Czekolada na zdrowie? Badacze udowodnili zbawienny wpływ na serce i mózg

Trudno trafić na osobę, która nie lubi czekolady. To jeden z najpopularniejszych przysmaków na świecie. Mamy dobre wieści dla wszystkich wielbicieli: według badaczy ma pozytywny wpływ na serce. Czy to oznacza, że można się bezkarnie objadać czekoladowymi smakołykami?

Czekolada gorzka - muza kubków smakowych i... serca

Aksamitna konsystencja, niesamowity zapach i głęboki, intensywny smak... Dobra gorzka czekolada to prawdziwy rarytas. Wszyscy, którzy przepadają za tym przysmakiem, na pewno ucieszą się na wieść, że ciemna czekolada ma dobry wpływ na nasze zdrowie - zmniejsza ryzyko chorób serca. Co dokładnie odkryli naukowcy?

Według naszych badań czekolada pomaga utrzymać w zdrowiu naczynia krwionośne serca

- twierdzi Dr Chayakrit Krittanawong z Baylor College of Medicine w Teksasie, cytowany na łamach serwisu CNN.

Czekolada zawiera zdrowe dla serca składniki takie jak flawonoidy, metyloksantyny, polifenole oraz kwas stearynowy. Mogą zmniejszać stany zapalne oraz zwiększać ilość dobrego cholesterolu

- dodaje autor badań.         

To oznacza, że czekolada jest nie tylko pyszna. To także bogate źródło antyoksydantów, które pomagają zwalczać stany zapalne, wspomagają przepływ krwi, nastrój oraz koncentrację. Porcja czekolady może zawierać więcej przeciwutleniaczy niż inne produkty i więcej substancji blokujących wchłanianie złego cholesterolu niż żywność spożywana przez przeciętnego Amerykanina w ciągu dnia.

Co więcej, prozdrowotne właściwości czekolady są stałe. Podczas gdy zielona herbata może stracić swoje bogactwo, stojąc na półce, tabliczka czekolady zachowuje je przez minimum 50 tygodni. Ziarna kakao oraz kakao w proszku zachowają je nawet po 75 latach!

Zobacz wideo Jesteście ciekawi, jak powstaje czekolada? My też bylismy, dlatego odwiedziliśmy fabrykę E. Wedel

Zbawienny wpływ kakao, ale nie dla wszystkich

Według najnowszych badań jedzenie czekolady co najmniej raz w tygodniu zmniejsza o 8 proc. ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej. Potwierdzają to wcześniejsze badania na temat czekolady. Kakao obniża ryzyko śmierci z powodu chorób sercowo-naczyniowych i nie tylko. Wspomaga drożność żył, obniża ciśnienie, zapobiega udarom i niewydolności serca.

Ponadto kakao ma pozytywny wpływ na funkcjonowanie mózgu. Poprawia przepływ krwi, czym wspomaga procesy poznawcze. Wspiera dostarczanie tlenu podczas wzmożonego wysiłku. Niestety, jak wskazują badania, wzmaga trądzik.

Czekolada – gorzka czy mleczna?

Większość badań skupia się na gorzkiej czekoladzie. To dlatego, że zawartość kakao jest w niej wyższa. Jeśli jednak gorzka czekolada jest wysoko przetworzona, nie będzie mieć tak dobrego wpływu na zdrowie. Warto sięgać po czekoladę i kakao, które nie zostały poddane tzw. procesowi holenderskiemu, który ma na celu poprawę smaku i koloru, zwiększenie rozpuszczalności produktu, zmniejszenie kwasowości.

Czekolada gorzka zawiera mniej cukru i mniej kalorii niż mleczna i biała, ponieważ nie jest mieszana ze skondensowanym lub sproszkowanym mlekiem. Jest zatem zdrowszym wyborem. Czy to oznacza, że gorzką czekoladę można jeść do syta? Niestety nie, zwłaszcza jeśli sięgasz po bardziej kaloryczne wersje, np. z karmelem lub z orzechami. Lepiej zjeść po prostu rządek czekolady raz na jakiś czas, a pozostałe flawonoidy dostarczać organizmowi, jedząc jabłka, cytrusy, jagody czy cebulę.

Niewielkie ilości czekolady wykazują działanie prozdrowotne, ale nadmiar – nie. Zwłaszcza w połączeniu z cukrem i mlekiem, jak w większości produktów dostępnych na rynku

- przypomina dr Krittanawong.

Więcej o: