kraków
-
Żadne burgery i kebaby. Krakowski fast food jest najlepszy na świecie, a to przez mięso
Wszyscy kochamy fast foody i od czasu do czasu postanawiamy się skusić na burgery, kebaby lub hot dogi. Jednak słynne porzekadło głosi "cudze chwalicie, swego nie znacie" i to najprawdziwsza prawda, ponieważ nasz rodzimy fast food to coś absolutni...
-
Twarogowe, pyszne i szybkie w zrobieniu. Małdrzyki krakowskie są idealne na śniadanie i lekki obiad
Każde miejsce w Polsce, a także na świecie ma swoje kulinarne specjalności. Małopolska również może pochwalić się przepisem, który jest pyszny, ale mało znany. Zrobisz go w kilka chwil, a można zajadać się nim o każdej porze dnia i nocy. Konieczni...
-
Poszedł na obiad do znanej restauracji w Krakowie. Gdy otrzymał paragon, zdębiał. "Jest wiele pracy"
Do niecodziennej sytuacji doszło w jednej ze znanych restauracji w Krakowie. Teraz lokal "Pod Wawelem" jest na ustach całej Polski. Wszystko za sprawą paragonu, który otrzymał jeden z gości, a swoją historią podzielił się w sieci.
-
Masz ochotę na najlepsze pączki? Kraków jest już gotowy na szaleństwo tłustego czwartku
Zbliża się tłusty czwartek, czyli dzień, w którym w hurtowych ilościach kupowane i zjadane są pączki. Kraków, a konkretniej tutejsze cukiernie i piekarnie oraz rozmaite punkty gastronomiczne powoli szykują się na tłustoczwartkowe szaleństwo.
-
Studenci patrzyli, jak lekarka weterynarii zabija karpia. "Zrobiło mi się słabo". Uczelnia reaguje
Podczas zajęć na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie wykładowczyni, która jest lekarką weterynarii, na oczach studentów zabijała karpia. Anonimowy student nagrał drastyczne zdarzenie i przesłał wideo do Fundacji Viva!, która działa na rzecz ochrony...
-
Ambasador zjadł w krakowskiej knajpie. Po opublikowaniu opinii wszystkim opadła szczęka
Po tym jak irlandzki ambasador Patrick Haughey odwiedził krakowską śniadaniownie, w sieci rozpętała się prawdziwa lawina komentarzy. Wszystko przez opinię, którą mężczyzna wystawił słynnemu miejscu na św. Tomasza. Zdjęcie już jest hitem, a nie jed...
-
Magda Gessler pomogła tylko na krótko. Restauracja z Krakowa zamyka się. "Jest mi ciężko"
Voila Avignon Bistro to francuska restauracja z Krakowa, w której Magda Gessler przeprowadziła rewolucję. Odcinek został wyemitowany w marcu tego roku. Restauratorce udało się pomóc właścicielom lokalu. W sierpniu gruchnęła jednak wiadomość, że...
-
Maczanka krakowska - o wiele lepsza od amerykańskiego burgera. Przepisy Gessler, Makłowicza i Wachowicz
Maczanka krakowska to jedno z dań kuchni małopolskiej, które przetrwało kilka wieków w niemal niezmienionej formie. Porównywane z amerykańskim burgerem, jest od niego o wiele lepsze. Sprawdzamy, czym dokładnie jest i jak przygotować maczankę...
-
Na Zakrzówek nie można wnieść własnego jedzenia. Dania tylko na miejscu, a cena jednej pozycji zaskakuje
Baseny na Zakrzówku to popularny kierunek od momentu ich otwarcia. Prezentują się fenomenalnie i przyciągają do siebie tłumy. Jednak wybierając się tam, trzeba przygotować się na niemały szok cenowy. Za frytki trzeba zapłacić nawet 75 zł, choć w t...
-
Przepis na gołąbki po krakowsku. Są tak smaczne, że cała rodzina będzie się nimi zajadać
Gołąbki po krakowsku to nic innego jak regionalna odsłona klasycznej kuchni polskiej. Czasem wystarczy zmienić region, aby przekonać się, że tradycyjne potrawy smakują zupełnie inaczej. Tym razem kluczem jest jeden zamiennik, który może ucieszyć...
- Nie mocz grzybów w wodzie, jest lepszy sposób. Będą delikatniejsze
- Nie piernik i nie keks. Miodownik to najlepsze ciasto na święta
- Smartwatch, który mierzy ciśnienie w dzień i noc. Czy jest wiarygodny?MATERIAŁ PROMOCYJNY
- Nie robię już pasty z makreli. Wybieram dużo smaczniejszą rybę wędzoną
- Jakie potrawy świąteczne można mrozić? Jest ich całkiem sporo
- Makowiec już ci się przejadł? Zrób gwiazdę makową. Istne arcydzieło
- Lubisz gotować? Masz szansę na komplet! Pytamy o wyposażenie kuchni
- Lubisz gotować? Masz szansę na komplet! Pytamy o wyposażenie kuchni
- Na święta nie zrobię jarzynowej ani śledziowej. Mam dużo lepszy przepis
- To quiz wiedzy o mięsie i kotletach. Kto zgarnie tu komplet punktów?
-
Ile trzeba zapłacić za menu degustacyjne w restauracji Bottiglieria 1881? Porcje małe, a kwoty przyprawiają o zawał
Mieszkańcy Krakowa mają wyjątkowy powód do dumy - w ich mieście znajduje się pierwsza i jedyna w Polsce restauracja odznaczona dwiema gwiazdkami Michelin. Restauracja Bottiglieria 1881 serwuje dania z najwyższej jakości produktów, stąd powinniśmy...
-
Produkcja kultowego batonika "Danusia". Wszyscy znają smak, ale niewielu wie o sekrecie. Kraków huczał od plotek!
W każdej plotce jest ziarnko prawdy. I chociaż ta tajemnica została zabrana do grobu przez właściciela Krakowskiej Fabryki Cukrów i Czekolady przy ul. Wrocławskiej, to jedno jest pewne. Kraków huczał od plotek, kiedy z linii produkcyjnej zszedł...
-
Poszłam do najlepszej restauracji w Polsce. Czułam się jak w Wersalu, ale jednak nie ma to jak schabowy
Krakowska restauracja Fiorentina została uznana przez jurorów World Culinary Awards za najlepszą restaurację w Polsce oraz jedną z najlepszych na świecie. Postanowiliśmy sprawdzić, czy rzeczywiście jest tak dobrze, jak mówią i poprosiliśmy naszą...
-
Bajgle - przepis na obłędne bułeczki z dziurką. Jak zrobić krakowski specjał? Przyda się rondel i soda
Bajgle wszystkim kojarzą się z Krakowem oraz z piekarniami serwującymi śniadaniowe bajgle na tysiące sposobów - z makiem, sezamem lub wędzonym łososiem. Dziś podpowiemy wam, jak zrobić najlepsze bułeczki z dziurką, które będą puszyste i mięciutkie...
-
Najlepsze pączki: Kraków słynie z miejsc, w których w tłusty czwartek ustawiają się kolejki
Nadchodzi tłusty czwartek, czyli dzień, w którym na stołach królują pączki. Kraków, jak wiele innych miast w Polsce, ma wiele doskonałych cukierni. Sprawdzamy, gdzie w Krakowie ustawiają się kolejki po pączki nie tylko w tłusty czwartek.
-
Ceny w restauracji Ewy Wachowicz zaskakują gości. Szczególną uwagę zwraca... rosół
Restauracja Ewy Wachowicz zaskakuje nie tylko menu, lecz także cennikiem. W "Zalipiankach" dostaniemy sezonową kartę dań, jednak rosół niezmiennie figuruje w zakładce z zupami. Tradycyjny bulion w porównaniu z innymi lokalami gwiazd wypada całkiem...
-
Krakowska restauracja najlepszą w Polsce i jedną z najlepszych na świecie. Prestiżowy konkurs wyłonił zwycięzcę
World Culinary Awards to coroczny program nagród kulinarnych przyznawanych restauracjom z całego świata. W tym roku mamy wyjątkowy powód do dumy - krakowska restauracja Fiorentina została ogłoszona najlepszą restauracją w Polsce i znalazła się wśr...
-
Darmowy karp. Gdzie i kiedy można go dostać? Jest kilka terminów
Darmowy karp w Krakowie to już kolejna edycja popularnej akcji "Przedświąteczny karp dla mieszkańców Krakowa". W ramach wydarzenia mieszkańcy miasta oraz odwiedzający zostaną bezpłatnie poczęstowani między innymi karpiem, grochem z kapustą oraz...
-
W krakowskiej pracowni powstają unikalne ukraińskie słodycze. Ciekawe, czy je znacie
W Ukrainie są dwa smaki zefirów: biały i różowy. Tymczasem pani Julia z Chersonia w swojej krakowskiej pracowni ma ich 30 smaków, a jej arcydzieła są unikalne w skali światowej.
-
Pączki Kraków. Gdzie wybrać się po najsmaczniejsze pączki w mieście?
Pączki: Kraków oprócz słynnych obwarzanków krakowskich ma do zaoferowania mieszkańcom także inne smakołyki. Gdzie udać się po najlepsze pączki w mieście? Sprawdzamy.
-
Pączki w Krakowie. Gdzie kupisz najlepsze pączki na Tłusty Czwartek 2021?
Jak co roku w tłusty czwartek swoje święto obchodzą pączki. Kraków to miasto, w którym nie brak doskonałych cukierni i świetnych restauracji. Gdzie jednak można zjeść dobrego pączka? Sprawdźmy, gdzie po pączki ustawiają się kolejki nie tylko w...
-
Lody o smaku Majonezu Kieleckiego to hit internetu. Lodziarnia prowadzi sprzedaż na wynos
Fani majonezu dzielą się na tych, którzy za jedyny słuszny uznają tylko Kielecki i na tych, którzy go nienawidzą. Jeśli należycie do pierwszej grupy, mamy dobrą wiadomość. Jeśli do drugiej - może teraz się do niego się przekonacie. W sieci lodziar...
-
Restauracje na walentynki w Krakowie. Sprawdzamy, gdzie warto zabrać drugą połówkę
Restauracje na walentynki przygotowują coraz to ciekawsze propozycje. Czasy, w których po prostu przychodziło się i zamawiało wybrane danie, odchodzą do lamusa. Dziś wiele lokali proponuje specjalne menu, ciekawe promocje, a także różne atrakcje....
-
Tradycja jego wyrobu ustała w czasach PRL-u, ale jedna osoba odtworzyła przepis. Teraz to nasze dobro narodowe
Jego produkcję zlecił biskup, a podawano go królom na Wawelu i w Warszawie. Uwielbiany przez Małopolan, o mało nie pozostał jedynie śladem na kartach historii. Dziś możemy zachwycać się jego oryginalnym smakiem dzięki Antoniemu Madejowi. W czym tk...