ciekawostki
-
Spróbowałam bardzo kwaśnych ogórków z Dealz. Nie przypominają korniszonów babci
Wszyscy Polacy uwielbiają ogórki i akurat sezon na to warzywo w pełni. Zajadamy się nimi w sałatkach, kisimy i robimy najróżniejsze przetwory. Okazuje się jednak, że nie tylko my lubujemy się w ogórkowych piklach. W sklepach z zagraniczną żywności...
-
Taki ryż szkodzi zdrowiu. Zawiera toksyczny związek. W sklepie zwróć uwagę na napis na pudełku
Ma wszechstronne zastosowanie i przydaje się podczas przyrządzania wielu potraw. Okazuje się jednak, że może zaszkodzić zdrowiu. Jaki ryż jest najlepszy? W sklepie kupuj tylko produkty z tym napisem.
-
Niektórzy wypluwają, inni myślą, że są trujące. Czy pestki z arbuza można jeść?
Pestki arbuza dla wielu osób są uciążliwym dodatkiem do soczystego miąższu. Tymczasem okazuje się, że to nie przeszkoda, ale prawdziwa skarbnica wartości odżywczych, którą warto włączyć do diety.
-
Nie chodzi o masło ani mleko. Ten składnik sprawi, że purée będzie jak "puch"
Jak zrobić dobre purée ziemniaczane? Każdy ma swój własny sposób na jego przygotowanie. Moja mama stosuje niecodzienny trik, dzięki któremu za każdym razem wychodzi wyjątkowo puszyste.
-
Każdy przepis mówi, by piec w 180 stopniach, a nikt nie pyta dlaczego. To nie przypadek
Dlaczego pieczemy w temperaturze 180 stopni? Amatorzy pichcenia z pewnością zauważyli identyczne zalecenie w niemal każdym przepisie. Choć może wydawać się to przypadkowe, stoi za tym konkretna nauka związana z reakcjami chemicznymi, które nadają...
-
Wiosną jemy na potęgę, a nie zdajemy sobie z tego sprawy. Tak szparagi wpływają na organizm
Sezon na szparagi trwa w najlepsze. Mało kto jednak wie, że te pyszne warzywa, są także bardzo zdrowe. Dlaczego warto jeść szparagi? Pomagają na trawienie, wzmacniają odporność organizmu i wiele więcej.
-
Dopiero maj, a grzyby już są. Te najsmaczniejsze mnóstwo osób mija obojętnie
Wśród znacznej części Polaków utarło się przekonanie, że sezon grzybowy trwa tylko jesienią i wtedy warto szukać jadalnych okazów. Prawda jednak jest taka, że sezon grzybowy trwa cały rok i już w maju można wychodzić z lasów (i nie tylko) z pełnym...
-
Modły zostały wysłuchane. Pistacjowe McFlurry wreszcie w Polsce. Wiemy, ile kosztuje
McFlurry pistacjowe. Kiedy w Polsce? Od wielu tygodni w internecie trwała gorąca dyskusja o wprowadzeniu tych lodów do polskich restauracji McDonald's. Były prośby, żądania i apele. Okazuje się, że zostały wysłuchane.
-
Z puszkami nie ma żartów. Ten błąd popełnia prawie każdy z nas. Dietetyczka wyjaśnia
Czy produkty w puszkach są zdrowe? Sięgamy po nie od czasu do czasu jako alternatywę dla świeżych warzyw i owoców. Zdarza się, że nie zużyjemy ich od razu. Wtedy też wielu z nas popełnia błąd.
-
Myślisz, że pieczesz z wanilią? Lepiej sprawdź, co wrzucasz do ciasta. "Żyłam w błędzie"
Na zakupach głównie skupiamy się na cenach, gramaturze i promocjach. Rzadko kiedy dokładnie czytamy nazwy produktów, które wrzucamy do koszyka. A przecież nawet popularny składnik do wypieków potrafi zmylić. Czym się różni cukier waniliowy od cukr...
-
Colesław się przy niej chowa. Pyszna i bardzo zdrowa. Surówka z zapomnianego warzywa idealna na obiad
Znudził ci się tradycyjny colesław i sałatka z kapusty pekińskiej? Ten przepis jest dla ciebie. Surówka z tego warzywa nie tylko smakuje wyśmienicie, lecz także jest bardzo zdrowa.
-
Tych produktów nie owijaj folią aluminiową. Biotechnolożka przestrzega
Folia aluminiowa to niezbędny przedmiot w kuchni. Jest przydatna w wielu sytuacjach, ale trzeba pamiętać, że czasem może zaszkodzić. Aleksandra Rutkowska, biotechnolożka i dr hab. nauk medycznych, przestrzega, by nie owijać nią pewnego typu...
-
Masa ludzi wciąż go je. Taki ryż to trutka. Trzy razy pomyśl, zanim wrzucisz go do garnka
Czy ryż jest toksyczny po ugotowaniu? Większość z nas wybiera ten rodzaj, uważając go za łatwiejszy do przygotowania, nie zdając sobie sprawy z jego potencjalnych szkodliwości. Gdy tylko poznasz prawdę, może okazać się, że szybko zmienisz nawyki...
-
Taką kawę piłam w Wietnamie. Włoska się nie umywa. Jeden składnik mnie zaskoczył
Gdybym słowa z tytułu wypowiedziała w rozmowie z jakimś Włochem, pewnie poczułby się urażony. Nic jednak nie poradzę na to, że choć uwielbiam cappuccino, to wietnamska kawa z jajkiem zrobiła na mnie duże wrażenie. Tak, dobrze czytasz, Wietnamczycy...
-
Ugotowane jajka w lodówce. Czy przetrwają dłużej niż postanowienia noworoczne? Eksperci podają czas
W Wielkanoc (choć nie tylko) zdarza się, że gotujemy ich mnóstwo, ale nie wszystkie zostają zjedzone. Ile mogą leżeć ugotowane jajka? Większość osób nie zdaje sobie sprawy, a eksperci wskazują konkretny czas.
-
We Włoszech dodają ją do wszystkiego, w Polsce wciąż niedoceniana. Wspomaga trawienie jak nic innego
Ma charakterystyczny aromat, który sprawia, że jest jednym z ulubionych składników wielu potraw. Kiedyś była symbolem szczęścia i ulubioną rośliną Afrodyty. Posiada liczne właściwości prozdrowotne, z których aż grzech nie skorzystać. Na co pomaga...
-
Już nie dubajska. "Łomżanie nie gęsi, swoją czekoladę mają". Wypełniona owocami i... piwem
Dubajska czekolada szturmem podbiła sklepowe półki, ale okazuje się, że Polacy również nie mają się, czego wstydzić. Miłośnicy pichcenia wpadają bowiem na coraz ciekawsze pomysły. Przykładowo właścicielka jednej z łomżyńskich cukierni postanowiła...
-
Ta pasta bije na głowę rybną i jajeczną. Przepis zdradził mi znajomy Włoch. Zaledwie kilka składników
Z czym zrobić fajne kanapki? Gdy nie miałam już pomysłu, poprosiłam o radę kolegę z Włoch. Ujawnił, że zajada się crostini ai fegatini. Przy okazji zdradził przepis na najlepsze toskańskie grzanki z pastą wątróbkową, czyli kultowe antipasto.
-
Jajka towarem luksusowym? Kiepskie wieści na nadchodzącą Wielkanoc. Ceny idą w górę
Co dalej z cenami jajek? Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, ale okazuje się, że dostępność tego, wydawałoby się podstawowego, produktu staje pod znakiem zapytania. Ceny są bowiem rekordowo wysokie.
-
Otwierasz słoik z miodem, a tam biała pianka. Mało kto wie, że to ważny sygnał o jakości
Z pewnością nie raz zastanawialiście się, co oznacza biała piana w miodzie. Może to budzić niepokój i obawę o bezpieczeństwo jego spożywania. Prawda może zaskoczyć, a obecność nalotu na powierzchni to ważny znak.
-
To nie "puste kalorie". Przyspieszają metabolizm i dodają energii. Kto powinien je jeść, a kto unikać?
Niektórzy uwielbiają, podczas gdy inni unikają jak ognia. Warto dać im szansę i włączyć do diety. To skarbnica naturalnej słodyczy i wielu cennych składników odżywczych. Na co są zdrowe rodzynki i ile powinniśmy spożywać w ciągu dnia?
-
Jak sprawdzić świeżość jajek? Smak i zapach to nie wszystko. Mamy aż trzy proste sposoby
Wykorzystujemy je do wielu potraw i wypieków, jednak już jedno zepsute może zniszczyć całe danie. Jak sprawdzić, czy jajka są świeże? Możesz to zrobić łatwo i w dodatku bez rozbijania skorupki.
-
Kradną dubajską czekoladę? Ma specjalne zabezpieczenie. "Dziwne, że masło takich nie ma"
Czemu dubajska czekolada jest taka droga? Choć nie każdy rozumie jej fenomen, bez wątpienia przyciąga ogromne zainteresowanie, gdy tylko pojawia się na sklepowych półkach. Okazuje się, że w odpowiedzi na ryzyko kradzieży wprowadzono specjalne...
-
Nie z odchodów zwierząt. Oto najdroższa kawa świata. Kosztuje więcej niż cztery średnie krajowe
Z jakiego zwierzęcia jest najdroższa kawa? Wcale nie Kopi Luwak czy Black Ivory. Ten tytuł należy już do kogoś innego. Czym różnią się od tej, którą pijemy na co dzień? W tym przypadku ceny dochodzą do nawet 10 tysięcy dolarów za kilogram.
-
Nawet wysoka cena nie odstrasza Polaków. Bosacka ujawnia ciekawy fakt. "Przetrwa koniec świata"
Stał się jednym z najbardziej estetycznych deserów na świecie. To słodkie i lepkie lody, które zachwycają konsystencją i smakiem. Można się jednak zastanawiać, czy mochi jest zdrowe? Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę skład.
-
Nie bagatelizuj tych zasad podczas mrożenia ciasta drożdżowego. Inaczej nic nie wyrośnie
Czy ciasto drożdżowe można mrozić? To kwestia, która wciąż budzi wiele wątpliwości i pytań. Istnieje prosty trik, dzięki któremu nawet po wyjęciu z zamrażalnika będzie zachwycać smakiem. Jednocześnie trzeba uważać, aby nie popełnić błędu.
-
W nazwie ma jabłko, ale wcale nim nie jest. Wspomaga trawienie i odporność. Jak smakuje?
Mleczny owoc nie jest popularny w Polsce, a szkoda, bo to "egzotyczne jabłko" jest niezwykle zdrowe i można je wykorzystać na wiele sposobów. Nie tylko wspomaga trawienie, lecz także wzmacnia odporność. Jesteście ciekawi, jaki ma smak?
-
Tak zrobisz czarny czosnek w domu. W Azji go uwielbiają. Jest skarbnicą składników odżywczych
Ta przekąska określana jest jako superfood. Zawiera mnóstwo składników odżywczych i smakuje doskonale. Jak zrobić czarny czosnek w domu? Niestety, sprawa wcale nie jest taka prosta, jakby się mogło wydawać.
-
Czy da się sprawdzić prawdziwość miodu? Zdania pszczelarzy podzielone. Niektórzy proponują test wody
Czy da się sprawdzić prawdziwość miodu? Autentyczność produktu można zbadać, wykonując domowe testy, które bazują na jego właściwościach. Nie wszyscy pszczelarze uważają je jednak za w pełni skuteczne.
-
Jajko na twardo czy na miękko? Naukowcy mają odpowiedź. To w tej wersji są najzdrowsze
Jajka na miękko czy na twardo? To nie tylko kwestia przyzwyczajenia i osobistych preferencji, lecz także zdrowia. Mało kto wie, że jeden sposób przygotowywania ma więcej korzyści zdrowotnych od drugiego.
-
Tym grzybom niestraszne mrozy. Właśnie pojawiają się w lasach, w zupie pierwsza klasa
Sezon grzybowy to w myślach wielu Polaków czas od września do listopada i wtedy właśnie wybierają się do lasów na bezkrwawe łowy. Prawda jest jednak taka, że sezon na grzyby trwa cały rok, a jedne z najsmaczniejszych rosną właśnie zimą. Jak wygląd...
-
Zrobisz w nim wszystko bez tłuszczu. Czy air fryer to inwestycja w zdrowie? Jest jedno "ale"
Można w nim robić mięsa, zapiekanki, frytki, warzywa i ciasta. To urządzenie uniwersalne, ale czy gotowanie w air fryerze jest zdrowe? Wiele mówi się o tym, że to doskonała alternatywa dla tradycyjnej kuchni, ale ile w tym prawdy?
-
Tych jajek nie kupuj. Są najgorszej jakości. Wiele osób nieświadomie pakuje je do koszyka
Jakich jajek unikać? Polacy je kochają, ale nie wszyscy wiedzą, że niektórych lepiej nie kupować. Na skorupkach znajdują się specjalne oznaczenia, które wskazują ich pochodzenie. Zobaczcie, co warto wiedzieć przed kolejnymi zakupami.
-
Majonez Kielecki czy Winiary? Jeden z nich opanował inne kraje. "Nie są w stanie nadążyć"
Zdawać by się mogło, że nic tak nie dzieli Polaków jak polityka. Tymczasem z okazji świąt niczym bumerang powraca temat, który również okazuje się kością niezgody zdolną skłócić ze sobą całe pokolenia. Mowa o wyborze najlepszego majonezu. Jeden z...
-
Ziemniaki, ziemniaki i ziemniaki codziennie. Czy to zdrowe? Ekspertka ujawniła skutki. "Wysoki indeks"
Zajmują czwarte miejsce wśród najczęściej uprawianych roślin na świecie. W Polsce doskonale o tym wiemy, ponieważ stanowią nieodłączny element naszych codziennych posiłków. Czy codzienne jedzenie ziemniaków jest zdrowe? Głos w sprawie zabrała...
-
Lepsze od jagnięciny? To mięso rzadko ląduje na polskim stole. A szkoda, bo smakuje wyśmienicie
Na polskich stołach króluje drób, wieprzowina i wołowina. Istnieje jednak mięso, po które Polacy sięgają rzadko, a niesłusznie, bo jest bardzo zdrowe. Dlaczego warto jeść kozinę? Wielu mówi, że jest smaczniejsza od jagnięciny, ale to niejedyne jej...
-
Ten skorupiak miał zastąpić mięso w PRL-u. Polacy nim pogardzili, a szkoda. Jest bardzo zdrowy
W PRL-u był bardzo popularny, chociaż dzisiaj mało kto o nim pamięta. Kryl uchodzi za niezwykle zdrową przekąskę, jednak cechuje się intensywnym słonym smakiem, którego Polacy nie chcieli pokochać.
-
Były królewski szef kuchni pokazał, jak Elżbieta II jadła banana. Używała... widelca i noża
Zwyczaje żywieniowe rodziny królewskiej to jedne z najciekawszych tematów, które od lat są tematem żywych dyskusji. Z nietypowych kulinarnych upodobaniach słynęła również królowa Elżbieta II. Nie każdy wie, że wypracowała dość osobliwy sposób...
-
Kupiłam słynną dubajską czekoladę. Warta swojej ceny? "Wygląda jak zmielony Shrek"
Jakiś czas temu sieć opanował nowy trend kulinarny, a dokładniej czekolada dubajska. Pomysł na tę nietuzinkową słodkość zrodził się w cukierni Fix Dessert Chocolatier znajdującej się w Zjednoczonych Emiratach Arabskich i szybko zyskał sławę na cał...
-
Kajzerka, grahamka, a może poznańska? Ekspertki wskazały najlepszą bułkę. Liczą się nie tylko kalorie
Ile kalorii ma jedna bułka grahamka, a ile zwykła bułka kajzerka? Chcąc dokonać, najlepszego wyboru dla naszego zdrowia i diety warto wziąć pod uwagę również zawartość błonnika. Dietetyk oraz ekspertka od zdrowego odżywiania wskazali swojego...