przepis
-
Sos grzybowy Anny Lewandowskiej to magia. Już nie musicie zazdrościć Robertowi, zrobicie go w domu
Sezon na grzyby trwa w najlepsze, więc warto coś z nich przygotować. Sos grzybowy to najlepszy wybór, jaki może paść. Wie o tym doskonale Anna Lewandowska, która postanowiła podzielić się swoim przepisem. Gwarantujemy, że jak Robert się tym zajada...
-
Chcesz schudnąć? Nie musisz rezygnować z chleba. To pieczywo przyspiesza metabolizm i jest turbo zdrowe
Wmawia nam się, że aby schudnąć, powinniśmy zrezygnować z chleba. Okazuje się jednak, że jest pewien rodzaj tego pieczywa, którego możemy jeść tyle, ile mamy ochotę, a na dodatek będziemy chudnąć. To przepis, który twoje koleżanki będą wyrywać sob...
-
Ciasto z wiśniami z przepisu babci. Do dziś wspominam ten słodki zapach unoszący się po całym domu
Ciasto z wiśniami to prosta, ale obłędnie pyszna propozycja. Jest jednym z moich wspomnień z dzieciństwa, kiedy to babcia piekła je w chłodniejsze już letnie wieczory. Idealnie smakuje jednak na pogodę i niepogodę. Musicie koniecznie wypróbować je...
-
Marcinek z Podlasia nie ma sobie równych. To przepis, który jest przekazywany z pokolenia na pokolenie
Ten przepis na ciasto marcinek jest po prostu najlepszy. Ciasto zawsze wychodzi idealnie i doskonale smakuje. Jest bardzo słodkie, więc z pewnością skradnie serca wszystkich łasuchów. Oto przepis na marcinka z Podlasia, któremu nie sposób się oprzeć.
-
Placki bananowe z przepisu mamy. Wspaniale smakują również jako drugie śniadanie do szkoły
Przepis na placki bananowe to jeden z najprostszych przepisów na słodkie śniadanie. Nie wymaga wielu składników, specjalistycznego sprzętu ani długich godzin spędzonych w kuchni. Jak zatem zrobić placki bananowe? Oto przepis mojej mamy.
-
Zupa z dyni Ewy Wachowicz. Wpuście jesień do swoich domów, a nie pożałujecie. Pyszna i aromatyczna
Zupa z dyni to prawdziwy smak jesieni. W tym roku nie może zabraknąć jej na twoim stole. Przygotowanie jest naprawdę proste, a z przepisem Ewy Wachowicz zawsze smakuje doskonale.
-
Ciasto salceson - niech nazwa Was nie zmyli, to idealny wilgotny deser z jesiennymi jabłkami!
Ciasto salceson to czekoladowy wypiek ze sporą ilością jabłek. Żartobliwa nazwa ciasta wzięła się od jego wyglądu. Wystające z masy kawałki jabłka, przypominają właśnie klasyczny salceson. Czekoladowe ciasto z jabłkami jest jednak znakomite w smak...
-
Najlepsza papryka marynowana na świecie z przepiśnika mamy. Zawsze jest chrupiąca i po prostu smaczna
Marynowana papryka to zamknięcie smaku lata w słoiku. Sprawdza się tak samo świetnie jak kiszone ogórki czy inne przetwory. Warto mieć jednak dobry przepis, ponieważ bardzo łatwo ją zepsuć. Gwarantuję jednak, że ten przepis na najlepszą paprykę...
-
Ten jeden składnik odmieni twoją pomidorową. Każda teściowa poprosi o przepis i o dokładkę
Sezon na pomidory to doskonały moment na przygotowanie przepysznej, aromatycznej zupy. Jak przyrządzić pomidorową o idealnym smaku? Podpowiadamy, co do niej dodać, aby miała wyjątkowy smak i znikała w okamgnieniu.
-
Zupa gulaszowa to hit ostatnich lat. Ale przepis Ani Starmach nie ma sobie równych
Zupa gulaszowa to świetne danie nie tylko na mroźne dni. Doskonale smakuje również latem, kiedy możemy skorzystać ze świeżych, aromatycznych warzyw. Najlepsze jest jednak to, że to danie jednogarnkowe, więc możemy zapomnieć o godzinach zmywania po...
-
Jak zrobić sok z winogron na zimę? Stara metoda zawsze się sprawdzi
-
Sałatka z czerwonej kapusty na zimę. Będzie pyszna, ale zapamiętaj zasadę 1:3
-
Przepis na klasyczny sernik wyrzuć do kosza. Ta wersja jest smaczniejsza
-
Sycący, ciepły posiłek? Pomysły na obiad z mięsa mielonego
-
Trudno znaleźć lepsze naleśniki. Wykonanie to pestka, a farsz zniewala
- Gdzie wyrzucić wytłaczanki po jajkach? Upewnij się, czy nie popełniasz błędu, segregując śmieci
- Zupa idealna na jesienne wieczory. Rozgrzeje, a grzanki są obowiązkowe
- Nie dodawaj tych części tuszy do rosołu. Możesz nabawić się dolegliwości
- Janusz Piechociński poszedł na grzyby. Zbiory są jednak... rozczarowujące
- Nietypowy grzyb z polskich lasów. Rozpoznasz go po kolcach
-
Pierogi ze śliwkami to smak jesieni. Wpuść ją do swojego domu już teraz, a nie pożałujesz
Pierogi ze śliwkami to obłędna propozycja dla tych, którzy kochają obiady na słodko. Ich przygotowanie nie trwa długo, a smak jest warty poświęconego czasu. Jak zrobić pierogi ze śliwkami? Podpowiadamy.
-
Jajka po mazursku to przepis na wręcz wykwintne śniadanie. Ale w wolny poranek warto zaszaleć
Jajka w każdej propozycji podania są świetne na śniadanie. Doskonale smakują zarówno w formie jajecznicy, jak i na twardo czy na miękko. Jajka po mazursku to jednak całkiem inny wymiar smaku. Jak je przygotować, by zaskoczyć domowników? Podpowiadamy.
-
Pieczeń w sosie własnym jest najlepsza z najlepszych. Dodaj te składniki w ilości "od serca", a będzie pyszna
Pieczeń w sosie własnym to świetna propozycja na obiad. Jej przygotowanie nie jest ani trudne, ani czasochłonne, więc cieszy się dużą popularnością. Wiele osób ma jednak obawy, że mięso wyjdzie suche i wiórowate. Jak temu zapobiec? Podpowiadamy.
-
Obłędny placek ze śliwkami. Siostra Anastazja zdradza przepis, dzięki któremu można przenieść się do nieba
Placki ze śliwkami to dla wielu ulubiony deser. Nic dziwnego, ponieważ mają charakterystyczny, lekko kwaśny smak, a zapach, który unosi się podczas ich pieczenia, jest po prostu obłędny. Siostra Anastazja zdradziła swój przepis na najlepszy pod...
-
Mama dała mi przepis na obłędną zapiekankę. Robi się ją błyskawicznie, a jeden składnik "robi robotę"
Sezon na świeże warzywa trwa w najlepsze. Warto więc korzystać z nich jak najczęściej. Mama dała mi ostatnio przepis na obłędną zapiekankę, w której można wykorzystać większość letnich warzyw. I choć można przygotować ją w wersji wegetariańskiej, ...
-
Ciasto bez pieczenia na herbatnikach idealne na lato. Miłośnicy czekolady odlecą do nieba
Ciasto bez pieczenia to rewelacyjna przekąska na lato. Jest o wiele lżejsza od ciast pieczonych w piekarniku, a na dodatek smakuje doskonale. Po prostu rozpływa się w ustach. Jak zrobić ciasto na herbatnikach bez pieczenia? Podpowiadamy.
-
Tradycyjne placki z cukinii to już przeżytek. Dodaj jeszcze to warzywo, a dopiero będą obłędne
Sezon na cukinię trwa w najlepsze. Robimy więc placki, sosy, grillujemy ją na grillu czy zamykamy w słoikach w formie przetworów. I wciąż mamy wrażenie, że to wszystko już było. Dzielimy się więc wyjątkowym przepisem na placki z cukinii, których...
-
Zupa krem z pomidorów, która bije inne na głowę. Najlepiej smakuje z tego rodzaju warzyw
Zupa krem z pomidorów to nic innego jak smak lata. Delikatnie kwaśna, nieco słodka, a na dodatek niezwykle aromatyczna - czego chcieć więcej? Na dodatek robi się ją łatwo i szybko, więc przepis na nią powinien znać każdy. Podpowiadamy, co zrobić, ...
-
Naleśniki Roberta Makłowicza są niezastąpione. Kucharz zawsze dodaje jedną szklankę tego produktu
Naleśniki kochają zarówno dorośli, jak i dzieci. Nic dziwnego, ponieważ robi się je szybko, a są naprawdę pyszną przekąską. Można podawać je na dwa sposoby - na słodko lub wytrawnie. Robert Makłowicz podzielił się swoim przepisem na to danie....
-
Wyrzuć chemiczne mieszanki. Tani i pyszny krem zrobisz z trzech składników w dwie minuty
Kremowe desery kocha chyba każdy łasuch. Dla wielu jednak przygotowanie kremu jest nie lada wyzwaniem. Często więc decydujemy się na kupowanie gotowych, chemicznych mieszanek. Ale na szczęście już nie musimy. Zdradzamy przepis na krem z trzech...
-
Jak zrobić sok z pomidorów na zimę? Taka bomba witaminowa przyda się na przeziębienie
Każda gospodyni i każdy gospodarz doskonale zdają sobie sprawę z tego, jak ważne jest robienie przetworów na zimę. Warto wykorzystywać uroki lata i korzystając z sezonowych owoców, przygotowywać dżemy, soki i inne przetwory, które będą nas cieszyć...
-
Domowy pikantny keczup z cukinii. Jest obłędny, a wystarczy tylko kilka składników
Jednym z najpopularniejszych keczupów jest ten przygotowany z pomidorów. Wielu z nas decyduje się jednak na przygotowanie keczupu z innego warzywa. Mowa tu o cukinii, która doskonale smakuje zarówno łagodniej, jak i na ostro. Jak zrobić keczup z...
-
Wędliny osiągają horrendalne ceny. Kup boczek i zasyp tymi łupinami, a będzie taniej i pysznie
Szalejąca drożyzna sprawia, że za większość wędlin w sklepach spożywczych musimy płacić horrendalne ceny. Jest jednak sposób na to, by było trochę taniej. Wystarczy kupić boczek, a następnie odpowiednio go przygotować i ugotować, by zyskać...
-
Ekspresowe siekane kotlety w 15 minut. Dzięki nim wyczyścisz lodówkę z zalegających warzyw
Ekspresowe siekane kotlety to danie, za którego przygotowywanie zabieram się, gdy warzywa w mojej lodówce wręcz proszą o to, by w końcu po nie sięgnąć. Takie siekane kotlety pomagają mi oczyścić lodówkę z zalegających warzyw, więc ten przepis jest...
-
Jak zrobić idealną kruszonkę? Sprawi, że wygląd i smak ciasta wejdą na wyższy level
Idealna kruszonka jest sekretem do tego, by każdy poprosił o dokładkę ciasta. Robi się ją bardzo prosto, ale nie oszukujmy się - trzeba poznać ten jeden idealny sposób. Oto nasza propozycja, która sprawdza się za każdym razem.
-
Domowe kluski z przepisu dziadka. W dzieciństwie każdy się nimi zajadał, a teraz o nich nie pamiętamy
Domowe kluski z kaszy manny - wielu z nas uśmiecha się na ich wspomnienie. Odkąd pamiętamy, robiły je nasze babcie, a my zajadaliśmy się nimi w najlepsze. W mojej rodzinie to jednak dziadek robił najlepsze kluski kładzione łyżką. Jak zrobić je w...
-
Obiad jak z restauracji w 15 minut to nie żart. Sycąca propozycja dla wiecznie zapracowanych
Wielu z nas niemal całkowicie oddaje się pracy. Często nie mamy czasu na odpoczynek w ciągu dnia, a co dopiero na gotowanie obiadu. Ten przepis świetnie sprawdzi się w kuchni tych wiecznie zapracowanych - ale nie tylko. Smakuje jak z restauracji, ...
-
Ogórki w musztardzie bez obierania. Uwaga, bo po jednej porcji będziesz robić kolejne i kolejne
Lato to czas, kiedy zamykamy w słoikach smaki tej pory roku. Uruchamiamy produkcję dżemów, soków i różnorodnych przetworów. W tym roku warto postawić m.in. ogórki w musztardzie. Przygotowuje się je szybko, ponieważ nie wymagają obierania.
-
Pieczony karaś jest niedoceniany. Ale to tak aromatyczna i pyszna ryba, że aż się uszy trzęsą
Pieczony karaś to ryba, która nieczęsto gości na polskich stołach. Wszystko przez to, że nie należy do największych i ma trochę ości. Mimo to smakuje obłędnie i zdecydowanie warto ją przygotować. Podpowiadamy, jak to zrobić.
-
Wyjątkowo eleganckie ciasto bez pieczenia. Goście będą w szoku, jak rozpływa się w ustach
Ciasto bez pieczenia - każdy z nas potrzebuje tego przepisu. Zazwyczaj przygotowuje się je błyskawicznie, a smakuje nawet lepiej od tego pieczonego. Jest to też nie tylko oszczędność czasu, ale i prądu oraz składników. Oto idealny przepis na ciast...
-
Rosół, który kwaśnieje, można uratować? Dawniej wierzono, że podczas burzy lepiej nie gotować zup
Kwaśny rosół to zmora niejednej pani domu. Ugotowany wywar, który zbyt późno trafił to lodówki, zrobił się niezdatny do spożycia. Dlaczego? Nasze babcie i mamy wierzyły, że to za sprawą burzy, toteż przestrzegały przed gotowaniem jakichkolwiek zup...
-
Beszamel - sos, który zachwyci nawet najbardziej wymagających. Przepis Ani Starmach
Nie wiesz, jak zrobić beszamel? Przepis na ten aksamitny sos powinien znać każdy. Nie bez powodu beszamel zalicza się do grupy pięciu podstawowych sosów. Zobacz, jak wykonać prawidłowo sos beszamelowy.
-
Pamiętasz słynne frytki za 50 złotych? Zrób takie same w domu, nie wydając przy tym prawdziwych kroci
Kiedy wydawałoby się, że już nic cię nie zaskoczy, nagle okazuje się, że jednak możesz doznać szoku. Chodzi oczywiście o wszechobecną drożyznę. Paragony grozy to określenie powszechnie znane, a tym razem to za zwykłe frytki pewna kobieta musiała...
-
Kiszone śledzie brzmią dziwnie, ale smakują obłędnie. Z tym trikiem wyjdą lepsze niż gotowce ze sklepu
Kiszone śledzie - na pierwszy rzut oka może się wydawać, że to coś dziwnego. Ale ta charakterystyczna skandynawska przekąska jest po prostu obłędna! Klasyczne surströmming pochodzą ze Szwecji, ale możesz je przygotować też w swoim domu.
-
Ta surówka jest idealna dla osób, które są na diecie. Lekka, smaczna i z przepisu dietetyczki
Kupne sałatki z reguły są pełne konserwantów, cukru i majonezu lub innych gotowych sosów. A to wszystko powoduje, że możemy przez nie tyć. Co więc wybrać, by jeść zdrowo i zgodnie z zaleceniami lekarzy, w tym dietetyków? Ten przepis na surówkę...
-
Co zrobić, aby placki ziemniaczane były idealne? Mało kto wie o tych dwóch kluczowych czynnościach
Jak smażyć placki ziemniaczane, aby były idealne chrupkie i jednocześnie nie nasiąkały tłuszczem? O tych dwóch czynnościach wie niewiele osób, a są kluczowe w przygotowaniu pysznych placków ziemniaczanych.
-
Biała kiełbasa w zupełnie innej formie. Przepis na Wielkanoc na bogato. Niesamowite, co znajduje się w środku!
Biała kiełbasa na Wielkanoc to obowiązkowy punkt kulinarny zbliżających się świąt. Jednak jeśli chcemy podać przysmak w nieco innej formie niż dotychczas, warto wypróbować pewien przepis. Wykorzystując mięso z kiełbasy, stworzymy nietypowe kotleci...
-
Jak zrobić kluski kładzione łyżką? Mój dziadek zdradza odpowiednie proporcje. Żadne nie są tak dobre
Jak zrobić kluski kładzione łyżką? Zastanawiają się nad tym szczególnie ci, którzy chcą odwzorować smak z dzieciństwa. W końcu wielu z nas zajadało się tym prostym, a jakże pysznym daniem. Mój dziadek zdradza, jak dostosować proporcje, by smakował...
-
Mazurek kajmakowy - wielkanocny klasyk, bez którego nie ma świąt. Sprawdź banalnie prosty przepis
Mazurek kajmakowy to wielkanocny klasyk. Rozpływający się w ustach kajmak i chrupkość bakalii może oczarować nawet najbardziej wymagających. Sprawdźcie najlepsze przepisy na mazurek kajmakowy.
-
Surówka z pora i marchewki siostry Anastazji. Szybki i prosty dodatek co obiadu
Surówka pora i marchewki siostry Anastazji to najlepszy dodatek do obiadu. Sprawdzi się za każdym razem, gdy jesteśmy zabiegani i chcemy przygotować coś na szybko. Prostota tej sałatki zachęca do przyrządzania posiłków dla całej rodziny.