To danie z wykwintnej restauracji, ale wzbudza kontrowersje. Ma imitować ludzki język

Na twitterze brytyjskiej filii słynnego Przewodnika Michelina znalazło się ostatnio zdjęcie dania, które nie każdemu przypadło do gustu. Choć pochodzi z jednej z uznanych kopenhaskich restauracji, nie dla wszystkich wygląda apetycznie. Wszystko przez to, że kompozycja dania przypomina ludzki język.

Kontrowersyjne danie w słynnej restauracji

W poniedziałek na oficjalnym profilu brytyjskiej filii Przewodnika Michelina pojawiło się zdjęcie, które wzbudziło liczne kontrowersje. Uwieczniono na nim jedno z dań, pochodzących z pięćdziesięciodaniowego menu, które serwuje słynna kopenhaska restauracja - Alhemist.

Kreatywny twórca przekąski o wdzięcznej nazwie "Pocałunek z języczkiem" postanowił podać składniki na realistycznie wyglądającej imitacji ludzkiego języka, dzięki czemu klient może je zlizać wprost z jego powierzchni. Choć nie wiemy, z czego dokładnie zrobiony jest kontrowersyjny element przekąski, vloger kulinarny Mark Wiens sugeruje, że został on przygotowany na bazie buraków.

Sprawdźcie nasz przepis na pierożki z buraka z kozim serem:

Alchemist chce szokować

Niezwykła i niewątpliwie oryginalna kompozycja dania nie każdemu przypadła jednak do gustu. Wielu komentujących post otwarcie wyraża swoją dezaprobatę.

Ale wiecie, że są jeszcze inne zmysły, oprócz smaku, prawda?

- pyta jeden z komentujących.

Choć danie wywołuje silne emocje, to niejedyna kontrowersyjna propozycja od ekipy Alchemist. Restauracja, otwarta w połowie 2019 i kierowana przez niespełna trzydziestoletniego szefa kuchni Rasmusa Munka, ma bowiem misję, by zaskakiwać swoich gości. Można w niej było spróbować chociażby dania "Food for though" złożonego z foie gras w dwóch postaciach, które serwowano w... imitacji ludzkiej głowy (co możecie obejrzeć na poniższych zdjęciach).

 

Odważylibyście się spróbować takich dań?

Więcej o:
Komentarze (24)
To danie z wykwintnej restauracji, ale wzbudza kontrowersje. Ma imitować ludzki język
Zaloguj się
  • radek_sziwa

    Oceniono 5 razy 5

    Jestem pewien, że ci wszyscy krytycy i ci, którzy faktycznie przejmują się tymi gwiazdkami, co wieczór zamykają się w swoich kulinarnych kapliczkach i trzepią sobie do stron z przewodnika. Normalny człowiek ma na to najzwyczajniej w Świecie wyyebane.

  • liczna_rodzina_prezesa

    Oceniono 5 razy 5

    Ozorek w sosie chrzanowym rules!

  • pierrecruise

    Oceniono 3 razy 3

    To tylko żałosne imitacje chińskich oryginałów :))

  • wpm1

    Oceniono 4 razy 2

    Z postów wynika, że dla suwerena jest to drugie odkrycie kulinarne po pani mgr przyłebskiej.

  • melamed

    Oceniono 2 razy 2

    Jak koszerne to mozna jesc.

  • jaceq

    Oceniono 1 raz 1

    Larks' Tongues in Aspic

  • zosima

    Oceniono 1 raz 1

    "Alhemist", "Food for though" - fantastycznie!

  • wpm1

    Oceniono 1 raz 1

    U Przyłębskiej podajom nie takie specjały

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX