przepis
-
My mamy smalec, a Francuzi dużo lepsze smarowidło. Jak zrobić rilettes? Wybierz te mięsa
Kto z nas nie lubi od czasu do czasu przyswoić solidnej pajdy chleba obficie posmarowanej smalcem z mnóstwem skwarek i cebulką, obowiązkowo z ogórkiem kiszonym? To przysmak nie w kij dmuchał, ale możesz mi wierzyć lub nie, ale Francuzi robią coś...
-
Ciasto na pizzę bez wyrastania. Kilka chwil i masz kolację jak z włoskiej trattorii
Kto z nas nie kocha pizzy? To jedno z tych włoskich dań, które szturmem zdobyło serca ludzi na całym świecie i chociaż dorobiło się wielu wersji, prawie zawsze smakuje świetnie. Dziś mamy dla was przepis, który z pewnością spodoba się wszystkim...
-
Mizeria jakiej nie znacie. Śmietana? Dobry żart, liczy się coś innego
Dziś troszeczkę wkurzymy znaczną część Polaków, a rzecz będzie dotyczyć mizerii. Tak, mizeria to jedna z najczęściej robionych surówek, pasuje i do mielonego, i do schabowego, ale moim zdaniem posiekane ogórki wymieszane ze śmietaną to nuda. Mizer...
-
Teściowa powie, że dawno nie jadła nic lepszego. Szparagi w takim wydaniu smakują doskonale
Jak zrobić szparagi z jajkiem sadzonym? To danie doskonale nadaje się zarówno na obiad, jak i lunch czy kolację. Smakuje wyśmienicie, a w dodatku jest proste w przygotowaniu. Zrobisz je w kilka chwil.
-
Specjał z Bałkanów bije grecką na głowę. Ta sałatka idealna na grilla. Podkręci smak karkówki
To specjał kuchni bałkańskiej. Idealnie pasuje na grilla, sprawdza się jako przekąska pomiędzy posiłkami, a popularna w Polsce grecka może się przy niej schować. Jak zrobić sałatkę szopską? Podpowiadamy.
-
Jak zrobić idealną rybę z grilla? Gotowe marynaty to niemal zbrodnia, wystarczą trzy rzeczy
Polacy uwielbiają grillować i kiedy tylko zaczyna się robić cieplej, wspólnie ze znajomymi spotykamy się przy rozgrzanych rusztach i zajadamy się różnymi smakołykami. Wśród naszych grillowych wyborów wciąż królują kiełbaski i karkówki, ale coraz...
-
Do grilla i kotleta. Z pomidorów zrobisz najlepszy dodatek do wszystkiego
Mizeria? Nuda... Colesław? Nuuuuda. Sałatka ziemniaczana? Nie powiem... Co zatem zrobić do grillowanej karkówki albo kiełbaski? Mamy coś naprawdę ekstra, a w roli głównej pomidory. Przydadzą się także cebula, czosnek i kilka drobiazgów.
-
Kiedy mam ochotę na coś słodkiego, robię te szybkie babeczki. Smakują jak małe szarlotki
Chodzi za tobą ochota na coś słodkiego lub mach chrapkę na domowe ciasto? Nic prostszego. Nie musisz zakładać kurtki i pędzić do cukierni ani ślęczeć w kuchni długi czas. Mamy dziś dla ciebie przepis na pyszne i szybkie babeczki, które smakują jak...
-
Ten przepis na pastę jajeczną wygrywa z innymi. Dodaj chrzan i jeden starty składnik
Co jest najlepsze na śniadanie? Oczywiście jajka i ciężko się z tym kłócić. Najczęściej stawiamy na jajecznicę lub omlety, ale jedną z naszych ulubionych opcji są jajka na kromce świeżego pieczywa. Jak zrobić najlepszą pastę jajeczną, która będzie...
-
To najlepsza ryba na piątkowy obiad. Smakuje lepiej niż z brytyjskiego baru, a to przez ciasto
Szukasz przepisu na piątkowy obiad, ale jedyne, co masz w głowie to smażone filety z ryby albo jajko sadzone? Nie martw się, mamy dla ciebie fantastyczny przepis na rybę, który dosłownie wystrzeli cię z fotela. Jest soczysta i delikatna, a otula j...
-
Nie brokułowa i nie szczawiowa. Ta zielona zupa bije smakiem na głowę wszystkie inne
My, Polacy mamy swoją ulubioną listę zup. Są na niej oczywiście król rosół, pomidorowa, krupnik, jarzynowa, pojawił się także barszcz i grzybowa. Jednak są też takie przepisy, dla których łatwo stracić głowę, o ile tylko odważymy się wyjść poza...
-
Najlepsze śniadanie z jajkami. Szakszuka "na winie" syci aż do obiadu i pomaga schudnąć
Jajka to zaraz obok kanapek najczęstszy wybór śniadaniowy Polaków i najczęściej stawiamy na rozmaite jajecznice i omlety z różnymi dodatkami. Dziś jednak mamy dla was dużo lepszy przepis na śniadanie z jajkami, które wygląda pięknie, smakuje...
-
Wygląd odpycha, smak uzależnia. Chleb smaruję tylko "brzydkim kaczątkiem" z kuchni
Z czego zrobić pastę do kanapek? Melitzanosalata błyskawicznie przeniesie cię w kulinarną podróż do słonecznej Grecji. Dla niektórych sałatka, a dla innych dip lub smarowidło o grubszej strukturze.
-
Rozgnieć twaróg z jajkami i dodaj kilka drobiazgów. Takie śniadanie zasługuje na Oscara
Twaróg to produkt, który każdy zawsze powinien mieć w lodówce. Można zrobić z niego najróżniejsze cuda, w tym przepyszne placuszki, które zachwycają smakiem, łatwością wykonania i niesamowitą konsystencją. Jak je zrobić? Przygotuj ser i pięć...
-
Zamiast karkówki weź dorsza. Te kotlety zmiatają z planszy zwykłe mielone
Nie wiem, czy istnieje inny naród, który tak jak Polacy uwielbia kotlety. Najczęściej na naszych talerzach ląduje schabowy, nie rzadziej także kotlet mielony, ale kotleciki, o których dziś opowiemy, są z całą pewnością smaczniejsze, chociaż nie aż...
-
Takich gofrów jeszcze nie jedliście. Zapomnij o owocach i bitej śmietanie - te możesz podać na obiad
Jak zrobić gofry? Pewnie większość z nas zajada się nimi zwłaszcza w wakacje, kiedy niemal na każdym kroju pojawiają się budki, z których roznosi się słodki zapach. Dziś podpowiemy ci, jak zrobić gofry, ale zupełnie inne, niż te wakacyjne. Nie...
-
Walentynki rozpocznij od śniadania do łóżka. Co zaserwować? Błyskawiczne dania w kształcie serca
Pomysły na walentynkowe śniadania są bardzo różne. Dowiedz się, co przygotować na pierwszy posiłek w dniu zakochanych, aby zaskoczyć swoją drugą połówkę smakowitym daniem.
-
Naleśniki w tej wersji będą twoimi ulubionymi. Przez chwilę poczujesz się jak w Meksyku
Kto z nas nie kocha naleśników? To przysmak nie w kij dmuchał i bardzo uniwersalna rzecz. Możesz zjeść je z babcinymi powidłami, możesz zjeść je z owocami i cukrem pudrem, ale ta wersja jest lepsza niż słodkie ulepy. Naleśniki zapiekane z farszem ...
-
Najlepsza surówka z kiszonych ogórków. Mąż dodał musztardę i dwa smaczne składniki
Najlepsza surówka z ogórków kiszonych, jaką ostatnio jadłam, powstała zupełnie przypadkowo. Mój mąż robił obiad i postanowił puścić wodze fantazji i wyszło mu coś absolutnie przepysznego. Oprócz kiszonych ogórków i cebuli dołożył musztardę i coś, ...
-
Takich frytek nie zjesz nawet w fast foodach. Przed smażeniem wykąp je w tym napoju. Wyjdą chrupiące
Kochają je zarówno dorośli, jak i dzieci. W domu nie zawsze wychodzą takie jak w restauracji, ale na szczęście jest na to pewien sprytny sposób. Jak zrobić idealne chrupiące frytki? Przyda ci się popularny napój.
-
Tak zrobisz idealny sos do ryby. Na Wigilii gościom opadnie szczęka. Tak pyszny, że można jeść łyżkami
Boże Narodzenie nie może obejść się bez potraw rybnych. Nie wszyscy jednak za nimi przepadają, ale jeśli chcesz zaskoczyć gości, przygotuj sos kaparowy do ryby. To połączenie posmakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom oraz przekona nawet zagorzały...
-
Śledzie na słodko-słono to mój hit wigilijny. Znikają zaraz po barszczu
Szukasz przepisu na śledzie świąteczne? Masz ich mnóstwo - śledzie pod szubą, po kaszubsku, po chłopsku, gryficku i śledzie gajowego. Te przepisy są pyszne i nie trzeba się z tym kłócić. Jednak jest jeszcze jeden przepis na śledzie, które warto...
-
Zostały ci buraki z zakwasu na barszcz? Zrobisz taką sałatkę, że teściowa popłacze się ze szczęścia
Robisz zakwas z buraków na święta do pysznego barszczyku i nie wiesz, co zrobić z kiszonymi burakami? Oczywiście możesz je po prostu zjeść, dołożyć do barszczu lub zrobić absolutnie przepyszną sałatkę idealną na świąteczny stół. Wystarczy, że doda...
-
Te kotlety pokochasz od pierwszego kęsa. Soczyste i delikatne, ale panierka zgarnia wszystko
Wszyscy uwielbiamy kotlety i na naszych stołach lądują najczęściej klasyczne mielone lub pyszne schabowe. Jednak wciąż mało osób zna przepis na kotlet pożarski, a ten gościł na polskich stołach już dziesiątki lat temu. Jest delikatny, soczysty, al...
-
Najszybsza zupa świata. Jak zrobić krem z brokułów? Nie zapomnij o serze
Szukasz przepisu na szybki obiad? Mamy dla ciebie coś wyjątkowego. Przepis na zupę brokułową jest wyśmienity. Zupa wychodzi naprawdę przepyszna i aromatyczna, a to za sprawą jednego dodatku. Zrobisz ją w mniej niż pół godziny.
-
Najlepsza zupa z kaszą to nie krupnik. Zrobisz ją na tanim i zdrowym mięsie
W jesienne, chłodne i ponure dni mamy ochotę na coś pożywnego i rozgrzewającego, więc na naszych stołach niemal codziennie pojawiają się zupy. Dziś przypomnimy wam przepis na treściwą zupę, o której większość zapomniała. Trochę przypomina krupnik,...
-
Pyszny lunch prosto z nowojorskich salonów. Sałatka Waldorf zaskakuje połączeniem smaków
Wszyscy na całym świecie uwielbiają sałatki i nie sposób znaleźć osoby, która nie ma swojej ulubionej. Polacy lubują się w jarzynowej, Grecy - w greckiej, co nie dziwi, Niemcy w ziemniaczanej, a od lat pół świata szaleje na punkcie sałatki Waldorf...
-
Francuska zupa ziemniaczana to mistrzostwo. Za kilka złotych masz obiad jak z restauracji
Prosty i smaczny obiad, który kosztuje niewiele i robi się go szybciutko? To wcale nie musi być jajko sadzone z ziemniakami, chociaż ziemniaki są tutaj bardzo ważne. Dziś mamy dla was przepis na zupę ziemniaczaną, ale nie taką, jaką jadało się lat...
-
Spróbował czarnego przysmaku na patyku. "Obrzydliwe". W Polsce zajadamy się podobnym frykasem
Z czego robi się czerninę? Ta tradycyjna, polska zupa, nazywana również czarną polewką, ma zarówno swoich zwolenników, jak i przeciwników. Wszystko ze względu na niecodzienny składnik, który jest niezbędny do jej przygotowania. Okazuje się, że...
-
To najlepsze sposoby na zrobienie popcornu. Nie potrzebujesz mikrofali. Wyjdzie lepszy niż w kinie
Jak zrobić popcorn na patelni lub w garnku? Tak naprawdę wystarczą tylko 3 składniki i kilka minut roboty, by cieszyć się obłędnie pyszną przekąską. W zależności od upodobań możesz dowolnie modyfikować przepis.
-
Rosół o wiele lepszy niż tradycyjny. Dodaję do niego ten składnik i nabiera jesiennego aromatu
Rosół niewątpliwie należy do grona ulubionych zup Polaków. Jest prawdziwym klasykiem, zachwyca smakiem i przyjemnie rozgrzewa w chłodniejsze dni. Danie gości także w mojej kuchni, ale jesienią lubię urozmaicać go o jeden składnik. Poznajcie przepi...
-
Gdy dziadek wracał do domu z rydzami, babcia zakasała rękawy. Zawsze robiła z nich dwa rarytasy
Rydze to jedne z chętniej zbieranych grzybów. Polacy chętnie je gotują, smażą czy marynują. Opcji jest jednak więcej. Co jeszcze można zrobić z rydzów na zimę? Na przykład wyczarować z nich grzybową przyprawę bądź zakonserwować w maśle. Jak?...
-
Klasyczne placki ziemniaczane mogą się schować. Gdy kładę na stole, nikt nie może się oprzeć
Placków ziemniaczanych nie trzeba nikomu przedstawiać. Tymi chrupiącymi rarytasami można zajadać się na wiele różnych sposobów - z cukrem, śmietaną i różnymi sosami. Nic nie szkodzi też na przeszkodzie, by nieco zmodyfikować tradycyjny przepis i...
-
Najlepsze placki pod słońcem to te zielone. Zawsze dodaję pół łyżeczki tej przyprawy i są palce lizać
Znudziły ci się placki ziemniaczane? A może twoje dzieci nie chcą jeść warzyw, a zwłaszcza tych zielonych? Nie ma problemu. Przygotuj placki z brokuła, a podbijesz podniebienia wszystkich domowników. Są naprawdę obłędne, a w dodatku banalnie prost...
-
Kiełbasa dziadka Józka. Upychał w słoiki i robił ważną rzecz. Była pyszna miesiącami
Starsi ludzie doskonale wiedzieli, jak robić przetwory, by nawet w trudniejszych czasach nie musieć odmawiać sobie czegoś pysznego. Przykładem niech będzie pyszna kiełbasa ze słoika, którą mój dziadek robił od dziesięcioleci. Była aromatyczna i, c...
-
Sąsiadka uraczyła mnie kromką chleba z obłędnym dżemem. Od tamtej pory robię go każdej jesieni
Z dyni można wyczarować wiele wspaniałych pyszności - zupy, napoje czy przetwory. Wbrew pozorom wcale nie muszą być to jedynie wytrawne rarytasy. Świetnym przykładem jest dżem z dyni z jabłkami, którym poczęstowała mnie kiedyś jedna z sąsiadek. By...
-
Robisz farsz na pierogi z kapustą i grzybami? Nie zapomnij o dwóch dodatkach. Będzie przepyszny
Pierogi z kapustą i grzybami to jedna z ulubionych polskich potraw i to nie tylko na święta. A jak je zrobić, aby były naprawdę przepyszne? Ja zawsze dodaję do farszu te dwa warzywa, które świetnie podkręcają jego smak. Co to za dodatki? Możecie b...
-
Żaden olej. Łączę 2 składniki w szklance pół na pół. Najlepszy patent na wilgotne ciasto czekoladowe
Zastanawiacie się, jak upiec wilgotne ciasto czekoladowe? Ja zawsze je robię według przepisu, który dała mi kiedyś moja ciocia. Wychodzi obłędne. Nie wierzycie? Sprawdźcie sami.
-
To najlepsze rydze marynowane. Przepis mam jeszcze od prababci. Mąż wcina je łyżkami
Masz sporo rydzów i zastanawiasz się, co z nimi zrobić? Polecamy zamknąć w słoikach. Będą idealne przez całą zimę. Najlepiej przygotować marynowane według z babcinego przepisu. Wówczas wyjdą obłędnie smaczne.
-
Mama uśmiechnęła się pod nosem, gdy usłyszała nazwę tej zupy. Teraz nie może przestać się nią zajadać
Jaką danie sprawdzi się idealnie na obiad jesienią? Jedną z moich ulubionych propozycji jest zupa z gruszki i pietruszki. Choć nazwa brzmi dość zabawnie, to zapewniam, że jest naprawdę obłędna. Na własnych kubkach przekonała się o tym moja mama,...