mikroplastik
-
Używasz deski do krojenia? Obyś nie popełniał tych błędów. O konsekwencjach mówi doktor technologii żywienia
Deski do krojenia używa się każdego dnia. Co więcej, często używamy ich kilka, oddzielając tym samym krojenie surowego mięsa od warzyw, czy też pieczywa. Specjaliści apelują jednak, by zrezygnować z desek plastikowych. Konsekwencje dla zdrowia mog...
-
Korzystasz z takiej deski do krojenia? Lepiej się jej pozbądź i to szybko. Naukowcy alarmują, że mogą być szkodliwe
Najnowsze badania z pewnością nie ucieszą posiadaczy plastikowych desek do krojenia. Choć te są bardzo wygodne i z łatwością można dbać o ich czystość, to okazuje się, że mogą nie być bezpieczne dla zdrowia. Naukowcy z Amerykańskiego Towarzystwa...
-
Używasz w kuchni takiej deski? Lepiej szybko zmień złe nawyki. Naukowcy alarmują: skutki są opłakane
Deska do krojenia to ważny element wyposażenia kuchni. Niestety często w domach królują te plastikowe, które nie zawsze są najlepszej jakości. Jeśli zatem twoje akcesoria nie wyglądają najlepiej, pora zastanowić się nad zmianą. Amerykańskie...
-
Kisisz ogórki w plastiku? Chemiczka informuje o groźnych konsekwencjach
Choć na sezon na kiszenie ogórków trzeba jeszcze zaczekać, to już dziś warto przypomnieć pewne zasady. Istotne są nie tylko warzywa, które trafiają do słoików, lecz także samo naczynie. Chemiczka alarmuje, aby nie powielać każdego przepisu...