Jak zrobić fasolkę z bułką tartą? Nie zapomnij o jednym składniku, a smak będzie obłędny

Jak zrobić fasolkę z bułką tartą? Aby smakowała perfekcyjnie, nie możesz zapomnieć o tym jednym składniku. Dzięki niemu będzie delikatniejsza w smaku. Sprawdź przepis - palce lizać!

Fasolka szparagowa to przepyszne warzywo, którym zajadamy się szczególnie w sezonie letnim. Co ciekawe, warto ją jeść szczególnie wtedy, kiedy jesteśmy na redukcji (choć wtedy oczywiście lepiej bez smażonej bułki tartej). 100 gramów fasolki szparagowej to tylko 37 kalorii i 0,2 grama tłuszczu. Jest też bogata w witaminę C, beta-karoten oraz witaminę A.

Zobacz wideo Fasolka szparagowa - pyszna, zdrowa, ale... bywa trująca!

Jak zrobić fasolkę z bułką tartą? Sposób przygotowania krok po kroku

Składniki:

  • 300 g fasolki szparagowej,
  • 2 łyżki masła,
  • łyżka oleju,
  • łyżka cukru,
  • łyżka soli.

Sposób przygotowania:

  1. Fasolkę szparagową dokładnie myjemy i odcinamy zdrewniałe końcówki. Następnie wrzucamy ją do garnka z wodą i od momentu wrzenia gotujemy ją przez około 10 minut. Pamiętaj również o łyżce soli i łyżce cukru. Jeśli nie masz pewności, czy fasolka jest już dobra - spróbuj jedną lub dwie.
  2. Gdy fasolka szparagowa będzie już gotowa, łyżkę oleju lub masła rozgrzej na patelni i wsyp bułkę tartą. Podsmażaj na małym ogniu, cały czas mieszając, by jej nie przypalić.
  3. Fasolkę odcedź i przepłucz pod zimną wodą. Przełóż ją do dużego naczynia, dodaj masło i wymieszaj. Następnie posyp ją jeszcze ciepłą podsmażoną bułką tartą. Smacznego!

Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Jak długo gotować fasolkę szparagową? To zależy

W zależności od rodzaju fasolki szparagowej (czyli jej koloru) powinno się ją gotować następująco:

  • fioletowa - od pięciu minut do kwadransa,
  • żółta - podobnie jak fioletowa, od pięciu do piętnastu minut,
  • zielona - gotuje się najdłużej, około 15 - 20 minut,
  • na parze - gotowanie fasolki szparagowej w ten sposób powinno zająć od 10 do 20 minut.
Więcej o: