wieprzowina
-
Niezawodny przepis na solankę do mięsa? Z zasadą dłoni nigdy nie pomylisz proporcji
Pyszna pieczeń, soczysta wędlina, a może schab na kanapki? Kluczem do smaku jest dobrze przygotowana solanka. By nie mieć problemów z zapamiętaniem proporcji, warto poznać tzw. zasadę dłoni. Na czym polega?
-
Zapomnij o suchej pieczeni wieprzowej. Zrób to dzień wcześniej, a będzie miękka jak masło
Pieczeń wieprzowa może być wyjątkowo soczysta i aromatyczna, ale trzeba wiedzieć, jak ją przygotować. Kluczem wcale nie jest ilość przypraw, a czas - i to nie ten spędzony w piekarniku. Jeden prosty krok może zadecydować o smaku całego dania....
-
Mięso chrupiące, środek soczysty. Trzeba tylko zanurzyć w tej mieszance i dobrze rozgrzać patelnię
Domowa słodko-kwaśna wieprzowina to klasyk kuchni chińskiej, który łączy soczyste mięso, aromatyczny sos i chrupiące warzywa. Kilka prostych składników wystarczy, by przygotować w domu danie pełne orientalnych smaków, zapachów i koloru, niczym z...
-
Na 1 listopada tylko ten przepis. Robię co roku, a rodzina rozpływa się przy sosie
Kiedy za oknem dominują chłód i szarość, coraz częściej szukamy kulinarnych sposobów na odrobinę ciepła. Jesień to doskonały moment, by sięgnąć po przepisy, które otulają aromatem i prostotą. Wystarczy kilka składników, by stworzyć danie, które...
-
Popisowe danie wujka Romana. Rodzina walczy na widelce o ostatni kawałek soczystego mięsa
Mięsne potrawy świetnie uzupełniają owoce, pieczone warzywa korzeniowe i aromatyczne przyprawy. Co pasuje do wieprzowiny? Zaskakująco wiele, od jabłek po gruszki, od tymianku po cynamon. Gdy połączymy je w piekarniku, powstaje danie pełne smaku i...
-
Nie panieruję schabu, robię coś lepszego. Znika ze stołu w 10 minut
Najczęściej ląduje na naszych talerzach jako kotlet schabowy. Czasem robimy z niego też pieczeń świąteczną. Jednak mało kto wie, że ze schabu wychodzą najdelikatniejsze bitki, jakie można sobie wyobrazić. Duszone w gęstym, kremowym sosie...
-
Ten patent ratuje każdy gulasz. Mięso jest miękkie, sos bogaty w smaku. Gotuję tak od lat
Twarde mięso w gulaszu potrafi zepsuć nawet najlepszy obiad. Istnieje jednak kilka prostych trików, które sprawią, że wołowina lub wieprzowina staną się miękkie, soczyste i pełne smaku. Dodatkowo dzięki nim sos nabierze aromatu domowej kuchni.
-
Soczysta i krucha karkówka. Idealna na rodzinny obiad, ale weź się za nią wcześniej
Jak zrobić soczystą, mięciutką, delikatną i kruchą karkówkę? Pewnie ten sekret chciałby znać każdy miłośnik domowych pieczeni, grilla i wszelkich mięsiw, a to naprawdę bardzo prosta rzecz. Nasz dzisiejszy przepis idealnie wpasuje się w kubki smako...
-
Dwie łyżki na patelnię i niech dzieje się magia. Mięso będzie miękkie jak masełko
Twarde, suche, gumowate mięso? Jeśli to brzmi znajomo, mamy rozwiązanie. Niezależnie od tego, czy robisz gulasz, czy sos, ten prosty trik sprawi, że mięso będzie zawsze miękkie i soczyste. Wystarczą dwie łyżki.
-
Kupiłam szynkę i zamknąłem w rękawie. Przed pieczeniem zrobiłam jedno. Nie wyszła sucha
Szynka pieczona w rękawie to jedno z dań, które łączą tradycję z prostotą przygotowania. Wystarczy kilka dobrze dobranych przypraw, trochę cierpliwości i jeden prosty trik, który decyduje o efekcie końcowym. Zrobisz raz i będziesz powtarzać...
-
My mamy smalec, a Francuzi dużo lepsze smarowidło. Jak zrobić rilettes? Wybierz te mięsa
Kto z nas nie lubi od czasu do czasu przyswoić solidnej pajdy chleba obficie posmarowanej smalcem z mnóstwem skwarek i cebulką, obowiązkowo z ogórkiem kiszonym? To przysmak nie w kij dmuchał, ale możesz mi wierzyć lub nie, ale Francuzi robią coś...
-
Domowa szarpana wieprzowina. W knajpach tak dobrej nie podają. To przez nietypową przyprawę
Wieprzowina jest mięsem, po które Polacy sięgają bardzo często i zwykle robimy z niej kotlety, sosy, gulasze i najróżniejsze pieczenie. Amerykanie słyną z większego spożycia wołowiny, jednak mięso wieprzowe także często gości na ich stołach i w...
-
Chcesz zrobić idealną pieczeń na święta? Nie zapomnij o jednej czynności, mięso będzie lepsze
Nieodłącznym elementem wielkanocnego stołu jest pieczone mięso. I bez względu na to, czy planujesz podać pieczeń na ciepło, czy zrobić pieczoną wędlinę na kanapki, mięso zawsze musi smakować idealnie. Tutaj samo obsypanie przyprawami nie wystarczy...
-
Soczysta i tak miękka, że nie wymaga krojenia. Karkówkę na niedzielę zacznij robić w piątek
Co na obiad na niedzielę? Jeśli chcesz podać coś naprawdę pysznego, a kotlety mielone, schabowe i pałki z kurczaka nieco już się przejadły, postaw na przepyszną karkówkę. Będzie soczysta, kruchuteńka i pełna smaku, a podczas pieczenia zapach zwabi...
-
W Niedzielę Palmową od lat podaję PRL-owski przysmak. Sama zjadam trzy miseczki
"Kiedyś to było, teraz to nie ma", powie niejeden malkontent na wspomnienie pysznych przekąsek, które królowały na stołach kilkadziesiąt lat temu. Kto jednak broni obecnie zajadać się najpyszniejszą galaretą, oczywiście z octem lub sokiem z cytryn...
-
Krakowska kanapka bije na głowę burgery i kebaby. Jak zrobić słynną maczankę? Użyj odpowiedniego mięsa
Kuchnia polska jest bardzo bogata i przez wieki oswajała się z najróżniejszymi wpływami. Każdy region może poszczycić się czymś wyjątkowym, a kuchnia małopolska jest szczególnie interesująca i zróżnicowana. Nie każdy wie, że Małopolska może...
-
Skąd jest wieprzowina sprzedawana w polskich sklepach? Część klientów została oszukana
Kontrola mięsa wieprzowego, którą przeprowadziła Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w sklepach wielkopowierzchniowych, wykazała, że niektórzy handlowcy podają nieprawdziwe informacje. Mięso sprzedawane było jako polskie, podcz...
-
Polacy uwielbiają to mięso. Serwują co weekend, a potem płaczą. Uczucie ciężkości to jeszcze nic
Na pewno słyszeliście o powiedzeniu "jesteś tym, co jesz". Dieta ma duży wpływ na samopoczucie oraz zdrowie, dlatego powinniśmy starannie dobierać produkty, które lądują na naszym talerzu. Wyjaśniamy, czego lepiej unikać.
-
Rozpadająca się i pełna aromatu. To najlepszy przepis na golonkę. Klucz to marynata
Golonka to spełnienie marzeń każdego miłośnika treściwych, mięsnych dań i wielu z mięsożerców śni po nocach o soczystym, delikatnym, lekko klejącym mięsie zamkniętym w wypieczonej skórce. Dziś mamy dla was przepis na golonkę, która właśnie taka...
-
Żadne burgery i kebaby. Krakowski fast food jest najlepszy na świecie, a to przez mięso
Wszyscy kochamy fast foody i od czasu do czasu postanawiamy się skusić na burgery, kebaby lub hot dogi. Jednak słynne porzekadło głosi "cudze chwalicie, swego nie znacie" i to najprawdziwsza prawda, ponieważ nasz rodzimy fast food to coś absolutni...
-
Kroję, doprawiam i wpycham do słoika. Takiej konserwy nie sposób nie zjeść na raz
Kiedyś domowe konserwy robiło się w każdym domu, żeby zawsze mieć pod ręką swojską kiełbasę lub pyszne tuszonki z galaretką. Teraz moda na swojskie wyroby powraca i to w wielkim stylu. Przyznaję, że sama padłam ofiarą tej kulinarnej mody. Od dawna...
-
Tak pysznego mięsa dawno nie jedliście. Polacy nie kojarzą, na zachodzie to rarytas. Zapełni każdy brzuch
Polacy uwielbiają dania mięsne i najchętniej sięgają po drób i wieprzowinę. Jednak przepis na obiad z mięsem wieprzowym, o którym dziś opowiemy, zna bardzo niewielu naszych rodaków (niektórzy mieszkający na Śląsku mogą kojarzyć). W Niemczech to...
-
Pokrój mięso i zapiecz z ziemniakami i cebulą. Żałuję, że wcześniej nie znałam tego przepisu
Wszyscy by chcieli, żeby każdy obiad robiło się szybko i przyjemnie. Nie z każdą potrawą jest to możliwe, ale na szczęście są przepisy, dzięki którym gotowanie staje się zupełnie bezproblemowe. Te plastry polędwicy wieprzowej zapieczone razem z...
-
Na Niedzielę Przewodnią zawsze robię tę pieczeń. Jest delikatna i soczysta dzięki czynności z miską
Co na obiad na Niedzielę Przewodnią? W mojej rodzinie ten dzień to swego rodzaju przedłużenie świąt wielkanocnych i z tego powodu przygotowuję na obiad najlepszą pieczeń pod słońcem. Wychodzi soczysta, delikatna i pełna aromatu, dzięki ważnej...
-
Mięso na Wielkanoc młode gospodynie robią inaczej. Żadne schaby i szynki - to rozpływa się w ustach
Mięso na Wielkanoc to coś tak oczywistego, jak pierogi na Wigilię. Jednak utarło się przekonanie, że najlepiej na Wielkanoc upiec kawał schabu lub baleronu labo uwędzić swojską kiełbasę. To oczywiście są nie lada smakołyki, ale młode dziewczyny...
-
Wielkanocna rolada w wersji na bogato. Poza mięsnym nadzieniem jest też miejsce na niespodziankę
Nic nie zrobi takiej furory na wielkanocnym stole, jak ta obłędna rolada z łopatki wieprzowej i kilku kolorowych dodatków. Jednak to nie samo nadzienie jest tu największą rewelacją, a chrupiąca, złocista skórka, która scali wszystkie produkty. Tak...
-
Mięsny obiad idealny na niedzielę. Nikt nie będzie się dopominać schabowych, gdy go spróbuje
Jeśli szukasz sposobu na dzisiejszy obiad to trafiłeś idealnie. Tak podane mięso perfekcyjnie pasuje jako drugie danie, zaraz za rosołem. Za każdym razem, gdy je robię, kolejka ustawia się po dokładkę. Zapisz ten przepis, bo będziesz wykonywać go...
-
Jak zrobić wątróbkę wieprzową? Przepis dla początkujących kucharzy sprawdzi się tu znakomicie
Wątróbka wieprzowa z cebulką to pomysł na smaczny i zdrowy obiad. Choć danie to ma zarówno swoich zwolenników, jak i przeciwników, to gwarantujemy, że z odpowiednim przepisem można "wyczarować" w kuchni posiłek, który zachwyci każdego.
-
Przepis na mięciutką karkówkę. Jest tak soczysta, że nikt nie pogardzi dokładką, a ważny jest sos
Jak zrobić soczystą karkówkę z piekarnika? To banalnie proste, a mięso wychodzi niemal rozpadające się w ustach. Wystarczy wcześniej zrobić dwie rzeczy, resztę zrobi sos. Tak pysznego mięsa nie potrafią nawet doświadczone kucharki i kucharze.
-
Zrobiłam zupę i o niej zapomniałam. Następnego dnia myślałam, że popłaczę się ze szczęścia
Macie czasami tak, że coś gotujecie, następnie wkładacie do lodówki i zapominacie o tym? Ja też. Ostatnio dla "zdrowotności" zrobiłam sobie bulion kolagenowy. Wypiłam solidny kubek i włożyłam do lodówki. Następnego dnia miałam klasyk PRL-u w...
-
Kosztuje grosze, a to prawdziwy skarb kulinarny. Z tego produktu zrobisz smarowidło, kluski, bitki i wiele więcej
Domowy smalec ze skwarkami i cebulką to pyszne i aromatyczne smarowidło do kanapek. W połączeniu ze świeżym pieczywem oraz plasterkiem kiszonego ogórka - zachwyca nasze kubki smakowe. Jak przygotować smalec domowej roboty ze słoniny? Podpowiadamy.
-
Coś dla smakoszy o mocnych nerwach. Te prażynki są pyszne i chrupiące, ale główny składnik szokuje
Kto z nas od czasu do czasu nie lubi sobie pochrupać czegoś przed telewizorem lub podczas spotkania ze znajomymi? Dziś mamy przepis na przepyszną i nietypową jednocześnie przekąskę, którą pokochają wszyscy ograniczający węglowodany i ciekawi nowyc...
-
Obłędnie soczysta pieczeń wieprzowa. Aromatyczna kąpiel w marynacie gwarantuje mistrzowski efekt
Szukasz przepisu na wyrafinowany obiad, który zadowoli całą rodzinę? Zamiast kombinować z fikuśnymi recepturami, które nie zawsze się udają, postaw na klasykę. Pieczeń wieprzowa to gwarancja obłędnego smaku, a także pozycja, która pięknie...
-
Czy można zrobić obiad w kilka minut? Można i będzie przepyszny. Minutowe steki wychodzą soczyste i delikatne
Minutowe steki to pomysł na szybki i przepyszny obiad. Robi się je - jak sama nazwa wskazuje - błyskawicznie i co więcej, możesz je zrobić z różnych mięs. Jedyne, co musisz wiedzieć to to, że patelnia musi być bardzo gorąca, oraz to, że odpowiedni...
-
Przepis na przepyszny domowy smalec. Moja babcia zawsze dodawała nietypowy dodatek i zdejmowała firanki
Dziś mamy dla was stary i sprawdzony przepis na domowy smalec, który robiła moja babcia. Raczej nie smażyła na nim kotletów, ale kanapki z tym smarowidłem były najpyszniejsze i świetnie pasował jako okrasa do pierogów lub ziemniaczanych pyz albo...
-
W końcu zrobiłam kotlety mielone takie, jak moja babcia. Pół życia popełniałam błąd z mięsem - teraz są najlepsze
Kotlety mielone to klasyka obiadów w polskich domach i robimy je naprawdę bardzo często. Moją mistrzynią smaku była babcia i jej mielone nie miały sobie równych. Bardzo długo chciałam odtworzyć ten smak, ale nie wiedziałam, co robię źle. Fakt, moj...
-
Podwójny kapuśniak, który rządzi kuchnią jesienią. Babcia zawsze stawiała na trzy mięsa
Kapuśniak każdy zna. Kwaśnicę także każdy zna. A gdyby tak połączyć te dwie zupy? Podwójny kapuśniak to wymarzona zupa na chłodniejsze dni, moja babcia świętej pamięci gotowała ją zawsze, kiedy liście opadały z drzew, ale uważała na mięso - trzy...
-
Starsi uwielbiają, a młodzież się krzywi. Jak zrobić salceson? Nie musisz tachać do domu głowy świni
Są takie potrawy, od których młodzież się odzwyczaiła, podczas kiedy starsi, nasi rodzice i dziadkowe wciąż się nimi zajadają. Wymienić można choćby ozorki, kaszankę, czy salceson. Dziś podpowiemy wam, jak zrobić kultową wędlinę sprzed lat, ale...
-
Tradycyjny schabowy nie ma z nim szans. Kotlet Belweder brzmi jak plan na wykwintny obiad
Marzysz o doskonałym obiedzie z nutą domowych smaków, jednak w nieco ulepszonej wersji? Zapomnij o tradycyjnych mielonych czy schabowych - kotlety Belweder to poezja smaku w każdym kęsie. Wybierz dobrej jakości mięso i postaw na chrupiącą panierkę...
-
Polędwiczki wieprzowe wychodzą suche i gumowate jak stare filcoki? Pewnie popełniasz dwa podstawowe błędy
Polędwiczki wieprzowe to zawsze świetny pomysł - idealne na codzienny obiad i ważną uroczystość. Duszone w sosie własnym albo w sosie kurkowym to prawdziwa eksplozja smaku, chyba że wyjdą twarde, gumowate i trudne do pogryzienia. Dziś podpowiemy,...