fine dining
-
"Trudno byłoby mi tworzyć dania, mając narzucony limit cenowy" - rozmowa z szefami kuchni najlepszych restauracji we Francji
Czym inspirują się szefowie kuchni nagradzanych gwiazdkami Michelin restauracji? Jak pandemia wpłynęła na ich pracę i ofertę lokali fine diningowych? Rozmowa z Gillesem Chesneau i Irwinem Durandem z paryskiej sieci Guy Savoy.
-
Gwiazdki Michelin od podszewki, czyli jak to się stało, że producent opon przygotowuje najważniejszy na świecie przewodnik po restauracjach?
Gwiazdki Michelin to jedno z najważniejszych (jeśli nie najważniejsze) na świecie wyróżnień, jakie może otrzymać restauracja. Skąd się jednak wzięła tradycja ich przyznawania i jak to działa do dziś? Wyjaśniamy.
-
To danie z wykwintnej restauracji, ale wzbudza kontrowersje. Ma imitować ludzki język
Na twitterze brytyjskiej filii słynnego Przewodnika Michelina znalazło się ostatnio zdjęcie dania, które nie każdemu przypadło do gustu. Choć pochodzi z jednej z uznanych kopenhaskich restauracji, nie dla wszystkich wygląda apetycznie. Wszystko...
-
Oto najlepsi szefowie kuchni na świecie. Obecny lider ma na koncie 19 gwiazdek Michelina
Przez lata Przewodnik Michelina oraz przyznawane przez firmę słynne gwiazdki stały się wyznacznikiem prestiżu dla restauracji i szefów kuchni na całym świecie. Lecz kto może się pochwalić największą liczbą gwiazdek? Kto jest rekordzistą?...
-
Dlaczego prawdziwe trufle są takie drogie? Nie tylko dlatego, że trudno je znaleźć
W 2014 roku największa znaleziona do tej pory trufla, o wadze prawie 2 kilogramów, wyruszyła w podróż z Włoch na aukcję do Nowego Jorku. Znalazca liczył na zysk w okolicach miliona dolarów. Co wpływa na tak imponującą cenę trufli? Wyjaśniamy.
-
Został najlepszym kucharzem na Wyspach, pracował dla członków rodziny królewskiej. Rozmawiamy z szefem kuchni Kubą Winkowskim
Kiedy miałem 20 lat, wyjechałem na cztery miesiące do Sydney. Wiza pozwalała mi na pracę, więc w wolnym czasie zacząłem zmywać we włoskiej restauracji. Kuchnia była otwarta, dzięki czemu byłem w samym centrum akcji. Mogłem obserwować kucharzy,...
-
Gwiazdki Michelin 2019 Main Cities of Europe przyznane! Atelier Amaro i Senses utrzymały pozycję, zmiany wśród warszawskich restauracji
W środę 27 marca ogłoszono listę restauracji wyróżnionych w najnowszym wydaniu kulinarnego Czerwonego Przewodnika Michelin "Main Cities of Europe 2019". Atelier Amaro oraz Senses z Warszawy kolejny rok z rzędu utrzymały swoje gwiazdki Michelin, co...
-
Under - pierwsza podwodna restauracja w Europie została otwarta. Wnętrza zachwycają, ale terminy zajęte już do końca września
Z zewnątrz wygląda niczym wrak statku z filmu sci-fi albo konstrukcja, która wpadła do morza po apokalipsie. Z nowoczesnych wnętrz, podczas degustacji wymyślnych dań m.in. z owoców morza, możemy podziwiać podmorskie krajobrazy. W Norwegii właśnie...