Jeśli brukselka jest obiektem nienawiści tylko ze względu na gorzki smak, mamy na to niezawodny sposób. Wystarczy zadbać o odpowiednie przygotowanie z dodatkiem kuchennej przyprawy. Reszta zależy już od podania - na to też mamy niezawodną radę - nie obejdzie się bez słodkiego dodatku, który króluje zimą.
Wiele osób darzy brukselkę nienawiścią jedynie przez złe wspomnienia z dzieciństwa, a także gorzki posmak, który jest wynikiem nieprawidłowego przygotowania lub wątpliwej jakości produktu. Warto jednak dać mini kapustką drugą szansę, szczególnie teraz, gdy sposobów i smakowitych wersji nie brakuje!
Brukselkowy koszmar można bardzo łatwo pożegnać. Wystarczy zacząć od początku - na zakupach wybierajmy dorodne minigłówki o intensywnym kolorze. Sztuki z defektami i przebarwieniami lepiej zostawić. Punkt drugi to gotowanie. Wystarczy dodać także łyżeczkę cukru dowody, to pożegna goryczkę. Innym sposobem jest nacinanie główek lub wcześniejsze zamrożenie produktu.
Kluczem do sukcesu jest jednak znakomite podanie naszej uroczej brukselki. Dzisiaj prezentujemy przepis idealny na jesień i zimę, czyli brukselkę z dodatkiem słodkiej żurawiny. Pieczony rarytas nie tylko pięknie się prezentuje na talerzach, ale też wyjątkowo smakuje. Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Składniki:
Sposób przygotowania: