nabiał
-
Odchudzone mielone i to bez grama mięsa? Alternatywa tradycyjnych kotletów robi w moim domu furorę
Zapomnij o ociekających tłuszczem i ciężkostrawnych mielonych i postaw na odchudzone kotlety w wiosennej odsłonie. Ten przepis zagościł w moim menu na dobre - nie trzeba mięsa, by przygotować obłędne kotleciki - tu sprawdzi się inny składnik, któr...
-
Kultowy twarożek to synonim polskiego śniadania. Zapiekany serek wiejski jest jednak o niebo lepszy
Polskie śniadanie kojarzy się z wiejskimi jajkami, wędliną, pomidorem i oczywiście twarożkiem z rzodkiewką lub szczypiorkiem. Ciekawym zamiennikiem popularnego nabiału może być pieczony serek wiejski. Ta wariacja ekspresowo zniknie z talerzy i z...
-
Leniwe w tym wydaniu zapadną w pamięci. Zamiast klasycznego sera dodaje włoski specjał
Jednym z prostszych obiadów idealnych na wiosnę są klasyczne leniwe. Przepis warto jednak nieco urozmaicić - w tej roli niezawodnie sprawdzi się włoski nabiał. Taki zamiennik gwarantuje prawdziwą ucztę dla wszystkich zmysłów.
-
Wyschnięty ser w lodówce? Zanim go wyrzucisz, wypróbuj trik z tym napojem. Będzie jak nowy
Podczas sprzątania lodówki widzisz kostkę zaschniętego sera żółtego? Jeśli nie pojawiła się na nim pleśń, możesz go jeszcze uratować. Ten prosty trik uratuje ser przed przykrym finałem w koszu na śmieci. Wystarczy użyć napoju, który z pewnością ma...
-
Nie popełniaj błędu mocząc grzyby. Użyj tego produktu zamiast wody, a boski smak będzie gwarantowany
Nie ma świąt i wigilijnych klasyków bez dodatku aromatycznych grzybów. Zazwyczaj sięgamy po suszone specjały, a te trzeba wcześniej przygotować. Zamiast zatem moczyć je w wodzie, sięgnij po ciekawą alternatywę. Z tym trikiem leśne skarby zyskają n...
-
Nigdy więcej nie zrobisz klasycznej panierki z jajkiem. Ten zamiennik smakuje o niebo lepiej
Zapomnij o klasycznej panierce, która odchodzi od mięsa i szybko mięknie. Jajeczną masę zamień na zupełnie inny produkt. Dzięki temu ryba, kurczak czy schabowy zyskają zupełnie inny smak. Chrupiący, obłędnie smaczny i złocisty efekt jest...
-
Ekspresowy i prosty sernik babci Ani. Połącz dwie masy, a wyjdzie idealnie kremowy i puszysty
Sernik z przepisu babci Ani zawsze wychodzi jedwabiście kremowy, delikatny i puszysty niczym obłoczek. Wszystko za sprawą połączenia różnych nabiałów oraz dwóch napowietrzonych mas. Na koniec wystarczy słodka dekoracja z białej polewy. Taki duet n...
-
Idealnie kremowa jajecznica Magdy Gessler. Z tymi dodatkami śniadanie nabierze nowego wyrazu
Chociaż przepis na jajecznicę może dla wielu zdawać się śmiesznym żartem, tak czasami warto poznać nieco inną wersję klasyki. Dzięki temu może okazać się, że do tej pory nasze śniadania dalekie były do ideału. Magda Gessler zdradza przepis na...
-
Kupujesz mięso i nabiał na wagę? Jeśli to zobaczysz, to nie krępuj się zwrócić uwagę pani w sklepie
Wiele osób kupuje mięso i nabiał na wagę. Jest to wygodna opcja, która pozwala na zmniejszenie ryzyka marnowania żywności, a na dodatek poszerza nasz wybór. Zdaniem ekspertki może być to jednak niebezpieczne. Jeśli zauważymy takie zachowanie...
-
Czy mleko jest zdrowe? Ekspertka obala mity żywieniowe "w tych czasach nie wiadomo, w co wierzyć"
Na przestrzeni kilku lat, w Polsce zaszły kolosalne zmiany względem świadomości spożywanych produktów, a także wystrzeliła popularność wegetarianizmu i wykluczenia pokarmów z laktozą. Technolog żywienia rozprawia się ostatecznie z tezą dotyczącą...
- Babcie robiły pierogi tylko z tej mąki. Ciasto jest miękkie i elastyczne
- Co zrobić zamiast placków ziemniaczanych? Oto alternatywa
- Nowa kolekcja w Pepco. Na co warto zwrócić uwagę? MATERIAŁ PROMOCYJNY
- Jak zrobić pastę jajeczną? Wystarczy kilka minut. Będzie pyszna
- Zamiast twarogu włóż do pierogów ten ser. Na dobre zapomnisz o ruskich
- Tak się jadło w PRL-u! Młodzież nie ma szans w tym QUIZIE!
- Jak zrobić kompot z winogron? Moja ciocia opanowała to do perfekcji
- Jak zrobić buraczki tarte do słoików? Bez octu i gotowe w kilka chwil
- Owocowy zawrót głowy. Leć do sklepu po sezonowe owoce i upiecz rarytas
- Jaka odmiana cebuli na szczypior? Wyjaśniamy, którą wybrać
-
Polacy mają powód do dumy. Unia Europejska dodała kolejny polski wyrób na listę produktów chronionych
Kolejny polski wyrób został doceniony przez Unię Europejską. Twaróg wędzony niedawno trafił na listę produktów chronionych i jest już 46 produktem z Polski, który tego dokonał. Polacy mają więc powód do dumy. Pozostaje pytanie, jakie kryteria musz...
-
Ciasto chmurka nie wymaga pieczenia i jest arcyłatwe. Kremowy efekt da połączenie dwóch nabiałów
Szukasz przepisu na łatwy i szybki deser, który pokocha każdy smakosz słodyczy? Ciasto chmurka to rewelacja nie z tej ziemi - nie wymaga pieczenia i wystarczy połączyć jedynie dwa nabiały. Baza to także łatwizna, a prezencja wypada niczego sobie....
-
Jeśli dbasz o linię, wypróbuj tego śniadaniowego połączenia. Mała zmiana w tym daniu jest gwarancją dobrego samopoczucia
Zdrową owsiankę jedni kochają, inni zaś darzą nienawiścią, jeszcze od czasów dzieciństwa. Warto zatem zastąpić śniadaniową klasykę i postawić na znacznie ciekawszą i równie zdrową alternatywę. Gryczanka to nie lada rarytas - szczególnie zaserwowan...
-
Chłodnik litewski, przepis na letni obiad w wersji premium. Wystarczy tylko nabiał i sezonowe rarytasy
Letnie menu to przede wszystkim sezonowe dobra i kultowe receptury, dlatego na stole nie może zabraknąć chłodnika litewskiego! Przepis na lekką, orzeźwiającą zupę nie ma konkurencji i sprawdzi się idealnie w upalne dni. Kluczem do sukcesu są jedna...
-
Uwielbiasz nabiał? Lepiej żebyś to wiedział. Eksperci wskazali najzdrowsze sery, a zwycięzca nie jest oczywisty
Wiele osób spożywa nabiał na każdy posiłek, a sery stanowią dla nich niesamowity przysmak. Są doskonałym dodatkiem do makaronów, dań mięsnych, ciast, ale smakują wyśmienicie również same w sobie. Eksperci przyjrzeli się najpopularniejszym rodzajom...
-
Katarzyna Bosacka ujawnia kolejny zabieg producentów. Kostka masła coraz mniejsza. Lidl odpowiada
Producenci żywności kombinują coraz bardziej, a zjawisko downsizingu zdaje się nasilać z dnia na dzień. Cierpią na tym oczywiście klienci, którzy za mniejszą porcję bazowych składników płacą starą, wysoką cenę, natomiast zakupiona porcja jest dużo...
-
Kapusta do gołąbków gotowa w kilkanaście minut. Zastosuj technikę z nabiałem i wybierz odpowiednią obróbkę
W domowym menu nie brakuje kapuścianych rarytasów - obok bigosu, zasmażanej, zapiekanek czy kolorowych sałatek nie może zabraknąć soczystych gołąbków. Przygotowanie jednak wymaga trochę wysiłku. Warto zatem zastosować trik na parzenie kapusty z...
-
Przepis na ayran, czyli bałkański przysmak własnej roboty. Wystarczy połączyć jogurt z tymi produktami
Ten, kto chociaż raz odwiedził Bałkany, bądź słoneczną Turcję, doskonale zna smak ayranu. Odświeżający, gaszący pragnienie i obłędny w swej prostocie napój, można przygotować samemu w domu. Wystarczy połączyć trzy składniki i gotowe!
-
Dodaj do naleśników ten nabiał. Efekt? Zaskakujący - uzyskasz idealną konsystencję i niebanalny smak
Naleśniki to danie, któremu nie da się oprzeć. Przepis na nie zna niemal każdy, jednak ta metoda gwarantuje niebanalny smak i perfekcyjne ciasto. Wystarczy zadbać o odpowiednią temperaturę składników i zmienić mleko na inny nabiał. Efekt jest o...
-
Masło jest zbyt twarde? Zastosuj prosty trik ze szklanką, a w zaledwie moment będzie kremowe i miękkie
Jeśli miękkie i kremowe masło jest ekspresowo potrzebne w kuchni, warto poznać trik, który pozwoli szybko zmienić twardą konsystencję. Wystarczy sięgnąć po najzwyklejszą szklankę, a nabiał ekspresowo zmięknie. Dzięki temu poranne śniadanie, czy...
-
"Nie wypiję tego, nawet gdybym umierał z pragnienia". Tiktokerka pokazała jak przygotowuje mleko z ziemniaków
Od dawna wiadomo, że mleko nie jest produktem jedynie odzwierzęcym. Jednak kto by się spodziewał, że może powstać także z ziemniaków? Przepis pokazała tiktokerka, która zszokowała obserwatorów. Niektórzy zastanawiają się jak to możliwe.
-
Ania Starmach zdradza sekretny składnik ciasta do naleśników. Dzięki niemu wychodzą idealne
Naleśniki to rarytas, który smakuje doskonale o każdej porze dnia - zarówno podane na śniadanie, jak i deser. Ania Starmach zdradza swój sekretny przepis na idealne ciasto. Na liście produktów nie może zabraknąć nabiału i nie chodzi tutaj o samo...
-
Przepis na ser biały Ewy Wachowicz. Wyjdzie kruchy i delikatny dzięki specjalnej metodzie
Nabiał to w wielu domach podstawowy produkt śniadaniowy, ale także składnik deserów i przekąsek. Przepis na ser biały Ewy Wachowicz to tradycyjna receptura na domowy rarytas. Do nabiału z kamionki warto użyć swojskiego mleka - wtedy efekt będzie...
-
Mleko bez laktozy - co sprawia, że jest słodsze od zwykłego? Wiemy, kto powinien po nie sięgać
Często i chętnie sięgamy nabiał. Wielu z nas wybiera jednak mleko bez laktozy, które smakiem nieco różni się od tego klasycznego. Czy zastanawialiście się, czemu jest od niego słodsze? To "sprawka" pewnego procesu, któremu napój podlega.
-
"Próbowaliśmy wyjaśnić naszym 75 krowom, że muszą produkować mniej mleka, ale chyba nie zrozumiały"
Mnisi z francuskiego klasztoru wyprzedają wyrabiany przez siebie ser. Przez pandemię w piwnicach zalegało aż 4 tysiące kawałków.
-
Twaróg w pigułce. Jak go kupować? Jak zrobić w domu? [PORADNIK TWAROGOWY]
Twaróg bardzo często pojawia się w naszych kuchniach. Jest niezbędny do sernika i do pierogów ruskich, a wymieszany z jogurtem i szczypiorkiem stanowi genialny dodatek do pieczywa. Jak wybrać najlepszy twaróg? Jak zrobić własny? Mamy dla was garść...
-
Serek wiejski przed terminem ważności stał się gęsty i skwaśniał? Wyjaśniamy, dlaczego i czy można go jeść
Serek wiejski doskonale sprawdza się jako element lekkich śniadań czy kolacji. Zjedzony ze świeżymi warzywami i odrobiną przypraw może być bardzo zdrowym i wartościowym posiłkiem. A co, jeśli stał się kwaśny i gęsty? Nadal można go jeść?