historia
-
Zrobiłam zupę inaczej niż zwykle i przepadłam. Idealne rozwiązanie, gdy brakuje świeżych pomidorów
Pomidorowa to królowa polskich stołów i niewielu otwarcie przyzna, że za nią nie przepada. Choć jej klasyczny smak jest powszechnie znany, zupa zachwyca różnorodnością wariantów. Dzięki temu nigdy się nie nudzi i za każdym razem można odkryć ją na...
-
Tak imprezowali nasi rodzice w PRL-u. "Kiedyś takie jedzenie to był luksus, dziś każdy się krzywi"
"Gdzie się podziały tamte prywatki niezapomniane?" wielu z nas nuci i do tej pory z sentymentem wspomina czasy wesołych spotkań w domu sprzed kilkudziesięciu lat. Prywatki w PRL-u wyglądały tylko z pozoru inaczej niż współcześnie. Różniło się...
-
Jaki był kiedyś tłusty czwartek? "Babcia ssała kości po kryjomu"
Tłusty czwartek to święto, na które czeka każdy łasuch. I chociaż słodkościami śmiało możemy zajadać się cały rok, to umówmy się - w tłusty czwartek wszystko smakuje inaczej. Jednak nie zawsze i nie wszędzie królowały pączki i faworki. Jak wygląda...
-
Na śniadanie zjadała osiem dań. Na jej stole codziennie lądowało 18 kg mięsa i 35 sztuk drobiu
Kochała jeść chyba bardziej niż poddanych. Na śniadanie podobno zjadała osiem dań, a jedzenie traktowała jako lekarstwo na wszelkie bolączki. Nad wyraz kochała słodycze, a od jej imienia wzięła się nazwa epoki. Królowej Wiktorii nie można bowiem...
-
Królowa dobrego smaku jadała osiem dań na śniadanie. "Jedzenie traktowała jako lekarstwo na smutki"
Największą namiętnością brytyjskiej królowej Wiktorii, była dobra kuchnia i wyrafinowane dania. Jak podają źródła, już na śniadanie serwowano jej osiem pokaźnych dań. Miłością szczególną darzyła wszelakie słodycze, a jak sama podsumowała - od stoł...
-
Produkcja kultowego batonika "Danusia". Wszyscy znają smak, ale niewielu wie o sekrecie. Kraków huczał od plotek!
W każdej plotce jest ziarnko prawdy. I chociaż ta tajemnica została zabrana do grobu przez właściciela Krakowskiej Fabryki Cukrów i Czekolady przy ul. Wrocławskiej, to jedno jest pewne. Kraków huczał od plotek, kiedy z linii produkcyjnej zszedł...
-
Tam Wedel miał wymyślić Ptasie Mleczko. Dziś willa wygląda, jakby lada chwila miała się rozpaść
Kiedyś był perłą architektury i miejscem, w którym prawdopodobnie wymyślono nazwę najsłynniejszych słodyczy w Polsce. Dziś jego wygląd woła o pomstę do nieba. Gdy patrzy się na dawną willę Wedlów w Otwocku pod Warszawą, można odnieść wrażenie, że...
-
Kelner zdradza sekrety pracy. Co robią klienci? Gwiżdżą, są niemili i "stwierdzają, że nie zapłacą"
Pan Artur kelnerem jest od lat. Uważa, że praca, którą wykonuje, pozwala mu na godne życie. Jednak nie ukrywa, że zachowanie klientów bywa wyjątkowo uciążliwe. Traktowanie z góry to nie największy problem. Zdarzyło się, że został pobity.
-
2400 lat temu został złożony w ofierze, zmarł okrutną śmiercią. Wiadomo, jaki był jego ostatni posiłek
Człowiek z Tollund został odnaleziony w 1950 roku. Tak mówi się o zmumifikowanych zwłokach mężczyzny z Półwyspu Jutlandzkiego, który zmarł w epoce żelaza. Już rok po znalezieniu jego szczątków badaczom udało się ustalić, co zjadł przed śmiercią. W...
-
Kucharka pozbywała się całych rodzin. Do swoich dań dodawała odrobinę arszeniku
Opisywaliśmy już historię Tyfusowej Mary - kucharki, która na początku XX wieku przyczyniła się do śmierci kilku osób. Nie robiła tego jednak z premedytacją w przeciwieństwie do Hélene Jégado. Kobieta w XIX wieku zabiła co najmniej 23 osoby....
- Jak upiec ziemniaki w piekarniku, żeby były chrupiące? Tak wyjdą idealne
- Na święta podam tego łososia. Znajomi pytają o niego już w listopadzie
- To częsty problem przy wigilijnym stole. Wielu Polaków go maMATERIAŁ PROMOCYJNY
- Nie znajdziesz go w każdym domu. Ma w sobie mak, ale to nie makowiec
- Mąka, serek wiejski i zero drożdży. Chwila i masz furę racuchów
- Czy karp jest świeży? Test szefa kuchni rozwieje wszelkie wątpliwości
- Świąteczna zupa z Podkarpacia. Pamiętają ją tylko niektóre staruszki
- Sałatka makaronowa na święta. Ważne są pomidory i składnik z patelni
- Karkówka na obiad świąteczny - kwintesencja smaku i aromatu
- Zrób na obiad zupę pizza. Zamykasz oczy i jakbyś jadł pepperoni
-
Lody brzoskwiniowe były jej popisowym daniem. Ten, kto je zjadł, cierpiał katusze. "Wymierzyła we mnie widelec"
Siała prawdziwy postrach, niektóre gazety nazywały ją "najgroźniejszą kobietą Ameryki". Przedstawiano ją tak, jakby była odpowiedzialna za setki zgonów. W każdym domu, w którym pracowała, ludzie nagle zaczynali chorować. Ile jest prawdy w historii...