Zapomnij o brukselkowym koszmarze. Minikapustki z tym dodatkiem nie są gorzkie i smakują obłędnie

Brukselka to twój koszmar rodem z dzieciństwa? Zapomnij o gorzkim smaku, a uprzedzenie schowaj do kieszeni. Ten przepis gwarantuje, że minikapustki podbiją podniebienie nawet największych przeciwników. Warzywo wystarczy odpowiednio ugotować i serwować ze słodkim dodatkiem.

Jeśli brukselka jest obiektem nienawiści tylko ze względu na gorzki smak, mamy na to niezawodny sposób.  Wystarczy zadbać o odpowiednie przygotowanie z dodatkiem kuchennej przyprawy. Reszta zależy już od podania - na to też mamy niezawodną radę - nie obejdzie się bez słodkiego dodatku, który króluje zimą. 

Zobacz wideo Kapusta po azjatycku

Gorzka brukselka to przeszłość. Z tym dodatkiem warzywo rozpieści podniebienie

Wiele osób darzy brukselkę nienawiścią jedynie przez złe wspomnienia z dzieciństwa, a także gorzki posmak, który jest wynikiem nieprawidłowego przygotowania lub wątpliwej jakości produktu. Warto jednak dać mini kapustką drugą szansę, szczególnie teraz, gdy sposobów i smakowitych wersji nie brakuje! 

Brukselkowy koszmar można bardzo łatwo pożegnać. Wystarczy zacząć od początku - na zakupach wybierajmy dorodne minigłówki o intensywnym kolorze. Sztuki z defektami i przebarwieniami lepiej zostawić. Punkt drugi to gotowanie. Wystarczy dodać także łyżeczkę cukru dowody, to pożegna goryczkę. Innym sposobem jest nacinanie główek lub wcześniejsze zamrożenie produktu. 

Kluczem do sukcesu jest jednak znakomite podanie naszej uroczej brukselki. Dzisiaj prezentujemy przepis idealny na jesień i zimę, czyli brukselkę z dodatkiem słodkiej żurawiny. Pieczony rarytas nie tylko pięknie się prezentuje na talerzach, ale też wyjątkowo smakuje. Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Pieczona brukselka z żurawiną. Prostota na miarę szefów kuchni 

Składniki: 

  • 500 g brukselki,
  • pół szklanki suszonej żurawiny,
  • 3 łyżki oleju,
  • sól,
  • pieprz, 
  • dodatkowo miód lub ocet balsamiczny. 

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od oczyszczenia warzyw - każdą brukselkę pozbaw zewnętrznych liści, umyj i delikatnie natnij na czubku główki. Wskazówka - brukselkę można też pokroić na polówki - wówczas obejdzie się bez nacinania. 
  2. Warzywo dopraw solą i pieprzem, skrop oliwą i dokładnie wymieszaj. Mini kapustki przełóż na blachę lub do naczynia żaroodpornego i włóż do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 25 minut. 
  3. Po tym czasie dodaj żurawinę i ewentualnie odrobinę miodu - zapiekaj kolejne 10 minut. Smacznego!
Więcej o: