nabiał
-
Masło jest zbyt twarde? Zastosuj prosty trik ze szklanką, a w zaledwie moment będzie kremowe i miękkie
Jeśli miękkie i kremowe masło jest ekspresowo potrzebne w kuchni, warto poznać trik, który pozwoli szybko zmienić twardą konsystencję. Wystarczy sięgnąć po najzwyklejszą szklankę, a nabiał ekspresowo zmięknie. Dzięki temu poranne śniadanie, czy...
-
"Nie wypiję tego, nawet gdybym umierał z pragnienia". Tiktokerka pokazała jak przygotowuje mleko z ziemniaków
Od dawna wiadomo, że mleko nie jest produktem jedynie odzwierzęcym. Jednak kto by się spodziewał, że może powstać także z ziemniaków? Przepis pokazała tiktokerka, która zszokowała obserwatorów. Niektórzy zastanawiają się jak to możliwe.
-
Ania Starmach zdradza sekretny składnik ciasta do naleśników. Dzięki niemu wychodzą idealne
Naleśniki to rarytas, który smakuje doskonale o każdej porze dnia - zarówno podane na śniadanie, jak i deser. Ania Starmach zdradza swój sekretny przepis na idealne ciasto. Na liście produktów nie może zabraknąć nabiału i nie chodzi tutaj o samo...
-
Przepis na ser biały Ewy Wachowicz. Wyjdzie kruchy i delikatny dzięki specjalnej metodzie
Nabiał to w wielu domach podstawowy produkt śniadaniowy, ale także składnik deserów i przekąsek. Przepis na ser biały Ewy Wachowicz to tradycyjna receptura na domowy rarytas. Do nabiału z kamionki warto użyć swojskiego mleka - wtedy efekt będzie...
-
Mleko bez laktozy - co sprawia, że jest słodsze od zwykłego? Wiemy, kto powinien po nie sięgać
Często i chętnie sięgamy nabiał. Wielu z nas wybiera jednak mleko bez laktozy, które smakiem nieco różni się od tego klasycznego. Czy zastanawialiście się, czemu jest od niego słodsze? To "sprawka" pewnego procesu, któremu napój podlega.
-
"Próbowaliśmy wyjaśnić naszym 75 krowom, że muszą produkować mniej mleka, ale chyba nie zrozumiały"
Mnisi z francuskiego klasztoru wyprzedają wyrabiany przez siebie ser. Przez pandemię w piwnicach zalegało aż 4 tysiące kawałków.
-
Twaróg w pigułce. Jak go kupować? Jak zrobić w domu? [PORADNIK TWAROGOWY]
Twaróg bardzo często pojawia się w naszych kuchniach. Jest niezbędny do sernika i do pierogów ruskich, a wymieszany z jogurtem i szczypiorkiem stanowi genialny dodatek do pieczywa. Jak wybrać najlepszy twaróg? Jak zrobić własny? Mamy dla was garść...
-
Serek wiejski przed terminem ważności stał się gęsty i skwaśniał? Wyjaśniamy, dlaczego i czy można go jeść
Serek wiejski doskonale sprawdza się jako element lekkich śniadań czy kolacji. Zjedzony ze świeżymi warzywami i odrobiną przypraw może być bardzo zdrowym i wartościowym posiłkiem. A co, jeśli stał się kwaśny i gęsty? Nadal można go jeść?