przepis
-
Fasolka po bretońsku - przepis babci. Wykorzystaj w swojej kuchni recepturę znaną od stuleci
Fasolka po bretońsku według przepisu naszych babć to nie relikt minionej epoki. Wręcz przeciwnie, to klasyczne danie będzie smaczną propozycją na rodzinny obiad.
-
Zupa kalafiorowa. Przepis z zeszytu babci
Kalafiorowa to jedna z najpopularniejszych w Polsce zup. Jest prosta do przygotowania, a co za tym idzie - powinna spodobać się wszystkim, którzy nie lubią spędzać za dużo czasu w kuchni. Sezonowego, świeżego kalafiora znajdziemy w sklepikach z...
-
Ogórki małosolne: przepis, który warto znać. Wybór odpowiedniej soli ma ogromne znaczenie
Przepis na ogórki małosolne jest bardzo prosty do zrealizowania. Wystarczy kilka składników i postępowanie zgodnie z poleceniami. Najlepsze wybrać sztuki niezbyt duże i oczywiście świeże. Naczynie, w którym będziemy je przechowywać, musi być czyst...
-
Zupa szczawiowa: przepis na wiosenny smak. Przygotuj ją tak, jak lubisz najbardziej
Zupa szczawiowa - przepis na wiosenne danie z rośliną znaną od wieków w kuchni polskiej. Można go spotkać niemal wszędzie o tej porze, zwłaszcza na łąkach, nieużytkach i na pastwiskach. Bywa niekiedy mylony ze szpinakiem ze względu na wygląd liści...
-
Młoda kapusta z koperkiem - tak smakuje wiosna. Przepis na kapustę z koperkiem i kapustę z boczkiem
Młoda kapusta z koperkiem to smak, który kojarzy się nam z okresem wiosny i wczesnego lata. Młoda kapusta gotowana sprawdzi się jako samodzielne danie oraz jako dodatek do tradycyjnego obiadu z ziemniaczkami i schabowym. Przedstawiamy prosty przep...
-
Wareniki: przepis na pierogi z Ukrainy. Wegetariański farsz i wytrawny smak
Przepis na wareniki, czyli pierogi ukraińskie, jest bardzo podobny do pochodzącego z kuchni polskiej. Ciasto na pierogi ukraińskie również przygotowuje się z mąki, zimnej wody, jaj i soli. Tym, co je wyróżnia, jest bezmięsny farsz. Wareniki można...
-
Zupa szczawiowa: przepis na danie sezonowe z dodatkiem jajka. Wiosenny smak zachwyci wszystkich
Zupa szczawiowa - przepis na gęste i sycące danie, które warto włączyć w tym sezonie do obiadowego menu. Najważniejszy składnik, czyli szczaw, można zebrać na łąkach i w pobliżu rzadziej uczęszczanych dróg. Najłatwiej go poznać po prostych i...
-
Lazania - przepis na klasyczną włoską potrawę. Nie tak skomplikowana, jak się wydaje
Lazania to przepis na klasyczne sycące włoskie danie idealne na obiad. Ta potrawa to nic innego jak zapiekanka ze specjalnych płatów makaronu z farszem z mięsa mielonego i koncentratem lub sosem pomidorowym. Do tego dodaje się mieszankę serów. Jes...
-
Przepis na ogórki małosolne na sucho - wyjdą chrupiące. Przygotowanie? To łatwiejsze niż się wydaje
Wielu z nas uwielbia przetwory. Dlatego też podrzucamy wam przepis na ogórki małosolne na sucho. Czym różnią się od tych tradycyjnych i jak je zrobić? Podpowiadamy.
-
Foccacia - przepis na wypiek prosto z Włoch. Oliwki i sól morska dopełnią smaku
Foccacia to przepis na potrawę kuchni włoskiej. Można go łatwo różnicować w zależności od tego, czy i jakie zioła uwzględni się na liście składników. Ciasto może być suche, doprawione solą, ziołami (zazwyczaj rozmarynem lub szałwią), polane oliwą....
-
Olej po smażeniu wylewasz do zlewu? Nie rób tego. Jest prosty trik, który ułatwi sprawę
-
Wyjazd na wakacje, dłuższa nieobecność w domu? Włóż złotówkę do zamrażarki
-
Najczęstsze błędy przy robieniu ogórków małosolnych. Zła sól to nie wszystko
-
Przepis na racuchy z najpyszniejszym letnim owocem. Szybkie i rozpływające się w ustach
-
Zupa szczawiowa - przepis. Nie będzie smaczna, jeśli zapomnisz o kremowym serze
- Przepis na ciasto ucierane z truskawkami: prosty sposób na wykorzystanie owoców sezonowych
- Ciasto z truskawkami - trzy proste przepisy idealne na każdą okazję
- Grillowane warzywa: prosty przepis na pyszny obiad. Nie tylko dla wegetarian
- Tłuczek do mięsa ma dwie strony. Wyjaśniamy, do czego służy każdy z nich. Są bardzo przydatne
- Carpaccio z buraka. Przepis na włoskie danie w nieco innej odsłonie
-
Przepis na szparagi z piekarnika. Dodatek gremolady sprawi, że będą lekko pikantne
Pomysł na przepis na szparagi z piekarnika można czerpać z kuchni świata. Tym razem za inspirację niech posłuży kuchnia włoska, z której pochodzi gremolada. Ta posypka to mieszanka bardzo drobno posiekanych kawałeczków skórki cytrynowej (bez białe...
-
Ciasto z rabarbarem i kruszonką. Sekretem udanego nadzienia jest smażenie
Wiosna to najlepszy czas do kulinarnych eksperymentów. Sklepy z warzywami i owocami pękają w szwach, a świeże produkty aż się proszą o wykorzystanie w kuchni. Jednym z najciekawszych warzyw, które możemy dodać do ciasta jest rabarbar. Jego kwaśnoś...
-
Tradycyjny krupnik - przepis. Sztuczka z cebulą pogłębi smak
Krupnik to jedna z najbardziej charakterystycznych polskich zup. Tradycyjne przygotowuje się ją z kaszą jęczmienną, marchewką, ziemniakami i ulubionym mięsem. Ci, którzy wolą, aby była delikatna - dodają kurczaka, fani intensywnych smaków wolą...
-
Kopytka z serem, czyli przepis na pyszne danie jarskie. Potrzebujesz tylko pięciu składników
Po wczorajszym obiedzie zostało ci kilka ziemniaków i nie chcesz ich wyrzucać, a nie wiesz jak je przerobić? Podpowiadamy: wczorajsze zmieniaki w prosty sposób zamień w dzisiejsze kopytka z serem. W prosty sposób, w kilkanaście minut zrobisz pyszn...
-
Naleśniki idealne istnieją. Wystarczy jedna sztuczka, by się nie łamały
Choć naleśnikowa receptura zawiera zaledwie kilka składników - nie zawsze udaje się stworzyć idealne placki. Bywa, że przywierają do patelni, rwą się lub szybko wysychają. Tymczasem, na większość z tych problemów, jest proste rozwiązanie. Wystarcz...
-
Przepis na biszkopt, który zawsze się udaje. Wypróbuj metodę trójki
Idealnie puszysty biszkopt to często podstawa ciast i wyśmienitych tortów. Niestety, jego przygotowanie może sprawić trudności, zwłaszcza początkującym kucharzom. Podpowiadamy, co zrobić, by wyszedł każdemu. W naszym przepisie wykorzystaliśmy meto...
-
Idealny przepis na karkówkę? Czas marynowania to gwarancja sukcesu
Jak wygląda idealny przepis na karkówkę z grilla? To przede wszystkim odpowiednio przygotowana marynata - gwarantuje co najmniej połowę sukcesu. Pamiętajmy, że pośpiech jest w tej materii złym doradcą. Lepiej zabrać się za marynowanie odpowiednio...
-
Domowe ptasie mleczko - przepis idealny dla tych, którzy nie chcą marnować czasu
Wszystkie cukiernie zamknięte, a ty masz ochotę na coś słodkiego? Z pomocą przychodzimy my i proponujemy domowe ptasie mleczko, przepis, który został zaczerpnięty z tego tradycyjnego, wedlowskiego, niczym chmurka delikatnych mlecznych kawałków,...
-
Kapuśniak - przepis na tradycyjną zupę w nowoczesnym wydaniu. Niezbędny jest dodatek majeranku
Kapuśniak - przepis na tę tradycyjną polską zupę od dawna jest chętnie wykorzystywany w naszych kuchniach. Nic dziwnego, to danie jest nie tylko wyjątkowo smaczne, ale również, dzięki dodatkowi mięsnej wkładki, sycące.
-
Obiad z mięsa mielonego - makaron zapiekany z dodatkiem sera. Przepis na szybkie i smaczne danie
Obiad z mięsa mielonego warto przygotować wtedy, gdy nie mamy dużo czasu na gotowanie. Zamiast tradycyjnych kotletów, czy uwielbianego spaghetti warto pokusić się o przygotowanie makaronowej zapiekanki z dodatkiem sera.
-
Kapuśniak - przepis jak u babci. Wyjdzie perfekcyjny, jeśli zastosujesz metodę dwójki
Kapuśniak to jedna z najbardziej charakterystycznych zup w Polsce. Najczęściej przyrządza się ją na kiszonej kapuście i wędzonych żeberkach, ale w sezonie wiosenno-letnim warto nieco udoskonalić przepis. Koniecznie wypróbujcie metody dwójki, która...
-
Kulki ziemniaczane. Przepis, który wykorzystasz, zwłaszcza gdy przejadły ci się kopytka
Mąka, jaja i ziemniaki to, wbrew pozorom, składniki, z których da się przygotować wiele zróżnicowanych pod względem smaku dań. Proponowane przez nas kulki ziemniaczane bez problemu możesz na następny dzień podpiec w naczyniu żaroodpornym...
-
Jak powstaje czekolada? Wzięliśmy na tapet tajemne receptury kakaowego przysmaku
Jak powstaje czekolada, czyli deser, który pokochały miliony ludzi na świecie? Postanowiliśmy przyjrzeć się bliżej wyjątkowemu smakołykowi, bez którego wielu z nas nie wyobraża sobie deseru.
-
Błyskawiczne bułki drożdżowe. Potrzebujesz tylko pięciu składników
Świeże, pachnące bułeczki to idealny sposób, aby zacząć dzień. A co jeśli zdradzimy wam, że nie musicie nawet iść po nie do sklepu? Przygotowanie domowego pieczywa to bułka z masłem, szczególnie, jeśli skorzystacie ze sprawdzonego przepisu. W...
-
Majówka już niedługo, więc poznaj przepis na grillowaną karkówkę. Oczarujesz znajomych
Przepis na grillowaną karkówkę nie może udać się bez odpowiednio przygotowanej marynaty. Najlepsze mięso do marynowania powinno być świeże i pochodzić ze sprawdzonego źródła. Najlepiej, gdy jego kawałki są jednakowej grubości, gdyż dzięki temu...
-
Przepis na rosół doskonały. Dzięki metodzie dwóch białek będzie idealnie klarowny
Trudno wyobrazić sobie niedzielny, tradycyjny obiad bez aromatycznego rosołu. Powinien być długo gotowany i pełen przenikających się smaków warzyw, mięsa i przypraw. Podpowiadamy, jak zrobić rosół perfekcyjnie i wprowadzić w życie prosty trik,...
-
Ryba na obiad, czyli pomysł na ekspresowe danie. Sprawdź jak dobrze smakuje w tym wydaniu
Ryba na obiad jest daniem, które możemy zaserwować na różne sposoby. Wystarczy użyć odrobiny wyobraźni i przygotować łososia z makaronem w kremowym sosie ze szpinakiem i odrobiną cytryny. Obiecujemy - będzie prosto, szybko i smacznie.
-
Keks - przepis na ciasto wypełnione bakaliami. Ten dodatek nada mu niezwykłego aromatu
Keks - oto przepis na ciasto, bez którego nie wyobrażamy sobie świąt wielkanocnych. To wyjątkowy deser z ogromną ilością bakalii, czasem też orzechów, jest idealną alternatywą dla słodkich i twardych mazurków świątecznych. Niegdyś nasze babki...
-
Najprostsze ciasto na naleśniki. Metoda 1:2 sprawi, że wyjdą idealne
Choć przepis na naleśniki składa się z zaledwie kilku składników, może przysporzyć trudności początkującym kucharzom. Ciasto wychodzi często za rzadkie, innym razem za gęste lub rwie się na patelni. W sytuacji, gdy mamy z naleśnikami jakiekolwiek...
-
Pad thai - przepis na tajski makaron. Składników jest sporo, ale obiad przygotujesz błyskawicznie
Pad thai, przepis na wyjątkowo smaczny makaron z dodatkiem warzyw pokochają zwłaszcza te osoby, które lubią słodko-kwaśne, azjatyckie smaki. Potrawa ta szczególnie sprawdzi się, kiedy za oknem szaro, buro i ponuro. Jego kolory dodadzą nam energii ...
-
Przepis na chleb pieczony w piekarniku. Czujesz już ten zapach, który unosi się w powietrzu?
Przepis na chleb domowy pieczony w piekarniku, może wydaje się skomplikowany, jednak tak naprawdę jest bardzo prosty w przygotowaniu. Prostota składników, niepowtarzalny smak i zapach - wszystko to sprawia, że uwielbiamy domowy chleb pieczony prze...
-
Cynamonki - przepis na drożdżowe zawijasy. Klasyczne bułeczki, które upieczesz w mgnieniu oka
Cynamonki, zwane także bułeczkami cynamonowymi lub rollsami to małe, zawijane ciastao drożdżowe. Idealna propozycja do kawy, bądź jako szybka przekąska zabrana w pośpiechu. Robi się je naprawdę błyskawicznie, nie są zbyt słodkie. Cynamonki długo...
-
Złociste i chrupiące racuchy - przepis na słodkie placuszki z przepiśników naszych babć
Powrót do dzieciństwa? Postaw na racuchy i przepis na słodkie placuszki z ciasta naleśnikowego, z dodatkiem jabłek i cynamonu. To propozycja śniadań nie tylko weekendowych. Kiedy rano brak czasu na porządne śniadanie, polecamy zarezerwować sobie...
-
Kasza manna na mleku - przepis na przysmak dzieciństwa z trzech składników i w pięć minut
Kasza manna to proste danie, a podstawowy przepis, z którego korzystają nasze mamy i babcie zawiera tylko trzy składniki. Jest ona niezwykle prosta do przygotowania, a jej smak pozwoli nam przywołać wspomnienia z dzieciństwa.
-
Podudzia z kurczaka pieczone - pomysł na szybki obiad. Wybierasz opcję na słodko czy ostro?
Podudzia z kurczaka pieczone to szybki i banalnie prosty pomysł na obiad dla całej rodziny. Jest to tak uniwersalne danie, że można je podać z kaszą, ryżem, ziemniakami, warzywami i ulubioną surówką. Do wyboru - do koloru. Jest smacznie, a przy ty...
-
Zupa kalafiorowa. Przepis na klasykę polskiej kuchni. Będzie smakować, jak ta u mamy
Zupa kalafiorowa to popularne danie kuchni polskiej, a przepis na tę potrawę należy do klasyki obiadowego menu. Mimo zmieniających się trendów kulinarnych, to danie wciąż często gości na naszych stołach. Delikatny smak i aromat sprawiają, że zupa...
-
Przepis na babeczki wielkanocne. Dodatek czekoladowego kremu sprawi, że będą lepsze niż z cukierni
Przepis na babeczki wielkanocne, które z pewnością zasmakują miłośnikom czekolady. Wypieki nie tylko są wilgotne, ale kryją w sobie także słodkie nadzienie. Wypróbuj ten przepis, aby umilić bliskim świąteczny poranek.
-
Żurek wielkanocny Ani Starmach - przepis na tradycyjną zupę. Zachowaj kolejność kroków, a będzie pyszna
Żurek wielkanocny Ani Starmach to przepis na zupę, która obowiązkowo powinna pojawić się na każdym stole. Bo z czym kojarzą się święta Wielkanocne? Z pieczeniem mazurków, przygotowywaniem święconki, a może z jajkami, które są w końcu symbolem tych...
-
Naleśniki z mąki kukurydzianej - smaczna alternatywa dla wersji pszennej. Nie tylko dla bezglutenowców
Czy mąka kukurydziana nadaje się na naleśniki? Zdecydowanie tak. Użycie jej sprawia, że naleśniki będą puszyste i kruche, a równie smaczne i sycące, co tradycyjne. Są doskonałą alternatywą dla osób, które są na diecie bezglutenowej, ale nie tylko!
-
Karpatka - prosty i szybki przepis. Ciasto będzie puszyste i nie opadnie dzięki tej wskazówce
Karpatka, czyli ciasto parzone przełożone kremem budyniowym, to prawdziwy klasyk polskiego cukiernictwa. Nazwą i wyglądem nawiązuje zresztą do polskich Karpat. Pofalowana powierzchnia z ciasta parzonego i krem budyniowy o mocno maślanym posmaku, t...