jajka na twardo
-
Żółtko po ugotowaniu ma siną lub zielonkawą obwódkę? Nie każdy wie, o czym to świadczy
Choć gotowanie jajek pozornie wydaje się proste, nie każdy wie, jak zrobić to prawidłowo. Okazuje się, że czasami po wyjęciu z garnka i obraniu wokół żółtka pojawia się sina lub zielonkawa obwódka. Jak tego uniknąć? Czy wpływa to na zdrowie i...
-
Jajka faszerowane łososiem - przepis na wytrawne jajka. Idealna przystawka na świąteczne przyjęcie wielkanocne
Jajka faszerowane łososiem to przystawka, którą możemy zaliczyć do grupy dań wytrawnych. Nietuzinkowy smak sprawia, że przepis jest wprost stworzony na świąteczne śniadania wielkanocne. Zajrzyj koniecznie do przepisów na faszerowane jajka.
-
Jajka faszerowane szynką na Wielkanoc. Mała przystawka, która może stać się popisowym daniem
Jajka faszerowane szynką to przepyszna przystawka na święta Wielkanocne. Jajka można podawać nie tylko podczas śniadania. Świetnie sprawdzą się na mały głód podczas świąt. Jajka faszerowane najlepiej smakują, kiedy zrobimy je nieco wcześniej, aby...
-
Obieranie jajek jeszcze nie było takie proste. Wypróbuj ten genialny patent, a nie będziesz narzekać
Obieranie jajek to często mozolna i nużąca czynność, jak się jednak okazuje, można się z tym ekspresowo uporać. Banalny patent pozwoli przyśpieszyć usunięcie skorupki. Wypróbuj tę prostą instrukcję i zapomnij o "jajecznym" problemie.
-
Ile gotować jajka? Banalna instrukcja da idealny efekt - czasami kilka sekund różnicy wpływa na smak
Jajka to jeden z bazowych produktów śniadaniowych, ale i produkt często wykorzystywany do wielu potraw i wypieków. Niestety często zły sposób i czas gotowania sprawiają, że nie wychodzą takie, jak byśmy chcieli. Ile zatem gotować jajka? Wszystko...
-
Obieranie jajek to zmora? Tomasz Strzelczyk pokazał świetny trik. Dzięki niemu zrobisz to bardzo szybko
Obieranie jajek na twardo bywa wyjątkowo uciążliwe, zwłaszcza jeśli ugotowaliśmy świeży produkt. Trudno jest zdjąć skorupkę, a delikatne ściąganie skorupki znacznie wydłuża cały proces. Okazuje się, że jest na to rada. Tomasz Strzelczyk przedstawi...
-
Ile przechowywać w lodówce jajka na twardo? "Nie liczę godzin i lat" to złe motto, a liczy się temperatura i skorupka
Jajka na twardo to fantastyczna przekąska, składnik sałatek i dodatek do odpowiednio bilansowanych posiłków, dlatego zawsze warto je mieć pod ręką. Tylko ile można przechowywać je w lodówce, żeby nam nie zaszkodziły? Odpowiedź jest prosta: to zależy.
-
"Najbrzydziej obrane jajko w województwie". Dlaczego jajka czasem źle się obierają? Chodzi o właściwość białka
Chyba nie ma w Polsce osoby, której nie zdarzyło się, by ugotowane na twardo jajko fatalnie się obierało. Skorupka nie chce oddzielić się od białka, jego kawałki przywierają do niej, przez co duża część produktu trafia do kosza zamiast do naszych...
-
Uwaga, teraz będzie HIT - przepis na najlepsze jajka świata. Idealne na każdą okazję - nikt nie przejdzie obojętnie
Jajka po szkocku to idealny pomysł na ciepły posiłek lub przekąskę. Przepis jest banalny, a jajka wychodzą tak pyszne, że koniecznie trzeba ich spróbować. O czym należy pamiętać? Po pierwsze, o sposobie ugotowania jajek - powinny być ugotowane na...
-
Jak ugotować jajka na twardo? Ważny jest czas, ale pewien dodatek sprawi, że nie pękną
Jajka na twardo to podstawa śniadań. Najlepsze kanapki są właśnie z jajkiem na twardo, podczas rodzinnych spotkań zajadamy się jajkami na twardo w majonezie, również wiele pysznych sałatek straciłoby na smaku, gdyby nie jajka. Jak zatem ugotować...
-
Domowa wędlina na Wielkanoc. Schab wyjdzie jak marzenie, ale dopilnuj zalewy
-
Kiełkujący czosnek: jeść, czy nie jeść - oto jest pytanie, a my odpowiadamy
-
Twoje dziecko odetchnie pełną piersią. Substancje zaczerpnięte z natury podniosą komfort życiaMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Ciasto na szybko z tanich składników. Wystarczy zaledwie kilka ruchów łyżką
-
Tymbaliki wielkanocne to przysmak świąt. Z przepisu babci wychodzą najlepsze
- Mało kto robi go w ten sposób. Żurek z buraczanym twistem to nowy smak świąt
- Sałatka z jajkiem to hit na Wielkanoc. Koniecznie dodaj ten składnik
- Jajka wielkanocne - proste i tanie kulinarne inspiracje na faszerowane jajka
- Niewiarygodne jak Rodowicz podaje chałkę. Zapomnij o dżemie i sięgnij po rybę
- Jajka faszerowane to doskonałe danie na wiosnę
-
Ile gotować jajka na miękko, a ile na twardo? To zależy przede wszystkim od ich wielkości
Ile gotować jajka na miękko, a ile na twardo? To z pozoru proste zadanie wymaga odpowiedniego podejścia i wyczucia czasu. Po ilu minutach powinniśmy wyjąć je z garnka? Zależy to przede wszystkim od wielkości jajek.
-
Dodaj do jajek prosty składnik, a nie pękną. Ten trik uratuje gotowanie
Jajka są najczęstszym składnikiem ciast, deserów i przede wszystkim śniadań. Podawane w różnych formach i uwielbiane przez wielu. Jednak nie zawsze wychodzą tak, jakbyśmy tego chcieli. Na ratunek przychodzi składnik, który zalega w szafkach, a w t...
-
Trzymasz jajka w pojemniku na drzwiczkach lodówki? To błąd. Specjaliści mówią, czym ryzykujesz
Gdzie przechowywać jajka? Odpowiedź wydaje się oczywista - w specjalnym pojemniku na drzwiach lodówki. Okazuje się jednak, że niekoniecznie jest to najlepsze rozwiązanie. Dlaczego? Wyjaśnia to australijski serwis i radzi, jak najlepiej przechowywa...
-
Dlaczego jajka na twardo mają zieloną obwódkę na żółtku? To wina gotowania. Wyjaśniamy
Ugotowanie jajek tak, by miały idealną, pożądaną przez nas konsystencję, to szuka. Wystarczy zagapić się na chwilę, aby z jajek, które miały być na miękko, zrobiły się jajka na twardo. Z tymi drugimi też jednak może być problem. Jeśli je...
-
Gotowane jajka - jak je właściwie przechowywać? Upewnij się, że robisz to dobrze
Gotowane jajka, których nie zjemy, najczęściej trafiają do naszych lodówek. Wydawałoby się, że to właściwy sposób ich przechowywania. Niestety, nie do końca. Wyjaśniamy, co zrobić, by dłużej zachowały świeżość.
-
Jak ugotować jajka na twardo? Wypróbuj ten sposób, a skorupka sama z nich zejdzie
Jak ugotować jajka na twardo, by dały się łatwo obierać? Amerykańska tiktokerka znalazła sposób, dzięki któremu wyjdą idealne, a białko już nigdy się nie rozpadnie.
-
Jajka po tatarsku to doskonała propozycja, która urozmaici przyjęcia. Sprawdź jak je przygotować
Jeśli szukasz ciekawej wersji na przygotowanie jajek, dodaj do nich sos tatarski. Ta prosta w przygotowaniu przystawka zachwyca smakiem i pięknie się prezentuje. Wystarczy kilka prostych składników, by je przygotować a efekt jest gwarantowany.
-
Uniknij błędów podczas gotowania jajka na miękko lub twardo. Sprawdź, co do tej pory robiliśmy źle
Jak ugotować jajko na twardo? Wydaje się, że wiemy, jak sprawić, by wyszło idealne - przecież (na pozór) nie ma w tym nic trudnego. Ale czy na pewno? Okazuje się, że większość źle gotuje jajka! Jakich błędów musimy unikać przy gotowaniu ich na...
-
Najgorszy sposób na przyrządzenie jajek - to wtedy tracą swoje wszystkie właściwości odżywcze!
Często zastanawiamy się nad tym, w jaki sposób obróbka termiczna wpływa na produkty spożywcze. Gotujemy je, smażymy, grillujemy lub pieczemy. Który więc sposób przygotowywania jajek jest najmniej bezpieczny?
-
Pasta jajeczna. Przepis na królową śniadań w klasycznej wersji dla każdego
Pasta jajeczna to klasyk w wielu domach. Idealna alternatywa dla żółtego sera lub wędliny. Świeża bułeczka z pyszną pastą to doskonały początek dnia. Jeśli codziennie dopada cię dylemat, z czym zjeść kanapki, to wypróbuj nasz przepis i ciesz się...
-
Jajka wielkanocne na pięć sposobów. Jak zrobić je z pomysłem?
Zastanawialiście się już, jakie jajka podać na tegoroczną Wielkanoc? Mamy dla was pięć pomysłów. Akurat wystarczy czasu, by je spokojnie przetestować i wybrać swoich faworytów na świąteczny stół.
-
Sina obwódka wokół żółtka - skąd się bierze? Czy można ją jeść? Wyjaśniamy
Gotowane jajka pojawiają się w większości polskich domów. Podajemy je na śniadanie, do kanapki, sałatki czy jako faszerowane przystawki. Zauważyliście, że czasem na żółtku pojawia się sina obwódka? Czy jest się czym martwić?
-
Skąd się bierze szara otoczka na żółtku ugotowanego jajka? Wyjaśniamy
Sina otoczka na żółtku ugotowanego jajka wygląda nieestetycznie. Co można zrobić, żeby się nie pojawiła? Podpowiadamy.
-
Jajka na miękko, czyli śniadaniowy klask. Ile gotować jajka? To zależy
Jajka na miękko to jedna z najpopularniejszych form spożywania jajek na śniadanie. Możemy je zjadać po prostu jako dodatek do kanapek, samodzielną przekąskę, a także w ramach wykwintnego śniadania, jak na przykład proponowanego przez nas przepisu ...
-
Jajka pękają podczas gotowania? Każdy choć raz miał ten problem. Jest trik, który temu zaradzi
Jajka podczas gotowania często pękają. Na szczęście są proste sposoby, by temu zaradzić. Koniecznie je wypróbujcie.
-
Jajka - źródło zdrowia czy problemów? Zapytaliśmy o to dietetyczkę
Jajka to temat dość kontrowersyjny. Od lat bombardują nas informacje, że albo trzeba je jeść, albo powinniśmy je ograniczać. Gdzie leży prawda? O największe zagwozdki związane z jajkami zapytałam ekspertkę.
-
Jak gotować i smażyć jajka? [MINIPORADNIK]
Jeśli przyrządzanie jajek na różne sposoby to dla ciebie bułka z masłem, nie musisz czytać tego poradnika. Jeśli jednak nie wiesz, ile czasu gotować jajka na miękko lub jajka na twardo albo jak długo smażyć jajko sadzone, trafiłeś we właściwe...