Domowe obiad wypadają bezkonkurencyjnie. Warto jednak czasami nieco poeksperymentować i spróbować zamienić topowe produkty. Zamiast zatem szykować klasyczną panierkę z jajkiem, postaw na nabiał. Będzie smacznie, zdrowo i ekstra chrupiąco!
Chrupiące, złociste i soczyste - to cechy, które określają idealne kotlety schabowe, drobiowe czy warzywne. Kluczem do sukcesu jest oczywiście bazowy składnik, jednak to panierka nadaje całości efektu wow. Jak ją zatem przygotować by nie odchodziła, ładnie się przypiekła i przyjemnie chrupała? Jak się okazuje to możliwe bez wykorzystania jajka.
Jak doskonale wiadomo, jajo służy za spoiwo, które starannie łączy mięso lub warzywa z bułką tartą, panko lub np. płatkami kukurydzianymi. Na pomoc przychodzi mleko, które jest wykorzystywane np. do moczenia schabowych czy ryb przed panierowaniem i smażeniem. Nabiał doskonale sprawdzi się też jako alternatywa jajka. Wystarczy dodać przyprawy, zamarynować produkt w takim duecie i siup na patelnię!
Zamiast jajka do panierowania można wykorzystać także jogurt naturalny, maślankę lub kefir! Wszystkie te produkty nadadzą smak i przyjemną teksturę, a także sprawią, że mięso będzie delikatne, soczyste i obłędnie smaczne. Wskazówka - jeśli składniki wymienione wyżej okażą się zbyt gęste, wlej do nich odrobinę wody, zamieszaj i gotowe. Nie obejdzie się też bez dodatku aromatycznych przypraw jak czosnek, zioła, curry i ostre papryczki.
Ciekawą alternatywą dla jajek jest także musztarda, a nawet...majonez! Te popularne sosy wykorzystywane do sałatek czy kanapek można potraktować też jako preludium do panierki. Ich konsystencja sprawia, że doskonale otulają porcję mięsa czy warzyw. Warto wspomnieć też o panierowanej rybie - tu także obejdzie się bez jajek. Wystarczy ciasto piwne lub naleśnikowe - takie połączenie sprawi, że każdy poprosi o dokładkę, a sama ryba pozostanie soczysta i obłędnie smaczna. Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl