• Link został skopiowany

Masz problem ze znalezieniem idealnego awokado? Naukowcy mają rozwiązanie

Naukowcy z Wielkiej Brytanii znaleźli sposób, by efektywniej segregować owoce awokado przeznaczone do sprzedaży w sklepach. Użycie laserowej wibrometrii dopplerowskiej pomoże zmniejszyć odsetek zmarnowanych owoców podczas testów dojrzałości.
Maseczka z awokado
coyot, pixabay

Ponad jedna trzecia awokado marnuje się, zanim trafi do sklepów

Świeżość owoców awokado przeznaczonych do sprzedaży badana jest ręcznie lub z użyciem urządzenia pneumatycznego. Oceniana jest skórka awokado (nie powinna mieć plam) oraz jego twardość poprzez naciśnięcie. W ten sposób aż 30 proc. owoców ulega zniszczeniu i nie trafia na sklepowe półki. Dodatkowo na etapie sprzedaży niszczy się kolejne 5 proc. owoców. Naukowcy z Cranfield University w Wielkiej Brytanii postanowili wykorzystać metodę laserowej wibrometrii dopplerowskiej (LDV), która pozwoli na bezdotykowe sprawdzanie awokado. Wynikami swoich badań podzielili się na stronie uniwersytetu.

Wibracje zmniejszą straty o 10 proc.

Za pomocą specjalnego lasera zmierzona zostanie częstotliwość rezonansowa owoców poddanych delikatnym wibracjom. Twardsze awokado mają wyższą częstotliwość, bardziej miękkie – niższą. Testy przeprowadzono zarówno w laboratorium, jak i na linii produkcyjnej. Znalazłszy optymalną wartość, można by z powodzeniem sortować owoce na przejrzałe, niedojrzałe i odpowiednie. Naukowcy szacują, że użycie tej metody mogłoby ograniczyć ich marnotrawstwo nawet o 10 proc. Metoda mogłaby mieć zastosowanie również do segregowania innych owoców.

Zobacz wideo Lubisz awokado? Sprawdź nasze pomysły na jego wykorzystanie.

Kontrowersje wokół awokado

Awokado to jeden z najzdrowszych owoców, ale jego uprawa bardzo mocno obciąża planetę. W Meksyku – kraju, skąd pochodzi większość awokado – pod pola uprawne wycina się lasy, a sama hodowla wymaga zużycia ogromnych ilości wody. Ograniczenie marnotrawstwa awokado już na etapie testów dojrzałości stanowi więc bardzo ważną kwestię.

Więcej o: