zdrowe odżywianie
-
Wiosną jedzą niemal wszyscy. Niewielu wie, co zyskuje nasz organizm
Rabarbar to nieoceniony towarzysz w kuchni. Choć jest warzywem, jego przyjemnie kwaskowaty smak sprawia, że najczęściej używamy go do deserów. Robimy z niego ciasta, dżemy, kompoty i lemoniady. Jeśli go lubisz, na pewno cenisz jego wyjątkowy smak....
-
Mamy ją pod nosem, a jemy rzadko. Ma jędrne mięso i ości widoczne gołym okiem
Łosoś, makrela, mintaj, śledź, tuńczyk. To jedne z najpopularniejszych ryb wśród Polaków. W Bałtyku żyje jednak ryba, która choć smaczna i zdrowa, to rzadko ląduje na naszych talerzach. Jedną z jej cech charakterystycznych są zielonkawe lub...
-
Wrzuć do zupy i sałatki. Zapomnieliśmy o nim, a ma 3 razy więcej wartości niż marchewka
To warzywo, o którym prawdopodobnie każdy słyszał, ale mało kto jadł. W dawnych czasach było powszechnie używane w kuchni, dziś odeszło do lamusa i ustąpiło miejsca innym, które stosujemy dużo częściej. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę, że ta...
-
Pij przed snem. Metabolizm ruszy, znikną napady głodu
Nie ma jednego magicznego produktu lub napoju, który zapewni nam schudnięcie. Liczy się zdrowa, odpowiednio zbilansowana dieta oraz regularny ruch. Dlatego najlepiej te sprawy skonsultować ze specjalistą. Można jednak sobie pomóc, sięgając po...
-
Dodaj do młodej kapusty, a ulżysz jelitom. Wzdęcia się nie pojawią
Miłośnicy młodej kapusty z pewnością nie mogli się jej już doczekać. Gdy jednak się pojawiła, wraz z nią pojawił się też pewien problem. Czasem po jej zjedzeniu mogą bowiem wystąpić wzdęcia i uczucie ciężkości. Czy da się temu zapobiec? Można...
-
Te owoce są naładowane potasem. Mogą pomóc obniżyć ciśnienie
Jedzenie bananów, a także innych produktów zasobnych w potas, może być istotnym wsparciem w obniżaniu ciśnienia krwi u osób z nadciśnieniem tętniczym. Naukowcy przekonują, że dodanie ich większej ilości do diety daje lepsze efekty niż samo...
-
Przepis na chleb na zakwasie. Ciężki, wilgotny i tak pyszny, że jem go nawet bez masła
Kto z nas nie kocha świeżego, pachnącego pieczywa? Nie wiem, czy zgłosi się ktoś, kto jest w tej kwestii wyjątkiem. Większość z nas nie wyobraża sobie życia bez kromki chleba i chyba zgodzimy się, że najlepszy chleb, to ten upieczony w domu. Jak...
-
Polacy uwielbiają takie lody. Bosacka pokazała, co w nich jest. Więcej nie kupisz
Katarzyna Bosacka regularnie demaskuje składy popularnych produktów. Wyjaśnia, na co zwracać uwagę, gdy czytamy etykietę i co powinno nas zaniepokoić. Nie zawsze jednak mamy możliwość, by zapoznać się ze składem. Tak jest np. w przypadku lodów...
-
Dodaj do jogurtu i obserwuj, jak znikają kilogramy. Kosztuje mniej niż 5 zł i poleca je dietetyk
Dietetyk Michał Wrzosek chętnie udziela w mediach społecznościowych porad, jak zacząć lepiej się odżywiać, które produkty kupować w sklepach, a których lepiej unikać. W jednym ze swoich nagrań specjalista wskazał kilka produktów, które pomagają...
-
Biorę kapustę, pietruszkę i trzy dodatki. Ta surówka zmiata z planszy wszystkie inne
Surówka z czerwonej kapusty nie jest robiona tak często, jak choćby mizeria czy klasyczny colesław, a to ogromna strata. Czerwona kapusta to świetny dodatek do wszystkich mięs, kotletów, gulaszu, a z odpowiednimi składnikami smakuje jak z...
-
"Wężowy owoc" jest mało znany w Polsce. Dodaje energii, poprawia pamięć i jest dobry dla serca
Choć oferta supermarketów coraz bardziej się powiększa, wciąż jest wiele egzotycznych owoców, które w Polsce jeszcze nie zyskały na popularności. Jednym z nich jest salak jadalny, nazywany również "wężowym owocem". Skojarzenie z gadem zawdzięcza...
-
Parzysz kawę w ten sposób? To może zwiększyć twój cholesterol
Kawa jest z pewnością jednym z najpopularniejszych przedmiotów badań związanych z wpływem żywności na ludzki organizm. Naukowcy wciąż sprawdzają jej właściwości oraz to, ile filiżanek dziennie można wypić, by sobie nie zaszkodzić, a wręcz czerpać ...
-
Dietetyk pokazał, co znajduje się w parówkach. "Pióra, ścięgna". A mięso? Zapomnij
Parówki, choć często lądują w koszykach zakupowych Polaków, nie należą do najzdrowszych wyborów żywieniowych. Wiele osób nie czyta jednak składów i nie zdaje sobie sprawy z tego, co się w nich znajduje. Dietetyk Michał Wrzosek postanowił więc...
-
Jedz, by mieć serce jak dzwon. Obniżają cholesterol i jelita lepiej pracują
Są nieodłącznym składnikiem zdrowej, zbilansowanej diety. Zawierają błonnik, który usprawnia działanie układu pokarmowego, pomagają kontrolować poziom cholesterolu i cukru we krwi. Są także nieocenionym wsparciem dla serca. Nasi przodkowe jedli je...
-
Jogurt może pomóc ochronić jelita. Naukowcy: Wystarczą nawet dwie porcje w tygodniu
Pozytywny wpływ jogurtu na funkcjonowanie i zdrowie jelit jest badany od lat. Nowe, długoterminowe badanie przeprowadzone w Stanach Zjednoczonych wykazało, że ten rodzaj nabiału może pomóc w zapobieganiu konkretnym rodzajom raka. "Nasze badanie...
-
Te warzywa pomagają obniżyć cukier. Naukowcy potwierdzają. "Otwierają nową drogę"
Szwedzcy naukowcy z Uniwersytetu w Goteborgu odkryli, że grupa konkretnych warzyw może być pomocna w obniżaniu poziomu cukru we krwi. W przyszłości mógłby to być więc sposób, by chronić przed rozwojem cukrzycy typu 2. Chodzi o brokuły, brukselkę...
-
Przestałam smarować kanapki masłem. Używam innego smarowidła i są o wiele lepsze
Używanie masła od czasu do czasu nie jest niczym złym. Jeśli sięgamy po nie z umiarem i odpowiednio się odżywiamy, nie powinno negatywnie odbić się na naszym zdrowiu. Co innego, jeśli zjadamy go bardzo dużo. Wówczas warto pomyśleć o zamiennikach,...
-
Rozpoznasz te egzotyczne owoce na zdjęciach? To wcale nie jest łatwe!
Jesteście gotowi na kolejne kulinarne wyzwanie? Tym razem przyda się wiedza i bystre oko. W tym quizie należy rozpoznać egzotyczne owoce na zdjęciach - kto podejmie się tego wyzwania i zawalczy o okrągły komplet? My będziemy trzymać kciuki!
-
Rośnie w polskich lasach, ale prawie jej nie znamy. Podkręca odporność i jest podporą dla serca
Kiedyś jej owoce były bardzo popularne. Dziś prawie się ich nie zbiera. A szkoda, bo choć na surowo są cierpkie i gorzkawe, to można z nich zrobić genialne przetwory. Na dodatek mają dużo witaminy C, która podkręca odporność oraz antocyjanów, któr...
-
Dietetyk wskazał najzdrowsze warzywo. Mało kto je kupuje. Ochroni serce i oczy
Warzywa są niezwykle ważnym składnikiem zdrowej diety i nawet jeśli sięgasz głównie po te najpopularniejsze, jak pomidory czy ogórki, to i tak jest to bardzo dobra decyzja. Jeśli jednak chcesz odżywiać się jeszcze lepiej i urozmaicić dietę, sięgni...
-
Włosi robią najlepszą jarzynówkę. Sycąca i tak bogata, że brakuje tylko dziada z babą
Kuchnia włoska znana jest na całym świecie z niebywałych połączeń smakowych i zaskakującej prostoty, która w żadnej potrawie nie zawodzi. Tak właśnie jest z jedną z najsłynniejszych włoskich zup, którą można określić jako włoską jarzynówkę. Jak...
-
Gotowi na trudny quiz wiedzy o warzywach? Kto zgarnie tu okrągłe 12/12?
Często bywasz w zieleniaku? W takim razie w tym quizie o warzywach powinieneś poradzić sobie wyśmienicie! Uwaga, aby zdobyć tu komplet nie wystarczy tylko rozpoznawać warzywa na zdjęciach - potrzebna będzie również spora wiedza!
-
Kupowałam wędlinę, ale już nie muszę. Schab z pończochy na chleb podbija serca moich znajomych
Schab suszony to prosty sposób na zrobienie domowej wędliny, którą można wykorzystać jako alternatywę dla sklepowych wyrobów. Choć przepis jest bardzo prosty, to wymaga czasu i cierpliwości, dlatego warto wziąć się za niego odpowiednio wcześniej....
-
Porzuć zieloną herbatę i spróbuj czegoś lepszego. W Polsce mało znana, na świecie to zdrowotny hit
Na co jest dobra herbata oolong? Choć w naszym kraju wciąż pozostaje mało popularna, na świecie od wieków cieszy się uznaniem. I słusznie, bo ten niepozorny napar to prawdziwy eliksir zdrowia. Nie dość, że dba o serce, to wspiera odchudzanie i...
-
Świeże ryby to gorszy wybór niż mrożone? Naukowcy mówią wprost. "Czasem mijają tygodnie"
Mrożone produkty często są postrzegane jako gorsze i mniej zdrowe niż świeże. Tymczasem okazuje się, że nie musi tak być. Norwescy naukowcy przekonują, że w sklepach lepiej kupować ryby mrożone, bo często przewyższają świeże zarówno pod względem...
-
Weź brokuł, pomidory i zrób sos. Lepszej sałatki na kolację nie zjesz nawet w restauracji
Sałatka z brokułem może nie jest tak popularna, jak choćby jarzynowa czy imprezowy gyros, ale to przepis i do tańca, i do różańca i wiem, co mówię (piszę). To danie idealne na kolację, lunch do pracy lub po prostu jako przystawka podczas spotkań z...
-
Mówi się, że to konkurent skyru. Ma mało tłuszczu i dużo białka. Kupisz w dyskoncie
Skyr jest dobrym źródłem wapnia i bakterii przyjaznych jelitom. Poleca się go osobom, które są na diecie odchudzającej, bo zawiera niewiele tłuszczu. Islandzki jogurt ma jednak konkurenta, który również pochodzi z Europy Północnej. To kvarg, który...
-
Zamiast czekolady biorę te suszone owoce i garść orzechów. Po chwili mam pyszne słodycze
Gdy nachodzi cię ochota na coś słodkiego, a nie chcesz zjadać czekolady albo batonów, które są pełne dodatkowego cukru, możesz ekspresowo przygotować sobie zdrowsze słodycze. Myślisz, że skoro zdrowsze, to pewnie niesmaczne? Nic podobnego....
-
Wcinam codziennie na śniadanie, ale wcale nie z mlekiem. Owsianka jest lepsza z innym napojem
Przepisy na owsianki odmieniły poranki wielu osób. Można śmiało powiedzieć, że to jeden z najczęściej wybieranych posiłków na śniadanie, szczególnie wśród osób dbających o zdrowie. Większość z nas jednak myśli, że można zrobić ją tylko z mlekiem,...
-
Wsyp do porannej kawy zamiast białego cukru. To fantastyczny zamiennik. Smak cię zaskoczy
Szukasz alternatywy dla białego cukru? Oto idealny zamiennik. Cechuje się karmelowym kolorem, niepowtarzalnym smakiem i pięknym zapachem. Jakie są najważniejsze zalety cukru kokosowego? Wyjaśniamy.
-
Katarzyna Bosacka zachwala. "Dzieje się magia. Wzmacniają odporność, poprawiają trawienie"
Zimą warzywa często nie smakują zbyt dobrze. Pomidory są wodniste, nieprzyjemnie twarde i blade. Ogórki też często nie zachwycają, a poza tym są drogie. Nie można jednak z warzyw całkowicie zrezygnować. Co w takim razie kupować? Katarzyna Bosacka...
-
Widzisz takie opakowanie? Lepiej od razu je wyrzuć. Może skończyć się bólem brzucha
Zapewne każdemu z nas zdarzyło się trafić w sklepie lub wyjąć z domowej lodówki napęczniałe opakowanie. Nie każdy jednak wie, że jest nawet specjalne określenie na takie zjawisko. I że zjedzenie żywności z napuchniętego pudełka lub puszki może się...
-
Są przyjazne wątrobie i przyspieszają metabolizm. Polacy wciąż rzadko je kupują
Są bardzo popularne w kuchni śródziemnomorskiej, szczególnie we Włoszech i w Hiszpanii. Zalicza się je do tzw. żywności funkcjonalnej, czyli takiej, która sprzyja zdrowiu i zmniejsza ryzyko chorób. Wspomagają odchudzanie, pomagają utrzymać w ryzac...
-
Dietetyk wskazał produkt, który pomoże schudnąć. Wyszczupli talię i zaspokoi głód na długo
Nabiał jest ważnym składnikiem diety. Jeśli ci nie szkodzi i nie masz na niego alergii, warto włączyć go do codziennych posiłków. Zwłaszcza że jego konkretny rodzaj może pomóc w utracie kilogramów i wyszczupleniu talii. Znany dietetyk Michał Wrzos...
-
To najgorsze mięso, a wiele osób je uwielbia. Zwiększa ryzyko chorób
Jest w diecie wielu osób, niektórzy jedzą je nawet codziennie. Tymczasem specjaliści z zakresu zdrowego żywienia apelują, by ograniczyć jego spożycie do okazjonalnego. Chodzi o kiełbasy, wędliny, parówki czy boczek, czyli tzw. mięso przetworzone....
-
O tej porze najlepiej pić kawę. Może wydłużyć życie. "Fascynujące"
Kawa często trafia pod lupę naukowców. Wciąż sprawdzają, jak napój, który piją miliony osób na całym świecie, wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie. Najnowsze badania dostarczają nam kolejnych informacji na jej temat. Okazuje się, że kawę najlepi...
-
Jajka mogą pomóc schudnąć. Dietetyczka wskazuje, jak często można je jeść
Są dobrym źródłem pełnowartościowego białka. Czerpiemy z nich cenne witaminy: A, D, E oraz z grupy B. Jajka dostarczają nam też choliny, która jest ważna dla prawidłowej pracy mózgu. Okazuje się, że jedzenie ich może też pomóc w zrzuceniu zbędnych...
-
Mówi się o niej, że to "owoc aniołów". Działa przeciwzapalnie i wspomaga trawienie
Papaja to egzotyczny owoc uprawiany w strefach tropikalnych i subtropikalnych. W polskich sklepach jest dość łatwo dostępna, więc warto sięgać po nią od czasu do czasu. Jest jednym z najsmaczniejszych owoców i ma wiele właściwości zdrowotnych....
-
To trudny quiz o owocach. Tylko najlepsi zgarną tutaj okrągłe 12/12!
Lubisz owoce i często bywasz na straganie? Ten owocowy quiz wiedzy nie powinien sprawić więc tobie nawet najmniejszych problemów. Przygotowany przez nas zestaw pytań nie jest trudny, ale znajdą się w nim takie zagadki, które zaskoczą większość z was!
-
W Polsce rzadko kupowana, a uznano ją za najzdrowszą. Ma soczyste mięso i nie kumuluje rtęci
Polacy wciąż jedzą za mało ryb. Gdy już po nie sięgamy, najczęściej kupujemy m.in. łososia, mintaja, śledzia, makrelę i dorsza. Nie są to najgorsze wybory, ale to inną rybę naukowcy uznali swego czasu za najzdrowszą na świecie. W Polsce jada się j...