Jajka to jeden z bazowych produktów śniadaniowych, ale i produkt często wykorzystywany do wielu potraw i wypieków. Niestety często zły sposób i czas gotowania sprawiają, że nie wychodzą takie, jak byśmy chcieli. Prawdziwą zmorą są jednak popękane skorupki, które prowadzą do "bajecznej katastrofy". Poniżej szczegółowo wyjaśniamy, co zrobić, by skorupka została nienaruszona.
Idealne jajka na twardo to takie, których białko jest całkowicie ścięte, a ugotowane żółtko ma lekko wilgotną, lecz nie płynną konsystencję. Prawdziwym koszmarem, który może zniweczyć śniadanie lub wielkanocne gotowanie są jednak popękane skorupki w czasie gotowania, które nie tylko uniemożliwią przygotowanie pisanek, ale i odbierają apetyt. Jak temu zatem zapobiec?
Gotowanie jajek to przysłowiowa bułka z masłem, ale i...wielka sztuka. Bowiem o perfekcyjnym efekcie decydują czasami sekundy. Wyjaśniamy, zatem ile powinien trwać czas gotowania, by osiągnąć zamierzony efekt, a także jak zapobiec pękaniu skorupki. Pierwszą i kluczową zasadą jest tutaj temperatura. Jajka warto przed gotowaniem zwyczajnie wyciągnąć z lodówki. 30 minut wystarczy, a problem z pękniętą skorupką szybko zniknie.
Warto jednak dodać, że czasem nie można uniknąć uszkodzenia jajka w czasie jego obróbki termicznej - niektóre jaja posiadają po prostu mikroskopijne rozszczepy, które trudno dostrzec w sklepie, a to prowadzi do wydostania się białka na zewnątrz.
Jeżeli planujesz ugotowanie większej ilości jajek, np. na potrzeby sałatki czy przygotowania efektownych przystawek dla gości, wybierz garnek o większej pojemności. Zbyt mały rondelek może niestety jedynie zwiększyć ryzyko pojawienia się pęknięć. Jajka powinny leżeć w jednej warstwie (nie na sobie) i mieć wystarczająco dużo miejsca do swobodnego przemieszczania się podczas gotowania. Kilka kropel octu dolanych do wody z jajkami także zdziała cuda.
Kolejny trik to metoda z igłą. Sekret polega na tym, aby przebić zaokrąglony koniec skorupki przed umieszczeniem jajka do gotującej się wody. Taki zabieg pozwoli uwolnić ciśnienie i ocalić nasze jajko od pęknięć. najprostszą metodą jest jednak włożenie jajek do zimnej wody i powolne gotowanie na małym ogniu - wówczas mierzymy czas gotowania od zagotowania wody. Jajka wychodzą smaczne, estetyczne i co najważniejsze bez skaz!