Podanie awokado na surowo to jeden z najpopularniejszych sposobów na jego zjedzenie. Wystarczy przekroić je na pół, wyjąć pestkę i wybrać miękki miąższ z niejadalnych łupin. Można nim smarować pieczywo (miękkie awokado doskonale zastępuje masło), położyć na kanapkę, wykorzystać do sałatki... Doskonale smakuje w różnych połączeniach smakowych.
Jednym z najbardziej popularnych sposobów podania awokado jest umieszczenie go na toście razem z jajkiem ugotowanym w koszulce lub z wędzonym łososiem. To sposób na pyszne i zdrowe śniadanie uwielbiane nie tylko przez osoby, które chcą się zdrowo odżywiać, ale także przez instagramerów i tzw. "foodies". Awokado jest też składnikiem guacamole, pysznego meksykańskiego sosu, który można podać do nachosów, kanapek, tortilli czy gofrów na słono. Smak awokado doskonale wydobywają podstawowe przyprawy - sól (również np. sól himalajska), pieprz, czosnek, a także kolendrę, sok z cytryny lub limonki.
Raczej nie polecamy sięgać po twarde, niedojrzałe awokado. Zresztą to nic atrakcyjnego - jest pozbawione smaku i po prostu niedobre. Awokado będzie dobre do spożycia, gdy stanie się miękkie, łatwo będzie można wbić w nie łyżeczkę i wybrać miąższ. Jeśli kupiliśmy twarde awokado, możemy trzymać je przez kilka dni w temperaturze pokojowej, aby spokojnie dojrzało. Jeżeli natomiast potrzebujemy awokado natychmiast, a pech chciał, że nie było możliwości kupienia miękkiego, możemy zawinąć je w folię aluminiową i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 100 stopni Celsjusza. Po 10-15 minutach powinno być miękkie i gotowe do spożycia! Wtedy należy włożyć je do lodówki, by je schłodzić.
Awokado łatwo podać na surowo - tak naprawdę wystarczy je obrać, pokroić i lekko przyprawić. Ale czy awokado można jeść na ciepło? Oczywiście! Podajemy przepis na jajka zapiekane w awokado - proste do przygotowania i przepyszne!