Kolacja walentynkowa to jeden z bardziej oczywistych pomysłów na spędzenie tego wyjątkowego wieczoru. Nic dziwnego, jedzenie pysznych potraw przy blasku świec sprawia, że można oderwać się od rzeczywistości i skupić na sobie i swojej drugiej połówce. Dokąd zabrać ją w Krakowie? Oto krótki przegląd restauracji.
Kolacja walentynkowa w tej restauracji z pewnością zapadnie wam w pamięć. Jeśli wierzycie w moc pierwszego wrażenia, wybierzcie się do Pierwszego stopnia bowiem już na wejściu gości zaskakuje istna dżungla. Rośliny dosłownie wypełniają przestrzeń - nie tylko na ziemi, lecz także zwisają nad głowami. To prawdziwy raj dla każdego, kto chce oderwać się od zgiełku miasta i wraz z ukochaną osobą zaznać trochę kontaktu z naturą. Ale nie tylko wystrój robi robotę.
Co znajdziecie w menu? Tradycyjną kuchnię polską, ale z nowoczesnym twistem. Najciekawsze propozycje wskazali sami gospodarze na stronie lokalu:
Domowy ekologiczny żurek, pyszne regionalne sery, pierożki z gęsiną, świeży wędzony pstrąg z małopolskich stawów i zupa pomidorowa z lanymi kluseczkami jak u babci.
Kuchnia dostosowana jest zarówno do mięsożerców, jak i wegetarian oraz wegan. Ceny? Za najdroższe danie główne zapłacicie 62 złote. Warto wspomnieć, że z okazji walentynek, szef kuchni przygotował specjalne menu. Znajdziecie w nim między innymi krem z gruszki i pietruszki oraz pierś z perliczki. Więcej informacji na profilu na Facebooku.
Chcecie się sami wykazać w kuchni? Przygotujcie romantyczną pierś z kaczki z pieczonymi warzywami. Zobaczcie, jak ją zrobić.
Restauracje na walentynki zachęcają rozmaitymi atrakcjami. Nie inaczej jest w przypadku Nota Resto by Tomasz Leśniak. To lokal, który znajduje się na Starym Mieście. Już sam wystrój jest inspirujący - ściany z cegły, wysoki sufit i bardzo przestrzenna sala. Jeśli nie lubicie klaustrofobicznych restauracji, to miejsce jest dla was. W menu Nota Resto znajdziecie przepięknie zaserwowane potrawy. To między innymi policzki wieprzowe z risotto estragonowym, pieczona gładzica z dzikim brokułem, rosół z ogona wołowego czy kulebiak z sandacza, a także wybór makaronów oraz steków. Jeśli chodzi o ceny, za najdroższe danie główne zapłacicie 85 złotych.
Kolacja walentynkowa została potraktowana przez szefa kuchni z czułością. Goście mogą wziąć udział w wymownej 'Kolacji ze śniadaniem', czyli podwójnej uczcie. W piątkowy wieczór walentynkowy zaproponowano menu pięciodaniowe, zaś w sobotę lub niedzielę zaserwowane będą cztery śniadaniowe dania. Więcej informacji znajdziecie na stronie internetowej.
Gdy wśród opinii o restauracji widzi się 'wyjątkowe doznania kulinarne' oraz 'znakomita obsługa, niebanalne smaki', to musi to być strzał w dziesiątkę. Takie recenzje ma krakowska restauracja FAB fusion. Jak nazwa sugeruje, dominuje tu kuchnia fusion, czyli nowoczesne oblicze tradycyjnych potraw. W menu znajdują się takie potrawy, jak pieczony okoń morski, pierś z kurczaka sous-vide nadziewana kozim serem czy tagliatelle z kaczką w sosie rozmarynowym. Jeśli chodzi o ceny, to za najdroższe danie główne zapłacicie 99 złotych, a warto, bowiem jest to grillowany stek z polędwicy argentyńskiej podany na puree z batatów ze szpinakiem i grzybkami shimeji.
Nie tylko dania wprawiają gości w niesamowity nastrój, lecz także wystrój restauracji. Wewnątrz panują kolory cappuccino oraz klimatycznej, czerwonej cegły. Wysoki sufit, duże portrety na ścianach i ciepłe oświetlenie sprawiają, że wnętrze jest przestrzenne, ale i przytulne. Gospodarze zadbali także o dodatkową atrakcję dla gości, czyli muzykę na żywo we wtorki, czwartki, piątki i niedziele.