ciekawostki
-
Mój chłopak poszedł na grzyby. Nie zabrał tego najsmaczniejszego. "Myślałem, że to śmieć"
W weekend mój ukochany wybrał się na grzyby. Wieczorem, kiedy na balkonie razem popijaliśmy herbatkę i cieszyliśmy się z początku jesieni, postanowił pokazać mi zdjęcia swoich zbiorów. Oprócz przepięknych borowików był także jeden okaz. "Czemu go...
-
Kiedyś nikt ich nie zbierał, bo bano się sił nieczystych. Ja zbieram pół koszyka dziennie i diabli mnie nie biorą
Grzybiarze z zapartym tchem czekają na wysyp i chociaż grzybowy sezon w zasadzie trwa cały rok, to wraz ze schyłkiem lata w lasach (i nie tylko) zaczynają pojawiać się większe ilości przepysznych okazów. Jednak istnieją pewne gatunki, które są...
-
Wygląda jakby uciekł z pożaru i wprawia grzybiarzy w zdumienie. Szyszkowiec łuskowaty to grzyb jak żaden inny
Grzyb, który wygląda, jakby miał poparzenia trzeciego stopnia, zaczął pojawiać się w podkarpackich lasach. Szyszkowiec łuskowaty to okaz bardzo trudny do wypatrzenia, ale również nie da się go pomylić z żadnym innym grzybem. Jak wygląda grzyb jak ...
-
Wygląda jak obierki z ołówka albo papierek po cukierku. Dzieżki pomarańczowej nie sposób pomylić z innym grzybem
Jakiż ten grzybowy świat różnorodny i niesamowity. Oczywiście wciąż wielu z nas słysząc słowo "grzyb", od razu widzi przed sobą borowiki, kurki lub nieestetyczne plamy na ścianach. Ale dzisiejszy grzybek jest śliczny, uroczy, ma piękny kolor i co...
-
Wygląda jak twaróg, a za granicą jest niezwykle ceniony. Tymczasem znajdziesz go w każdym polskim lesie
Polskie lasy kryją wiele tajemnic. Choć botanicy i specjaliści doskonale wiedzą, czym jest samotek zmienny, tak dla zwykłych ludzi może być on niemałym odkryciem. Często mylony z hubą lub innymi naroślami, ten okaz łączy w sobie cechy grzyba,...
-
Jest jednym z najbogatszych ludzi na świecie, ma 92 lata i je jak sześciolatek. "Jestem w jednej czwartej Coca-Colą"
Warrena Buffeta chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. To jeden z najlepszych inwestorów giełdowych, utalentowany biznesmen, filantrop i ceniący sobie szczęście 92-latek. Buffet słynie nie tylko ze swoich gigantycznych osiągnięć i ogromnego majątku...
-
Jesteś w lesie, widzisz to i chcesz dzwonić na policję? Spokojnie, to nie miejsce zbrodni, ale bardzo dziwny grzyb
Wyobraź sobie, że spacerujesz sobie po lesie, delektujesz się ciszą i odprężasz swoje ciało, kontaktując się z naturą. Nagle patrzysz pod nogi i masz wrażenie, że zaraz zemdlejesz. Odruchowo chwytasz za telefon, bo myślisz, że jesteś na miejscu...
-
Znamy prognozy grzybowe. Miłośnicy niechaj czyszczą kosze i polerują kalosze - będzie bajlando
Kiedy powiedziałam koleżankom z redakcji, że w tym roku na pewno będą grzyby i będzie ich sporo, popatrzyły na mnie jak na dziwoląga. "Asia, co ty mówisz, w taką suszę?". Oczywiście zdradziłam im przepowiednię grzybową mojej babci, ale to ich nie...
-
Wygląda jak sernik z rosą, tylko czerwoną. Grzyb - kosmita, którego nie wolno zbierać z dwóch powodów
Cały świat pełen jest cudów i dziwów, a natknąć możemy się na nie na każdym kroku, na przykład na spacerze po lesie. Grzyby są fascynujące i dziś opowiemy wam odrobinę o takim, którym mogliby zainteresować się Mulder i Scully z Archiwum X....
-
Najlepsze przepisy Magdy Gessler. Tylko ona potrafi zrobić tak boskie naleśniki, kopytka i rosół
Magda Gessler to niekwestionowany autorytet zarówno dla kucharzy zawodowych, jak i amatorów gotowania oraz dla restauratorów. Dziś mamy dla was najlepsze przepisy Magdy Gessler, którymi uratowała niejedną restaurację podczas emisji programu...
-
Farsz tych pierogów zniewala. To uczta dla podniebienia i żołądka
-
Sałatka z kapusty na zimę. Będzie przepyszna, ale nie zapomnij o 3 rzeczach
-
Poprawia koncentrację, wyobraźnię i... wynagrodzenie. Czytanie (i pisanie) książek może dosłownie odmienić życieMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Ciasto łyżką mieszane przygotujesz w 5 minut. Udaje się każdemu
-
Zaskakujący farsz do pierogów. Żadne mięso i grzyby - wystarczą trzy puszki
- Ciasto salceson to idealne połączenie delikatnego ciasta, jabłek i cynamonu
- Zakwas buraczany Karola Okrasy - przepis. Dodaj je, a będzie obłędny
- Od dziś nie przypalisz powideł. Ta metoda jest niezastąpiona
- Planujesz robić przetwory tej jesieni? Pamiętaj o proporcjach na te trzy zalewy
- Nalewka z pigwy rozgrzeje w chłodne, jesienne wieczory i wzmocni odporność
-
Potkniesz się o nią na spacerze, ale zrobisz z nią też najlepsze pierogi. Ten grzyb rośnie wszędzie
Grzyby są nieodłącznym elementem wielu przepisów kulinarnych z całego świata, a my Polacy nie wyobrażamy sobie życia bez zupy grzybowej, krokietów czy pierogów. Oczywiście trzeba zawsze pamiętać, by zbierać jedynie te grzyby, które znamy, ale...
-
Kształtem przypomina jedno, a smakuje lepiej niż kebab. W Turcji zajadają się tym daniem po całonocnych wygibasach
Kiedy jesteśmy na urlopie, na pewno oprócz wypoczynku pragniemy skosztować lokalnej kuchni. O ile jesteśmy przyzwyczajeni do naszych regionalnych smaków i wiemy, co zjeść nad morzem, a co w górach, o tyle kiedy wybieramy zagraniczne wojaże, może...
-
Jedziesz na wakacje? Te potrawy mogą kusić, ale lepiej ich nie jeść. Smażone pająki to przy tym pikuś
Kiedy wybieramy się na urlop, chcemy przede wszystkim wypocząć i skosztować lokalnych przysmaków. O ile nasze rodzime specjały nie wydają się szokujące lub osobliwe, tak już za granicą możemy się zdziwić "czego to ludzie nie zjedzą". Przedstawimy...
-
Jesz siemię lniane w ten sposób? Uważaj, bo możesz sobie poważnie zaszkodzić. Zielarka radzi, jak uniknąć zatrucia
Siemię lniane jest bardzo cenionym składnikiem wielu dań, a dietetycy i lekarze chwalą właściwości zdrowotne nasion lnu. Jednak okazuje się, że źle przygotowane siemię lniane nie tylko będzie niezdrowe, ale nawet może się okazać trujące. Zielarka...
-
Wygląda jak sami wiecie co, cuchnie i smakuje jak rzodkiewka. Przed państwem jego smrodliwość - sromotnik wstydliwy
Świat grzybów nigdy nie przestanie nas zadziwiać. Kiedy wybieramy się do lasu na bezkrwawe łowy, nasze oczy cieszą się widokiem różnych gatunków grzybów i jadalnych i niejadalnych, ale na pewno fascynujących. Dziś mamy dla was grzyba, którego...
-
Zjedli najostrzejszą papryczkę świata na wizji, a reakcja nie pozostawia złudzeń. "Stary, nie mogę oddychać"
Ludzie wciąż chcą próbować i doświadczać nowych rzeczy. Są jednak takie doświadczenia, które chętnie zostawimy innymi i tylko z boku będziemy przyglądać się efektom. Tak może być w przypadku zjedzenia najostrzejszej papryczki świata. Dwóch...
-
Japończyk pierwszy raz je flaki i robi to źle. Mina mówi wszystko. "Nie smakują tak, jak wyglądają"
Polska kuchnia przez ludzi na całym uważana jest za dość osobliwą i nie brakuje osób dziwiących się, że zajadamy się bigosem, kaszanką i ogórkami kiszonymi. Pewien Japończyk postanowił spróbować naszych flaków, które uznał za "egzotyczne". Jak mu...
-
Grzyb morderca odkryty w Wielkopolsce. "Z podmokłego rowu uczynił cmentarzyk"
Jakiś czas temu pisaliśmy o grzybowej anomalii, która objawia się tym, że wiosna oszalała i obdarzyła grzybiarzy mnóstwem grzybów. Jednak te jadalne swoją drogą, ale las jest pełen innych, niesamowitych okazów. Ostatnio dowiedzieliśmy się, że w...
-
Ogórek morski jest najbrzydszym i najdroższym na świecie. Próbę zdobycia można przypłacić życiem
Mówi się o nich "ogórki morskie", choć z warzywami nie mają nic wspólnego. Pod tą nazwą kryją się bowiem stworzenia zwane strzykwami. Zamieszkują dno oceanów i są chętnie zjadane w Azji. Ich zdobycie nie jest jednak łatwe, bo trzeba zanurkować...
-
Co jedli Jezus i Maryja z Nazaretu? Przepis na te ciasteczka ma przeszło trzy tysiące lat i jest bardzo prosty
Jeśli myślisz, że Jezus żył o samych rybach, chlebie i winie, to jesteś w błędzie. Dziś zdradzimy ci przepis na ciasteczka, który ma ponad 3 tysiące lat i według autora książki "Kuchnia Matki Boskiej", Maryja robiła je Jezusowi. Za tym przepisem...
-
To nie karmel, ani masa krówkowa. Tym produktem zajadają się Norwegowie. Co to takiego?
Na pierwszy rzut oka może wydawać się, że ta brązowa kostka to nic innego jak duży karmelowy cukierek lub masa krówkowa dodawana do ciasta. Prawda jest jednak zupełnie inna. Okazuje się, że kulinarny świat nadal skrywa wiele tajemnic, a Norwegowie...
-
Na Dolnym Śląsku zajadają się fjutem, na Lubelszczyźnie jest jeszcze ciekawiej. "Czego to ludzie nie wymyślą"
Polska słynie z różnorodnej kuchni i z całą pewnością jesteśmy z tego dumni. Jednak niektóre dania mają osobliwe, żeby nie powiedzieć - zabawne nazwy- z których możemy być dumni jeszcze bardziej. Czym są dzyndzałki, z czego powstaje fjut i w który...
-
Zapytał internautów, co to za grzyb, który zobaczył w parku. "To nie grzyb! To kotlety!"
Wprawdzie do wybuchu sezonu grzybowego jeszcze trochę musimy poczekać, niektóre gatunki grzybów możemy spotkać przez cały rok. Jeden z użytkowników Facebooka podczas spaceru w parku zauważył na drzewie okaz, którego nie widział nigdy wcześniej....
-
Średniowieczne kotlety po morawsku, czyli młoda kapusta w "starej" wersji. Proste składniki gwarantują efekt wow
Kotlety po morawsku, czy też kapusta po morawsku to danie, które może mieć nawet tysiąc lat. Przepis na młodą kapustę z mięsem w średniowieczu rozsiał się niemal po całej Europie i możemy być niemal pewni, że takimi kotlecikami zajadali się pierws...
-
Kolekcjonujesz magnesy z podróży? Uważaj na lodówkę. To z pozoru niegroźne hobby może cię słono kosztować
Kolorowe magnesy na lodówkę to jedna z najbardziej popularnych pamiątek z różnych zakątków świata. Producenci prześcigają się w pomysłach, przez co trudno wybrać jedną sztukę. Jednak czy zastanawialiście się kiedyś, jaki wpływ na sprzęt może mieć...
-
Anna Guzik wykluczyła z diety jeden produkt. "Wszystko trzeba jeść z umiarem"
Anna Guzik przed laty przeszła zaskakującą metamorfozę, o której rozpisywały się media. Jak wyglądała jej droga po wymarzoną sylwetkę? Aktorka zdradziła, co kryje się za jej piorunującą przemianą.
-
Ostatnie posiłki skazańców. Co zażyczył sobie Ted Bundy i kto chciał jeść brud? Dziś ślinka raczej nie pocieknie
W Polsce kara śmierci nie obowiązuje, jednak za oceanem takie wyroki wciąż zapadają. Więźniowie skazani za najcięższe przestępstwa czekają na wyrok w celi śmierci, a w dzień wykonania wyroku więźniowie mają prawo do ostatniego posiłku, który czase...
-
Te dodatki do zup są najgorsze dla zdrowia. Sprawdź, czy dodajesz je do domowych posiłków
Domowa zupa może być zdrowym, pożywnym posiłkiem, jeśli nie nafaszerujemy jej niezdrowymi składnikami. Niestety, na nasze nieszczęście jako Polacy uwielbiamy wiele z tych dodatków, które nie współgrają ze zrównoważoną dietą. Co więc warto...
-
Dlaczego napój z puszki smakuje inaczej niż z butelki? W tym przypadku liczy się wnętrze i nie chodzi o zawartość
Pewnie niektórzy z was mieli okazję przekonać się, że ten sam napój smakuje nieco inaczej, kiedy pije się go z puszki, a inaczej, kiedy sączymy go prosto z butelki. To wcale nie omamy smakowe, a czysta chemia. Co odpowiada za delikatną różnicę sma...
-
Przepis na rosół z 1682 roku. Oprócz kury i wołowiny, aromatyczny kwiat, limonia i rozmaryn, oraz zakaz ruszania szumu
Najstarsza książka kucharska wydana w Polsce to "Compendium ferculorum, albo zebranie potraw" autorstwa Stanisława Czernieckiego, która została wydana w Krakowie w 1682 roku. Zbiór przepisów otwiera niekwestionowany król polskich potraw - rosół....
-
Czy można jeść ziemniaki, w których są rdzawe plamy? Szpitalem raczej się nie skończy, ale gościom ich nie podawaj
Znasz to? Obierasz sobie spokojnie ziemniaki na obiad i widzisz ciemnobrązową plamkę. Obierasz dalej, a tu kolejna i kolejna. Kroisz ziemniaka na pół i widzisz całą galaktykę mniejszych i większych kropek. Co teraz? Wykroić je czy wrzucić ziemniak...
-
Dlaczego niektóre chleby mają za dużo dziur? Masło spada, dżem kapie, a kromka się rozpada. Oto powód
Dziury w chlebie to nie problem, jednak kiedy kupujemy pieczywo, oczekujemy, żeby środek był pulchny i zwarty. Niestety zdarza się, że zamiast tego jest dużo nieregularnych dziur lub jedna duża pusta przestrzeń. Ciężko wtedy zrobić kanapkę lub...
-
Grzyb, który sam się trawi. Czernidłak kołpakowaty najpierw uwodzi apetycznym kształtem, potem ścieka atramentem
Czernidłak kołpakowaty to grzyb absolutnie wyjątkowy. Samym wyglądem już wzbudza ciekawość, a dodatkowo jest jadalny. To także bardzo ciekawy gatunek, ponieważ rozsiewa zarodniki inaczej niż większość grzybów, a mianowicie w pewnym okresie wzrostu...
-
Cztery rzeczy, które jemy i pijemy dzięki królowej Elżbiecie II, a nawet o tym nie wiemy. Nie chodzi tylko o Earl Grey
Królowa Elżbieta II, która panowała na brytyjskim tronie od siedemdziesięciu lat, wyrobiła sobie konkretne nawyki i upodobania dotyczące picia i jedzenia, które od lat pozostawały niezmienne. Niewielu z nas wie, że tradycje jedzenia niektórych dań...
-
Jak zrobić bitą śmietanę z mleka? To możliwe, ważne są jednak pewne zasady. Zdradzamy prosty przepis
Jak zrobić bitą śmietanę z mleka, aby była puszysta lekka i nadawała się do deserów? Okazuje się, że jest to możliwe. Choć zazwyczaj wykonujemy ją, używając śmietany kremówki, to jednak nie jest ona niezbędna. Ważne, aby mleko było mocno słodzone....
-
Ogórki kwaszone a kiszone - jaka jest różnica? Sprawdź, zanim sięgniesz po nie w sklepie
Ogórki kwaszone a kiszone, jaka jest różnica pomiędzy nimi? Jak się okazuje zasadnicza. Jedne z nich są wyjątkowo zdrowe, drugie nieco mniej. Analizujemy obydwa rodzaje. Sprawdź, dlaczego są inne, zanim sięgniesz po nie w sklepie.
-
Domowe café frappé z rozpuszczalnej kawy. Grecki przepis dla każdego
Café frappé to nie tylko orzeźwiający napój, który perfekcyjnie ochłodzi nas w upały. Gdy dodamy do niego odpowiednie składniki, może zamienić się w kawowy deser. Pyszną kawę jak z kawiarni możesz zrobić w domu, używając kawy rozpuszczalnej.
-
Która papryka jest słodka, a która kwaśna? Prosty test daje odpowiedź w sekundę
Wiele osób przy wyborze tego warzywa kieruje się jego kolorem, ceną i świeżością. W internecie można także spotkać się z teorią, że po wyglądzie papryki możemy poznać czy warzywo jest słodkie, czy kwaśne. Brzmi ciekawie, ale czy to prawda?
-
Królowa Elżbieta II nigdy nie je kwadratowych kanapek. Dlaczego? Powodem jest wielowiekowa tradycja
Gotowanie dla rodziny królewskiej nie jest łatwe. Należy przestrzegać długiej listy zasad, w których zostało wyszczególnione zarówno to, co spożywa królowa Elżbieta II, jak i to, czego unika. Nawet kanapki muszą być przygotowane w ściśle określony...
-
Nie wyrzucaj pestek po owocach. Możesz wyhodować z nich zdrowe i ekologiczne drzewka
Kiedy jemy owoce, zwykle nie koncentrujemy się na pestkach i je wyrzucamy. Jest to błąd, ponieważ z wielu z nich można wyhodować nawet egzotyczne drzewka w warunkach domowych. Wśród nich znajdują się również te dostępnie powszechnie w sklepach.