pieczenie
-
Dziadek Heniek robił ją na święta. Aromat było czuć w całym domu, a znikała szybciej niż krokiety i gołąbki
Na wigilijnym stole możemy znaleźć wiele smacznych różnorodności. Królują przede wszystkim kapusta, krokiety, paszteciki i barszcz czerwony. Na moim rodzinnym stole stawia się jeszcze coś. To mięso znika w mgnieniu oka, a przepis nie jest wcale...
-
To Shinkansen wśród ciastek. Zrobisz je szybko i z trzech składników. Lepiej od razu upiecz więcej
Każdego czasem nachodzi chęć na coś słodkiego. Można oczywiście pójść wtedy do sklepu, ale po co jeść coś, co w składzie ma często całkowicie zbędne dodatki. Lepiej zrobić słodkości w domu i wcale nie musi to trwać godzinami. Te ciastka czekoladow...
-
Pieczeń wieprzowa będzie soczysta jak brzoskwinia. Kluczem jest jedna czynność
Pieczeń wieprzowa to jedna z pyszniejszych propozycji obiadowych oraz doskonały dodatek do kanapek. Żeby jednak tak się stało, powinna być soczysta i miękka, a to nie zawsze się udaje. Zazwyczaj winien jest... brak cierpliwości. Pieczeń wieprzowa...
-
Domowa pieczeń, bez której nie ma rodzinnych obiadów. Jeden dodatek podkręca smak mięsa
Przygotowując obiad naszą myślą przewodnią jest to, by był przede wszystkim smaczny i szybki w przyrządzeniu. Na szczęście znamy kilka takich przepisów, które zasmakują każdemu i które będą głośnym tematem do rozmowy. Jednym z nich jest ta pieczeń...
-
Pierś z kurczaka zapiekana z tymi dodatkami to obiad jak z restauracji. Wyczarujesz go we własnej kuchni
Pieczona pierś z kurczaka ze smakowitymi dodatkami to świetna propozycja szybkiego obiadu dla całej rodziny. Soczyste mięso, zapiekany ser i grzyby w otoczeniu aromatycznych ziół i przypraw to połączenie, któremu trudno się oprzeć. Pyszne i pożywn...
-
Dziadek robił to mięso co niedzielę i każdy chciał przepis. Odkryłam sekret tego soczystego smaku
Przyrządzając mięso każdy z nas chce, by wyszło soczyste i pełne smaku. Jednak nie zawsze możemy na to liczyć, szczególnie gdy korzystamy z nowego przepisu. W tym przypadku nie ma się czego obawiać, bo schab z tej receptury to niebo w gębie. By...
-
Przepis na klasyczny sernik wyrzuć do kosza. Ta wersja jest smaczniejsza, a na główny składnik jest teraz sezon
Sernik to ulubione ciasto wielu osób. Przygotowuje się go na wiele okazji, a także na wiele sposobów. Każdy jednak ma swój jeden sprawdzony przepis, którego używa od lat. Tym razem nie będzie on potrzebny, bo mamy znacznie lepszą recepturę. To, co...
-
Dynia już nigdy nie będzie nudna i mdła. Włóż do piekarnika i dodaj biały składnik - smak nie do opisania
Sezon na dynię w pełni i szkoda tego nie wykorzystać. Przepis na zupę dyniową już znacie, przepis na kompot z dyni także. Dziś jednak będzie prosto, szybko i smacznie. Jak zrobić pieczoną dynię? Cóż, kilka przypraw, biały dodatek i mamy ucztę, że ...
-
Nie znosisz, gdy papier do pieczenia nie pasuje do blachy? Ten trik sprawi, że dopasuje się w kilka sekund
Jesień coraz bliżej, a nie ma lepszego sezonu na pieczenie ciast. Unoszący się aromat i zajadanie się obłędnymi wypiekami to coś, co wielu z nas kocha najbardziej. Ale najpierw trzeba dopasować papier do pieczenia do blachy. A to bywa nie lada...
-
Ewa Wachowicz pokazała, jak zrobić zapiekane jabłka z serem i żurawiną. Takiego deseru jeszcze nie jedliście
Jesień to idealna pora na korzenne i słodkie potrawy. Poza licznymi przetworami i aromatycznymi ciastami, warto znaleźć czas na przygotowanie jabłek w tej odsłonie. Zapomnij o szarlotce lub jabłkach z ryżem. Przepis Ewy Wachowicz deklasuje...
-
Makowiec japoński staje się hitem w polskich domach. Wszystko z tego powodu
-
Sałatki Gessler nie da się przestać jeść. To przystawka na świąteczny stół
-
Świąteczny quiz dla głodomorów. Sprawdź, czy znasz przepis na magię świątMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Rosół babci Stasi nie ma sobie równych. Znajdziesz w nim suszony składnik
-
Potrzebujesz 3 składników, by zrobić to śniadanie. To nie racuchy
- To nie barszcz z uszkami, ale coś równie pysznego. Idealna zupa na święta
- Jak uniknąć wodnistej sałatki jarzynowej? Nie popełniaj tego błędu
- Sałatka z buraków w tym wydaniu wypada mistrzowsko. Wystarczy kilka dodatków
- Ekspresowa sałatka ziemniaczana do obiadu. Przygotujesz ją w 10 minut
- Marchew, pomidory i filety. To połączenie da najlepszą rybę po grecku
-
Przepis na muffinki z mojego zeszytu. Najchętniej zjedlibyśmy je prosto z piekarnika
Przepis na muffinki zawsze dobrze mieć pod ręką. Ja uwielbiam je robić, zwłaszcza wtedy, gdy mam mało czasu lub dużą ochotę na coś słodkiego, a niewielką na to, by stać w kuchni... Muffiny robi się szybko i nie jest to skomplikowane, bo w gruncie...
-
O tych owocach rzadko się pamięta. Ona dodała je do ciasta, które robi w 3 minuty. "Obłędne"
Są takie owoce, o których pamiętamy zawsze, na które czekamy z utęsknieniem i które masowo wykorzystujemy w kuchni. Nie ma w tym nic złego, ale przez to często zapominamy o innych, które są równie smaczne i pełne cennych składników. Zapewne po...
-
Przepis na krem do tortu, który zawsze się udaje. Tylko z 3 składników! Goście będą prosić o dokładkę
Utarło się, że przygotowanie domowego kremu do tortu to nie lada wyzwanie. Nic bardziej mylnego. Wystarczą tylko trzy składniki i odpowiednia technika, by udał się nawet osobie początkującej. Jak przygotować śmietankowy krem do tortu, który można...
-
Cukinia w tym wykonaniu zaskoczy smakiem każdego, kto po nią sięgnie. Wystarczy dodać jeden składnik
Cukinia to jedno z uniwersalnych warzyw, które można przyrządzać zarówno gotowane, smażone, jak i z piekarnika. Co zrobić, aby pieczona cukinia miała idealny smak i aromat? Najważniejsze to połączyć ją z odpowiednimi składnikami.
-
Pora na coś słodkiego! Jak dobrze znasz się na ciastkach?
Kruche, miękkie i z nadzieniem - w tym quizie pytamy o same słodkości!
-
Cukinia faszerowana Ani Starmach. Gwiazda korzysta ze specjalnej metody. Łączy te składniki
Cukinia faszerowana Ani Starmach to idealny pomysł na obiad z piekarnika. Gwiazda przyrządza ją, korzystając z kilku specjalnych składników. Na liście znajdują się takie produkty jak orzechy pekan i pestki granatu. Jak smakuje to połączenie?...
-
Soczyste mięso, które samo odchodzi od kości. Jest lepsze, gdy upieczesz je z tym napojem
Soczyste, miękkie i pełne smaku kawałki kurczaka marzą się chyba każdemu. Jednak nie zawsze łatwo uzyskać taki efekt. Aby tym razem wszystko poszło po naszej myśli, zalej go tym napojem i zapiecz. Mięso samo będzie odrywać się od kości, a w ustach...
-
Świeży chleb bez piekarnika i spaceru do piekarni. Zrobisz go szybciej niż niejeden obiad
Gdy myślimy o przyrządzeniu chleba zapewne mamy przed oczami długi czas przygotowywania. Jednak istnieją sposoby, aby zrobić to znacznie szybciej. Jeden z nich postanowiliśmy zdradzić i pokazać, że to naprawdę proste. Do niego nie potrzebujesz...
-
Soczysta karkówka, do której wrócisz nie raz. Swój smak zawdzięcza tej marynacie
Mięso pełni ważną funkcję w kuchni polskiej. To właśnie ono występuje w prawie każdym tradycyjnym daniu, a wiele osób nie wyobraża sobie bez niego obiadu. Jak zrobić soczyste i miękkie kawałki mięsa bez większego wysiłku? Zdradzamy nasz patent.
-
Zakalec może nam zaszkodzić. Zamiast zajadać się nieudanym ciastem, znacznie lepiej jest go unikać
Czasami nawet najlepszym potrafi coś zniweczyć wypiek. Wówczas zamiast idealnego ciasta czy babcinego placka wychodzi... zakalec! Niedopieczone, surowe, czy najzwyczajniej nieudane ciasto lepiej jest jednak omijać szerokim łukiem. Nawet niewielka...
-
Zapomnij o suchym jak wiór mięsie. Dzięki tej mieszance będzie miękkie i soczyste. Nie zostanie nawet kawałeczek
Mięso to dodatek, które układa się nie tylko na kromkach chleba, a także często można je zobaczyć na obiadowym talerzu. Jednak wykonanie tego składnika w odpowiedni sposób nie jest dla wszystkich takie proste. Aby w tym pomóc podajemy przepis, któ...
-
Tak chrupiących ziemniaków jeszcze nie jadłeś. Mamy aż trzy sposoby na to, jak przygotować idealną przekąskę do grilla
Trudno o smaczniejszy i łatwiejszy do przygotowania dodatek do obiadu. Pieczone ziemniaki będą hitem każdego dania, pod warunkiem, że wyjdą idealnie chrupiące. Jak to osiągnąć? Należy zastosować kilka drobnych trików, dzięki którym skórka ziemniak...
-
Folia aluminiowa - która strona do pieczenia mięsa? Sprawdź koniecznie przed majówką
Folia aluminiowa to dzisiaj jeden z podstawowych materiałów przydatnych w kuchni. Wykorzystamy ją także w trakcie majowego grillowania. Jak zrobić to w odpowiedni sposób? Podpowiadamy.
-
Już nigdy nie usmażysz mielonych w tradycyjny sposób. Obłędny trik gwarantuje soczyste i kruche mięso
Kotlety mielone to klasyka polskiej kuchni i rarytas, który często gości w porze obiadowej. Chociaż mięso zazwyczaj smażymy na oleju, jest znacznie lepszy patent na obróbkę. Mała zmiana nawyków gwarantuje soczysty, kruchy i znacznie lżejszy efekt....
-
Zapomnij o zakalcu. Babcina metoda gwarantuje cukiernicze arcydzieło, a domowy placek wyjdzie puszysty
Jeśli domowe ciasto z owocami nie udało się i wyszedł nieapetyczny zakalec, pora na przetestowanie babcinego triku. Wystarczy połączyć dwa składniki i wysmarować nimi blaszkę. Obłędny placek jest gwarantowany, a wnętrze będzie lekkie, puszyste i...
-
Prosty przepis na chleb domowy pieczony w piekarniku. Będzie smaczniejszy niż z pobliskiej piekarni
Domowy chleb pieczony w piekarniku to doskonała alternatywa dla pieczywa z piekarni. Samodzielne wypieki cieszą podwójnie, szczególnie gdy są udane i wszystkim smakują. Ten przepis nada się doskonale dla osób, które będą piec chleb po raz pierwszy...
-
Nie babka ani mazurek. Magda Gessler zdradza przepis na najlepsze ciasto na Wielkanoc
Zastanawiasz się, jakie ciasta i desery przygotować w tym roku na Wielkanoc, by zaskoczyć swoich bliskich ciekawymi smakami? Poza babką i tradycyjnym mazurkiem zdecyduj się na przygotowanie paschy wielkanocnej z przepisu polecanego przez Magdę...
-
Sekret chrupiącej skórki golonki tkwi w specjalnej metodzie. Usłyszysz tylko "ochy" i "achy"
Przedstawiamy prosty przepis na golonkę z chrupiącą skórką. To tradycyjne danie kuchni polskiej można przygotować w kilku prostych krokach. Co zrobić, żeby miała doskonały smak? Warto trzymać się kilku zasad.
-
Zapomnij o tradycyjnej zupie. Rosół pieczony według tego przepisu babci będzie o wiele smaczniejszy
Według tradycji co niedzielę na polskich stołach powinien gościć tłusty, sycący rosół. Jednakże, dla niektórych zupa ta jest mdła i nieciekawa. Jak przygotować staropolski posiłek tak, by smakował wyśmienicie? Wystarczy przyrządzić rosół pieczony,...
-
Bułeczki cynamonowe, czyli cynamonki - przepis na pulchniutkie słodkości. Nie ma opcji, żeby się nie udały
Bułeczki cynamonowe to moim zdaniem jedne z najlepszych wypieków, jakie kiedykolwiek zostały wymyślone. Pulchne, puszyste i słodkie - mają wszystko to, co słodkości mieć powinny. Co prawda trzeba poświęcić trochę czasu na ich przygotowanie, ale sm...
-
Jak piec bezę, by wyszła idealna? Najważniejsza jest odpowiednia temperatura. Inaczej zamiast bezy wyjdzie karmel
Choć pieczenie bezy wbrew pozorom nie jest trudne, wiele osób obawia się, że ciasto nie wyjdzie i rezygnują z podjęcia próby upieczenia tego kruchego i znakomitego deseru. Oczywiście, trzeba zwrócić uwagę na jeden ważny szczegół, jednak gdy będzie...
-
Po co dodajemy sól do ciasta? Metoda jest wszystkim znana, jednak powód dla wielu pozostaje tajemnicą
Nie jest tajemnicą, że szczypta soli w niemal każdym cieście to element obowiązkowy. Nieważne czy jest to drożdżowe, na pierogi, pizzę, kruche czy naleśnikowe - do każdego z nich dodajemy tradycyjną już szczyptę. Niewiele osób zna jednak konkretny...
-
Właścicielka sklepu poprosiła klientów o... pieczenie ciast w domu. Pomysł okazał się strzałem w dziesiątkę
Właścicielka sklepu w Wielkiej Brytanii znalazła złoty środek na szalejącą inflację i podwyżki za energię, które w krótkim czasie poszybowały w górę. Kobieta postanowiła poprosić klientów o... samodzielne pieczenie ciast w ich własnych domach. Jak...
-
Przepis na chleb sprzed 100 lat! Upiecz go w domu, a już nigdy nie sięgniesz po sklepowe produkty
Przepisów na chleb jest wiele. Co rusz używamy innej mąki, czy przyrządzamy domowy zakwas. Jednak tym razem sięgniemy daleko w przeszłość. Receptura, z której przygotujemy pyszny chleb, wywodzi się sprzed 100 lat. Jak upiec staropolskie pieczywo?
-
Chleb bananowy o rewelacyjnym smaku. Podajemy prosty przepis. Z tymi dodatkami wyjdzie jeszcze lepszy
Chleb bananowy to amerykańskie ciasto, które formą przypomina chleb. Można łączyć je z różnymi dodatkami - orzechami, kandyzowanymi owocami i czekoladą. Ten słodki wypiek jest bardzo smaczny i niezwykle prosty w wykonaniu.
-
Soczyste, chrupiące i aromatyczne żeberka. Prosty przepis Jakuba Kuronia. Goście będą prosić o dokładkę
Żaden grill nie może obyć się bez pieczonych żeberek. Niestety, na sezon grillowy musimy jeszcze trochę poczekać. Nie oznacza to jednak, że nie możemy równie aromatycznych i soczystych żeberek przyrządzić w domowych piekarniku. Jakub Kuroń doskona...
-
Andrzej Polan wspomina smaki dzieciństwa. Duszaki, czyli pyszny przepis na danie z ziemniaków
Niewątpliwie niektóre smaki potrafią wywołać w nas ogrom emocji. Ulubione słodkości czy dania z dzieciństwa to niewiarygodna podróż w czasie. W taką podróż ostatnio udał się także Andrzej Polan, który wrócił myślami do czasów młodości i wspominał...
-
Ten składnik wyrzucasz do kosza, a sprawdzi się jako marynata. Mięso wyjdzie kruche i mięciutkie
Marynaty sprawiają, że nie tylko aromat i smak mięsa się zmienia, lecz także jego miękkość i kruchość. Ten składnik trafiłby do kosza, lecz nie wyrzucaj go. Dzięki niemu przygotowana pieczeń będzie rozpływać się w ustach.
-
Jak piec mięso, by było soczyste i miękkie? Te proste triki sprawią, że wyjdzie naprawdę doskonałe
Jak piec mięso, by było soczyste i miękkie? Będzie miało znakomitą strukturę, jeśli podczas jego przyrządzania będziecie trzymali się poniższych zasad. Chodzi głównie o właściwe przygotowanie i odpowiednia temperaturę pieczenia.
-
Bułki - przepis na szybkie i aromatyczne pieczywo idealne na śniadanie. Dodatek cebulki to game changer
Domowe pieczywo to prawdziwy rarytas, który wbrew pozorom często jest bardzo prosty w przygotowaniu. Bułki z cebulką i oregano to przepis idealny na śniadanie lub wytrawną przekąskę. Wystarczy kilka składników, krótkie wyrastanie i puszyste, pełne...