przepis
-
Przepis na ptasie mleczko. Domowa, większa wersja znanych łakoci. Ciasto jest puszyste jak chmurka
Przepis na ptasie mleczko powinien znać każdy, kto uwielbia te kultowe łakocie. To szybki w przygotowaniu deser bez pieczenia, który jest puszysty jak chmurka i smakuje przy tym obłędnie. Jak zrobić ptasie mleczko w domu? Podpowiadamy.
-
98-letnia pani Janina gra z WOŚP. Przekazała unikatowy przepis. "Przywiozła go z Austrii. Towarzyszy nam od lat"
Pani Janina z Milikowic już kolejny rok gra z WOŚP. W poprzednich latach przekazywała na rzecz orkiestry m.in. własnoręczenie haftowaną poduszkę czy samodzielnie uszytą kopertę na chusteczki. W tym roku w ręce zwycięzcy aukcji trafił wyjątkowy...
-
Znamy przepis na słynne pierogi z Rancza. Całe Wilkowyje zajadały się nimi dzięki recepturze Solejukowej
Wielbiciele polskiego serialu Ranczo mogą właśnie skakać z radości. Uwielbiane przez mieszkańców miasteczka pierogi mogą zagościć i w waszych domach. Znamy przepis na słynne danie Solejukowej i się nim dzielimy.
-
Łazanki - przepis prosto z przepiśnika babci. Pyszny jednogarnkowy i niezwykle aromatyczny obiad
Łazanki - przepis prosto z przepiśnika babci, który warto znać. I choć wydawać się może, że to obiad, który wymaga wiele pracy, to jest niezwykle prosty i szybki w przygotowaniu. Jak zrobić łazanki, by smakowały obłędnie? Podpowiadamy.
-
Fasolka po bretońsku - przepis. Pyszne, sycące i rozgrzewające jednogarnkowe danie dla całej rodziny
Fasolka po bretońsku - przepis, który warto znać. I choć ten klasyczny obiad mógł nie każdemu przypadać do gustu, to teraz się to zmieni. Jak przygotować fasolkę po bretońsku, by smakowała obłędnie? Podpowiadamy.
-
Jajecznica od Lewandowskiej. Zupełnie inna niż klasyczne wersje. Te składniki dodaje trenerka
Jajecznica Anny Lewandowskiej to propozycja na wysokobiałkowe śniadanie. Trenerka i dietetyczka proponuje zupełnie nową odsłonę popularnej potrawy. Dodatek mięsa sprawia, że uczucie sytości zostanie z nami na dłużej. Jak ją wykonać? Prezentujemy...
-
Przepis na pampuchy. Przysmak z PRL-u wraca do łask. W każdym regionie ma inną nazwę, ale znają go wszyscy
Przepis na pampuchy, czyli nieco zapomniany przysmak z dzieciństwa, znów odzyskuje popularność. Te puszyste kluski były prawdziwym rarytasem, któremu nikt nie był w stanie się oprzeć. Jak je przygotować, by zaznać choćby namiastkę dawnych czasów?...
-
Przepis na pankejki rodem z amerykańskiej kuchni. Z tym dodatkiem smakują obłędnie
Przepis na pankejki powinien znać każdy miłośnik amerykańskiej kuchni. Te puszyste jak chmurka małe naleśniki świetnie sprawdzą się na śniadanie, ale nie tylko. Dzięki nim można dobrze zacząć dzień - są wspaniałym zastrzykiem energii.
-
Pączki wykwintne. Śmietana kremówka sprawi, że pączki będą idealne i puszyste
Pączki wykwintne to obowiązkowa przekąska w karnawale. Tłusty Czwartek nie może się przecież odbyć bez pączków. Pączki są wyjątkowo pyszne, a ich smak jest wręcz obłędny. Tajemnica oryginalnego smaku tkwi w śmietanie kremówce, która sprawia, że...
-
Pączki tradycyjne. Słodycze, których nie może zabraknąć w Tłusty Czwartek
Pączki tradycyjne to nieodłączny element świętowania Tłustego Czwartku, który przypada w tym roku 16 lutego. To właśnie tego dnia w każdym domu pojawią się pączki tradycyjne w ilościach większych niż ma to miejsce w innych dniach w ciągu roku....
-
Ciasteczka owsiane - przyjemność bez wyrzutów sumienia. Zdrowy owoc doda smaku
-
Ciasto bez pieczenia, czyli szarlotka z patelni. Przepis na szybki deser
-
Tak gwiazdy dbają o swoje włosy. Dzięki tej aplikacji ty też tak możeszMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Faworki teściowej znane są w całej okolicy. To za sprawą pulchnego ciasta
-
Zapomnij o ścieraniu ziemniaków na placki. Jest dużo lepsza metoda
- Tak robią mistrzowie cukiernictwa. Dodajesz pianę do ciasta? Zrób to w odpowiednim momencie, inaczej wyjdzie zakalec
- Co oznacza biała obwódka na pączku? Warto zwrócić na nią uwagę
- PRL zamknięty w cukierku. Kiedyś w każdym sklepie, dziś zapomniany
- Zabił dwie osoby, szukali go 16 lat. W wywiadzie opowiadał o swoich przepisach
- Jak wyczyścić piekarnik? Proste i skuteczne metody na usunięcie tłuszczu
-
Tradycyjne pączki z oryginalnym nadzieniem od Pawła Małeckiego. Pulchne i miękkie jak chmurka
Tradycyjnymi pączkami można zajadać się cały rok. Jeśli do tego mają oryginalne nadzienie to trudno się od nich oderwać. Mistrz cukiernictwa zdradził jak wykonać pączki miękkie jak chmurka. W ich wnętrzu znajduje się słodko-kwaśne połączenie.
-
Ten przepis skrywały babcine zeszyty. Z nim obiad stanie się smaczniejszy. Potrzebujesz tylko 6 składników
Babcine zeszyty z przepisami są na wagę złota. Dlaczego? Ponieważ skrywają najsmaczniejsze receptury na tradycyjne i czasem mało znane potrawy. Tak właśnie jest i w tym przypadku. Aby wykonać ten przepis, potrzebujesz tylko 6 składników.
-
Przepis na zupę grochową. Zastosuj się do czterech zasad, a będzie sto razy lepsza niż w wojsku
Przepis na zupę grochową doskonale sprawdzi się w zimne dni. W końcu żadna inna zupa nie jest tak doskonale rozgrzewająca i pożywna. Warto jednak pamiętać o kilku zasadach, które zdecydują o wybitnym smaku zupy.
-
Mało kto robi takie pierogi jak Magda Gessler. "Takiego ciasta do pierogów jeszcze nie widzieliście"
Magda Gessler to jedna z kultowych postaci związanych z polską gastronomią. Jej przepisy odtwarzane są przez tysiące osób. Restauratorka podzieliła się swoim przepisem na ciasto na pierogi, które zwali każdego z nóg. Jego smak jest bezkonkurencyjny.
-
Sylwestrowe kieszonki podbiły cały Internet. Wszystko za sprawą połączenia warzyw z tym mięsem
Sylwestrowe przygotowania z pewnością pojawiły się już w niejednym lokalu, czy domu. Jeśli dalej nie wiesz, co przygotować na tę okazję, wskazujemy przekąskę, która podbiła internet. Jest prosta, smaczna, a jej środek rozpływa się w ustach.
-
Świąteczne kiełbasy i wędliny nie muszą się zmarnować. Dodaj je do tej zupy razem z kiszonymi warzywami
Pozostałości po świętach znajdują się w każdym domu. Najlepszym rozwiązaniem na ich wykorzystanie jest przygotowanie nowego dania. Do czego najlepiej użyć wędlin, które nie zostały zjedzone przy świątecznym stole? Najlepszym rozwiązaniem jest ta...
-
Ryba tak pyszna, że goście będą pytać o przepis. Efekt wow to zasługa połączenia jej z ogórkiem
Ryba to nieodłączny element świątecznej zastawy. Musi pojawić się w kilku wersjach, aby każdy znalazł coś dla siebie. Ta propozycja nie tylko jest prosta, a także szybka w przygotowaniu. Połączenie z sobą tych składników zwali wszystkich z nóg.
-
Nie lubisz kompotu z suszu? Ta alternatywa ci się spodoba. Potrzebujesz tylko 6 składników
Jedni go uwielbiają, inni nawet nie nalewają do kubka. Ile ludzi tyle opinii o najpopularniejszym napoju świąt Bożego Narodzenia. Jeśli jesteś w gronie tych, którzy wolą omijać go z daleka mamy alternatywę. Słodka, prosta i błyskawiczna.
-
Wsyp ten składnik do wigilijnej kapusty. Zapomnisz o wzdęciach i innych nieprzyjemnościach
Groch z kapustą czy kapusta wigilijna z pieczarkami lub grzybami to dania, które tradycyjnie goszczą na naszych świątecznych stołach. Te potrawy mają jednak pewne nieprzyjemne skutki uboczne - powodują m.in. wzdęcia brzucha czy zgagę. Jak pozbyć s...
-
Świąteczny makowiec bez zawijania. Ta metoda sprawi, że zrobisz go ekspresowo
Makowiec bez zawijania to prosta i szybka propozycja na wypiek świąteczne. Jest nie tylko aromatyczny, a także zrobisz go ekspresowo, ponieważ nie stracisz czasu na składanie ciasta. Podajemy przepis.
-
Bieszczadzkie placki biją na głowę te ziemniaczane. W cieście znajdziesz kiszony przysmak
Placki warzywne to przysmaki niejednego domu. Nie są skomplikowane w przygotowaniu, za to ich smak jest powalający. To bieszczadzkie danie według wielu osób jest nawet lepsze od placków ziemniaczanych. Dlaczego? Wszystko za sprawą kiszonego dodatku.
-
Zapomnij o klasycznym makowcu. To ciasto łączy dwa najsmaczniejsze wypieki. Jest puszyste jak chmurka
Klasyczne wypieki towarzyszą nam co roku na świątecznej wieczerzy. A może by tak połączyć dwa najpopularniejsze ciasta w jedno? Ten przepis pokazuje, że to nie takie trudne. Wystarczy odpowiednio dobrać składniki i trzymać się receptury. Smak jest...
-
Sałatki śledziowa w nowym wydaniu. Od góry przykryta pierzynką, za to dół zaskakuje oryginalnością
Takiej sałatki prawdopodobnie jeszcze nie jadłeś. Zbudowana jest warstwami, a jej wyjątkowość nadaje dół i kremowa pierzynka. Zniknie ze świątecznych stołów w mig.
-
Smak tych gołąbków zwali cię z nóg. Wszystko dzięki smażeniu i panierce. Lepszych nie jedliście
Na liście klasycznych polskich dań muszą obowiązkowo pojawić się gołąbki. Jednak w takiej wersji na pewno ich nie jedliście. Swoją wyjątkowość zawdzięczają panierowaniu i smażeniu. Tak ich jeszcze nie robiliście.
-
30 minut i dodatek do barszczu gotowy. To nie byle co, bo Ewa Wachowicz dodaje do niego słodki akcent
Świąteczne paszteciki świetnie pasują do barszczu, który zawsze musi się pojawić na stole. Ewa Wachowicz pokazała, że można je zrobić inaczej, a dalej będą przepyszne. Owoce z kapustą to niecodzienne połączenie smaków, które, jak się okazuej,...
-
Paszteciki z ciasta francuskiego. Farsz z mięsa i pieczarek idealnie podkreśli smak babcinego barszczu
Paszteciki z ciasta francuskiego to specjał, który idealnie pasuje do świątecznego barszczu. Wystarczy połączyć gotowy produkt z aromatycznym farszem z mięsa i pieczarek. Efekt? Ekspresowa przekąska, która idealnie prawdzi się na Święta Bożego...
-
To niezawodny sposób na domowy lukier. Zdradzamy jak zrobić go w wersji kolorowej. Jest wprost nie do podrobienia
Lukier to najpopularniejsza metoda dekorowania ciast i pierników. W sklepach dostępne są różne jego kolory, których nie da się zliczyć. Jednak istnieją zdrowsze, a do tego szybkie sposoby na to aby taką słodycz zrobić w domu. Jak uzyskać kolory w...
-
To przepis starych górali. Takiego barszczu spod samiuśkich Tater nie da się podrobić. Kluczowe jest mięso
Góralskie przysmaki cieszą za każdym razem, gdy wyprawa w góry kończy się w prawdziwej karczmie. A co jeśli ma się ochotę na takie danie, a góry daleko? Można przyrządzić je w domu. Barszcz spod samiuśkich Tater to najlepszy przykład. Nie zapomnij...
-
Babcia Usia zdradza sekret soczystego mięsa. Dzięki niemu będzie delikatne i miękkie. Nie chodzi tylko o czas
Babcine przepisy to skarby, których należy pilnować i przekazywać je nowym pokoleniom. Tak jest i z tym przepisem. Babcia Usia zdradza co zrobić, aby mięso zawsze wychodziło soczyście delikatne. Nawet nie wiesz, że to odgrywa tak dużą rolę.
-
Ewa Wachowicz używa zaskakujące mieszanki przypraw w tym cieście. Takiego smaku na pewno nie znasz
Przepisy Ewy Wachowicz przechodzą do historii i sięga się po nie za każdym razem, gdy zbliżają się święta. Są one niezawodne i zawsze się udają. Tak samo będzie z tym ciastem. Aromatyczne przyprawy nadają mu wyjątkowego smaku, a dzięki temu dom...
-
Niebiański piernik siostry Anastazji. Smakuje cudownie nie tylko w święta i jest dziecinnie prosty
Piernik Siostry Anastazji to tradycyjne ciasto o korzennym aromacie. Jego przygotowanie nie jest skomplikowane, a smak zachwyci każdego. Wychodzi wyśmienicie i fantastycznie pachnie. Sprawdzi się nie tylko w Boże Narodzenie.
-
To tradycyjna zupa kaszubska. Robert Makłowicz jest nią zachwycony. "Efekt jest wyborny"
Tradycyjne receptury trzeba chronić i przekazywać nowym pokoleniom. Na to właśnie wpadł Robert Makłowicz i pokazał jak przyrządzić zupę, która znana jest na Kaszubach. Smak powala na kolana, a prostota zachwyca każdego.
-
Jogurtowe racuszki Okrasy to całkowita nowość. Wszystko za sprawą tego dodatku, którego rzadko się używa
Jogurtowe placuszki to propozycja Karola Okrasy na sycące śniadanie lub urozmaiconą kolację. Ten przepis ma coś w sobie innego. Kucharz zadbał, aby był on niecodzienny i oryginalny. To wszystko za sprawą tego aromatycznego dodatku.
-
Kwaśnica - przepis, którego nie powstydziłby się żaden góral. Smakuje jak z zakopiańskiej restauracji
Kwaśnica to danie, obok którego nie da się przejść obojętnie, gdy spędzamy urlop w górach. Dostaniemy ją w każdej restauracji, knajpie czy górskim schronisku. Ale jak przygotować ją w domu, by smakowało jak tradycyjne góralskie danie? Okazuje się,...
-
Granola. Czy ta domowa może być równie smaczna co gotowa? Oczywiście!
Granola to pomysł nie tylko na smaczne, zdrowe, ale także szybkie śniadanie. Podana z jogurtem naturalnym, mlekiem czy napojem sojowym stanowi fit śniadanie, które można zabrać ze sobą na drogę. Przygotowanie domowej granoli nie zabierze Ci dużo...
-
Szarlotka imbirowa w mgnieniu oka. Dzięki naszym radom zaoszczędzisz nie tylko czas, ale i pieniądze
Szarlotka imbirowa w mgnieniu oka? Czy to w ogóle możliwe? To wyjątkowo smaczne ciasto uda się na pewno, jeśli zastosujesz nasze rady. Zaoszczędzony czas możesz przeznaczyć na lekturę ulubionej książki, czy obejrzenie serialu. Możliwości jest wiel...
-
Z kopytek znów zrobił się budyń? To nie zbyt długie gotowanie, ale błąd w przygotowaniu ciasta
Kopytka to jedna z uwielbianych potraw. I trudno się dziwić! Są tanie i łatwe do zrobienia, smakują też świetnie z różnymi dodatkami. Są jednak pewne pułapki, które mogą sprawić, że kopytka będą zbyt miękkie. Jak temu zapobiec?
-
Uwielbiane klopsiki z IKEI możesz zrobić w swoim domu. Z tym przepisem przygotujesz je w kwadrans
Niektórzy wybierają się do popularnego szwedzkiego sklepu, aby doposażyć mieszkanie, inni jadą tam, by skosztować uwielbianych przysmaków. Prym wiodą oczywiście słynne klopsiki. Ten przepis pozwoli wam na przeniesie kultowego niemal dania do swoje...
-
Paszteciki grzybowe, czyli szybka przekąska nie tylko jako dodatek do barszczu. Sekret tkwi w cieście
Paszteciki grzybowe zna i lubi chyba każdy. Są idealną przekąską, która pasuje do wielu dań - zarówno tych mięsnych, jak i jarskich, a także zup. Jednak cała tajemnica tkwi nie w farszu, a w cieście. Dobrze wyrobione będzie prawdziwą poezją dla...
-
Faszerowana kapusta według kuchni starogdańskiej. Miłośniczki odtworzyły dania z książki z XIX wieku
Jak wygląda kuchnia starego Gdańska? Miłośniczki przepisów z dawnych lat przygotowały album kulinarny "Smaki Gdańska", w którym znajdziemy m.in. śledzie po gdańsku, smakowitą kaczkę czy inne starogdańskie przysmaki.