Masz problem ze znalezieniem idealnego awokado? Naukowcy mają rozwiązanie
Ponad jedna trzecia awokado marnuje się, zanim trafi do sklepów
Świeżość owoców awokado przeznaczonych do sprzedaży badana jest ręcznie lub z użyciem urządzenia pneumatycznego. Oceniana jest skórka awokado (nie powinna mieć plam) oraz jego twardość poprzez naciśnięcie. W ten sposób aż 30 proc. owoców ulega zniszczeniu i nie trafia na sklepowe półki. Dodatkowo na etapie sprzedaży niszczy się kolejne 5 proc. owoców. Naukowcy z Cranfield University w Wielkiej Brytanii postanowili wykorzystać metodę laserowej wibrometrii dopplerowskiej (LDV), która pozwoli na bezdotykowe sprawdzanie awokado. Wynikami swoich badań podzielili się na stronie uniwersytetu.
Wibracje zmniejszą straty o 10 proc.
Za pomocą specjalnego lasera zmierzona zostanie częstotliwość rezonansowa owoców poddanych delikatnym wibracjom. Twardsze awokado mają wyższą częstotliwość, bardziej miękkie – niższą. Testy przeprowadzono zarówno w laboratorium, jak i na linii produkcyjnej. Znalazłszy optymalną wartość, można by z powodzeniem sortować owoce na przejrzałe, niedojrzałe i odpowiednie. Naukowcy szacują, że użycie tej metody mogłoby ograniczyć ich marnotrawstwo nawet o 10 proc. Metoda mogłaby mieć zastosowanie również do segregowania innych owoców.
Kontrowersje wokół awokado
Awokado to jeden z najzdrowszych owoców, ale jego uprawa bardzo mocno obciąża planetę. W Meksyku – kraju, skąd pochodzi większość awokado – pod pola uprawne wycina się lasy, a sama hodowla wymaga zużycia ogromnych ilości wody. Ograniczenie marnotrawstwa awokado już na etapie testów dojrzałości stanowi więc bardzo ważną kwestię.
-
"Restauratorzy trzymają się na rynku ostatnimi siłami". Ogródki dalej zamknięte. Rząd dalej milczy
-
Fani bronią Jakubiaka pozującego przy martwej świni. "Myślałaś, że schabowe takie się urodziło i ubrało w panierkę?"
-
Jak uratować zbyt kwaśną zupę? Wystarczy produkt, który na pewno macie w kuchni
-
Czosnek niedźwiedzi to źródło witamin, ale łatwo pomylić go z trującą konwalią. Podpowiadamy, jak je rozróżnić
-
Trwa sezon na fiołki wonne - idealne do deserów i herbat. Gdzie ich szukać i jak zbierać? [PORADNIK]
- Kiszenie ogórków i kapusty: kiedy kisić warzywa?
- The Vegetarian Butcher - nowe, roślinne mięso dostępne w Polsce!
- Botwina - przepis na pyszne placki, które pokochają dzieci
- Sezon na pokrzywę: właśnie teraz najlepiej ją zbierać. Co z niej zrobić i jak przyrządzić, żeby nie parzyła? [PORADNIK]
- Obierasz kiwi? Okazuje się, że być może od lat robisz to całkiem niepotrzebnie