pieczenie
-
Perfekcyjne ziemniaczki pieczone. Potrzebny będzie konkretny tłuszcz
Pieczone ziemniaki odpowiednio przyrządzone z powodzeniem mogą stanowić samodzielne danie. Aby przygotować idealne ziemniaki pieczone, będziesz jednak potrzebować składnika, o którym raczej nie myśli się jako o dodatku do ziemniaków. Konkretny...
-
Przepis na chleb pieczony w piekarniku. Czujesz już ten zapach, który unosi się w powietrzu?
Przepis na chleb domowy pieczony w piekarniku, może wydaje się skomplikowany, jednak tak naprawdę jest bardzo prosty w przygotowaniu. Prostota składników, niepowtarzalny smak i zapach - wszystko to sprawia, że uwielbiamy domowy chleb pieczony prze...
-
Przepis na tort idealny - dobry nie tylko na święta. Sprawdzony prosty wypiek z owocową wkładką
Kochasz piec i chcesz własnoręcznie przygotować tort dla swoich najbliższych? Wbrew pozorom nie wszystkie torty są trudne do upieczenia. Są wśród nich te bardziej i mniej czasochłonne, o różnym stopniu skomplikowania. Sprawdź nasz przepis na tort....
-
Jak wyjąć ciasto z formy, żeby się nie rozpadło? Natłuszczenie to nie wszystko
Jak najłatwiej wyjąć ciasto z formy? Szkoda przecież, żeby nasz pyszny wypiek tuż po upieczeniu się rozpadł! Podpowiadamy, co zrobić, by jak najprościej wyjąć ciasto w jednym kawałku.
-
Ciasto 3 bit bez pieczenia. Smakuje dokładnie jak batonik
Ciasta bez pieczenia biją w ostatnim czasie rekordy popularności. Powodów jest wiele. Przede wszystkim są szybkie w przygotowaniu, a smakiem nie ustępują tradycyjnym wypiekom. Podpowiadamy, jak zrobić wyśmienite ciasto 3 bit. Pamiętaj, że powinno...
-
"Moje ciasto nie chce rosnąć. Co robię źle?". Powodów może być wiele
Dlaczego ciasto wstawione do piekarnika nie rośnie? W zależności od rodzaju ciasta, powody mogą być różne. Podpowiadamy, na co zwrócić uwagę.
-
Upieczona w domu bije na głowę tę ze sklepu i z piekarni. Przepis na chałkę
Upieczona samodzielnie chałka to przysmak numer jeden na podwieczorek lub kolację. Delikatna i maślana chałeczka ma jeszcze jeden atut: można ją obsypać taką ilością kruszonki, jaką się tylko chce. Zapraszamy po przepis.
-
Przepis na rybę z piekarnika. Jak upiec, by nie była sucha?
Ryba z piekarnika to świetny pomysł na obiad - zarówno w dzień powszedni, jak i w weekend. Z jej upieczeniem poradzi sobie każdy, nawet jeśli dopiero zaczyna swoją kulinarną przygodę. Poza tym ryba z piekarnika zwykle szybko się robi, więc...
-
Używasz mokrej rękawicy kuchennej? Uważaj, możesz sobie zaszkodzić. Naukowcy sprawdzili, co się dzieje
Aby wyjąć z piekarnika rozgrzane naczynie, używamy zwykle materiałowych rękawic, które chronią przed temperaturą. Zawsze jednak sprawdzajcie, czy nie są one mokre. Dlaczego? Naukowcy wyjaśniają, co się może stać.
-
Chaczapuri. Przepis na nieprzyzwoicie pyszne placki gruzińskie. Ja nie potrafię sobie ich odmówić
Chaczapuri przebojem wdarły się na polskie salony. Nazywane bywają gruzińską pizzą, bo ich podstawą jest pyszne ciasto drożdżowe. Jeżeli więc jesteście miłośnikami włoskiego klasyku, chaczapuri też z pewnością wam zasmakuje. Zwłaszcza że można...
-
Góralska pierś z kurczaka to pomysł na komunijny posiłek według Ewy Wachowicz. Goście będą zachwyceni
-
Jak zrobić perfekcyjne pieczone ziemniaki? Triki, dzięki którym będą pyszne i chrupiące
-
Mięso już zawsze będzie mięciutkie. Wystarczy zastąpić wodę innym dodatkiem
-
Carbonara - przepis na włoski obiad. Wystarczy kilka składników i kilkanaście minut, aby wyczarować cudo
-
Młoda kapusta zasmażana - przepis na najlepszy wiosenny dodatek. Boczek podkręci smak
- Masz problem z oddzieleniem żółtka od białka? Mamy pięć sprytnych sposobów jak to sprawnie zrobić
- Olej po smażeniu wylewasz do zlewu? Nie rób tego. Jest prosty trik, który ułatwi sprawę
- Pierwszy bób jest już na bazarkach. Na razie cena odstrasza. Kiedy zaczyna się sezon i jak przygotować bób, jeśli już się skusiliście?
- Placek po węgiersku z przepisu Magdy Gessler to aromatyczny i sycący posiłek. W sam raz na obiad
- Fasolka po bretońsku - przepis babci. Wykorzystaj w swojej kuchni recepturę znaną od stuleci
-
Pieczeń wieprzowa. Jak zrobić miękką i soczystą? Jeden krok jest kluczowy
Co zrobić, aby pieczeń wieprzowa wyszła idealnie miękka i soczysta? Dobre przygotowanie mięsa to klucz do sukcesu. Wyjaśniamy, jak to zrobić krok po kroku.
-
Wszyscy go smażą, a smalec można przygotować także w piekarniku. I to bez zbędnego bałaganu
Lubicie kanapki z domowym smalcem? My też, ale przyznamy szczerze: przygotowanie smalcu na patelni jest długie, monotonne i... w kuchni nieładnie pachnie. Mamy inne rozwiązanie - przygotujcie go w piekarniku.
-
Sernik nowojorski - przepis na boski klasyk. Grzech nie spróbować!
Aby upiec sernik nowojorski, przepis jest niezbędny. To jedno z tych ciast, których konsystencja jest najważniejsza. Przepis na sernik nowojorski wymaga cierpliwości i dokładnych proporcji. Sprawdź, jak poprawnie go przygotować, aby był idealnie...
-
Jak upiec rybę w piekarniku - smacznie, zdrowo i bez ości? Trzy łatwe sposoby na pyszny obiad
Jak upiec rybę w piekarniku? Nasz krótki poradnik przyda się każdemu młodemu i bardziej doświadczonemu domowemu kucharzowi. Ryba uważana jest za jedną z najzdrowszych potraw. Niestety, z powodu braku wiedzy na temat przyrządzania, wiele osób...
-
Jak zrobić szybki chleb bez wyrabiania? Czy to w ogóle możliwe?
Domowe pieczywo można zrobić na wiele sposobów. Dziś przedstawiamy przepis na szybki chleb bez wyrabiania, doskonały dla wszystkich, którzy nie mają sił lub czasu na długie zagniatanie ciasta. Sprawdźcie, jak go zrobić!
-
Jak łatwo wyciąć z papieru do pieczenia idealnie okrągłe kółko na spód tortownicy? Podajemy prosty trik
Z pewnością każdy z nas miał do czynienia z wypiekami. W każdym przepisie może pojawić się jedna rzecz, jeden etap, który sprawi nam trudność. Jeśli tym problemem jest wycięcie koła z papieru na spód tortownicy, to mamy dla was rozwiązanie.
-
Ciasto znów opadło? Cukiernik zdradza, dlaczego i jak temu zapobiegać
Wyjmujesz babeczki z piekarnika i... klops. Ciasto opadło, więc nie nadaje się do dekorowania kremem. Zastanawiasz się, co zrobiłeś źle? Cukiernik tłumaczy, na co powinieneś zwrócić uwagę podczas kolejnego pieczenia.