• Link został skopiowany

Mięso niedoceniane, a wyjątkowe w smaku i bardzo zdrowe. Tak miękkie, że nie trzeba noża

Jaka część wołowiny jest najlepsza? Jedni powiedzą, że jest to polędwica, drudzy wskażą antrykot. Jednak wiele osób zapomina o mięsie, które może zachwycić intensywnością smaku i delikatnością - policzkach. Czas przywrócić im należne miejsce na kulinarnej scenie.
Policzki wołowe w sosie
Fot. iStock, donstock

Kiedy pierwszy raz zamówiłam policzki wołowe w restauracji, nie wiedziałam, czego się spodziewać. Kucharz powiedział tylko, że "mięso będzie miękkie jak masło". Nie przesadził. Policzki to część głowy krowy, a dokładniej - mięśnie, które odpowiadają za żucie. To znaczy, że są mocno pracujące i bogate w kolagen. Przez to na surowo są twarde, ale po długim duszeniu lub gotowaniu rozpływają się w ustach. Ten rodzaj mięsa był niegdyś bardzo popularny. Dziś wraca do łask, przyrządza się je powoli, w winie, z dodatkiem warzyw lub w sosie własnym. Wymagają czasu, ale efekt jest wart każdej minuty spędzonej w kuchni.

Zobacz wideo Zwyciężczyni MasterChefa w kuchni Hapsa. Jej przepis na policzki wołowe olśniewa

Prosty przepis na policzki wołowe. Zrób w domu danie jak z dobrej restauracji

Nie musisz być szefem kuchni, by przygotować doskonałe policzki wołowe. Potrzebujesz tylko czasu, aromatycznego bulionu i kilku przypraw. Mięso samo zrobi resztę - powoli zmięknie, przesiąknie smakiem i przemieni się w coś, co będziesz powtarzać.

Składniki:

  • 800 g policzków wołowych,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • marchewka,
  • 80 g selera naciowego,
  • liść laurowy,
  • 2 ziela angielskie,
  • 200 ml czerwonego wina wytrawnego,
  • 400 ml bulionu wołowego lub warzywnego,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • sól i świeżo mielony pieprz.

Jak najlepiej zrobić policzki wołowe? Poznaj sposób, który gwarantuje miękkość i smak

Zanim zaczniemy, pamiętaj: to nie jest szybkie danie. Ale jeśli masz wolne popołudnie lub planujesz kolację, która ma zrobić wrażenie, policzki to strzał w dziesiątkę.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso opłucz, oczyść z błon i osusz papierowym ręcznikiem. Oprósz solą, pieprzem i cienką warstwą mąki. Rozgrzej olej na patelni i obsmaż policzki z każdej strony na złoty kolor. Przełóż do dużego garnka lub naczynia żaroodpornego.
  2. Na tej samej patelni podsmaż pokrojoną cebulę, czosnek, marchew i seler. Gdy się zrumienią, dołóż je do mięsa. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Wlej wino, zagotuj i poczekaj, aż trochę odparuje. Następnie dodaj bulion, mięso powinno być niemal całe przykryte.
  3. Gotuj na bardzo małym ogniu przez 2,5-3 godziny albo włóż do piekarnika rozgrzanego do 160°C i piecz pod przykryciem przez ten sam czas. Po upieczeniu policzki będą miękkie i delikatne, a sos gęsty, aromatyczny i idealny do kaszy gryczanej lub purée.
Więcej o: