• Link został skopiowany

Jest w niemal każdej w kuchni, a mało kto o tym wie. Tak marchewka działa na organizm

Wrzucasz ją do zupy, ścierasz na surówkę albo chrupiesz ze smakiem do wieczornego serialu. To warzywo to klasyk, który skrywa w sobie wiele dobrego. Czy wiesz, co daje jedzenie marchewki codziennie? Jak się okazuje, to jeden z tych nawyków, które naprawdę opłaca się pielęgnować.
Marchew
Fot. Daniel Staniszewski / Agencja Wyborcza.pl

Od lat naukowcy analizują, jak codzienne produkty spożywcze wpływają na zdrowie. W grudniu opublikowano wyniki badań skandynawskich specjalistów, którzy postanowili przyjrzeć się bliżej jednemu z najpopularniejszych warzyw w Polsce - marchewce. Eksperyment przeprowadzony na modelu cukrzycy typu 2, dostarczył jednoznacznych wniosków. Dieta ma realny wpływ na gospodarkę cukrową, a karotka może odegrać w niej zaskakującą rolę.

Zobacz wideo Sposoby na przechowywanie żywności. Spraw, by jedzenie nie lądowało w koszu!

Czy marchewka obniża poziom cukru we krwi? Wiele wskazuje na to, że tak

Eksperyment przeprowadzony przez zespół badaczy pod przewodnictwem dr. Mortena Kobæk Larsena z Uniwersytetu Południowej Danii trwał 16 tygodni i objął trzy grupy myszy z objawami cukrzycy typu 2. Jedna z grup otrzymywała dietę ubogą w tłuszcz, druga wysokotłuszczową, a trzecia - tę samą dietę tłustą, lecz wzbogaconą o 10 proc. proszku z ekologicznej marchwi odmiany "Night Bird". Naukowcy chcieli sprawdzić, czy zawarte w marchwi bioaktywne związki: falcarinol i falcarindiol, mogą działać jak leki przeciwcukrzycowe, ale bez typowych skutków ubocznych.

Regularnie wykonywano testy tolerancji glukozy, analizowano próbki tkanek oraz mikrobiom jelitowy. Wyniki? Myszy karmione marchwią lepiej regulowały poziom cukru we krwi, szczególnie w kluczowych minutach po podaniu glukozy. Nie odnotowano przy tym zmian masy ciała ani aktywacji genów typowo związanych z metabolizmem. Natomiast znacząco zmienił się skład mikroflory jelitowej - wzrosła liczba bakterii produkujących korzystne dla zdrowia krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe (SCFA), które łagodzą glikemiczne skoki i poprawiają wrażliwość tkanek na insulinę. Wyniki opublikowane w czasopiśmie "Clinical and Translational Science" sugerują więc, że codzienne spożywanie marchwi może wspierać organizm w utrzymaniu stabilnego poziomu cukru we krwi.

marchew (zdj. ilustracyjne)
marchew (zdj. ilustracyjne) pixabay/rauschenberger

Co daje jedzenie marchewki codziennie? Włącz ją do diety już dziś

Choć wiele mówi się o tym, że marchewka wpływa na gospodarkę cukrową, jej możliwości na tym się nie kończą. Jak czytamy w serwisie dietetycy.org, to warzywo jest prawdziwym pakietem zdrowotnym zamkniętym w skromnym, pomarańczowym korzeniu. Znane głównie z wysokiej zawartości karotenu, działa przeciwutleniająco i może chronić organizm przed chorobami cywilizacyjnymi - od miażdżycy po niektóre typy nowotworów.

Dzięki obecności karotenoidów marchew wspomaga wzrok, kondycję skóry i odporność. Jej flawonoidy i związki fenolowe mogą hamować rozwój stanów zapalnych, a poliacetyleny zawarte w korzeniu wykazują działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Badania pokazują również, że ekstrakty z marchwi mogą obniżać ciśnienie krwi i poziom "złego" cholesterolu, a to dobra wiadomość dla sercowców.

Jeśli zależy ci na pięknym kolorycie skóry, regularne chrupanie marchewek to naturalny sposób na zdrowy blask. Co więcej, już kilka porcji tygodniowo może zwiększyć poziom karotenoidów w organizmie, co przekłada się na lepszą ochronę komórkową i mniejsze ryzyko chorób przewlekłych. Ale uwaga. Choć uchodzi za warzywo bezpieczne, osoby z insulinoopornością lub cukrzycą powinny zachować ostrożność przy jej spożywaniu w formie gotowanej - ma wtedy wyższy indeks glikemiczny. Ostrożność zalecana jest także przy dietach bardzo niskowęglowodanowych oraz u osób uczulonych na pyłki brzozy, które mogą reagować na marchew krzyżowo. W razie wątpliwości warto skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem.

Jak często jesz marchewkę? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania. 

Więcej o: