Niegdyś koszmar rodem ze stołówki, dziś danie niemal restauracyjne. Jajka w wyrazistym sosie robią furorę

Jedni kochali, inni nienawidzili. Oto przepis na jajko w kremowym sosie musztardowym, które niegdyś było postrachem rodem ze szkolnej stołówki. Dziś to połączenie może wybitnie smakować, a wszystko za sprawą aromatycznych składników i dbałości w samym podaniu.

Niektóre dania z dzieciństwa już na samą myśl przyprawiają o dreszcze. Niektórzy stronili od zup mlecznych, inni od pomidorów czy ketchupu, a dla jeszcze innych osób wszystkie dania mięsne były prawdziwym koszmarem. Za postrach można było uznać także blade jajo w sosie musztardowym czy chrzanowym - dzisiaj jednak postaramy się je odczarować i nadać mu zupełnie nowy charakter. 

Zobacz wideo Jak gotować jajka, by później dobrze się obierały? Oto sztuczki naszego szefa kuchni

Niegdyś koszmar rodem ze stołówki, czyli jajko w kremowym sosie 

Lista kulinarnych koszmarów rodem z dzieciństwa jest naprawdę długa. Niemal każdy miał jakąś jedzeniową fobię - dla jednych znienawidzonym daniem były mięsne rarytasy dla innych zaś nabiał czy gotowany szpinak. Jedno jest pewne - blade, nieświeże jajko w rozwarstwionym, glutowatym sosie to był prawdziwy horror. Jak się jednak okazuje to proste, tanie i szybkie danie można odczarować - na pomoc ruszają więc przyprawy, zielenina i ziemniaczana pierzynka, która zadba o piękny anturaż na talerzu. 

Jajko sadzone taplające się w kremowym sosie musztardowym może smakować fantastycznie. Wszystko zależy jednak od naszego zaangażowania i składników po które sięgniemy. Na pierwszym miejscu króluje rzeczy jasna dobra musztarda lub nawet dwa rodzaje. Równie istotne są przyprawy jak czosnek oraz nabiał - kremowa śmietanka i hojna porcja masła. Takie zestawienie nie może się nie udać. Poniżej zdradzamy w kilku krokach jak dojść w tej kwestii do perfekcji.  

Przepis na jajko w sosie musztardowym, czyli przepis na tani i ekspresowy obiad 

Składniki: 

  • kilka jajek (w zależności od porcji),
  • łyżka masła,
  • łyżka oleju,
  • cebula,
  • ząbek czosnku,
  • łyżka mąki pszennej,
  • 3 łyżki musztardy (możecie być miks dwóch),
  • 500 ml wywaru lub wody,
  • 200 ml śmietanki 30 proc.,
  • sól,
  • pieprz,
  • kilka jajek, 
  • zielenina do dekoracji - koperek lub natka,
  • do podania puree ziemniaczane. 

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od pokrojenia drobno cebuli. Na patelni rozgrzej olej z masłem. Na tłuszcz wrzuć cebulę i poczekaj aż się pięknie zeszli. 
  2. Co złotej cebuli dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko zagęść mąką i dokładnie wymieszaj. 
  3. Na patelnię przełóż teraz musztardę. Podlej wszystko wywarem, dodaj liście laurowe i na koniec wlej śmietankę. 
  4. Gotowy sos dopraw solą i pieprzem i gotuj przez kilka minut, aż całość pięknie zgęstnieje. 
  5. Jajka wbij do przygotowanego sosu, przykryj naczynie pokrywką i duś, aż białka się zetną. 
  6. Tak przygotowane danie przełóż na pure ziemniaczane i gotowe. Na koniec posyp wszystko zieleniną, smacznego!
  7. Wskazówka - zamiast jajek sadzonych można także podać gotowane na twardo i przekrojone na pół.
Więcej o: