ciekawostki
-
We Włoszech dodają ją do wszystkiego, w Polsce wciąż niedoceniana. Wspomaga trawienie jak nic innego
Ma charakterystyczny aromat, który sprawia, że jest jednym z ulubionych składników wielu potraw. Kiedyś była symbolem szczęścia i ulubioną rośliną Afrodyty. Posiada liczne właściwości prozdrowotne, z których aż grzech nie skorzystać. Na co pomaga...
-
Już nie dubajska. "Łomżanie nie gęsi, swoją czekoladę mają". Wypełniona owocami i... piwem
Dubajska czekolada szturmem podbiła sklepowe półki, ale okazuje się, że Polacy również nie mają się, czego wstydzić. Miłośnicy pichcenia wpadają bowiem na coraz ciekawsze pomysły. Przykładowo właścicielka jednej z łomżyńskich cukierni postanowiła...
-
Ta pasta bije na głowę rybną i jajeczną. Przepis zdradził mi znajomy Włoch. Zaledwie kilka składników
Z czym zrobić fajne kanapki? Gdy nie miałam już pomysłu, poprosiłam o radę kolegę z Włoch. Ujawnił, że zajada się crostini ai fegatini. Przy okazji zdradził przepis na najlepsze toskańskie grzanki z pastą wątróbkową, czyli kultowe antipasto.
-
Jajka towarem luksusowym? Kiepskie wieści na nadchodzącą Wielkanoc. Ceny idą w górę
Co dalej z cenami jajek? Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, ale okazuje się, że dostępność tego, wydawałoby się podstawowego, produktu staje pod znakiem zapytania. Ceny są bowiem rekordowo wysokie.
-
Otwierasz słoik z miodem, a tam biała pianka. Mało kto wie, że to ważny sygnał o jakości
Z pewnością nie raz zastanawialiście się, co oznacza biała piana w miodzie. Może to budzić niepokój i obawę o bezpieczeństwo jego spożywania. Prawda może zaskoczyć, a obecność nalotu na powierzchni to ważny znak.
-
To nie "puste kalorie". Przyspieszają metabolizm i dodają energii. Kto powinien je jeść, a kto unikać?
Niektórzy uwielbiają, podczas gdy inni unikają jak ognia. Warto dać im szansę i włączyć do diety. To skarbnica naturalnej słodyczy i wielu cennych składników odżywczych. Na co są zdrowe rodzynki i ile powinniśmy spożywać w ciągu dnia?
-
Jak sprawdzić świeżość jajek? Smak i zapach to nie wszystko. Mamy aż trzy proste sposoby
Wykorzystujemy je do wielu potraw i wypieków, jednak już jedno zepsute może zniszczyć całe danie. Jak sprawdzić, czy jajka są świeże? Możesz to zrobić łatwo i w dodatku bez rozbijania skorupki.
-
Kradną dubajską czekoladę? Ma specjalne zabezpieczenie. "Dziwne, że masło takich nie ma"
Czemu dubajska czekolada jest taka droga? Choć nie każdy rozumie jej fenomen, bez wątpienia przyciąga ogromne zainteresowanie, gdy tylko pojawia się na sklepowych półkach. Okazuje się, że w odpowiedzi na ryzyko kradzieży wprowadzono specjalne...
-
Nie z odchodów zwierząt. Oto najdroższa kawa świata. Kosztuje więcej niż cztery średnie krajowe
Z jakiego zwierzęcia jest najdroższa kawa? Wcale nie Kopi Luwak czy Black Ivory. Ten tytuł należy już do kogoś innego. Czym różnią się od tej, którą pijemy na co dzień? W tym przypadku ceny dochodzą do nawet 10 tysięcy dolarów za kilogram.
-
Nawet wysoka cena nie odstrasza Polaków. Bosacka ujawnia ciekawy fakt. "Przetrwa koniec świata"
Stał się jednym z najbardziej estetycznych deserów na świecie. To słodkie i lepkie lody, które zachwycają konsystencją i smakiem. Można się jednak zastanawiać, czy mochi jest zdrowe? Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę skład.
-
Mięciutkie i kleiste. Na Wielkanocny obiad podam szlachecki przysmak
-
Kryzysowe kotlety robię co piątek. Nauczyła mnie babcia: Nie mlej mięsa, pyry utup
-
Coraz więcej regionów w Polsce ma ten problem. To powoli nowa rzeczywistośćMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Koniec z wodnistymi, ciemnymi pieczarkami. Złote triki odmienią smażenie
-
Podał kod BLIK w sklepie, a opłacił nieznany obiad. Jak do tego doszło?
- Ciasto czekoladowe. Tak pyszne i łatwe, że będziesz robić je na okrągło
- Trik na zachowanie koloru warzyw podczas gotowania. Stosuje go Gessler
- Bun Cha - azjatycki smak, który zachwycił Bourdaina podczas podróży do WietnamuMATERIAŁ PROMOCYJNY PR
- Sekret chrupiących i złocistych frytek. Belgowie odkryli już dawno
- Jak doprawić rybę, żeby była pyszna? Cytryna i sól to nie wszystko
-
Nie bagatelizuj tych zasad podczas mrożenia ciasta drożdżowego. Inaczej nic nie wyrośnie
Czy ciasto drożdżowe można mrozić? To kwestia, która wciąż budzi wiele wątpliwości i pytań. Istnieje prosty trik, dzięki któremu nawet po wyjęciu z zamrażalnika będzie zachwycać smakiem. Jednocześnie trzeba uważać, aby nie popełnić błędu.
-
W nazwie ma jabłko, ale wcale nim nie jest. Wspomaga trawienie i odporność. Jak smakuje?
Mleczny owoc nie jest popularny w Polsce, a szkoda, bo to "egzotyczne jabłko" jest niezwykle zdrowe i można je wykorzystać na wiele sposobów. Nie tylko wspomaga trawienie, lecz także wzmacnia odporność. Jesteście ciekawi, jaki ma smak?
-
Tak zrobisz czarny czosnek w domu. W Azji go uwielbiają. Jest skarbnicą składników odżywczych
Ta przekąska określana jest jako superfood. Zawiera mnóstwo składników odżywczych i smakuje doskonale. Jak zrobić czarny czosnek w domu? Niestety, sprawa wcale nie jest taka prosta, jakby się mogło wydawać.
-
Czy da się sprawdzić prawdziwość miodu? Zdania pszczelarzy podzielone. Niektórzy proponują test wody
Czy da się sprawdzić prawdziwość miodu? Autentyczność produktu można zbadać, wykonując domowe testy, które bazują na jego właściwościach. Nie wszyscy pszczelarze uważają je jednak za w pełni skuteczne.
-
Jajko na twardo czy na miękko? Naukowcy mają odpowiedź. To w tej wersji są najzdrowsze
Jajka na miękko czy na twardo? To nie tylko kwestia przyzwyczajenia i osobistych preferencji, lecz także zdrowia. Mało kto wie, że jeden sposób przygotowywania ma więcej korzyści zdrowotnych od drugiego.
-
Tym grzybom niestraszne mrozy. Właśnie pojawiają się w lasach, w zupie pierwsza klasa
Sezon grzybowy to w myślach wielu Polaków czas od września do listopada i wtedy właśnie wybierają się do lasów na bezkrwawe łowy. Prawda jest jednak taka, że sezon na grzyby trwa cały rok, a jedne z najsmaczniejszych rosną właśnie zimą. Jak wygląd...
-
Zrobisz w nim wszystko bez tłuszczu. Czy air fryer to inwestycja w zdrowie? Jest jedno "ale"
Można w nim robić mięsa, zapiekanki, frytki, warzywa i ciasta. To urządzenie uniwersalne, ale czy gotowanie w air fryerze jest zdrowe? Wiele mówi się o tym, że to doskonała alternatywa dla tradycyjnej kuchni, ale ile w tym prawdy?
-
Tych jajek nie kupuj. Są najgorszej jakości. Wiele osób nieświadomie pakuje je do koszyka
Jakich jajek unikać? Polacy je kochają, ale nie wszyscy wiedzą, że niektórych lepiej nie kupować. Na skorupkach znajdują się specjalne oznaczenia, które wskazują ich pochodzenie. Zobaczcie, co warto wiedzieć przed kolejnymi zakupami.
-
Majonez Kielecki czy Winiary? Jeden z nich opanował inne kraje. "Nie są w stanie nadążyć"
Zdawać by się mogło, że nic tak nie dzieli Polaków jak polityka. Tymczasem z okazji świąt niczym bumerang powraca temat, który również okazuje się kością niezgody zdolną skłócić ze sobą całe pokolenia. Mowa o wyborze najlepszego majonezu. Jeden z...
-
Ziemniaki, ziemniaki i ziemniaki codziennie. Czy to zdrowe? Ekspertka ujawniła skutki. "Wysoki indeks"
Zajmują czwarte miejsce wśród najczęściej uprawianych roślin na świecie. W Polsce doskonale o tym wiemy, ponieważ stanowią nieodłączny element naszych codziennych posiłków. Czy codzienne jedzenie ziemniaków jest zdrowe? Głos w sprawie zabrała...
-
Lepsze od jagnięciny? To mięso rzadko ląduje na polskim stole. A szkoda, bo smakuje wyśmienicie
Na polskich stołach króluje drób, wieprzowina i wołowina. Istnieje jednak mięso, po które Polacy sięgają rzadko, a niesłusznie, bo jest bardzo zdrowe. Dlaczego warto jeść kozinę? Wielu mówi, że jest smaczniejsza od jagnięciny, ale to niejedyne jej...
-
Ten skorupiak miał zastąpić mięso w PRL-u. Polacy nim pogardzili, a szkoda. Jest bardzo zdrowy
W PRL-u był bardzo popularny, chociaż dzisiaj mało kto o nim pamięta. Kryl uchodzi za niezwykle zdrową przekąskę, jednak cechuje się intensywnym słonym smakiem, którego Polacy nie chcieli pokochać.
-
Były królewski szef kuchni pokazał, jak Elżbieta II jadła banana. Używała... widelca i noża
Zwyczaje żywieniowe rodziny królewskiej to jedne z najciekawszych tematów, które od lat są tematem żywych dyskusji. Z nietypowych kulinarnych upodobaniach słynęła również królowa Elżbieta II. Nie każdy wie, że wypracowała dość osobliwy sposób...
-
Kupiłam słynną dubajską czekoladę. Warta swojej ceny? "Wygląda jak zmielony Shrek"
Jakiś czas temu sieć opanował nowy trend kulinarny, a dokładniej czekolada dubajska. Pomysł na tę nietuzinkową słodkość zrodził się w cukierni Fix Dessert Chocolatier znajdującej się w Zjednoczonych Emiratach Arabskich i szybko zyskał sławę na cał...
-
Kajzerka, grahamka, a może poznańska? Ekspertki wskazały najlepszą bułkę. Liczą się nie tylko kalorie
Ile kalorii ma jedna bułka grahamka, a ile zwykła bułka kajzerka? Chcąc dokonać, najlepszego wyboru dla naszego zdrowia i diety warto wziąć pod uwagę również zawartość błonnika. Dietetyk oraz ekspertka od zdrowego odżywiania wskazali swojego...
-
Czy rosół można mrozić? Sanepid wyjaśnia, jak go nie zmarnować. Inaczej zmieni się w papkę
Polacy uwielbiają gotować zupy. Często w dużych ilościach. Nic więc dziwnego, że zastanawiamy się, co zrobić z nadmiarem bulionu. Jak najlepiej mrozić rosół? Sugestiami podzieliła się Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Szczecinku.
-
Pszczelarze od razu wiedzą. Jak nie nabrać się na "fałszywy" miód? Test kciuka rozwieje wątpliwości
Miód to jeden z najskuteczniejszych naturalnych antybiotyków, którego właściwości doceniamy szczególnie teraz, w sezonie jesienno-zimowym. Musi być jednak spełniony jeden warunek. Należy upewnić się, że jest on prawdziwy. Jak sprawdzić, czy miód n...
-
Nasmaruj tym nóż, a krojenie cebuli przestanie być horrorem. Szef kuchni pokazał sprytny trik
Jej krojenie może przysporzyć nam wielu łez. Nic dziwnego, że ludzie wciąż szukają skutecznych i prostych sposobów, aby temu zaradzić. Jak nie łzawić przy krojeniu cebuli? Okazuje się, że wystarczy jeden sprytny trik z nożem.
-
"Maniek z Epoki Lodowcowej" czy "Potwór z Loch Ness"? Osobliwy okaz grzyba wywołał lawinę komentarzy
Przyroda potrafi nas zaskakiwać. W lasach można spotkać naprawdę ekscytujące okazy. Jedna z internautek trafiła jednak na wyjątkowego grzyba. Po pytaniu: "co to za grzyb?" w komentarzach rozpętała się prawdziwa burza. Pomysłów było aż nadto.
-
Czy w piątek 1 listopada można jeść mięso? Wierni mają wątpliwości. Ksiądz postawił sprawę jasno
W piątki w Kościele Katolickim obowiązuje wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych. Czy 1 listopada można jeść mięso? Aby rozwiać wszelkie wątpliwości, w rozmowie z portalem eska.pl na ten temat wypowiedział się ks. Rafał Bogacki.
-
Wiele osób popełnia ten błąd, a później żałuje. Niektórych produktów lepiej nie myć przed jedzeniem
Higiena w kuchni jest bardzo ważna, ale okazuje się, że nie wszystkie produkty należy myć przed spożyciem. Niektórych lepiej nie umieszczać pod wodą, bo można nie tylko zepsuć smak, lecz także pozbawić ich wartości odżywczych.
-
W Polsce nie jemy, w Japonii to prawdziwy przysmak. Leżą dosłownie na ziemi i są jak najlepsze chipsy
Podczas gdy my często je ignorujemy, inni dostrzegają ich potencjał, tworząc oryginalny przysmak. W Japonii stanowią doskonałą alternatywę dla chipsów. Można je spotkać niemal na każdym kroku.
-
W USA zakazana, a w Polsce sypiemy ją łyżkami. Ta przyprawa w dużych ilościach truje wątrobę
Kumaryna to naturalny związek chemiczny obecny w roślinach takich jak cynamon i tonka, znany ze swojego charakterystycznego zapachu i smaku. Stosowany jest w przemyśle spożywczym, kosmetycznym i farmaceutycznym. Jego spożycie w dużych ilościach je...
-
Grzyb wyjęty z filmu grozy. Ma dwie twarze, a nie każdy wie, że jest pyszny
Świat grzybów nie przestanie nas zadziwiać. Akurat sezon na grzyby trwa i dzięki temu możemy natknąć się na wiele niezwykłych gatunków. Jeden z nich jest wyjątkowy. Rośnie w lasach i na trawnikach pośród bloków w mieście. Co w nim wyjątkowego?...
-
Słoiki z ogórkami kiszonymi syczą? To oznacza tylko jedno. Tak sprawdzisz, czy nadają się do jedzenia
Polacy je uwielbiają. Ogórki kiszone to jedne z najczęściej przygotowywanych przetworów na zimę. Czasem jednak pojawia się na nich biały nalot, a słoiki wydają z siebie dziwne dźwięki. Czy takie kiszonki można zjeść?
-
Już pojawiły się w lasach. Mało znane, a są smaczniejsze od prawdziwków. Rosną pod tymi drzewami
Obok tego grzyba wiele osób przechodzi obojętnie. Kiedy zobaczysz charakterystyczny kapelusz, warto się nad nim pochylić, bo nie tylko świetnie smakuje, lecz także sprawdza się jako dodatek do wielu potraw.
-
To pierwsze takie piwo w Polsce. Co je wyróżnia? Dodatek... owadów. "A dlaczego nie?"
W polskim browarze wyprodukowano piwo, w którego składzie znajdziemy świerszcze. Mowa zarówno o owadach suszonych, mielonych, jak i w całości. Jego premiera będzie odbędzie się już niebawem, na jednej z większych imprez piwnych w Polsce.
-
Jaki był sekret zupy pomidorowej z "Ojca chrzestnego"? Prawie 8 tysięcy błędnych odpowiedzi
Niedawno nasi czytelnicy mieli okazję sprawdzić swoją wiedzę dotyczącą upodobań kulinarnych bohaterów kultowych filmów. Jak wypadli? Pytanie o "Ojca chrzestnego" przysporzyło im sporo problemów.
-
Wyglądają jak spalone kwiaty i przerażająco się nazywają. Czy te dziwne grzyby można jeść? Odpowiadamy
Świat grzybów jest niesamowity i wiele osób twierdzi, że grzyby potajemnie rządzą światem. Ciężko powiedzieć, ile w tym prawdy, ale na pewno nie brakuje na świecie miłośników grzybów i grzybobrania. Polacy uwielbiają tę formę aktywności i gdy...
-
Polacy kupują i żują ile sił w szczękach. W tym kraju grozi za to prawie 3000 zł mandatu
W wielu krajach obowiązują surowe zasady związane z produktami spożywczymi. Przykładem jest foie gras, pasztet strasburski, który z powodów etycznych zakazany jest m.in. w Polsce. A wiedzieliście, w jakim kraju jest zakazana guma do żucia? Okazuje...