jajka na twardo
-
W PRL-u lądowały na każdym stole. Dziś robią je nieliczni. Mój mąż się krzywi, a ja zajadam w najlepsze
Dania z PRL-u - jedni wciąż się nimi zajadają, inni krzywią się na samo wspomnienie. Niektóre pojawiają się w naszych domach często, a inne wcale. Ostatnio postanowiłam wrócić do hitu ze szkolnych stołówek - jajek w sosie chrzanowym - i jestem mił...
-
Wszyscy kochaliśmy, kiedy w szkole podawali na obiad. Sos był najlepszy
Są takie potrawy, które wspominamy z przyjemnością z czasów dzieciństwa. Dziś przedstawimy wam przepis na takie właśnie danie, które nie tylko było klasykiem szkolnych stołówek, lecz także królowało w barach mlecznych kilkadziesiąt lat temu. Jest...
-
Za ten trik ktoś powinien dostać medal. Jajka obierzesz w kilka sekund i to wcale nie palcami
Obieranie jajek ugotowanych na twardo potrafi być żmudne i monotonne. Czasem skorupka wręcz sama odchodzi od białka, a czasem trzeba się nieźle namęczyć. W internecie można więc znaleźć sporo trików i podpowiedzi, które mają ułatwić obieranie jaje...
-
Takie jaja skradną nie jedno podniebienie. Faszeruje je rarytasem ze słoika i polewam gesty sosem
Faszerowane jajka to przysmak, którego nie może zabraknąć na żadnej imprezie. Zamiast jednak stawiać na nadzienie z szynki, szpinaku czy łososia przygotuj babciny specjał, do którego przyda się słoiczek z markowanym smakołykiem. Wszystko na koniec...
-
Co zrobić z ugotowanych jajek? Najszybszy obiad pod słońcem. Wystarczy, że dorzucisz ser
Po świętach wiele osób zastanawia się, co zrobić z ugotowanych jajek. Każdemu bowiem może się zdarzyć, że zrobi ich za dużo, a rodzina, objedzona żurkiem, sałatkami i mazurkami, nie da rady ich zjeść. Takich jajek na szczęście nie trzeba od razu...
-
Jajka taplające się w tym kremowym sosie to rarytas PRL-u. Zrób je na święta, a znikną z talerzy w mig
Wielkanocny stół pomieści wiele klasyków, jednak jednego dania nie może wówczas zabraknąć. Mowa tu o jajkach podanych w kremowym, aromatycznym sosie rodem z czasów PRL-u. Taki duet jest nieziemsko smaczny i na dodatek pięknie się prezentuje, co z...
-
Jajka pękają podczas gotowania? Zapomnij o złych nawykach i zastosuj banalne triki m.in. ten z igłą
Zapomnij o popękanych jajkach w trakcie gotowania. Wystarczy, że dolejesz do wody kilka kropel tego płynu, lub zadbasz o odpowiednią temperaturę, a ten uporczywy problem zniknie. Zdradzamy kuchenne triki, które warto poznać jeszcze przed Wielkanoc...
-
Co dodać do wody, żeby jajka nie pękały? Mój sposób może zadziwić
Co zrobić, żeby jajka nie pękały podczas gotowania? Nie ma chyba nic gorszego, niż nieestetycznie wypływające białko spod skorupek. Można jednak tego uniknąć w bardzo łatwy sposób. Co dodać do wody, żeby jajka nie pękały? Mam na to swój, nieco...
-
Niegdyś koszmar rodem ze stołówki, dziś danie niemal restauracyjne. Jajka w wyrazistym sosie robią furorę
Jedni kochali, inni nienawidzili. Oto przepis na jajko w kremowym sosie musztardowym, które niegdyś było postrachem rodem ze szkolnej stołówki. Dziś to połączenie może wybitnie smakować, a wszystko za sprawą aromatycznych składników i dbałości w...
-
Które jajka lepiej jeść: na twardo czy na miękko? Jedne mają przewagę
Jajka to nieodłączny element diety wielu z nas. Zjadamy je przede wszystkim na śniadanie lub kolację, choć są też składnikami ciast i dań obiadowych. Nie zawsze jednak korzyści zdrowotne, które płyną z ich spożywania, są takie same. Najlepiej, jeś...
- Z lasu wynosili pełne kosze. "Grzybów było zbyt dużo, by je policzyć"
- To "owoc bogów". Dobry na serce i cholesterol. Kupisz go w markecie
- Nauka języka angielskiego może być przyjemna. To jest kluczoweMATERIAŁ PROMOCYJNY
- Domowa pułapka na muszki owocówki. Z dwóch rzeczy, które każdy ma w domu
- Wyrzuciłam z lodówki wędlinę i sery, teraz kanapki robię z tym. Nie jadłam lepszego smarowidła
- To najlepsze buraczki pod słońcem. Wyjątkowy smak zapewnia jeden dodatek
- Ciasto królowa jesieni to najprostsze ciasto świata. Jest wilgotne i mięciutkie jak gąbka
- Gdy robi się chłodniej robię tę zupę. Zapominam o rosole i meksykańskiej
- Zrobiłam ten dodatek i nie kupuję już kawy na mieście. Oszczędzam krocie
- Biedronka wyprzedaje ją za grosze i kosztuje o 200 zł mniej. A co w Lidlu?
-
Obieranie jajek nigdy nie było takie proste. Wystarczy pokroić cytrusy i wrzucić je do garnka
Obieranie jajek to prawdziwa zmora i największa kara spośród kuchennych czynności? Zapomnij więc o mozolnych staraniach i złośliwych skorupkach, które nie chcą odejść gładko od białka. Z tym trikiem zrobisz to ekspresowo, a przydadzą się... cytrusy!
-
Kwestia jajek w końcu została rozwiązana. Są bardzo zdrowe, ale nie wszystkie. Na te trzeba uważać
Jajka to dla wielu Polaków prawdziwa podstawa. Spożywamy je w różnorodnych formach - głównie smażone i gotowane. Są nam też potrzebne do wypieków oraz przygotowania niektórych dań. Wiele osób zastanawia się jednak, czy jajka można jeść codziennie....
-
Czy można codziennie jeść jajka? Niektórzy żyją w ciągłym błędzie
Jajka to podstawa nie tylko śniadań, lecz także różnych pysznych przekąsek, sałatek i oczywiście ciast. Jakiś czas temu utarło się przekonanie, że jajka są niezdrowe i należy jeść je sporadycznie. Jak to w końcu jest? Czy można codziennie jeść...
-
Obtocz w tym jajka i dokładnie wysmaż. Gdy położysz je na stole, każdy się na nie rzuci
Jajka można podawać na wiele różnych sposobów. Jednym z nich jest obtoczenie ich w panierce. Jednak ta, którą proponujemy nie jest byle jaka. Gdy ją zrobisz, nie ma szans, że ktoś się nimi nie zachwyci. Od razu rób podwójną porcję, bo będzie warto.
-
Brzmi jak najgłupszy trik świata, ale rzeczywiście działa. Po prostu włóż jajka do piekarnika
Wspaniałych trików na szybkie gotowanie jajek nie brakuje w internecie. Ten, choć brzmi jak najgłupszy trik świata, rzeczywiście działa. Co zrobić, by ugotować jajka w piekarniku? Odpowiadamy.
-
Jak ugotować idealne jajka na twardo? Najsłynniejsza amerykańska kucharka nie zapomina o tym dodatku
Ugotowanie idealnych jajek na twardo w pierwszej chwili może wydawać ci się pestką. Ale jeśli dłużej się zastanowić, to pękające skorupki czy trudne do obrania jajka mogą być nie lada problemem. Słynna amerykańska kucharka dzieli się trikiem, dzię...
-
Ile gotować jajka na twardo? Pamiętaj, że wszystko zależy od dodatkowych czynników, a nawet... miejsca zamieszkania.
Jajka w tej wersji smakują obłędnie same w sobie, ale są również doskonałym dodatkiem do sałatek, kanapek, czy past do smarowania pieczywa. Co więcej, nietrudno je przygotować. Wystarczy wiedzieć ile gotować jajka na twardo, by wyszły idealne. To...
-
Nie wyrzucaj jajek, które zostały po świętach. Możesz wykorzystać je na wiele różnych sposobów
Wielkanoc to święta, podczas których królują jajka. Bardzo często zdarza się jednak tak, że się przeliczymy, a później musimy zmagać się z resztkami jedzenia, których nie udało się nam zjeść podczas tych dwóch dni. Co zatem zrobić z ugotowanymi...
-
Zapomnij o pieczarkach i wędlinie. Ten przepis na faszerowane jajka to klasyka i raj dla podniebienia
Faszerowane jajka to prawdziwa klasyka, której nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Warto jednak postawić na bazową recepturę z jedynie pięciu składników. Zapomnij o pieczarkach, awokado czy wędlinie - tu króluje prostota i smak!
-
Kopa jajek na twardo przygotowana jednocześnie? Wystarczy ci ten cukierniczy przedmiot i coś jeszcze
Przygotowując święta wielkanocne dla licznej grupy gości należy liczyć się z ogromem pracy w kuchni. Z tego powodu warto sobie obowiązki ułatwiać i wykorzystywać sprytne metody kulinarne. Jedną z nich jest przygotowywanie jajek w piekarniku....
-
Jajka faszerowane - tanie i szybkie przystawki. W ferworze przygotowań proste przepisy są na wagę złota
Jajka faszerowane to obowiązkowa pozycja na wielkanocnym stole. Pomysłów na przepyszny farsz jest bardzo dużo. Począwszy od warzyw, ryb, a skończywszy na aromatycznych ziołach. Prezentujemy ciekawe pomysły na jajka faszerowane.
-
Żółtko po ugotowaniu ma siną lub zielonkawą obwódkę? Nie każdy wie, o czym to świadczy
Choć gotowanie jajek pozornie wydaje się proste, nie każdy wie, jak zrobić to prawidłowo. Okazuje się, że czasami po wyjęciu z garnka i obraniu wokół żółtka pojawia się sina lub zielonkawa obwódka. Jak tego uniknąć? Czy wpływa to na zdrowie i...
-
Jajka faszerowane łososiem - przepis na wytrawne jajka. Idealna przystawka na świąteczne przyjęcie wielkanocne
Jajka faszerowane łososiem to przystawka, którą możemy zaliczyć do grupy dań wytrawnych. Nietuzinkowy smak sprawia, że przepis jest wprost stworzony na świąteczne śniadania wielkanocne. Zajrzyj koniecznie do przepisów na faszerowane jajka.
-
Jajka faszerowane szynką na Wielkanoc. Mała przystawka, która może stać się popisowym daniem
Jajka faszerowane szynką to przepyszna przystawka na święta Wielkanocne. Jajka można podawać nie tylko podczas śniadania. Świetnie sprawdzą się na mały głód podczas świąt. Jajka faszerowane najlepiej smakują, kiedy zrobimy je nieco wcześniej, aby...
-
Obieranie jajek jeszcze nie było takie proste. Wypróbuj ten genialny patent, a nie będziesz narzekać
Obieranie jajek to często mozolna i nużąca czynność, jak się jednak okazuje, można się z tym ekspresowo uporać. Banalny patent pozwoli przyśpieszyć usunięcie skorupki. Wypróbuj tę prostą instrukcję i zapomnij o "jajecznym" problemie.
-
Ile gotować jajka? Banalna instrukcja da idealny efekt - czasami kilka sekund różnicy wpływa na smak
Jajka to jeden z bazowych produktów śniadaniowych, ale i produkt często wykorzystywany do wielu potraw i wypieków. Niestety często zły sposób i czas gotowania sprawiają, że nie wychodzą takie, jak byśmy chcieli. Ile zatem gotować jajka? Wszystko...
-
Obieranie jajek to zmora? Tomasz Strzelczyk pokazał świetny trik. Dzięki niemu zrobisz to bardzo szybko
Obieranie jajek na twardo bywa wyjątkowo uciążliwe, zwłaszcza jeśli ugotowaliśmy świeży produkt. Trudno jest zdjąć skorupkę, a delikatne ściąganie skorupki znacznie wydłuża cały proces. Okazuje się, że jest na to rada. Tomasz Strzelczyk przedstawi...
-
Ile przechowywać w lodówce jajka na twardo? "Nie liczę godzin i lat" to złe motto, a liczy się temperatura i skorupka
Jajka na twardo to fantastyczna przekąska, składnik sałatek i dodatek do odpowiednio bilansowanych posiłków, dlatego zawsze warto je mieć pod ręką. Tylko ile można przechowywać je w lodówce, żeby nam nie zaszkodziły? Odpowiedź jest prosta: to zależy.
-
"Najbrzydziej obrane jajko w województwie". Dlaczego jajka czasem źle się obierają? Chodzi o właściwość białka
Chyba nie ma w Polsce osoby, której nie zdarzyło się, by ugotowane na twardo jajko fatalnie się obierało. Skorupka nie chce oddzielić się od białka, jego kawałki przywierają do niej, przez co duża część produktu trafia do kosza zamiast do naszych...
-
Uwaga, teraz będzie HIT - przepis na najlepsze jajka świata. Idealne na każdą okazję - nikt nie przejdzie obojętnie
Jajka po szkocku to idealny pomysł na ciepły posiłek lub przekąskę. Przepis jest banalny, a jajka wychodzą tak pyszne, że koniecznie trzeba ich spróbować. O czym należy pamiętać? Po pierwsze, o sposobie ugotowania jajek - powinny być ugotowane na...
-
Jak ugotować jajka na twardo? Ważny jest czas, ale pewien dodatek sprawi, że nie pękną
Jajka na twardo to podstawa śniadań. Najlepsze kanapki są właśnie z jajkiem na twardo, podczas rodzinnych spotkań zajadamy się jajkami na twardo w majonezie, również wiele pysznych sałatek straciłoby na smaku, gdyby nie jajka. Jak zatem ugotować...
-
Ile gotować jajka na miękko, a ile na twardo? To zależy przede wszystkim od ich wielkości
Ile gotować jajka na miękko, a ile na twardo? To z pozoru proste zadanie wymaga odpowiedniego podejścia i wyczucia czasu. Po ilu minutach powinniśmy wyjąć je z garnka? Zależy to przede wszystkim od wielkości jajek.
-
Dodaj do jajek prosty składnik, a nie pękną. Ten trik uratuje gotowanie
Jajka są najczęstszym składnikiem ciast, deserów i przede wszystkim śniadań. Podawane w różnych formach i uwielbiane przez wielu. Jednak nie zawsze wychodzą tak, jakbyśmy tego chcieli. Na ratunek przychodzi składnik, który zalega w szafkach, a w t...
-
Trzymasz jajka w pojemniku na drzwiczkach lodówki? To błąd. Specjaliści mówią, czym ryzykujesz
Gdzie przechowywać jajka? Odpowiedź wydaje się oczywista - w specjalnym pojemniku na drzwiach lodówki. Okazuje się jednak, że niekoniecznie jest to najlepsze rozwiązanie. Dlaczego? Wyjaśnia to australijski serwis i radzi, jak najlepiej przechowywa...
-
Dlaczego jajka na twardo mają zieloną obwódkę na żółtku? To wina gotowania. Wyjaśniamy
Ugotowanie jajek tak, by miały idealną, pożądaną przez nas konsystencję, to szuka. Wystarczy zagapić się na chwilę, aby z jajek, które miały być na miękko, zrobiły się jajka na twardo. Z tymi drugimi też jednak może być problem. Jeśli je...
-
Gotowane jajka - jak je właściwie przechowywać? Upewnij się, że robisz to dobrze
Gotowane jajka, których nie zjemy, najczęściej trafiają do naszych lodówek. Wydawałoby się, że to właściwy sposób ich przechowywania. Niestety, nie do końca. Wyjaśniamy, co zrobić, by dłużej zachowały świeżość.
-
Jak ugotować jajka na twardo? Wypróbuj ten sposób, a skorupka sama z nich zejdzie
Jak ugotować jajka na twardo, by dały się łatwo obierać? Amerykańska tiktokerka znalazła sposób, dzięki któremu wyjdą idealne, a białko już nigdy się nie rozpadnie.
-
Jajka po tatarsku to doskonała propozycja, która urozmaici przyjęcia. Sprawdź jak je przygotować
Jeśli szukasz ciekawej wersji na przygotowanie jajek, dodaj do nich sos tatarski. Ta prosta w przygotowaniu przystawka zachwyca smakiem i pięknie się prezentuje. Wystarczy kilka prostych składników, by je przygotować a efekt jest gwarantowany.
-
Uniknij błędów podczas gotowania jajka na miękko lub twardo. Sprawdź, co do tej pory robiliśmy źle
Jak ugotować jajko na twardo? Wydaje się, że wiemy, jak sprawić, by wyszło idealne - przecież (na pozór) nie ma w tym nic trudnego. Ale czy na pewno? Okazuje się, że większość źle gotuje jajka! Jakich błędów musimy unikać przy gotowaniu ich na...
-
Najgorszy sposób na przyrządzenie jajek - to wtedy tracą swoje wszystkie właściwości odżywcze!
Często zastanawiamy się nad tym, w jaki sposób obróbka termiczna wpływa na produkty spożywcze. Gotujemy je, smażymy, grillujemy lub pieczemy. Który więc sposób przygotowywania jajek jest najmniej bezpieczny?