Warszawa, jako największe miasto w Polsce, ma do zaoferowania szeroką gamę rozmaitych restauracji. Znajdziecie tu przeróżne kuchnie i style dań - od klasycznych polskich, przez włoskie, francuskie i gruzińskie po tajskie i meksykańskie. Proponujemy trzy restauracje, które zachwyciły nas pięknie podanym jedzeniem i wyjątkowym wystrojem miejsca, który wprowadzi was w romantyczny nastrój.
Jeśli sądzicie, że najciemniej pod latarnią, ten lokal może całkowicie odmienić wasze zdanie. Wystarczy spojrzeć na jedzenie i wnętrze Romantycznej Restauracji, by stwierdzić, że nazwa jak najbardziej idzie w parze z klimatem. Lokal mieści się na Rynku Starego Miasta, zatem może być idealnym zwieńczeniem przyjemnego spaceru po tej części miasta.
Co można tu zjeść? Pośród przystawek znajdziecie na przykład tatara z polędwicy wołowej czy pączka z gęsiną. Zaś wśród dań głównych królują między innymi comber z sarny, okoń morski oraz golonka. Szef kuchni proponuje także makarony i pierogi w wykwintnym wydaniu. Całości dopełnia karta win skomponowana przez sommeliera. Ceny dań głównych oscylują w granicach 42-99 złotych. Ci spragnieni głębszego poznania kuchni Romantycznej Restauracji mogą zamówić menu degustacyjne - składa się z pięciu potraw i kosztuje niecałe 200 złotych.
Ten lokal to zgoła inna historia. Choć nie można ująć mu romantyzmu i wyjątkowej elegancji jak na miejsce, w którym serwuje się konkretne sztuki mięsa, panuje tu raczej luźny klimat. Restauracja znajduje się w ścisłym centrum Warszawy i słynie z - cóż - żeber i kości. Ale w menu znajdziecie nie tylko żeberka na wiele sposobów, lecz także steki (na przykład polędwicę z byka), pieczoną kaczkę, grillowane kotlety jagnięce czy sandacza w sosie z pora. Ceny dań zaczynają się już od 25 złotych, zaś najdroższa propozycja to stek tomahawk serwowany dla dwóch osób i kosztuje 259 złotych. Należy wspomnieć, że mięso jest naprawdę wyjątkowe - wołowinę do steków sezonuje się na sucho przez minimum 27 dni.
Przedsmak wyjątkowego wieczoru możecie sobie zaserwować we własnej kuchni. Zobaczcie, jak przygotować iście restauracyjnego steka wołowego z chipsami z buraka.
Sprawdziliśmy opinie o tej restauracji na portalu Trip Advisor. Wysokie oceny mówią same za siebie. Oto niektóre z nich:
Najlepsze żeberka, jakie było mi dane jeść w życiu. Nie mogłem się otrząsnąć przez kilka godzin. Wracam zawsze, jak tylko jestem w Warszawie. Bardzo polecam.
Wyśmienite jedzenie, tatar przygotowany przy gościu, olbrzymie porcje mięsa, wspaniałe ryby i kaczka.
Znów zmieniamy klimat. Stara Kamienica to elegancka restauracja, w której z pewnością poczujecie się wyjątkowo. Pierwsze wrażenie robi wystrój - dostojny, ale nie przytłaczający, ciepły i przytulny. Jak czytamy na stronie lokalu:
Restauracja Stara Kamienica jest miejscem, w którym połączono kuchnię polską z nowoczesnymi trendami kuchni europejskiej.
I tak w menu znajdziecie zapiekany kozi ser, carpaccio z kaczki czy tatara z tuńczyka. Spośród dań głównych do wyboru są zarówno makarony, dania mięsne, jak i rybne, między innymi filet z halibuta na czarnej soczewicy, udziec z jelenia czy tradycyjne pierogi z mięsem i okrasą. Ceny dań głównych wynoszą od 28 do 83 złotych.
Walentynki w tym roku będą specjalnie celebrowane w Starej Kamienicy. Szefowa kuchni skomponowała dla gości wyjątkowo romantyczne menu. Zaproponowane potrawy znajdziecie na profilu restauracji na Facebooku.