ciekawostki
-
Ostatnie posiłki skazańców. Co zażyczył sobie Ted Bundy i kto chciał jeść brud? Dziś ślinka raczej nie pocieknie
W Polsce kara śmierci nie obowiązuje, jednak za oceanem takie wyroki wciąż zapadają. Więźniowie skazani za najcięższe przestępstwa czekają na wyrok w celi śmierci, a w dzień wykonania wyroku więźniowie mają prawo do ostatniego posiłku, który czase...
-
Te dodatki do zup są najgorsze dla zdrowia. Sprawdź, czy dodajesz je do domowych posiłków
Domowa zupa może być zdrowym, pożywnym posiłkiem, jeśli nie nafaszerujemy jej niezdrowymi składnikami. Niestety, na nasze nieszczęście jako Polacy uwielbiamy wiele z tych dodatków, które nie współgrają ze zrównoważoną dietą. Co więc warto...
-
Dlaczego napój z puszki smakuje inaczej niż z butelki? W tym przypadku liczy się wnętrze i nie chodzi o zawartość
Pewnie niektórzy z was mieli okazję przekonać się, że ten sam napój smakuje nieco inaczej, kiedy pije się go z puszki, a inaczej, kiedy sączymy go prosto z butelki. To wcale nie omamy smakowe, a czysta chemia. Co odpowiada za delikatną różnicę sma...
-
Przepis na rosół z 1682 roku. Oprócz kury i wołowiny, aromatyczny kwiat, limonia i rozmaryn, oraz zakaz ruszania szumu
Najstarsza książka kucharska wydana w Polsce to "Compendium ferculorum, albo zebranie potraw" autorstwa Stanisława Czernieckiego, która została wydana w Krakowie w 1682 roku. Zbiór przepisów otwiera niekwestionowany król polskich potraw - rosół....
-
Czy można jeść ziemniaki, w których są rdzawe plamy? Szpitalem raczej się nie skończy, ale gościom ich nie podawaj
Znasz to? Obierasz sobie spokojnie ziemniaki na obiad i widzisz ciemnobrązową plamkę. Obierasz dalej, a tu kolejna i kolejna. Kroisz ziemniaka na pół i widzisz całą galaktykę mniejszych i większych kropek. Co teraz? Wykroić je czy wrzucić ziemniak...
-
Dlaczego niektóre chleby mają za dużo dziur? Masło spada, dżem kapie, a kromka się rozpada. Oto powód
Dziury w chlebie to nie problem, jednak kiedy kupujemy pieczywo, oczekujemy, żeby środek był pulchny i zwarty. Niestety zdarza się, że zamiast tego jest dużo nieregularnych dziur lub jedna duża pusta przestrzeń. Ciężko wtedy zrobić kanapkę lub...
-
Grzyb, który sam się trawi. Czernidłak kołpakowaty najpierw uwodzi apetycznym kształtem, potem ścieka atramentem
Czernidłak kołpakowaty to grzyb absolutnie wyjątkowy. Samym wyglądem już wzbudza ciekawość, a dodatkowo jest jadalny. To także bardzo ciekawy gatunek, ponieważ rozsiewa zarodniki inaczej niż większość grzybów, a mianowicie w pewnym okresie wzrostu...
-
Cztery rzeczy, które jemy i pijemy dzięki królowej Elżbiecie II, a nawet o tym nie wiemy. Nie chodzi tylko o Earl Grey
Królowa Elżbieta II, która panowała na brytyjskim tronie od siedemdziesięciu lat, wyrobiła sobie konkretne nawyki i upodobania dotyczące picia i jedzenia, które od lat pozostawały niezmienne. Niewielu z nas wie, że tradycje jedzenia niektórych dań...
-
Jak zrobić bitą śmietanę z mleka? To możliwe, ważne są jednak pewne zasady. Zdradzamy prosty przepis
Jak zrobić bitą śmietanę z mleka, aby była puszysta lekka i nadawała się do deserów? Okazuje się, że jest to możliwe. Choć zazwyczaj wykonujemy ją, używając śmietany kremówki, to jednak nie jest ona niezbędna. Ważne, aby mleko było mocno słodzone....
-
Ogórki kwaszone a kiszone - jaka jest różnica? Sprawdź, zanim sięgniesz po nie w sklepie
Ogórki kwaszone a kiszone, jaka jest różnica pomiędzy nimi? Jak się okazuje zasadnicza. Jedne z nich są wyjątkowo zdrowe, drugie nieco mniej. Analizujemy obydwa rodzaje. Sprawdź, dlaczego są inne, zanim sięgniesz po nie w sklepie.
-
Zamiast mazurka podaj to w Wielkanoc. Zniknie szybciej niż niejeden wypiek
-
Domowa szynka peklowana na święta. Będzie przepyszna, ale dwa razy ją "wykąp"
-
Najczęstsze przyczyny kolki niemowlęcej. Niektóre mogą zaskakiwaćMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Domowy pasztet. Zamień bułkę na inny składnik, a będzię palce lizać
-
Thermomix stał się kością niezgody w ich związku. "Żona czuje się wykluczona"
- Przepis na flaczki o niebywałym smaku. Zachwycą gości
- Bożena Dykiel skończyła zmywać i upiekła sernik. Jest najpyszniejszy
- To polski unikat. "Fajny, przyjazny klimacik", "Mama zabierała mnie na leniwe"
- Nie dodawaj tego warzywa do sałatki jarzynowej. To rada Magdy Gessler
- Grochówka lepsza niż od mamy. Zapomnij o zwykłym mięsie, użyj ryby
-
Domowe café frappé z rozpuszczalnej kawy. Grecki przepis dla każdego
Café frappé to nie tylko orzeźwiający napój, który perfekcyjnie ochłodzi nas w upały. Gdy dodamy do niego odpowiednie składniki, może zamienić się w kawowy deser. Pyszną kawę jak z kawiarni możesz zrobić w domu, używając kawy rozpuszczalnej.
-
Która papryka jest słodka, a która kwaśna? Prosty test daje odpowiedź w sekundę
Wiele osób przy wyborze tego warzywa kieruje się jego kolorem, ceną i świeżością. W internecie można także spotkać się z teorią, że po wyglądzie papryki możemy poznać czy warzywo jest słodkie, czy kwaśne. Brzmi ciekawie, ale czy to prawda?
-
Królowa Elżbieta II nigdy nie je kwadratowych kanapek. Dlaczego? Powodem jest wielowiekowa tradycja
Gotowanie dla rodziny królewskiej nie jest łatwe. Należy przestrzegać długiej listy zasad, w których zostało wyszczególnione zarówno to, co spożywa królowa Elżbieta II, jak i to, czego unika. Nawet kanapki muszą być przygotowane w ściśle określony...
-
Nie wyrzucaj pestek po owocach. Możesz wyhodować z nich zdrowe i ekologiczne drzewka
Kiedy jemy owoce, zwykle nie koncentrujemy się na pestkach i je wyrzucamy. Jest to błąd, ponieważ z wielu z nich można wyhodować nawet egzotyczne drzewka w warunkach domowych. Wśród nich znajdują się również te dostępnie powszechnie w sklepach.
-
Jak sprawdzić, czy jajka są świeże? Podajemy pięć sposobów, które rozwieją wszelkie wątpliwości
Nieświeże jajka mogą zepsuć smak każdej potrawy. Dlatego też ważna jest umiejętność określenia, czy nadają się one do spożycia. Jak to zrobić? Który sposób jest najlepszy? Poznajcie pięć wskazówek, dzięki którym unikniecie kuchennej wpadki.
-
Dlaczego parówki pękają wzdłuż w trakcie gotowania? To czysta fizyka
Czy zastanawialiście się kiedyś, dlaczego podczas gotowanie parówki pękają wzdłuż? Za wszystko odpowiadają prawa fizyki! Wyjaśniamy, o co chodzi.
-
Pamiętacie lody Bambino i gumy Donald? Tymi przysmakami wszyscy zajadali się w czasach PRL-u
Niezależnie od tego, czy pamiętacie PRL, czy znacie tylko z opowieści swoich rodziców i dziadków, z pewnością łyszeliście o słodkich przysmakach tamtych czasów. Niektóre z nich, jak guma balonowa Donald lub lody Bambino, znają nawet młodsze...
-
Sina obwódka wokół żółtka - skąd się bierze? Czy można ją jeść? Wyjaśniamy
Gotowane jajka pojawiają się w większości polskich domów. Podajemy je na śniadanie, do kanapki, sałatki czy jako faszerowane przystawki. Zauważyliście, że czasem na żółtku pojawia się sina obwódka? Czy jest się czym martwić?
-
Otwierasz paczkę czipsów, a tam powietrze. Producenci oszukują konsumentów? Jest zgoła przeciwnie
Chyba każdy, kto kiedykolwiek otwierał paczkę czipsów, z pewnością zauważył, że w środku jest niewspółmiernie mało produktu do wielkości opakowania. Pierwsze, co przychodzi na myśl? Tak producenci nas oszukują. Jednak prawda jest zupełnie inna.
-
Ciemna końcówka banana jest trująca? To popularny mit. Czy zatem można ją jeść bez obaw? Wyjaśniamy
Ciemna końcówka banana od lat wzbudza wiele emocji. Na jej temat krąży bowiem kilka niepokojących plotek. Czy można ją jeść?
-
Najdziwniejsze owoce na świecie. Dacie radę wszystkie rozpoznać?
Kaki, papaja i granat? Te egzotyczne owoce znają już chyba wszyscy. Dziś mamy dla was coś innego. Sprawdźcie, jak wyglądają najdziwniejsze owoce świata. Jedlibyście?
-
Krwawią, topią się, wyglądają jak wnętrzności. Spotkanie ich w lesie grozi ciężkim szokiem
Ci, którzy uważają, że grzybobranie to same nudy, z pewnością zbyt rzadko rozglądają się po lesie. Wśród ściółki, na pniach czy martwych korzeniach drzew można bowiem wyhaczyć prawdziwe cudeńka. Wprawieni grzybiarze będą podziwiać, zaś amatorzy mo...
-
Do czego służy dziurka w wieczkach od plastikowych kubków? Odpowiedź może was zaskoczyć
Jeśli kiedykolwiek zamawialiście kawę czy herbatę na wynos, z pewnością zwróciliście uwagę na dziurkę, która znajduje się w plastikowym wieczku. Do czego służy? Odpowiedź wielu może zdziwić.
-
Każdy zna gorzką, mleczną czy białą. A słyszeliście o rubinowej? Kolor to nie kwestia barwnika
Mamy dziś ciekawostkę dla wszystkich łasuchów. Czy słyszeliście o rubinowej czekoladzie? Jeśli na myśl przychodzi wam hasło: barwnik, to jesteście w błędzie! Wyjaśniamy, skąd bierze się ten kolor.
-
Dziś Dzień Kawy. Najdroższa kosztuje ponad 1000 dolarów za pół kilo, ale to nie cena zapewniła jej rozgłos
Nie wyobrażacie sobie dnia bez kawy? Tę dzisiejszą wypijcie ze specjalnym namaszczeniem i szacunkiem: mamy dzisiaj Międzynarodowy Dzień Kawy. A przy okazji sprawdźcie, jakie są najdroższe jej rodzaje.
-
Królowa rzadko jada podczas bankietów. Powód? Prozaiczny
Wydarzenia z udziałem królowej Elżbiety są na wagę złota. Cały sztab ludzi ciężko pracuje już miesiące przed bankietami, by spełnić wymagania i dostosować się do ściśle określonego protokołu. Okazuje się jednak, że czasem królowa nie zjada nawet...
-
Lody z oliwą - nowy trend z internetu. Czy to ma prawo smakować? Sprawdziłam to
Lody. Przekąska - wydaje się - prosta. Wystarczy nałożyć trochę do miski i można się nimi zajadać. Wiele osób jednak dodaje do nich rozmaite owoce, posypki czy polewy. A czy próbowaliście porcję polać oliwą? Ja tak.
-
Trudno uwierzyć, że te kury naprawdę tak wyglądają! Są czarne nie tylko z zewnątrz
Ayam Cemani to wyjątkowa rasa kur pochodząca z Indonezji. Dlaczego wyjątkowa? To jedne z niewielu zwierząt na tym świecie, które są jednobarwne nie tylko "od stóp do głów", ale również... wewnątrz.
-
Spacer po lesie, piękna pogoda, grzybki pod nogami, aż nagle... Demogorgon. Takie okazy można spotkać w Polsce
Wyobraźcie sobie, że wybieracie się na upragnione grzybobranie, spacerek po lesie, słoneczko, miły cień, w koszu pierwsze grzybki... Gdy nagle widzicie JEGO. Czy to Demogorgon z popularnego serialu czy inny potwór rodem z horroru? No cóż, witajcie...
-
Pamiętacie dalgona coffee? Teraz internet opanował nowy hit - bita lemoniada, czyli... cukrzyca w szklance
Internetowe hity podbijają serca i podniebienia użytkowników w tempie błyskawicznym. Tym razem chwilę uwagi ma nietypowa lemoniada. Bardzo kwaśna i barrrdzo słodka.
-
W Ikei pojawiły się nietypowe świeczki - coś dla fanów sztandarowego dania sieci. Niestety tylko dla wybranych
Kto miał okazję robić zakupy w Ikei, ten wie, że obowiązkowym punktem wycieczki jest restauracja, a w niej... oczywiście klopsiki. Kultowe danie sieci jest uwielbiane przez tysiące klientów na całym świecie. Tę wiedzę przedstawiciele Ikei...
-
Ogon bobra, zupa ze smalcem i woda śledziowa, czyli najdziwniejsze dania kuchni polskiej. Znacie je?
Niektóre dania kuchni polskiej: bigos, śledzie czy golonka, to potrawy, których nie są szczególnie lubiane przez turystów odwiedzających nasz kraj. Są też jednak mało znane, regionalne dania, które nie mają raczej zbyt wielu miłośników nawet w...
-
Jak robi się jeden z najdroższych dżemów świata? Zapomnijcie o drylownicy - tu pestki wyciąga się gęsim piórem
Jeśli ceny konfitur w dziale bio wzbudzają w was skrajne emocje, ten francuski specyfik sprawi, że uniesiecie brwi i otworzycie usta. Co takiego kryje w sobie Maison Dutriez?
-
Hitlerszalonna, mówię ci. Czyli szot energetyczny węgierskich żołnierzy. Kiedyś ratował życie, dziś kupimy w każdym sklepie
Szoty energetyczne to w dzisiejszych czasach chleb powszedni. Okazuje się, że coś w tym rodzaju stosowano również dekady temu, choć niekoniecznie w celach sportowo-rozrywkowych... Słyszeliście o Hitlerszalonna?
-
Dziwak w polskich lasach. Grzyb jak z bajki, horroru czy książki kucharskiej?
Lubicie zbierać grzyby? A może jesteście częstymi gośćmi w lesie i szukacie zachwycających zjawisk? Zobaczcie grzyb, który może zachwycić... albo przerazić. Poznajcie kolczakówkę piekącą.
-
Jedne z najdroższych owoców świata wylicytowane. W cenie nowego auta. I to nie jest rekord
Aukcje luksusowych produktów zawsze wzbudzają sporo emocji. Zaporowe kwoty, jakie ludzie są w stanie zapłacić za whisky czy trufle ciekawią, ale już raczej nie dziwią. A co powiecie na dwa melony za równowartość ponad 90 tysięcy złotych?
-
Słynne zielone znaki w "Matrixie" to kod informatyczny? Błąd. Inspiracją... książka kucharska
Nawet jeśli ktoś nie oglądał "Matrixa" (choć trudno w to uwierzyć), z pewnością kojarzy ciąg zielonych znaków, spływających strugami po ekranie. Wyglądają jak bardzo zaawansowany kod i rzeczywiście tak jest. No dobra... To tylko częściowo prawda....
-
Najstarsza whiskey świata powstała kilka wieków temu. "Seniorka" niebawem trafi na aukcję
Whiskey to trunek luksusowy, jeśli nie bierzemy pod uwagę tanich propozycji z sieciówek. Alkohol ten, szczególnie starszej daty, na rynku osiąga ceny zaporowe. Jak będzie z The Old Ingledew Whiskey - najnowszym odkryciem o najstarszym rodowodzie?
-
Opakowanie po lodach za kilka tysięcy złotych? Produkt reklamowany przez youtuberów hitem sprzedaży
Produkty sprzedawane za wysokie kwoty to żadna nowość. Jednak opakowania to już całkiem inna sprawa. Takim zainteresowaniem cieszą się ostatnio lody firmy Koral, które powstały we współpracy z grupą youtuberów.
-
Robert Makłowicz: "Nie gotuje się w ogóle parówek". Ale pękanie to tylko połowa problemu
Kto nigdy nie jadł parówek? To popularny wyrób mięsny (choć do tej kwestii wiele osób wciąż podchodzi sceptycznie), który łatwo zamienić w szybką przekąskę, a nawet danie obiadowe. Okazuje się jednak, że prawdopodobnie całe życie gotowaliśmy je źl...