Niektóre dania z dzieciństwa już na samą myśl przyprawiają o dreszcze. Niektórzy stronili od zup mlecznych, inni od pomidorów czy ketchupu, a dla jeszcze innych osób wszystkie dania mięsne były prawdziwym koszmarem. Za postrach można było uznać także blade jajo w sosie musztardowym czy chrzanowym - dzisiaj jednak postaramy się je odczarować i nadać mu zupełnie nowy charakter.
Lista kulinarnych koszmarów rodem z dzieciństwa jest naprawdę długa. Niemal każdy miał jakąś jedzeniową fobię - dla jednych znienawidzonym daniem były mięsne rarytasy dla innych zaś nabiał czy gotowany szpinak. Jedno jest pewne - blade, nieświeże jajko w rozwarstwionym, glutowatym sosie to był prawdziwy horror. Jak się jednak okazuje to proste, tanie i szybkie danie można odczarować - na pomoc ruszają więc przyprawy, zielenina i ziemniaczana pierzynka, która zadba o piękny anturaż na talerzu.
Jajko sadzone taplające się w kremowym sosie musztardowym może smakować fantastycznie. Wszystko zależy jednak od naszego zaangażowania i składników po które sięgniemy. Na pierwszym miejscu króluje rzeczy jasna dobra musztarda lub nawet dwa rodzaje. Równie istotne są przyprawy jak czosnek oraz nabiał - kremowa śmietanka i hojna porcja masła. Takie zestawienie nie może się nie udać. Poniżej zdradzamy w kilku krokach jak dojść w tej kwestii do perfekcji.
Składniki:
Sposób przygotowania: