ciekawostki
-
Wyglądają jak spalone kwiaty i przerażająco się nazywają. Czy te dziwne grzyby można jeść? Odpowiadamy
Świat grzybów jest niesamowity i wiele osób twierdzi, że grzyby potajemnie rządzą światem. Ciężko powiedzieć, ile w tym prawdy, ale na pewno nie brakuje na świecie miłośników grzybów i grzybobrania. Polacy uwielbiają tę formę aktywności i gdy...
-
Polacy kupują i żują ile sił w szczękach. W tym kraju grozi za to prawie 3000 zł mandatu
W wielu krajach obowiązują surowe zasady związane z produktami spożywczymi. Przykładem jest foie gras, pasztet strasburski, który z powodów etycznych zakazany jest m.in. w Polsce. A wiedzieliście, w jakim kraju jest zakazana guma do żucia? Okazuje...
-
Ewa Wachowicz dodaje do pierogów nietypowy składnik. Znikają z talerzy szybciej niż ruskie
Przepisy Ewy Wachowicz zachwycają i wprowadzają nieco innowacji do tradycyjnych i dobrze znanych dań. Prowadząca "Ewa gotuje" do przygotowania nadzienia do pierogów wykorzystuje nietypowy składnik. Dzięki niemu są niebiańsko kremowe.
-
Kobiety piją taką wodę i chcą schudnąć. Dietetyk ujawnia prawdę. "Nie nadaje magicznych właściwości"
Wiele osób zastanawia się, jak pić wodę z cytryną, żeby schudnąć. Głos w sprawie zabrał dietetyk, który postanowił rozprawić się z koncepcją, że woda z dodatkiem cytryny to cudowny eliksir odchudzający.
-
Do czego służy szuflada pod piekarnikiem? To wcale nie jest skrytka na blachy. Pełni ważną funkcję
Najczęściej trzymamy w tym miejscu blachy do pieczenia, ale to błąd, bo szuflada pod piekarnikiem spełnia całkiem inne zadanie. Jakie? Okazuje się, że wiele osób nie miało o tym pojęcia.
-
Co podgryza pomidory? Te szkodniki są wyjątkowo dokuczliwe. Nie wypatrzysz ich gołym okiem
Uprawa pomidorów narażona jest nie tylko na choroby, lecz także atak szkodników. To prawdziwe utrapienie nawet dla najbardziej doświadczonych ogrodników. Co może zjadać pomidory? Zidentyfikuj i reaguj.
-
Nie ma sensu ich wyrzucać nawet po przeterminowaniu. Spokojnie przetrwają kilka lat
Niektóre produkty, nawet po terminie ważności wcale nie muszą lądować w koszu. Ich lista jest krótka, jednak warto wiedzieć, o jakie konkretnie chodzi. Oszczędzimy sobie stresu i pieniędzy.
-
Mnóstwo osób myśli tak o robaczywych grzybach, a to mit. "Niebezpieczna teoria"
Polacy uwielbiają grzyby - i jeść, i zbierać. Jednak istnieje kilka grzybowych mitów przekazywanych od pokoleń. Jeden z tych mitów dziś obalimy. Czy wszystkie grzyby mogą być robaczywe, czy tylko te jadalne? Co się stanie, kiedy zjemy robaczywe...
-
Mogą być trujące. Te 3 zupki chińskie zawierają szkodliwą substancję. W tym kraju już ich nie kupisz
Każdemu czasami zdarza się sięgnąć po zupkę instant. Okazuje się jednak, że niektóre z nich mogą nam naprawdę zaszkodzić. Duński urząd zdecydował się na odważny krok i zakazał sprzedaży zupek popularnego koreańskiego producenta.
-
Najpyszniejsza ryba z grilla, piekarnika i patelni. Prawie nie ma ości, ale i tak kupujemy ją rzadko
Ta ryba bije na głowę dorsza, łososia i inne popularne ryby. Króluje w tawernach, restauracjach na Bałkanach, a Grecy jedzą ją prawie codziennie. Ma mało ości i jędrne, delikatne mięso. Zanim znów kupisz kurczaka, zastanów się, czy nie lepiej...
- Dodałam ten składnik, a naleśniki stały się lepsze. Wystarczy odrobina
- Każdy, kto spróbował, chciał ten przepis. Ciasto jest słodkie i puszyste
- Inwestycja w ludzi to inwestycja w przyszłość firmy. Jak robi to Amazon? MATERIAŁ PROMOCYJNY
- Dietetyk wskazał najlepszy chleb z Biedronki. Ma dobry skład i jest tani
- Nigdy nie wrzucaj do rosołu. Z zupy zrobisz toksyczny wywar
- Nawet moja babcia nie robi tej zupy lepiej niż Starmach. To wpływa na smak
- Tak zrobisz najlepszy przecier pomidorowy. Sklepowy nawet nie ma do niego podjazdu
- Jedni sadzą dla ozdoby, ja poluję na owoce. Jak zrobić syrop z pigwowca?
- Ten chleb zrobisz w 15 minut i bez piekarnika. To, co jest w środku, to strzał w dziesiątkę
- To warzywny quiz wiedzy. Wykaż się i zawalcz o komplet punktów!
-
Jak wybrać dobre ziemniaki do sałatki i klusek? Nie kupuj w ciemno. Trik z pocieraniem wszystko ujawni
Ziemniaki to jeden z najbardziej uniwersalnych składników w kuchni. Nie każdy jednak wie, że na rynku dostępne są rodzaje, które znajdą idealne zastosowanie w konkretnym daniu. Jaka jest najsmaczniejsza odmiana ziemniaka?
-
Jest częstym wyborem Polaków. Nie smaż na tym oleju. To "zbrodnia na zdrowiu"
Który olej jest najlepszy do smażenia? To pytanie zadaje sobie wiele osób. Jak się okazuje, smażenie wcale nie musi być niezdrowe, ale lepiej wiedzieć, których tłuszczów lepiej unikać.
-
Patent na krojenie cebuli bez płaczu i bez trudu. Mistrz kuchni nie popełnia kardynalnego błędu
Jak się kroi cebulę jak prawdziwy szef kuchni? Miliony ludzi uwielbiają gotować dania zawierające cebulę, ale nienawidzą płaczu i podrażnionych oczu podczas jej siekania. Gordon Ramsay ma na to sposób.
-
Byłam na weselu weganki. Szok to mało powiedziane. "Piotr dziękuje za ziemniaki"
Niedawno miałam wielką przyjemność świętować dzień zaślubin moich znajomych. Panna młoda jest weganką i właśnie z racji tego byłam bardzo ciekawa menu weselnego. Nic mnie nie przygotowało na taki szok, a starszy drużba do dziś przeżywa.
-
Tak wyglądały komunie na przełomie wieków, teraz to nie do pomyślenia. "Dziadek wiózł wieprzka na taczkach"
Jak wyglądały komunie dwadzieścia lub więcej lat temu? Zupełnie inaczej, niż obecnie. Nikt nie pomyślał o wynajęciu lokalu, przyjęcia odbywały się w domu, a wszystkie ciotki zbierały się dużo wcześniej, żeby gotować. "Dzieci nie siedziały za stołe...
-
Młode gospodynie dodają nietypowe składniki do rosołu. Zdziwi szczególnie ta przyprawa - babcie niech siadają
Rosół to dla wielu osób niemal świętość i zwłaszcza doświadczone gospodynie jak lwice bronią swoich sprawdzonych sposobów na idealny rosół. Jednak jeśli ty też się zaliczasz do grona obrońców praw rosołu, weź leki na ciśnienie. Co młode osoby doda...
-
Tak wygląda produkcja paluszków krabowych. Gdy to zobaczysz, więcej ich nie kupisz
Paluszki krabowe, czyli surimi, to popularny przysmak, który jest składnikiem na przykład sushi, czy sałatek. Nie każdy jednak wie, jak powstają. Niestety proces produkcji nie wygląda zachęcająco.
-
Znamy najlepszy majonez. Fani jednej marki mogą być rozczarowani
Jak Wielkanoc, to wiadomo - majonez. Ile ludzi, tyle gustów, to oczywiste, ale często zastanawiamy się, jaki majonez jest najlepszy, nie tylko pod względem smaku, lecz także składu. Na Instagramie Czytamy Etykiety wszystko zostało wyjaśnione....
-
Mój dziadek pił go do śmierci. Dziś nikt nie pamięta tego napoju
Są takie produkty, żywność i napoje, które pamięta starsze pokolenie, a młodsi nawet nie widzieli na oczy. Mój świętej pamięci dziadek miał w zwyczaju codzienne picie jednego napoju. Myślałam, że każdy go zna i lubi jak ja. Jednak gdy pojechałam w...
-
Dziś Dzień Gofra. Myślisz, że wszystko o nich wiesz? Pobij średnią 8/14
Międzynarodowy Dzień Gofra obchodzi się 25 marca. Z tej okazji w quizie pytamy o ten przysmak. Myślisz, że wiesz o nich wszystko?
-
"W sklepach nie było mięsa, tośmy kupowali te puszki". Dziś płacimy za to krocie w restauracjach
Mięsa w PRL-u było jak na lekarstwo, ale nie można powiedzieć, że nie było go w ogóle. Jednak zamiast mięsa wołowego, wieprzowego czy dziś popularnego drobiu, niemal pod dostatkiem było czego innego, za co dziś płacimy miliony monet w restauracjac...
-
Tak imprezowali nasi rodzice w PRL-u. "Kiedyś takie jedzenie to był luksus, dziś każdy się krzywi"
"Gdzie się podziały tamte prywatki niezapomniane?" wielu z nas nuci i do tej pory z sentymentem wspomina czasy wesołych spotkań w domu sprzed kilkudziesięciu lat. Prywatki w PRL-u wyglądały tylko z pozoru inaczej niż współcześnie. Różniło się...
-
W ogrodzie teścia dzieją się cuda. Te grzyby zwiastują jedno i są pyszne, ale musisz uważać
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale czyni ją co innego. Ostatnio wybrałam się do teściów i pod tujami zobaczyłam coś, co momentalnie wywołało uśmiech na mojej twarzy. Pobiegłam do kuchni po nożyk i poprosiłam domowników, żeby posieka...
-
"Ciocia przemycała do pokoju lody w biustonoszu. Ale surówki były cool"
Jak wygląda jedzenie w sanatorium? Kto był, ten wie, kto nie był, pewnie nie przemycał słodyczy lub innych "zakazanych" rzeczy do pokoju. Prawda jest taka, że nie każdy wybiera się do sanatorium, by zażywać odpoczynku i rekreacji zdrowotnej. "Od...
-
Najlepsze grzyby rosną właśnie teraz. Zapomnij o pieczarkach, te są smaczniejsze
Boczniaki to grzyby, które są wszędzie - i w marketach i w lesie. Rosną na drzewach i mnóstwo osób omija je na spacerach, a to wielki, wręcz gigantyczny błąd. Boczniaki rosną zimą, właśnie teraz jest najlepszy czas na zbiory, a takiej zupy lub...
-
Z ucha Judasza zrobisz pyszną zupę. Zakładaj kalosze i ruszaj w las
Grzyby rosną także zimą i to jedne z tych najsmaczniejszych. Zimowe grzyby to spełnienie naszej tęsknoty za zupą grzybową ze świeżych grzybów, a smacznych gatunków rosnących zimą jest kilka. Dziś zajmiemy się tymi, które mają ciekawy smak i jeszcz...
-
Z czego robi się salami? Włoska wędlina to mnóstwo mięs, ale nie to, o jakim myślisz
Salami to jedna z najsmaczniejszych wędlin i jest słynna na całym świecie. To klasyczny włoski produkt i właśnie we Włoszech smakuje najlepiej, a żeby zjeść naprawdę dobre salami, warto wybrać się do prawdziwej włoskiej restauracji lub odwiedzić...
-
W lasach zimą ich pełno. Wyglądają niepozornie, ale zrobisz z nich najlepszą zupę grzybową
Czy w zimie rosną grzyby? I to jak szalone! Pora zmienić myślenie, że na grzyby to tylko jesienią i już zacząć szukać kosza, ponieważ właśnie teraz w lasach rosną jedne z tych najsmaczniejszych. Jak wygląda płomiennica zimowa? Zimą nie pomylisz je...
-
Najbardziej kontrowersyjne danie świata. Smakuje podobno jak kwaśny budyń
W Polsce obcokrajowcy brzydzą się kaszanki, salcesonu i flaków. W Skandynawii odrzucają niektórych kiszone śledzie, zaś potrawa, o której dziś napiszemy, to hit na skalę światową. W Polsce na mieście zjemy hot doga, tam z kolei jajko. Jajko z...
-
Myjesz porcelanę zieloną gąbką? Prawdopodobnie popełniasz poważny błąd. Kolory gąbek mają znaczenie
Można śmiało pokusić się o stwierdzenie, że w każdym domu znajdziemy gąbkę do mycia naczyń. Nawet jeśli na co dzień używamy do tego zmywarki, większość z nas posiada naczynia, które należy traktować delikatniej. Warto więc wiedzieć, jakiej gąbki...
-
Bigos prawie spalił kawalerkę. To, co zrobiła z nim znajoma, przeszło ludzkie pojęcie
Na pewno każdy z nas ma takiego znajomego lub znajomą, którego eufemistycznie można określić jako osobę nieporadną. Na studiach miałam współlokatorkę, której poczynania nadają się na powieść komediową. Jednak podczas jednej sytuacji wcale nie było...
-
Nie uwierzysz, co dzieje się w lasach. Grzybiarze w styczniu szaleją z radości
Świat jest pełen niespodzianek. W świadomości wielu z nas istnieje przekonanie, że styczeń i ogólnie zima to czas, kiedy natura zwalnia, jakby zapadała w sen. Wystarczy jednak wybrać się na spacer do lasu, by przekonać się, że natura jest...
-
Studniówki w PRL-u. Co jedzono po zatańczeniu poloneza? "Dziś nikt tego nie ruszy"
Początek roku to nie tylko karnawał i ferie, lecz także wyczekiwany moment w życiu niemal każdego młodego człowieka, czyli pierwszy "dorosły" bal. Świętowanie na sto dni przed egzaminem dojrzałości to długoletnia tradycja i jak można się spodziewa...
-
Jakie są najbardziej śmierdzące "smakołyki"? Jeden z nich porównuje się do... krowiego zadu
Kiedy myślimy o naszych ulubionych smakołykach, oprócz smaku mamy w pamięci także cudowny, zachęcający zapach. Jednak istnieją na świecie dania lub składniki, które może i smakują dobrze, za to ich zapach jest... wątpliwie przyjemny. Przedstawiamy...
-
Na śniadanie zjadała osiem dań. Na jej stole codziennie lądowało 18 kg mięsa i 35 sztuk drobiu
Kochała jeść chyba bardziej niż poddanych. Na śniadanie podobno zjadała osiem dań, a jedzenie traktowała jako lekarstwo na wszelkie bolączki. Nad wyraz kochała słodycze, a od jej imienia wzięła się nazwa epoki. Królowej Wiktorii nie można bowiem...
-
Siuśpaj, fizoły i koci lament. Jakie potrawy wigilijne królują w różnych regionach? O niektórych nie słyszeliście
Każdy region słynie ze swoich wyjątkowych potraw, które nie są znane w sąsiednich województwach, a nawet w sąsiednich powiatach. Nie inaczej jest w przypadku potraw wigilijnych, które są szczególnie interesujące. Gdzie jada się brzad, co to jest...
-
Moja siostrzenica długo nie chciała ich jeść. Gdy pokazałam jej trik z widelcem, wyjada te owoce w tempie światła
Grudzień w wielu domach pachnie nie tylko żywą choinką, korzennymi przyprawami i kompotem z suszu. Aromat, który każdemu kojarzy się ze świętami, to oczywiście zapach słodkich mandarynek. Z sympatią do tych owoców bywa jednak różnie. Istnieje grup...
-
Pierniki przechowuję tylko w jednym miejscu. Są mięciutkie i rozpływają się w ustach
Pierniczki to korzenne ciasteczka, które od lat umilają czas przed świętami Bożego Narodzenia. Gdzie i jak przechowywać pierniki, aby były miękkie i pachnące? Tak przetrwają do świąt.
-
W grudniu Polacy jedzą te owoce kilogramami. Łagodzą zaparcia i pozwalają pozbyć się toksyn
W PRL-u każdy czekał na nie bardziej, niż na świętego Mikołaja. Teraz mamy ich pod dostatkiem przez cały rok, ale to właśnie w grudniu smakują najlepiej i pochłaniamy je w ilościach niemal hurtowej. Mają piękny zapach, kolor i mnóstwo cennych...
-
Przetestował jak smakuje największy "schabowy" na świecie. Ma wnioski dla Polaków
Dymitr Błaszczyk z kanału "Sprawdzam Jak" na co dzień mieszkający we Wrocławiu wybrał się do Wiednia. Youtuber postanowił przetestować coś, z czego słynie austriacka kuchnia, czyli sznycel wiedeński.