wieprzowina
-
Polędwiczki wieprzowe wychodzą suche i gumowate jak stare filcoki? Pewnie popełniasz dwa podstawowe błędy
Polędwiczki wieprzowe to zawsze świetny pomysł - idealne na codzienny obiad i ważną uroczystość. Duszone w sosie własnym albo w sosie kurkowym to prawdziwa eksplozja smaku, chyba że wyjdą twarde, gumowate i trudne do pogryzienia. Dziś podpowiemy,...
-
Wlej dwie łyżki na patelnię, chwilę poczekaj, a zadzieje się magia. Mięso będzie rozpływać się w ustach
Mamy świetny trik dla wszystkich mięsożerców i miłośników gulaszu i innych sosów z wieprzowiną, wołowiną, a nawet drobiem. Starasz się, jak możesz, stajesz na rzęsach, a mięso i tak wychodzi twarde i suche? Otwórz kuchenną szafkę i wlej odrobinę...
-
To przepis dla tych, którzy mają dość mielonych i schabowych. Mięso tak miękkie, że nie trzeba kroić
Proste, a zarazem pełne smaku i sycące danie, w którym główną rolę pełni mięso to marzenie każdego gospodarza. Taka propozycja może być kusząca dla osób zapracowanych, a także dla tych, którzy lubią dobrze zjeść. Jeśli szukasz takiego przepisu, to...
-
Dawno nie jadłam tak pysznego obiadu. Dzięki tej warstwie rodzina mówiła o nim przez cały tydzień
Szukasz ciekawego, a do tego prostego przepisu na obiad, ale nic nie trafia w twoje gusta? Ta receptura od razu ci się spodoba. Mięso, które z niej wychodzi, od razu rozpływa się w ustach. Jest to zasługa odpowiednich składników, które wspólnie...
-
Gulasz wieprzowy nie musi być nudny! Ten jeden składnik sprawi, że weźmiesz dokładkę!
Gulasz wieprzowy to klasyczne danie obiadowe, które od lat cieszy się niezachwianą popularnością. Co zrobić, aby Twój gulasz był wyjątkowy? Jaki składnik sprawi, że nie będziesz chcieć kończyć posiłku?
-
Przepis na schabowego. Taka panierka sprawi, że kotlety będą delikatne i znikną w okamgnieniu
Przepis na schabowego to pomysł na tradycyjne danie, które sprawdzi się podczas niedzielnego obiadu. Przygotowanie kotletów jest zaskakująco proste. Wystarczy obtoczyć je w panierce i usmażyć, aż nabiorą złocistej barwy.
-
Tak przyrządza bitki wieprzowe gwiazda MasterChefa. Jeden składnik jest kluczowy. "Pysznie to wygląda"
Jeśli nie masz pomysłu na obiad, Piotr Ogiński, gwiazda programu MasterChef podpowiada, jak przyrządzić bitki wieprzowe w pewien specjalny sposób. Dodaje do nich aromatyczną przyprawę, która sprawi, że danie będzie wyśmienite.
-
Koniec z suchym, łykowatym mięsem. Te kotlety wieprzowe z cebulką są soczyste, że palce lizać
W domowym menu nie może zabraknąć klasyki oraz kultowych, polskich smaków. Zapomnij zatem o nudnych, suchych i łykowatych kotletach i zastąp je soczystą wieprzowiną. Mięso przygotowane według tej metody wyjdzie soczyste, kruche i delikatne. Ważne ...
-
Takie zrazy to prawdziwe niebo na talerzu! Przepis generałowej Apolonii to klasyka staropolskiej kuchni
Tradycyjna kuchnia staropolska to przede wszystkim kultowe dania. Wśród nich warto wyróżnić zrazy generałowej Apolonii, które odpowiednio przygotowane wręcz rozpływają się w ustach. Wiele zależ od jakości mięsa, jednak ukryta w zawijasie...
-
Przepis na danie z kociołka żeliwnego. Mój tata przyrządza je bez względu na pogodę. Smak jest obłędny
Przepis na danie z kociołka żeliwnego polega na umiejętnym połączeniu warzyw i mięsa. Zaletą tej potrawy jest jednogarnkowy charakter oraz to, że nie trzeba nad nim nieustannie czuwać. Istotną kwestią są proporcje oraz czas. Jedzonko przyrządzisz...
-
Teść zrobił je na obiad, a ja zaniemówiłam. Te pierogi są lepsze od ruskich
-
Nie pomyślisz, że to można włożyć do pierogów. Najlepszy farsz w 3 minuty
-
Poprawia koncentrację, wyobraźnię i... wynagrodzenie. Czytanie (i pisanie) książek może dosłownie odmienić życieMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Ciasto łyżką mieszane jest tak proste, że aż trudno uwierzyć. Tylko 5 minut
-
Idzie zima, więc musisz zrobić tę sałatkę z kapusty. Lepszej nie zjesz nigdzie
- Zakwas buraczany Karola Okrasy to złoto. Dodaj koniecznie ten składnik
- Przypalone powidła to przeszłość. Znamy rozwiązanie, które uratuje śliwki
- Trzy zalewy i trzy przepisy. Różnią je zarówno proporcje, jak i dodatki
- Przepis na pigwówkę o prozdrowotnych właściwościach. W sam raz na jesień
- Jak przyrządzić cielęcinę żeby była miękka? Zastosuj tę metodę
-
Gulasz wieprzowy. Przepis na mięciutkie mięso. Nie popełnij błędu. Dodaj wodę w odpowiednim momencie
Gulasz z łopatki wieprzowej można podać jako dodatek do placków ziemniaczanych, makaronu lub ziemniaków. Jednak, aby uzyskać mięciutkie i delikatne mięso, warto poznać tajniki gotowania kultowej potrawy. Ważny jest moment, w którym wlewamy wodę.
-
Przepis na domowy smalec na pajdę i na okrasę. Ma mnóstwo mięsa i kilka niespodzianek, ale uważaj na majeranek
Dziś mamy coś dla fanów swojskiego jadła i jarmarkowych smakołyków - przepis na domowy smalec idealny do pajdy z ogórkiem i do okrasy pierogów czy ziemniaczanych kluchów. Oprócz mnóstwa mięsa znajdziesz tam dwie niespodzianki i majeranek. Jednak z...
-
Golonka - przepis na solidną porcję smaku. Będzie wręcz się rozpadać dzięki marynacie - nie żałuj zielonych listków
Jeśli masz ochotę na solidną porcję dobrego mięsiwa, mamy coś specjalnie dla ciebie. Golonka z tego przepisu to mięsny raj. Jest delikatna i aromatyczna, a to wszystko dzięki wyrazistej marynacie. Jak zrobić golonkę tak pyszną, że sama Magda Gessl...
-
Jak zrobić gulasz? Najlepszy efekt gwarantuje domowa receptura bazująca na dużej ilości mięsa i warzyw
Gulasz to niemalże piedestał wśród domowych specjałów. Danie syci, rozgrzewa i poprawi humor w mroźne dni. Ważne jest jednak przygotowanie według babcinych zasad - mowa tu o odpowiednim składzie, dużej porcji mięsa i warzyw, odrobinie bulionu i...
-
Zupa gulaszowa - przepis na wyśmienity obiad jednogarnkowy. Wersja na ostro i łagodnie
Pomysł na obiad, który będzie sycący i zrobimy go za pomocą jednego garnka? To możliwe wystarczy, że w grę wchodzi zupa gulaszowa. Przepis na to dość tradycyjne danie nie jest skomplikowany. Jednak jak w każdej kuchni znajdziemy zwolenników jedzen...
-
Domowy pulled pork, czyli uczta dla mięsożerców. Odkryłam najlepszą mieszankę przypraw - jedna może zdziwić
Pulled pork to po prostu łopatka wieprzowa pieczona przez długi czas w niskiej temperaturze. Potrawa pochodzi z kuchni amerykańskiej, gdzie jest składnikiem kanapek i burgerów, a przygotowanie jest banalne. Ostatnio postanowiłam wypróbować przepis...
-
Przepis na gulasz - rozgrzewające danie jednogarnkowe idealne na chłodne dni. Kluczem jest skład
Wśród domowych obiadów królują sycące i rozgrzewające danie jednogarnkowe, które idealnie sprawdzą się w ponure, chłodne dni. Idealną propozycją jest zatem gulasz wieprzowy z dużą ilością warzyw i sekretnym składnikiem, którym jest odrobina...
-
Odpadająca panierka ze schabowego? Sposób babci Zosi na udane chrupiące kotlety zakończy problem
Odpadająca panierka to popularny problem podczas przygotowywania tradycyjnych schabowych. Aby mięso było pyszne i chrupiące warto skorzystać ze wskazówek, z których korzystały nasze babcie. Domowe triki stosowane od lat świetnie sprawdzają się tak...
-
Irena Santor wie, co dobre. Oto przepis na ulubione danie piosenkarki, czyli obiad dla odważnych
W wywiadzie dla serwisu bydgoszcz.wyborcza.pl gwiazda polskiej estrady, Irena Santor, zdradziła, jakie danie z dawnych lat wspomina najlepiej. Jak przyznaje, jedną z jej ulubionych potraw jest móżdżek wieprzowy. Przedstawiamy prosty przepis na to...
-
Gulasz wieprzowy - przepis, którym zaimponujesz nawet teściowej. Żeby wyszedł idealny, mięso należy trochę "upić"
Jeśli nie masz pomysłu na obiad, który zwali z nóg nawet najbardziej wymagającego smakosza, mamy specjalnie coś dla ciebie. Gulasz wieprzowy z grzybami i winem to danie, przez które nawet stereotypowa teściowa "z dowcipów" zacznie cicho łkać z...
-
Kotlety mielone z przepisu babci. Przypominają dzieciństwo! Chrupiąca skórka, miękki środek i ten zapach
Kotlety mielone to jedno z tradycyjnych dań, które przyrządzały nasze babcie. Aby przywrócić smaki z dzieciństwa, ważny jest rodzaj użytych składników. Chrupiąca, złocista skórka i miękki soczysty środek to efekt, który uzyskamy, przyrządzając dan...
-
Owiane kontrowersją chipsy ze skórek. Idealna przekąska do meczu, ale zapamiętaj metodę "na trzy razy"
Jeśli umawiamy się na wspólne kibicowanie, na stole często pojawia się złoty trunek i obowiązkowo przekąski. Dziś mamy dla was przepis na przekąskę dla odważnych (albo po prostu dla osób lubiących smaczne chrupaski). Chipsy ze skórek wieprzowych t...
-
Wątróbka wieprzowa - przepis. Będzie delikatna i miękka, ale potraktuj ją jak schabowe
Wątróbka wieprzowa to danie, które ma tylu fanów, ilu sceptyków, ale ci pierwsi zgodnie twierdzą, że odpowiednio przyrządzona wątróbka bije na głowę najlepsze steki. Jak ją zrobić, żeby była delikatna i pozbawiona goryczki? Przyda się patent, któr...
-
Jak zrobić smalec? Taki prawdziwy, wiejski do pajdy z ogórem? Wujo Stach zdradza swój przepis z nietypowym dodatkiem
Smalec to nie tylko tłuszcz, na którym smażymy schabowe i jajecznicę (niektórzy uważają, że to najzdrowszy sposób), ale także staropolski rarytas. Kto z nas będąc na jarmarku czy festynie, nie skusił się na apetyczną pajdę ze smalcem i ogórkiem?...
-
Przepis na gulasz. Jednogarnkowe danie to jesienny must have. Kluczowy jest dodatek bulionu i warzyw
Tradycyjny gulasz to prawdziwy rarytas w domowym menu. Jednogarnkowe danie sprawdzi się idealnie w chłodne jesienne dni. Kluczowe dla smaku jest soczyste mięso i sezonowe warzywa oraz aromatyczne przyprawy. Nie może zabraknąć także dodatku bulionu...
-
Schabowy bez rozbijania z przepisu Tomasza Strzelczyka. Oryginalna wersja tradycyjnego dania
Schabowy bez rozbijania to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego, polskiego dania. Przepis Tomasza Strzelczyka gwarantuje smaczny efekt. Kluczowe jest mięso dobrej jakości i aromatyczne przyprawy. Nie obejdzie się bez dodatku musztardy!
-
Co zrobić z polędwicy wieprzowej? Przepisy na oryginalne i smaczne dania z mięsem w roli głównej
Co zrobić z polędwicy wieprzowej? Delikatne, uniwersalne mięso można przygotować na wiele smacznych sposobów. Nie brakuje tradycyjnych polskich receptur, ale także bardziej oryginalnych i nietypowych połączeń. Sprawdź jak dobrać składniki, by mięs...
-
Klops wieprzowy pieczony siostry Anastazji. Przepis na domowy obiad z jednym ciekawym dodatkiem
Codzienne przygotowywanie obiadu bywa wyzwaniem, zwłaszcza kiedy brakuje nam już pomysłów. Z pomocą może przyjść klops wieprzowy pieczony siostry Anastazji. Smakuje wybornie i nie jest trudny w przygotowaniu.
-
Jak poznać, czy mięso jest świeże? Data ważności to nie wszystko, zwróć uwagę na kilka rzeczy
Miłośnicy mięsnych potraw nie wyobrażają sobie obiadu bez kotlecika, pieczeni czy udka z kurczaka, jednak nie zawsze kupowane mięso jest świeże, a jego jedzenie może prowadzić do poważnego zatrucia. Jakiego mięsa nie kupować?
-
Rumsztyk wieprzowy - danie szybkie i tanie w wykonaniu. Przepis na soczysty kotlet z cebulką
Rumsztyk wieprzowy to danie, które zostało trochę zapomniane. W poprzednich latach podawano je zwłaszcza w barach mlecznych. Wynikało to głównie z faktu, że kotlety wykonuje się stosunkowo szybko, a przy tym są one treściwe.
-
Roladki schabowe z pieczarkami - przepis na obiad doskonały. Będą delikatne i kruche, ale potrzebne jest mleko
Roladki schabowe z pieczarkami to idealny pomysł na codzienny obiad, ale także jako popisowe danie podczas rodzinnych uroczystości. Przepis na roladki jest bardzo prosty, ale dziś chcielibyśmy zdradzić ci pewien sekret, dzięki któremu schab będzie...
-
Polędwiczki wieprzowe - przepis na szybki obiad. Kremowy sos zapewni efekt wow
Polędwiczki wieprzowe to świetna opcja obiadowa zarówno na co dzień jak również podczas rodzinnych uroczystości. Wykonanie jest proste i szybkie, jednak należy zadbać o to, by mięso się nie wysuszyło. Dziś zdradzimy przepis na najlepsze polędwiczk...
-
Polędwiczki wieprzowe - przepis na łatwy obiad w wielkim stylu. Żeby były pyszne, należy je trochę upić
Polędwiczki wieprzowe najczęściej zamawiamy w restauracjach i zajadamy się nimi na ważnych uroczystościach. Wbrew pozorom to naprawdę łatwe danie a dodatek czerwonego wina sprawi, że mięso bosko skruszeje i nie wysuszy się. Jeśli chcesz celebrować...
-
Kiełbasa ze słoika Ewy Wachowicz. Miss Polonia zdradza, jakie mięso sprawdzi się najlepiej
Kiełbasa ze słoika to świetny sposób na domową konserwę, która będzie smaczna i zupełnie pozbawiona konserwantów. Ewa Wachowicz zdradza swój przepis na kiełbasę w słoikach, i podpowiada, w czym tkwi sekret smaku. Chodzi oczywiście o mięso -...
-
Gołąbki - przepis na ulubiony obiad Polaków. Połączenie dwóch mięs zagwarantuje boski smak
Gołąbki kocha każdy z nas i jeśli myślimy o obiedzie idealnym, to właśnie gołąbki przychodzą nam na myśl. Przepis jest bardzo łatwy, a podstawą smaku jest mięso - najlepsze gołąbki wychodzą z szynki i boczku.
-
Szarpana wieprzowina - amerykański przepis. Mięso będzie soczyste, jeśli wypróbujesz ten sposób
Testowanie receptur z różnych stron świata może być świetną zabawą. Tym razem wybierzemy się do Ameryki, a na tapet weźmiemy... szarpaną wieprzowinę. Ten sposób na przygotowanie mięsa pochodzi właśnie stamtąd, a dzięki temu przepisowi można...
-
Cynaderki - przepis z dawnych lat. Ten sos zamieni je w prawdziwie królewskie danie
Cynaderki w dawnych latach regularnie gościły na naszych stołach. Dziś niestety są już rzadziej spotykane, a wielka szkoda, bo odpowiednio przyrządzone potrafią być przepyszne. Dziś mamy prosty przepis na cynaderki w delikatnym, kremowym sosie...
-
Kiełbasa swojska - przepis na Wielkanoc. Nie potrzebujesz wędzarni, żeby była idealna
Kiełbasa swojska to absolutna konieczność na wielkanocnym stole. Niestety, wysokiej klasy swojskie wyroby potrafią słono kosztować, dlatego mamy dla ciebie przepis na kiełbasę, którą zrobisz samodzielnie. Nie masz wędzarni? Żaden problem, wcale je...
-
Karkówka w coli - przepis na obiad dla całej rodziny. Ten sos to mistrzostwo, ale pamiętaj o ważnym dodatku
Karkówka w coli to wspaniały pomysł na smaczny obiad, którym naje się cała rodzina. Przepis jest banalny, a aromatyczny sos na bazie gazowanego napoju świetnie komponuje się z aksamitnym i kruchym mięsem z karkówki wieprzowej. Jak nadać charakteru...
-
Golonka po bawarsku. Przepis Magdy Gessler. Kluczowe jest odpowiednie piwo
Pomysł na sycący obiad? Znakomita golonka po bawarsku według Magdy Gessler posmakuje każdemu, kto lubi mięso. Mamy dla was przepis, dzięki któremu golonka wyjdzie doskonała. Sprawdźcie.