki i charakterystyczny, że i nam przypadnie do gustu. Mięso, które gra główną rolę jest miękkie, soczyste i aromatyczne. Nie można zapomnieć też o sosie i słodki...