Masz problem ze znalezieniem idealnego awokado? Naukowcy mają rozwiązanie

Naukowcy z Wielkiej Brytanii znaleźli sposób, by efektywniej segregować owoce awokado przeznaczone do sprzedaży w sklepach. Użycie laserowej wibrometrii dopplerowskiej pomoże zmniejszyć odsetek zmarnowanych owoców podczas testów dojrzałości.

Ponad jedna trzecia awokado marnuje się, zanim trafi do sklepów

Świeżość owoców awokado przeznaczonych do sprzedaży badana jest ręcznie lub z użyciem urządzenia pneumatycznego. Oceniana jest skórka awokado (nie powinna mieć plam) oraz jego twardość poprzez naciśnięcie. W ten sposób aż 30 proc. owoców ulega zniszczeniu i nie trafia na sklepowe półki. Dodatkowo na etapie sprzedaży niszczy się kolejne 5 proc. owoców. Naukowcy z Cranfield University w Wielkiej Brytanii postanowili wykorzystać metodę laserowej wibrometrii dopplerowskiej (LDV), która pozwoli na bezdotykowe sprawdzanie awokado. Wynikami swoich badań podzielili się na stronie uniwersytetu.

Wibracje zmniejszą straty o 10 proc.

Za pomocą specjalnego lasera zmierzona zostanie częstotliwość rezonansowa owoców poddanych delikatnym wibracjom. Twardsze awokado mają wyższą częstotliwość, bardziej miękkie – niższą. Testy przeprowadzono zarówno w laboratorium, jak i na linii produkcyjnej. Znalazłszy optymalną wartość, można by z powodzeniem sortować owoce na przejrzałe, niedojrzałe i odpowiednie. Naukowcy szacują, że użycie tej metody mogłoby ograniczyć ich marnotrawstwo nawet o 10 proc. Metoda mogłaby mieć zastosowanie również do segregowania innych owoców.

Zobacz wideo Lubisz awokado? Sprawdź nasze pomysły na jego wykorzystanie.

Kontrowersje wokół awokado

Awokado to jeden z najzdrowszych owoców, ale jego uprawa bardzo mocno obciąża planetę. W Meksyku – kraju, skąd pochodzi większość awokado – pod pola uprawne wycina się lasy, a sama hodowla wymaga zużycia ogromnych ilości wody. Ograniczenie marnotrawstwa awokado już na etapie testów dojrzałości stanowi więc bardzo ważną kwestię.