Czy w obawie przed koronawirusem odżywiamy się lepiej? Wyniki badań
Według zaleceń dietetyków warzywa i owoce powinny stanowić 50 procent naszej diety. Polscy immunolodzy zalecają, by w obliczu epidemii zrezygnować z jedzenia mięsa lub znacznie je ograniczyć na korzyść warzyw (więcej o tym: Polscy immunolodzy radzą, by na czas epidemii zrezygnować z jedzenia mięsa). Czy Polacy zaczęli się lepiej odżywiać w pierwszych tygodniach trwania epidemii? Jak dowodzą badania przeprowadzone przez firmę Kantar Polska, nasze nawyki żywieniowe się poprawiły. Donosił o tym Portal Spożywczy.
Pandemia popycha nas do zdrowego odżywiania
„Narodowe badanie konsumpcji warzyw i owoców” pokazuje, że w marcu mniej Polaków niż w lutym uznało swój sposób odżywiania za bardzo zły (czyli według badania pozbawiony owoców i warzyw lub zawierający ich bardzo niewiele). W lutym było to 26 procent badanych, w marcu zaś – 22.
Badanie wykazało także, że najpopularniejszym warzywem, które jedzą Polacy, była w marcu marchew (88 proc. ankietowanych). Na drugim miejscu plasuje się cebula (87 proc. respondentów), a na trzecim – pomidory (84 proc. badanych). 90 proc. osób odpowiedziało zaś, że w tygodniu poprzedzającym badanie co najmniej raz jadło przynajmniej jedno jabłko. Kolejne miejsca pod względem popularności owoców zajmują banany i pomarańcze. Niestety tylko 12 proc. badanych przyznało, że – zgodnie z zaleceniami ekspertów – połowę tego, co jedzą, stanowią warzywa i owoce.
Zdrowy organizm może zwalczyć wirusa samoistnie
Dlaczego dieta zawierająca dużo warzyw i owoców jest tak ważna? Dzięki jedzeniu ich możemy wzmocnić naszą odporność oraz dostarczyć organizmowi substancje przeciwzapalne i antyoksydanty. Zdrowy organizm ma szansę zwalczyć wirusa samoistnie, a więc przejść zakażenie bezobjawowo. W czasie, gdy nie ma zbyt wiele świeżych owoców i warzyw, należy sięgać po mrożonki, przetwory i soki – są one doskonałym źródłem witamin i wartości odżywczych. Zobacz także: Brakuje ci w diecie świeżych warzyw? Zobacz, w jakich jeszcze produktach znajdziesz błonnik i witaminy.
-
Ciasto góra lodowa - klasyczne i bez pieczenia. To hit na każdą okazję [PRZEPISY]
-
Kroisz pomidora, a tam niespodzianka. To wcale nie są robaki
-
Sezon na pokrzywę: właśnie teraz najlepiej ją zbierać. Co z niej zrobić i jak przyrządzić, żeby nie parzyła? [PORADNIK]
-
Sernik z mlekiem w proszku - delikatny i puszysty. Jak go zrobić? Mamy przepis
-
"To takie płaskie ufo, uwielbiałam". Pamiętacie ciastka amerykany? Mamy przepis
- Jak siać marchew? Wszystko, co należy wiedzieć o uprawie marchewki
- Jak rośnie ogórek? Porady jak krok po kroku rozpocząć uprawę ogórków
- Cebula zwyczajna. Właściwości lecznicze jednego z najpospolitszych warzyw w kuchni
- "Restauratorzy trzymają się na rynku ostatnimi siłami". Ogródki dalej zamknięte. Rząd dalej milczy
- Fani bronią Jakubiaka pozującego przy martwej świni. "Myślałaś, że schabowe takie się urodziło i ubrało w panierkę?"