badania
-
Smacznej kawusi życzymy - ale nie za dużo. Naukowcy: Kawa zmniejsza objętość mózgu
Należycie do osób, z którymi lepiej nie rozmawiać przed pierwszą kawą? Lepiej nie przesadzajcie z jej ilością! Australijscy naukowcy przeprowadzili badania, z których wynika, że nadmiar kawy może zmniejszać objętość mózgu.
-
Wycieranie brudnych rąk ścierką, dodawanie soli palcami. Naukowcy zbadali, jakie błędy popełniamy w kuchni
Obecnie nikomu nie trzeba przypominać, by regularnie myć ręce i nie dotykać nimi oczu i ust. Pandemia mocno nas na to uwrażliwiła. O higienę powinniśmy jednak dbać w o wiele szerszym zakresie - na przykład w kuchni. Naukowcy sprawdzili, jakie błęd...
-
Chcemy jeść więcej ryb. Co nas stopuje? Wyniki badań nie pozostawiają złudzeń
Według badań większość Polaków przynajmniej raz w tygodniu je ryby i owoce morza. Chcielibyśmy jeść ich więcej, ale są czynniki, które nas przed tym powstrzymują.
-
Są tu miłośnicy herbaty? Chińscy naukowcy znaleźli sposób na idealny napar. Wykorzystują... mikrofalę
Naukowcy z Chin twierdzą, że znaleźli idealny sposób na przygotowanie herbaty bez użycia czajnika. Herezja czy fakt naukowy?
-
Czekolada na zdrowie? Badacze udowodnili zbawienny wpływ na serce i mózg
Trudno trafić na osobę, która nie lubi czekolady. To jeden z najpopularniejszych przysmaków na świecie. Mamy dobre wieści dla wszystkich wielbicieli: według badaczy ma pozytywny wpływ na serce. Czy to oznacza, że można się bezkarnie objadać...
-
Owijasz jedzenie w folię aluminiową przed pieczeniem? To błąd. Naukowczyni wyjaśnia dlaczego
Masz ochotę na pieczone warzywa lub rybę? Większość osób przed wstawieniem do piekarnika surowego mięsa czy warzyw zawija je w folię aluminiową. Jak wynika z badań, jej zastosowanie może negatywnie wpływać na żywność. Dlaczego? Naukowczyni z...
-
Masz problem ze znalezieniem idealnego awokado? Naukowcy mają rozwiązanie
Naukowcy z Wielkiej Brytanii znaleźli sposób, by efektywniej segregować owoce awokado przeznaczone do sprzedaży w sklepach. Użycie laserowej wibrometrii dopplerowskiej pomoże zmniejszyć odsetek zmarnowanych owoców podczas testów dojrzałości.
-
Mięsożercy cieszą się lepszym zdrowiem psychicznym? Naukowcy przeanalizowali badania na 160 tys. osób
W Stanach Zjednoczonych przeprowadzono badania, według których osoby jedzące mięso rzadziej cierpią na zaburzenia zdrowia psychicznego. Według nich dieta eliminująca jakikolwiek rodzaj żywności może sprzyjać zaburzeniom.
-
Czy w obawie przed koronawirusem odżywiamy się lepiej? Wyniki badań
Podczas pandemii koronawirusa w niewielkim stopniu poprawiły się nasze nawyki żywieniowe. Świadczą o tym wyniki badań firmy Kantar Polska realizowanych na zlecenie Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw.