Kraków
-
Bajgle - przepis na obłędne bułeczki z dziurką. Jak zrobić krakowski specjał? Przyda się rondel i soda
Bajgle wszystkim kojarzą się z Krakowem oraz z piekarniami serwującymi śniadaniowe bajgle na tysiące sposobów - z makiem, sezamem lub wędzonym łososiem. Dziś podpowiemy wam, jak zrobić najlepsze bułeczki z dziurką, które będą puszyste i mięciutkie...
-
Najlepsze pączki: Kraków słynie z miejsc, w których w tłusty czwartek ustawiają się kolejki
Nadchodzi tłusty czwartek, czyli dzień, w którym na stołach królują pączki. Kraków, jak wiele innych miast w Polsce, ma wiele doskonałych cukierni. Sprawdzamy, gdzie w Krakowie ustawiają się kolejki po pączki nie tylko w tłusty czwartek.
-
Ceny w restauracji Ewy Wachowicz zaskakują gości. Szczególną uwagę zwraca... rosół
Restauracja Ewy Wachowicz zaskakuje nie tylko menu, lecz także cennikiem. W "Zalipiankach" dostaniemy sezonową kartę dań, jednak rosół niezmiennie figuruje w zakładce z zupami. Tradycyjny bulion w porównaniu z innymi lokalami gwiazd wypada całkiem...
-
Krakowska restauracja najlepszą w Polsce i jedną z najlepszych na świecie. Prestiżowy konkurs wyłonił zwycięzcę
World Culinary Awards to coroczny program nagród kulinarnych przyznawanych restauracjom z całego świata. W tym roku mamy wyjątkowy powód do dumy - krakowska restauracja Fiorentina została ogłoszona najlepszą restauracją w Polsce i znalazła się wśr...
-
Darmowy karp. Gdzie i kiedy można go dostać? Jest kilka terminów
Darmowy karp w Krakowie to już kolejna edycja popularnej akcji "Przedświąteczny karp dla mieszkańców Krakowa". W ramach wydarzenia mieszkańcy miasta oraz odwiedzający zostaną bezpłatnie poczęstowani między innymi karpiem, grochem z kapustą oraz...
-
W krakowskiej pracowni powstają unikalne ukraińskie słodycze. Ciekawe, czy je znacie
W Ukrainie są dwa smaki zefirów: biały i różowy. Tymczasem pani Julia z Chersonia w swojej krakowskiej pracowni ma ich 30 smaków, a jej arcydzieła są unikalne w skali światowej.
-
Pączki Kraków. Gdzie wybrać się po najsmaczniejsze pączki w mieście?
Pączki: Kraków oprócz słynnych obwarzanków krakowskich ma do zaoferowania mieszkańcom także inne smakołyki. Gdzie udać się po najlepsze pączki w mieście? Sprawdzamy.
-
Pączki w Krakowie. Gdzie kupisz najlepsze pączki na Tłusty Czwartek 2021?
Jak co roku w tłusty czwartek swoje święto obchodzą pączki. Kraków to miasto, w którym nie brak doskonałych cukierni i świetnych restauracji. Gdzie jednak można zjeść dobrego pączka? Sprawdźmy, gdzie po pączki ustawiają się kolejki nie tylko w...
-
Lody o smaku Majonezu Kieleckiego to hit internetu. Lodziarnia prowadzi sprzedaż na wynos
Fani majonezu dzielą się na tych, którzy za jedyny słuszny uznają tylko Kielecki i na tych, którzy go nienawidzą. Jeśli należycie do pierwszej grupy, mamy dobrą wiadomość. Jeśli do drugiej - może teraz się do niego się przekonacie. W sieci lodziar...
-
Restauracje na walentynki w Krakowie. Sprawdzamy, gdzie warto zabrać drugą połówkę
Restauracje na walentynki przygotowują coraz to ciekawsze propozycje. Czasy, w których po prostu przychodziło się i zamawiało wybrane danie, odchodzą do lamusa. Dziś wiele lokali proponuje specjalne menu, ciekawe promocje, a także różne atrakcje....
-
Kiełkujący czosnek: jeść, czy nie jeść - oto jest pytanie, a my odpowiadamy
-
Keks Wachowicz jest lepszy niż mazurek i sernik. W Wielkanoc będzie hitem
-
Problem suchości oka - czynniki i przyczyny. PODCAST [Materiał promocyjny]MATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Tych produktów lepiej nie mrozić. Zamienią się w brejowatą papkę
-
Domowy pasztet. Zamień bułkę na inny składnik, a będzię palce lizać
- Gotowanie ziemniaków z mikrofali - to nie studencki żart, a sprawdzona metoda
- Przepis na ćwikłę z chrzanem. Trik z burakami zapewni efekt wow
- Jak zrobić wydmuszkę? To łatwiejsze, niż myślisz - potrzebne są dwa drobiazgi
- Zupa kalafiorowa. Z tymi przyprawami będzie o niebo lepsza
- Jak siać rzeżuchę? To banalnie proste, ale uważaj, by nie popełnić tego błędu
-
Tradycja jego wyrobu ustała w czasach PRL-u, ale jedna osoba odtworzyła przepis. Teraz to nasze dobro narodowe
Jego produkcję zlecił biskup, a podawano go królom na Wawelu i w Warszawie. Uwielbiany przez Małopolan, o mało nie pozostał jedynie śladem na kartach historii. Dziś możemy zachwycać się jego oryginalnym smakiem dzięki Antoniemu Madejowi. W czym tk...