przepis
-
Najlepsza surówka z kiszonych ogórków. Mąż dodał musztardę i dwa smaczne składniki
Najlepsza surówka z ogórków kiszonych, jaką ostatnio jadłam, powstała zupełnie przypadkowo. Mój mąż robił obiad i postanowił puścić wodze fantazji i wyszło mu coś absolutnie przepysznego. Oprócz kiszonych ogórków i cebuli dołożył musztardę i coś, ...
-
Takich frytek nie zjesz nawet w fast foodach. Przed smażeniem wykąp je w tym napoju. Wyjdą chrupiące
Kochają je zarówno dorośli, jak i dzieci. W domu nie zawsze wychodzą takie jak w restauracji, ale na szczęście jest na to pewien sprytny sposób. Jak zrobić idealne chrupiące frytki? Przyda ci się popularny napój.
-
Tak zrobisz idealny sos do ryby. Na Wigilii gościom opadnie szczęka. Tak pyszny, że można jeść łyżkami
Boże Narodzenie nie może obejść się bez potraw rybnych. Nie wszyscy jednak za nimi przepadają, ale jeśli chcesz zaskoczyć gości, przygotuj sos kaparowy do ryby. To połączenie posmakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom oraz przekona nawet zagorzały...
-
Śledzie na słodko-słono to mój hit wigilijny. Znikają zaraz po barszczu
Szukasz przepisu na śledzie świąteczne? Masz ich mnóstwo - śledzie pod szubą, po kaszubsku, po chłopsku, gryficku i śledzie gajowego. Te przepisy są pyszne i nie trzeba się z tym kłócić. Jednak jest jeszcze jeden przepis na śledzie, które warto...
-
Zostały ci buraki z zakwasu na barszcz? Zrobisz taką sałatkę, że teściowa popłacze się ze szczęścia
Robisz zakwas z buraków na święta do pysznego barszczyku i nie wiesz, co zrobić z kiszonymi burakami? Oczywiście możesz je po prostu zjeść, dołożyć do barszczu lub zrobić absolutnie przepyszną sałatkę idealną na świąteczny stół. Wystarczy, że doda...
-
Te kotlety pokochasz od pierwszego kęsa. Soczyste i delikatne, ale panierka zgarnia wszystko
Wszyscy uwielbiamy kotlety i na naszych stołach lądują najczęściej klasyczne mielone lub pyszne schabowe. Jednak wciąż mało osób zna przepis na kotlet pożarski, a ten gościł na polskich stołach już dziesiątki lat temu. Jest delikatny, soczysty, al...
-
Najszybsza zupa świata. Jak zrobić krem z brokułów? Nie zapomnij o serze
Szukasz przepisu na szybki obiad? Mamy dla ciebie coś wyjątkowego. Przepis na zupę brokułową jest wyśmienity. Zupa wychodzi naprawdę przepyszna i aromatyczna, a to za sprawą jednego dodatku. Zrobisz ją w mniej niż pół godziny.
-
Najlepsza zupa z kaszą to nie krupnik. Zrobisz ją na tanim i zdrowym mięsie
W jesienne, chłodne i ponure dni mamy ochotę na coś pożywnego i rozgrzewającego, więc na naszych stołach niemal codziennie pojawiają się zupy. Dziś przypomnimy wam przepis na treściwą zupę, o której większość zapomniała. Trochę przypomina krupnik,...
-
Pyszny lunch prosto z nowojorskich salonów. Sałatka Waldorf zaskakuje połączeniem smaków
Wszyscy na całym świecie uwielbiają sałatki i nie sposób znaleźć osoby, która nie ma swojej ulubionej. Polacy lubują się w jarzynowej, Grecy - w greckiej, co nie dziwi, Niemcy w ziemniaczanej, a od lat pół świata szaleje na punkcie sałatki Waldorf...
-
Francuska zupa ziemniaczana to mistrzostwo. Za kilka złotych masz obiad jak z restauracji
Prosty i smaczny obiad, który kosztuje niewiele i robi się go szybciutko? To wcale nie musi być jajko sadzone z ziemniakami, chociaż ziemniaki są tutaj bardzo ważne. Dziś mamy dla was przepis na zupę ziemniaczaną, ale nie taką, jaką jadało się lat...
- Pyszna surówka z kiszonych ogórków. Mąż dodał dwa smaczne składniki
- W sklepach były drogie, teraz mam tanio i prosto. Gotowe w 10 minut
- Najlepsze ciasto na pączki - tu liczą się przede wszystkim proporcje
- Ten przepis odmieni twoje śniadania. Jajka w tej wersji są boskie
- Nie tylko masło. Na jakim oleju smażyć jajecznicę? Wyjdzie pyszna
- Niezbyt popularne, ale smakuje jak cukinia. Wspomaga metabolizm
- Quiz PRL. Co się jadło i piło w PRL-u? Trzeba było mieć mocny żołądek!
- Quiz PRL. Co się jadło i piło w PRL-u? Trzeba było mieć mocny żołądek!
- Przepis na zapiekaną pierś z kurczaka. Obłędnie soczysta i aromatyczna
- Szybkie ciasto czekoladowe z kubeczka. Słodziutkie jak marzenie
-
Spróbował czarnego przysmaku na patyku. "Obrzydliwe". W Polsce zajadamy się podobnym frykasem
Z czego robi się czerninę? Ta tradycyjna, polska zupa, nazywana również czarną polewką, ma zarówno swoich zwolenników, jak i przeciwników. Wszystko ze względu na niecodzienny składnik, który jest niezbędny do jej przygotowania. Okazuje się, że...
-
To najlepsze sposoby na zrobienie popcornu. Nie potrzebujesz mikrofali. Wyjdzie lepszy niż w kinie
Jak zrobić popcorn na patelni lub w garnku? Tak naprawdę wystarczą tylko 3 składniki i kilka minut roboty, by cieszyć się obłędnie pyszną przekąską. W zależności od upodobań możesz dowolnie modyfikować przepis.
-
Rosół o wiele lepszy niż tradycyjny. Dodaję do niego ten składnik i nabiera jesiennego aromatu
Rosół niewątpliwie należy do grona ulubionych zup Polaków. Jest prawdziwym klasykiem, zachwyca smakiem i przyjemnie rozgrzewa w chłodniejsze dni. Danie gości także w mojej kuchni, ale jesienią lubię urozmaicać go o jeden składnik. Poznajcie przepi...
-
Gdy dziadek wracał do domu z rydzami, babcia zakasała rękawy. Zawsze robiła z nich dwa rarytasy
Rydze to jedne z chętniej zbieranych grzybów. Polacy chętnie je gotują, smażą czy marynują. Opcji jest jednak więcej. Co jeszcze można zrobić z rydzów na zimę? Na przykład wyczarować z nich grzybową przyprawę bądź zakonserwować w maśle. Jak?...
-
Klasyczne placki ziemniaczane mogą się schować. Gdy kładę na stole, nikt nie może się oprzeć
Placków ziemniaczanych nie trzeba nikomu przedstawiać. Tymi chrupiącymi rarytasami można zajadać się na wiele różnych sposobów - z cukrem, śmietaną i różnymi sosami. Nic nie szkodzi też na przeszkodzie, by nieco zmodyfikować tradycyjny przepis i...
-
Najlepsze placki pod słońcem to te zielone. Zawsze dodaję pół łyżeczki tej przyprawy i są palce lizać
Znudziły ci się placki ziemniaczane? A może twoje dzieci nie chcą jeść warzyw, a zwłaszcza tych zielonych? Nie ma problemu. Przygotuj placki z brokuła, a podbijesz podniebienia wszystkich domowników. Są naprawdę obłędne, a w dodatku banalnie prost...
-
Kiełbasa dziadka Józka. Upychał w słoiki i robił ważną rzecz. Była pyszna miesiącami
Starsi ludzie doskonale wiedzieli, jak robić przetwory, by nawet w trudniejszych czasach nie musieć odmawiać sobie czegoś pysznego. Przykładem niech będzie pyszna kiełbasa ze słoika, którą mój dziadek robił od dziesięcioleci. Była aromatyczna i, c...
-
Sąsiadka uraczyła mnie kromką chleba z obłędnym dżemem. Od tamtej pory robię go każdej jesieni
Z dyni można wyczarować wiele wspaniałych pyszności - zupy, napoje czy przetwory. Wbrew pozorom wcale nie muszą być to jedynie wytrawne rarytasy. Świetnym przykładem jest dżem z dyni z jabłkami, którym poczęstowała mnie kiedyś jedna z sąsiadek. By...
-
Robisz farsz na pierogi z kapustą i grzybami? Nie zapomnij o dwóch dodatkach. Będzie przepyszny
Pierogi z kapustą i grzybami to jedna z ulubionych polskich potraw i to nie tylko na święta. A jak je zrobić, aby były naprawdę przepyszne? Ja zawsze dodaję do farszu te dwa warzywa, które świetnie podkręcają jego smak. Co to za dodatki? Możecie b...
-
Żaden olej. Łączę 2 składniki w szklance pół na pół. Najlepszy patent na wilgotne ciasto czekoladowe
Zastanawiacie się, jak upiec wilgotne ciasto czekoladowe? Ja zawsze je robię według przepisu, który dała mi kiedyś moja ciocia. Wychodzi obłędne. Nie wierzycie? Sprawdźcie sami.
-
To najlepsze rydze marynowane. Przepis mam jeszcze od prababci. Mąż wcina je łyżkami
Masz sporo rydzów i zastanawiasz się, co z nimi zrobić? Polecamy zamknąć w słoikach. Będą idealne przez całą zimę. Najlepiej przygotować marynowane według z babcinego przepisu. Wówczas wyjdą obłędnie smaczne.
-
Mama uśmiechnęła się pod nosem, gdy usłyszała nazwę tej zupy. Teraz nie może przestać się nią zajadać
Jaką danie sprawdzi się idealnie na obiad jesienią? Jedną z moich ulubionych propozycji jest zupa z gruszki i pietruszki. Choć nazwa brzmi dość zabawnie, to zapewniam, że jest naprawdę obłędna. Na własnych kubkach przekonała się o tym moja mama,...
-
Najlepsza zupa na rosole to nie pomidorowa. Zrób tę i powróć do smaków dzieciństwa
Są takie smaki, do których wraca się z rozrzewnieniem i na pewno każdy miło pomyśli o zupie, którą dziś weźmiemy na tapet. Pamiętacie lekką, pachnącą i pyszną ryżankę? Jeśli tak, to kiedy ostatnio ją gotowaliście? Pewnie od czasów dzieciństwa nie...
-
Żaden bananowy czy marchewkowy. Zrób "małpi chlebek". Boski smak zawdzięcza jednej przyprawie
Jaki chleb jest najlepszy? Zdecydowanie ten, który upieczesz sam. Jeśli przejadły ci się bananowe lub marchewkowe bochenki, sięgnij po przepis, w którym główne skrzypce gra pewna mocna przyprawa. Tym wypiekiem będziesz się zajadać całą jesień.
-
Smażę z cebulą i układam na cieście francuskim. Za te paszteciki mogę sprzedać duszę
Sezon na grzyby w pełni i do woli możemy cieszyć się naszymi ulubionymi smakołykami (oczywiście, jeśli wracamy z lasu z pełnymi koszami). Oprócz zupy i sosów, warto zrobić z grzybów coś jeszcze. Ta przekąska znika ze stołu w mig, a przygotujesz ją...
-
Nie pomidorowa i nie rosół. Ta zupa jest idealna na jesień. Syci i rozgrzewa jak żadna inna
Zupa serowa to pyszny, rozgrzewający posiłek, który docenią nawet wyjątkowo wybredne podniebienia. Dzięki aromatycznym przyprawom oraz smakowitym dodatkom sprawisz, że w mig zniknie z talerza. Lepiej od razu przygotuj wielki gar.
-
Dlaczego sernik po upieczeniu pęka? Babcia Jola podpowiada. Wszystko przez błąd 4xZ
Popękany sernik to częsty problem. Choć może się wydawać, że jest to nieunikniony defekt, w rzeczywistości istnieje wiele przyczyn tego nieestetycznego zjawiska i jeszcze więcej sposobów na jego uniknięcie. Co zrobić, żeby sernik nie pękał w czasi...
-
Dodaj dwa składniki, a nie będziesz mógł im się oprzeć. Najlepszy przepis na tarte buraczki w słoikach
Chcesz zrobić tradycyjne buraczki na zimę, jednocześnie podkręcając ich smak? Mamy na to sposób. Jabłka i majeranek nadadzą unikatowego aromatu. Zawartość słoika będzie świetnym dodatkiem do większości głównych dań.
-
Zupa krem z pomidorów lepsza niż pomidorówka u babci. Robi się ją ekspresowo, a smakuje bosko
Zupa pomidorowa to klasyka zup i polskich obiadów. A co można zrobić, aby była bardziej nietuzinkowa? Na przykład przygotować ją w formie gładkiego kremu. Tak robi moja ciocia i jej zupa krem z pomidorów jest uwielbiana. Jak przygotować taką zupę?...
-
Na Chorwatach nie robią żadnego wrażenia, ale na Polakach już tak. Można z nich zrobić pyszny dżem
Druga połowa sierpnia i początek września to sezon na te owoce zwłaszcza w Chorwacji, gdzie powszechnie występują. Za to Polacy chętnie je zbierają i robią z ich dodatkiem różne dania. A co konkretnie można z nich zrobić? Choćby pyszny dżem. W jak...
-
Zrobiłam to z 4 składników i nie przepłacam za kawę na mieście. Codziennie oszczędzam ponad 20 zł
Pogoda za oknem zmieniła się diametralnie. Musieliśmy się pożegnać z upałami, a wiatr i deszcz to teraz nasza codzienność. Właśnie dlatego tak dużą popularność ponownie zyskują ciepłe napoje z dodatkiem słodkich syropów. To one wracają do łask na...
-
Do szkoły, do pracy i na kolację. Te placki nie mają ani grama cukru. Lepiej nasmaż na zapas
Jak zrobić łatwe placki? Zapomnij o cukinii. Zamiast tego wykorzystaj sezon na borówki, a danie wyjdzie obłędne w smaku. Zrobisz je błyskawicznie. I to bez dodatkowego cukru. Czego będziesz potrzebować poza owocami?
-
Wrzuciłam schab do tego sosu i po chwili zrobił się delikatny. Całość zjadłam od razu
Schab to bardzo popularne mięso, które przygotowane odpowiednio może być naprawdę smaczne i delikatne. Jednak niewiele osób wie, jak przygotować go w dobry sposób, by nie martwić się twardszymi kawałkami. Ja jednak odkryłam, że dzięki połączeniu g...
-
Ten rarytas przenosi mnie do lat dzieciństwa. Tak robiła go moja babcia i nie wyobrażam sobie inaczej
Co zrobić na śniadanie, aby smakowało całej rodzinie, a przygotowanie wymagało tylko kilku składników i zajęło mniej niż pół godziny? Moja babcia zawsze znała odpowiedź na to pytanie. Jednym z przepisów, który królował w jej kuchni, był chleb w...
-
Zupa meksykańska z tego przepisu jest obłędna. Wszystko przez konkretne mięso
Zupa meksykańska może stać się twoim popisowym daniem i z łatwością wyprze nawet rosół albo pomidorową. Przepis jest łatwy, nie zmęczysz się, ale żeby wszystko wyszło pyszne, zadbaj o mięso. Drób to chyba najgorszy wybór.
-
Zapomnij o kalafiorze z bułką tartą. Lepiej zapiecz go pod pierzynką, a posmakuje ci jak nigdy
W twojej diecie jest bardzo mało warzyw, a ty już masz dosyć tych wszystkich standardowych dań? Mamy na to prosty sposób! Wystarczy, że połączysz z kalafiorem sos beszamelowy i wszystko razem zapieczesz. Brzmi dziwnie? Spokojnie. Jestem pewna, że...
-
W Augustowie tak robiło się kartacze. W środku nie mogło zabraknąć dwóch rzeczy
Ten przepis na kartacze musi poznać każdy miłośnik ziemniaków i kluchów. Kartacze to danie najbardziej popularne na Podlasiu i na Suwalszczyźnie, i właśnie tam robi się je po mistrzowsku. Żeby twoje kartacze smakowały jak spod ręki najlepszej...
-
Zamiast schabowego robię te roladki. Każdy chce więcej i więcej, a to przez farsz
Wszystkie schabowe, mielone i sznycle tego świata mogą się schować przy moich roladkach. Robię je prawie co niedziela i na każde rodzinne spotkania i jeszcze nikomu się nie znudziły. Delikatne mięso i farsz pełen smaku to moje popisowe danie. Używ...
-
Przepis na chrupiące korniszony. Najlepsze ogórki zrobisz starym sposobem
Przetwory z ogórków to wcale nie magia. Ten przepis na korniszony jest wyjątkowy, a ogórki smakują wybornie. Będą chrupiące i naprawdę pyszne, a to za sprawą pewnej porady. Chodzi o wodę.
-
Nietuzinkowa kolacja po taniości. Wszystko kupisz w najbliższym sklepie
Jeśli w portfelu bida aż piszczy, a masz ochotę na romantyczną kolację we dwoje, spokojnie, nie musisz czekać do wypłaty. Przepis zaspokoi nawet najbardziej wymagającego smakosza, a wszystkie niezbędne składniki kupisz w osiedlowym sklepie. Ser w...