Fasolka szparagowa to przepyszne warzywo, którym zajadamy się szczególnie w sezonie letnim. Co ciekawe, warto ją jeść szczególnie wtedy, kiedy jesteśmy na redukcji (choć wtedy oczywiście lepiej bez smażonej bułki tartej). 100 gramów fasolki szparagowej to tylko 37 kalorii i 0,2 grama tłuszczu. Jest też bogata w witaminę C, beta-karoten oraz witaminę A.
Zobacz wideo Fasolka szparagowa - pyszna, zdrowa, ale... bywa trująca!
Jak zrobić fasolkę z bułką tartą? Sposób przygotowania krok po kroku
Składniki:
- 300 g fasolki szparagowej,
- 2 łyżki masła,
- łyżka oleju,
- łyżka cukru,
- łyżka soli.
Sposób przygotowania:
- Fasolkę szparagową dokładnie myjemy i odcinamy zdrewniałe końcówki. Następnie wrzucamy ją do garnka z wodą i od momentu wrzenia gotujemy ją przez około 10 minut. Pamiętaj również o łyżce soli i łyżce cukru. Jeśli nie masz pewności, czy fasolka jest już dobra - spróbuj jedną lub dwie.
- Gdy fasolka szparagowa będzie już gotowa, łyżkę oleju lub masła rozgrzej na patelni i wsyp bułkę tartą. Podsmażaj na małym ogniu, cały czas mieszając, by jej nie przypalić.
- Fasolkę odcedź i przepłucz pod zimną wodą. Przełóż ją do dużego naczynia, dodaj masło i wymieszaj. Następnie posyp ją jeszcze ciepłą podsmażoną bułką tartą. Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Jak długo gotować fasolkę szparagową? To zależy
W zależności od rodzaju fasolki szparagowej (czyli jej koloru) powinno się ją gotować następująco:
- fioletowa - od pięciu minut do kwadransa,
- żółta - podobnie jak fioletowa, od pięciu do piętnastu minut,
- zielona - gotuje się najdłużej, około 15 - 20 minut,
- na parze - gotowanie fasolki szparagowej w ten sposób powinno zająć od 10 do 20 minut.