Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Chrupiące, złociste i soczyste - to cechy, które określają idealne kotlety schabowe, które bez dwóch zdań są jednym z tradycyjnych i flagowych dań w kuchni polskiej. Jak się jednak okazuje mała zmiana w składzie może przynieść znacznie smaczniejszy efekt - mowa tu o produkcie, który zastąpi bułkę tartą w panierce.
Wśród domowych, tradycyjnych obiadów królują dania mięsne takie jak pieczenie, gołąbki, mielone i schabowe. Domowe kotlety to niemały rarytas, który najlepiej smakuje prosto z patelini - wówczas panierka jest złocista, chrupiąca i idealnie komponuje się z soczystym mięsem. Warto jednak podkreślić, że tradycyjna bułka tarta ma znacznie zdrowszą i ciekawszą alternatywę. Mowa tu o płatkach owsianych, które świetnie zastąpią klasyczny produkt.
Przewaga płatków owsianych polega na tym, że są zdrowsze - produkt uważany jest za superfood, a także nie wchłania tłuszczu podczas smażenia, dzięki czemu nasze mięso będzie znacznie lżejsze. Co prawda klasyczna bułka to esencja domowych smaków - zwłaszcza jeśli samodzielnie przygotowujemy bułkę tartą. Warto jednak dodać, że panierka z płatków owsianych jest nie tylko o wiele zdrowsza, ale i da niesamowicie smaczny i chrupiący efekt. Receptura to przysłowiowa bułka z masłem - wystarczy rozdrobnić płatki w blenderze i panierować płaty mięsa. Dla uwydatnienia smaków można postąpić według tradycyjnego, domowego przepisu - wówczas na początku mięso oprószamy mąką, następnie zanurzamy w rozmąconym jajku i na koniec panierujemy w płatkach.
Innym ciekawym pomysłem, który jest w wielu domach znany i stosowany jest panierowanie mięsa w płatkach kukurydzianych. Ów zamiennik nie jest może o wiele zdrowszy od klasycznej bułki tartej, ale daje równie smaczny i chrupiące efekt. Wystarczy klasyczne płatki śniadaniowe przełożyć do woreczka strunowego, następnie przy pomocy szklanki czy wałka rozdrobnić zawartość na drobny piasek i gotowe! Później wystarczy tylko standardowa procedura panierowania i gotowe!