pieczenie
-
Chleb bananowy o rewelacyjnym smaku. Podajemy prosty przepis. Z tymi dodatkami wyjdzie jeszcze lepszy
Chleb bananowy to amerykańskie ciasto, które formą przypomina chleb. Można łączyć je z różnymi dodatkami - orzechami, kandyzowanymi owocami i czekoladą. Ten słodki wypiek jest bardzo smaczny i niezwykle prosty w wykonaniu.
-
Soczyste, chrupiące i aromatyczne żeberka. Prosty przepis Jakuba Kuronia. Goście będą prosić o dokładkę
Żaden grill nie może obyć się bez pieczonych żeberek. Niestety, na sezon grillowy musimy jeszcze trochę poczekać. Nie oznacza to jednak, że nie możemy równie aromatycznych i soczystych żeberek przyrządzić w domowych piekarniku. Jakub Kuroń doskona...
-
Andrzej Polan wspomina smaki dzieciństwa. Duszaki, czyli pyszny przepis na danie z ziemniaków
Niewątpliwie niektóre smaki potrafią wywołać w nas ogrom emocji. Ulubione słodkości czy dania z dzieciństwa to niewiarygodna podróż w czasie. W taką podróż ostatnio udał się także Andrzej Polan, który wrócił myślami do czasów młodości i wspominał...
-
Ten składnik wyrzucasz do kosza, a sprawdzi się jako marynata. Mięso wyjdzie kruche i mięciutkie
Marynaty sprawiają, że nie tylko aromat i smak mięsa się zmienia, lecz także jego miękkość i kruchość. Ten składnik trafiłby do kosza, lecz nie wyrzucaj go. Dzięki niemu przygotowana pieczeń będzie rozpływać się w ustach.
-
Jak piec mięso, by było soczyste i miękkie? Te proste triki sprawią, że wyjdzie naprawdę doskonałe
Jak piec mięso, by było soczyste i miękkie? Będzie miało znakomitą strukturę, jeśli podczas jego przyrządzania będziecie trzymali się poniższych zasad. Chodzi głównie o właściwe przygotowanie i odpowiednia temperaturę pieczenia.
-
Bułki - przepis na szybkie i aromatyczne pieczywo idealne na śniadanie. Dodatek cebulki to game changer
Domowe pieczywo to prawdziwy rarytas, który wbrew pozorom często jest bardzo prosty w przygotowaniu. Bułki z cebulką i oregano to przepis idealny na śniadanie lub wytrawną przekąskę. Wystarczy kilka składników, krótkie wyrastanie i puszyste, pełne...
-
Sernik królewski tak pyszny, że błyskawicznie zniknie ze stołu. Nie zapomnij o jednym szczególe, a będzie obłędnie puszysty
Sernik to król wszystkich świątecznych stołów. Najwybitniejszy jest ten królewski, który smakuje każdemu. Ten przepis podpowiada co zrobić, aby był puszysty jak chmurka. Po zrobieniu go zniknie szybko ze stołu.
-
To może zrujnować wszystkie twoje wypieki. Lista błędów nie ma końca. Niektóre z pewnością robiłeś
Z pewnością każdy chociaż raz popełnił cukierniczy błąd, z którego wyszła mała katastrofa. Na szczęście można poznać wszystko to, czego nie powinno się robić podczas pieczenia, a sukces będzie murowany. Dowiedz się tego, zanim zaczniesz piec. Te...
-
Magda Gessler zdradziła sekret obłędnie dobrego wypieku. "Najpyszniejsze kruche ciasto"
Okres jesienno-zimowy wyjątkowo kojarzy się z wypiekami, piernikami i innymi smakołykami. Niektórzy nawet przygotowują się już na święta i pieką domowe kruche ciasta, aby zaoszczędzić czas w grudniu. Magda Gessler również zaprezentowała swój...
-
Strony folii aluminiowej mają dwie różne funkcje. Nie każdy zna ich właściwe zastosowanie
Folia aluminiowa ma wiele różnych zastosowań w kuchni. Po jej rozwinięciu można zauważyć, że posiada ona dwie różne strony - jedna jest matowa, druga błyszcząca. Mają one dwie różne funkcje, dlatego warto znać ich prawidłowe zastosowanie.
-
Ciasteczka owsiane - przyjemność bez wyrzutów sumienia. Zdrowy owoc doda smaku
-
Ciasto bez pieczenia, czyli szarlotka z patelni. Przepis na szybki deser
-
Tak gwiazdy dbają o swoje włosy. Dzięki tej aplikacji ty też tak możeszMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Teściowa robi je najlepiej. Tą metodą chrust będzie pulchny i chrupiący
-
Zapomnij o ścieraniu ziemniaków na placki. Mniej pracy, a wyjdą równie smaczne
- Tak robią mistrzowie cukiernictwa. Dodajesz pianę do ciasta? Zrób to w odpowiednim momencie, inaczej wyjdzie zakalec
- Co oznacza biała obwódka na pączku? Ma większe znaczenie niż myślisz
- Dziś mało kto o nich pamięta, kiedyś jadł je każdy. To kultowe słodycze
- Zabił dwie osoby, szukali go 16 lat. W wywiadzie opowiadał o swoich przepisach
- Chcesz szybko usunąć zaschnięty tłuszcz z piekarnika? Oto proste triki
-
Przepis na idealną bezę. Jeden nieoczywisty składnik uratuje wypiek
Przez jednych uznawana za banalny wypiek, a przez innych za ciasto, które nigdy nie wychodzi. Jak się okazuje, beza nie musi być taka straszna, jak się o niej mówi. Aby wyszła jak najlepiej, wystarczy zastosować się do prostych wskazówek.
-
Jak zrobić soczysty schab? Pieczenie w odpowiedniej temperaturze nie wystarczy. Kluczem jest marynata
Jak zrobić soczysty schab? Nad tym zagadnieniem wiele osób już się zastanawiało, szczególnie gdy mięso wychodziło suche i gąbczaste. Na szczęście możemy tego uniknąć i upiec najlepszy na świecie schab.
-
Kotlety mielone pieczone w piekarniku będą soczyste i delikatne. Dodaj warzywo, które teraz jest na czasie
Kotlety mielone pieczone w piekarniku to świetna alternatywa dla klasycznych kotletów smażonych w głębokim tłuszczu. Przygotowanie jest banalne, ale pewnie niektórzy będą się obawiać, ze takie mielone wyjdą suche i wirowate. Dziś mamy dla was...
-
Błyskawiczny przepis na ciasto z wiśniami. Wystarczy siedem składników
Sezon na wiśnie start! Na bazarkach pojawiły się już skrzynki z tymi owocami i nic nie stoi na przeszkodzie, by wykorzystać je do wyśmienitych, słodkich przepisów. Jednym z najlepszych pomysłów jest błyskawiczne ciasto, które zachwyci was swoją...
-
Co zrobić, żeby mięso wychodziło mięciutkie? Przyda się m.in. tropikalny owoc
Soczyste, mięciutkie mięso, które rozpływa się w ustach przy każdym kęsie... Brzmi jak marzenie? Dziś mamy dla ciebie garść wskazówek, dzięki którym to marzenie się spełni i każda twoja pieczeń zawsze będzie idealnie soczysta. Pomoże w tym między...
-
Błyskawiczne ciasto drożdżowe bez wyrabiania. Potrzebujesz tylko siedmiu składników
Ciasta drożdżowe zazwyczaj kojarzą się z dość skomplikowanymi procedurami - robienie zaczynu, odstawianie do wyrośnięcia, ponowne wyrabianie, ugniatanie, dzielenie na części... Wobec złożoności procesu jego przygotowania, wielu z nas decyduje się ...
-
Jak przygotować chleb z garnka? Ten przepis sprawi, że będzie smakować jak wypiek z najlepszej piekarni
Domowy chleb z garnka jest równie smaczny i chrupiący, co ten dostępny w piekarniach. Do jego przygotowania najlepiej wykorzystać garnek żeliwny, ale chleb będzie smakował wyśmienicie także wtedy, gdy użyjemy do jego wypieku zwykłych emaliowanych...
-
Perfekcyjne ziemniaczki pieczone. Potrzebny będzie konkretny tłuszcz
Pieczone ziemniaki odpowiednio przyrządzone z powodzeniem mogą stanowić samodzielne danie. Aby przygotować idealne ziemniaki pieczone, będziesz jednak potrzebować składnika, o którym raczej nie myśli się jako o dodatku do ziemniaków. Konkretny...
-
Przepis na chleb pieczony w piekarniku. Czujesz już ten zapach, który unosi się w powietrzu?
Przepis na chleb domowy pieczony w piekarniku, może wydaje się skomplikowany, jednak tak naprawdę jest bardzo prosty w przygotowaniu. Prostota składników, niepowtarzalny smak i zapach - wszystko to sprawia, że uwielbiamy domowy chleb pieczony prze...
-
Przepis na tort idealny - dobry nie tylko na święta. Sprawdzony prosty wypiek z owocową wkładką
Kochasz piec i chcesz własnoręcznie przygotować tort dla swoich najbliższych? Wbrew pozorom nie wszystkie torty są trudne do upieczenia. Są wśród nich te bardziej i mniej czasochłonne, o różnym stopniu skomplikowania. Sprawdź nasz przepis na tort....
-
Jak wyjąć ciasto z formy, żeby się nie rozpadło? Natłuszczenie to nie wszystko
Jak najłatwiej wyjąć ciasto z formy? Szkoda przecież, żeby nasz pyszny wypiek tuż po upieczeniu się rozpadł! Podpowiadamy, co zrobić, by jak najprościej wyjąć ciasto w jednym kawałku.
-
Ciasto 3 bit bez pieczenia. Smakuje dokładnie jak batonik
Ciasta bez pieczenia biją w ostatnim czasie rekordy popularności. Powodów jest wiele. Przede wszystkim są szybkie w przygotowaniu, a smakiem nie ustępują tradycyjnym wypiekom. Podpowiadamy, jak zrobić wyśmienite ciasto 3 bit. Pamiętaj, że powinno...
-
"Moje ciasto nie chce rosnąć. Co robię źle?". Powodów może być wiele
Dlaczego ciasto wstawione do piekarnika nie rośnie? W zależności od rodzaju ciasta, powody mogą być różne. Podpowiadamy, na co zwrócić uwagę.
-
Upieczona w domu bije na głowę tę ze sklepu i z piekarni. Przepis na chałkę
Upieczona samodzielnie chałka to przysmak numer jeden na podwieczorek lub kolację. Delikatna i maślana chałeczka ma jeszcze jeden atut: można ją obsypać taką ilością kruszonki, jaką się tylko chce. Zapraszamy po przepis.
-
Przepis na rybę z piekarnika. Jak upiec, by nie była sucha?
Ryba z piekarnika to świetny pomysł na obiad - zarówno w dzień powszedni, jak i w weekend. Z jej upieczeniem poradzi sobie każdy, nawet jeśli dopiero zaczyna swoją kulinarną przygodę. Poza tym ryba z piekarnika zwykle szybko się robi, więc...
-
Używasz mokrej rękawicy kuchennej? Uważaj, możesz sobie zaszkodzić. Naukowcy sprawdzili, co się dzieje
Aby wyjąć z piekarnika rozgrzane naczynie, używamy zwykle materiałowych rękawic, które chronią przed temperaturą. Zawsze jednak sprawdzajcie, czy nie są one mokre. Dlaczego? Naukowcy wyjaśniają, co się może stać.
-
Chaczapuri. Przepis na nieprzyzwoicie pyszne placki gruzińskie. Ja nie potrafię sobie ich odmówić
Chaczapuri przebojem wdarły się na polskie salony. Nazywane bywają gruzińską pizzą, bo ich podstawą jest pyszne ciasto drożdżowe. Jeżeli więc jesteście miłośnikami włoskiego klasyku, chaczapuri też z pewnością wam zasmakuje. Zwłaszcza że można...
-
Pieczeń wieprzowa. Jak zrobić miękką i soczystą? Jeden krok jest kluczowy
Co zrobić, aby pieczeń wieprzowa wyszła idealnie miękka i soczysta? Dobre przygotowanie mięsa to klucz do sukcesu. Wyjaśniamy, jak to zrobić krok po kroku.
-
Wszyscy go smażą, a smalec można przygotować także w piekarniku. I to bez zbędnego bałaganu
Lubicie kanapki z domowym smalcem? My też, ale przyznamy szczerze: przygotowanie smalcu na patelni jest długie, monotonne i... w kuchni nieładnie pachnie. Mamy inne rozwiązanie - przygotujcie go w piekarniku.
-
Sernik nowojorski - przepis na boski klasyk. Grzech nie spróbować!
Aby upiec sernik nowojorski, przepis jest niezbędny. To jedno z tych ciast, których konsystencja jest najważniejsza. Przepis na sernik nowojorski wymaga cierpliwości i dokładnych proporcji. Sprawdź, jak poprawnie go przygotować, aby był idealnie...
-
Jak upiec rybę w piekarniku - smacznie, zdrowo i bez ości? Trzy łatwe sposoby na pyszny obiad
Jak upiec rybę w piekarniku? Nasz krótki poradnik przyda się każdemu młodemu i bardziej doświadczonemu domowemu kucharzowi. Ryba uważana jest za jedną z najzdrowszych potraw. Niestety, z powodu braku wiedzy na temat przyrządzania, wiele osób...
-
Jak zrobić szybki chleb bez wyrabiania? Czy to w ogóle możliwe?
Domowe pieczywo można zrobić na wiele sposobów. Dziś przedstawiamy przepis na szybki chleb bez wyrabiania, doskonały dla wszystkich, którzy nie mają sił lub czasu na długie zagniatanie ciasta. Sprawdźcie, jak go zrobić!
-
Jak łatwo wyciąć z papieru do pieczenia idealnie okrągłe kółko na spód tortownicy? Podajemy prosty trik
Z pewnością każdy z nas miał do czynienia z wypiekami. W każdym przepisie może pojawić się jedna rzecz, jeden etap, który sprawi nam trudność. Jeśli tym problemem jest wycięcie koła z papieru na spód tortownicy, to mamy dla was rozwiązanie.
-
Ciasto znów opadło? Cukiernik zdradza, dlaczego i jak temu zapobiegać
Wyjmujesz babeczki z piekarnika i... klops. Ciasto opadło, więc nie nadaje się do dekorowania kremem. Zastanawiasz się, co zrobiłeś źle? Cukiernik tłumaczy, na co powinieneś zwrócić uwagę podczas kolejnego pieczenia.