To danie z wykwintnej restauracji, ale wzbudza kontrowersje. Ma imitować ludzki język
Kontrowersyjne danie w słynnej restauracji
W poniedziałek na oficjalnym profilu brytyjskiej filii Przewodnika Michelina pojawiło się zdjęcie, które wzbudziło liczne kontrowersje. Uwieczniono na nim jedno z dań, pochodzących z pięćdziesięciodaniowego menu, które serwuje słynna kopenhaska restauracja - Alhemist.
Kreatywny twórca przekąski o wdzięcznej nazwie "Pocałunek z języczkiem" postanowił podać składniki na realistycznie wyglądającej imitacji ludzkiego języka, dzięki czemu klient może je zlizać wprost z jego powierzchni. Choć nie wiemy, z czego dokładnie zrobiony jest kontrowersyjny element przekąski, vloger kulinarny Mark Wiens sugeruje, że został on przygotowany na bazie buraków.
Sprawdźcie nasz przepis na pierożki z buraka z kozim serem:
Alchemist chce szokować
Niezwykła i niewątpliwie oryginalna kompozycja dania nie każdemu przypadła jednak do gustu. Wielu komentujących post otwarcie wyraża swoją dezaprobatę.
Ale wiecie, że są jeszcze inne zmysły, oprócz smaku, prawda?
- pyta jeden z komentujących.
Choć danie wywołuje silne emocje, to niejedyna kontrowersyjna propozycja od ekipy Alchemist. Restauracja, otwarta w połowie 2019 i kierowana przez niespełna trzydziestoletniego szefa kuchni Rasmusa Munka, ma bowiem misję, by zaskakiwać swoich gości. Można w niej było spróbować chociażby dania "Food for though" złożonego z foie gras w dwóch postaciach, które serwowano w... imitacji ludzkiej głowy (co możecie obejrzeć na poniższych zdjęciach).
Odważylibyście się spróbować takich dań?
-
Zostało ci trochę chleba? Zapomnij o bułce tartej, a tym bardziej o wyrzucaniu. Zrób pizzę zero waste
-
Sernik jak ser z dziurami. Przepis na niebanalny deser robi furorę w sieci
-
Cruffiny to połączenie muffinów i croissantów. Efekt? Niebo w gębie
-
Kolejny genialny trik z internetu? Tortilla burger to teraz hit. Próbowaliście?
-
Przygotowanie zakwasu jest czasochłonne, ale są szybsze alternatywy. Czym są biga i poolish? Jak zrobić na nich prosty chleb?
- Wykwintność i prostota w jednym, czyli karnawał z Appetitą!
- DIETA DLA MÓZGU: Dietetyk ujawnia, jak dobra dieta może poprawić nasze zdrowie psychiczne
- Nowość w portfolio Milka & Oreo - ciastka Milka Oreo Sensations
- Restauracja Magdy Gessler otwarta pomimo zakazu. Restauratorka: "Nie zgadzam się z postanowieniem"
- Zainspiruj się warzywnie z Bonduelle!