badania
-
Jest w niemal każdej w kuchni, a mało kto o tym wie. Tak marchewka działa na organizm
Wrzucasz ją do zupy, ścierasz na surówkę albo chrupiesz ze smakiem do wieczornego serialu. To warzywo to klasyk, który skrywa w sobie wiele dobrego. Czy wiesz, co daje jedzenie marchewki codziennie? Jak się okazuje, to jeden z tych nawyków, które...
-
Porzuć zieloną herbatę i spróbuj czegoś lepszego. W Polsce mało znana, na świecie to zdrowotny hit
Na co jest dobra herbata oolong? Choć w naszym kraju wciąż pozostaje mało popularna, na świecie od wieków cieszy się uznaniem. I słusznie, bo ten niepozorny napar to prawdziwy eliksir zdrowia. Nie dość, że dba o serce, to wspiera odchudzanie i...
-
Herbata pod lupą naukowców. W torebkach znaleziono miliardy toksycznych dla organizmu drobin
Coraz częściej słyszymy doniesienia o mikroplastiku, czyli drobnych cząsteczkach obecnych w żywności, wodzie czy powietrzu. Najnowsze badania wykazały, że miliardy tych drobin znajdują się nawet w torebkach herbaty. Jak mikroplastik wpływa na...
-
Przetestowali 30 różnych rodzajów masła. Największy przegrany? Wyniki są zaskakujące
W czasach, gdy sklepowe półki wręcz pękają od nadmiaru produktów spożywczych, klienci muszą zmierzyć się z trudnym wyzwaniem. Które masło jest najlepsze? Niemiecka organizacja przetestowała 30 rodzajów, a wyniki mogą zaskoczyć wielu konsumentów.
-
Żadne "cuda na kiju". Stulatkowie stawiają na smaczny i tani napar. Na pewno masz w domu
Jakie są zalety picia kawy? Codzienna filiżanka "małej czarnej" to dla wielu nieodłączny element dnia i chwila wytchnienia. Eksperci zwracają uwagę, że ten aromatyczny napój oferuje wiele korzyści, a jedną z nich może być długowieczność. To jednak...
-
Te produkty niszczą twoje zdrowie. Naukowcy ostrzegają. "Przyspiesza starzenie organizmu"
Nie każdy produkt, który wygląda zdrowo, rzeczywiście taki jest. Włoscy badacze ostrzegają, że niektóre składniki w codziennej diecie mogą przyspieszać procesy starzenia, osłabiać kości i szkodzić organom wewnętrznym. Warto poznać je i ich wpływ n...
-
Twój ulubiony smak chipsów już niebawem zniknie ze sklepów. Ich składnik może powodować raka
Unia Europejska podjęła decyzję o stopniowym wycofywaniu ze sprzedaży produktów o sztucznym aromacie dymu. Dotyczy to m.in. popularnych chipsów. Badania wykazały bowiem, że metoda ekstrakcji specyficznego aromatu może zwiększać ryzyko zachorowania...
-
Pod lupę wzięli szynki z Lidla i Biedronki. Sprawdzali nie tylko cenę. Która jest lepsza?
Bitwa między najpopularniejszymi dyskontami trwa w najlepsze i budzi sporo emocji nie tylko wśród klientów. Sklepy prześcigają się w analizowaniu koszyków cen, promocjach i ogłaszaniu zwycięzcy. Tymczasem eksperci sprawdzają najpopularniejsze...
-
Banany wyginą? Najpopularniejszą odmianę atakuje groźny grzyb. "Nikt nie jest blisko rozwiązania"
Cavendish to najpopularniejsza odmiana bananów na świecie. Stanowi około 47 procent bananów spożywanych przez ludzi. Atakuje ją jednak groźny grzyb, który może doprowadzić do jej całkowitego wymarcia. Część naukowców podejmuje próby ratowania...
-
Smacznej kawusi życzymy - ale nie za dużo. Naukowcy: Kawa zmniejsza objętość mózgu
Należycie do osób, z którymi lepiej nie rozmawiać przed pierwszą kawą? Lepiej nie przesadzajcie z jej ilością! Australijscy naukowcy przeprowadzili badania, z których wynika, że nadmiar kawy może zmniejszać objętość mózgu.
-
Wycieranie brudnych rąk ścierką, dodawanie soli palcami. Naukowcy zbadali, jakie błędy popełniamy w kuchni
Obecnie nikomu nie trzeba przypominać, by regularnie myć ręce i nie dotykać nimi oczu i ust. Pandemia mocno nas na to uwrażliwiła. O higienę powinniśmy jednak dbać w o wiele szerszym zakresie - na przykład w kuchni. Naukowcy sprawdzili, jakie błęd...
-
Chcemy jeść więcej ryb. Co nas stopuje? Wyniki badań nie pozostawiają złudzeń
Według badań większość Polaków przynajmniej raz w tygodniu je ryby i owoce morza. Chcielibyśmy jeść ich więcej, ale są czynniki, które nas przed tym powstrzymują.
-
Są tu miłośnicy herbaty? Chińscy naukowcy znaleźli sposób na idealny napar. Wykorzystują... mikrofalę
Naukowcy z Chin twierdzą, że znaleźli idealny sposób na przygotowanie herbaty bez użycia czajnika. Herezja czy fakt naukowy?
-
Czekolada na zdrowie? Badacze udowodnili zbawienny wpływ na serce i mózg
Trudno trafić na osobę, która nie lubi czekolady. To jeden z najpopularniejszych przysmaków na świecie. Mamy dobre wieści dla wszystkich wielbicieli: według badaczy ma pozytywny wpływ na serce. Czy to oznacza, że można się bezkarnie objadać...
-
Owijasz jedzenie w folię aluminiową przed pieczeniem? To błąd. Naukowczyni wyjaśnia dlaczego
Masz ochotę na pieczone warzywa lub rybę? Większość osób przed wstawieniem do piekarnika surowego mięsa czy warzyw zawija je w folię aluminiową. Jak wynika z badań, jej zastosowanie może negatywnie wpływać na żywność. Dlaczego? Naukowczyni z...
-
Masz problem ze znalezieniem idealnego awokado? Naukowcy mają rozwiązanie
Naukowcy z Wielkiej Brytanii znaleźli sposób, by efektywniej segregować owoce awokado przeznaczone do sprzedaży w sklepach. Użycie laserowej wibrometrii dopplerowskiej pomoże zmniejszyć odsetek zmarnowanych owoców podczas testów dojrzałości.
-
Mięsożercy cieszą się lepszym zdrowiem psychicznym? Naukowcy przeanalizowali badania na 160 tys. osób
W Stanach Zjednoczonych przeprowadzono badania, według których osoby jedzące mięso rzadziej cierpią na zaburzenia zdrowia psychicznego. Według nich dieta eliminująca jakikolwiek rodzaj żywności może sprzyjać zaburzeniom.
-
Czy w obawie przed koronawirusem odżywiamy się lepiej? Wyniki badań
Podczas pandemii koronawirusa w niewielkim stopniu poprawiły się nasze nawyki żywieniowe. Świadczą o tym wyniki badań firmy Kantar Polska realizowanych na zlecenie Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw.