przepis na ciasto
-
Każdy, kto spróbował, chciał mieć ten przepis. Ciasto jest słodkie, mięciutkie i pyszne
Miłośnicy ciast doskonale wiedzą, że deser można zrobić nie tylko z owoców i słodkich składników. Bardzo dobrze w tej roli sprawdzają się również warzywa, a marchewka to już klasyk. Ciasto marchewkowe jest tak dobre, że nawet dzieci nie będą kręci...
-
Wyśmienite polskie ciasto docenione na świecie. Poznaj przepis na najlepszą szarlotkę pod słońcem
Szarlotka to jedno z najsmaczniejszych ciast na świecie. Może konkurować o pierwsze miejsce jedynie z sernikiem. Nie zmienia to jednak faktu, że właśnie teraz jest najlepszy czas na zrobienie pysznego kruchego placka z jabłkami i kruszonką, w swoi...
-
Kolega znalazł zeszyt babci i pokazał ten przepis. W PRL-u zajadał się każdy warszawiak
Wśród kultowych polskich ciast śmiało możemy wymienić sernik, makowiec i szarlotkę, Jest jednak jeszcze jedno ciasto, które wyjątkowo kojarzy się z Polskimi wypiekami, a dokładniej ze stołecznymi cukierniami. Kolega ostatnio znalazł przepis na to...
-
To najprawdopodobniej najtańsze i najłatwiejsze ciasto bez pieczenia. W składzie króluje jeden produkt
Nie da się ukryć, że domowe wypieki zawsze smakują najlepiej. Właśnie dlatego, zamiast stawiać na gotowe łakocie lepiej sięgnąć po nasz przepis na najłatwiejsze ciasto i to na dodatek bez pieczenia. Tu króluje puszysta, kremowa masa, która doskona...
-
Wielkanocna baba z cytrynowym akcentem. Z tych składników wyczarujesz cukiernicze arcydzieło
Jak wielkanocna babka to tylko w tym obłędnym wydaniu. Cały sekret tego kultowego wypieku tkwi w prostocie i owocach. Przepis zawsze wychodzi, a ciasto jest pulchne, wilgotne i niczym gąbka. Tu nie ma wielkiej filozofii, a efekt przerasta wszelaki...
-
Ciasto kora orzechowa. Jest tak dobre, że będziesz mieć ochotę krzyknąć: Klękajcie narody!
Uwielbiamy ciasta, które mają zabawne i nietypowe nazwy. A jeszcze bardziej uwielbiamy te, które mają i dziwne nazwy, i świetnie smakują. Właśnie takie jest ciasto kora orzechowa. Trzeba mu poświęcić trochę czasu, ale naprawdę warto! Dzielimy się...
-
Na to ciasto można złapać męża. "Możecie spróbować i dać mi znać, jak poszło?"
"Przez żołądek do serca" - z pewnością każdy z nas zna to przysłowie. W mediach społecznościowych pojawił się przepis na ciasto, które ma być pomocne w złapaniu męża. Czy to prawda, że nie oprze mu się żaden mężczyzna? Sprawdźmy.
-
Koniec z makowcami i piernikami. Poznaj aromatyczne ciasto pomarańczowe rodem ze słonecznej Grecji
Są takie smaki, których się nie zapomina, a już po pierwszym kęsie kradną one nasze serce na dobre. Właśnie takie jest greckie ciasto portokalopita, które łączy solidną porcję pomarańczy z gęstym jogurtem i delikatnym filo. Taki duet jest nie tylk...
-
Ciasto Rzeszowiak to połączenie czterech słodkich warstw. Piętrowy rarytas idealny na święta i do kawy
Tęsknisz za domowymi łakociami? Sięgnij po niezawodną recepturę prosto z przepiśnika babci. Rzeszowiak to regionalny specjał, który łączy aż cztery znakomite smaki. Kolorowe warstwy gwarantują niebanalny efekt i piękną prezencję. Wystarczy zadbać ...
-
Najprostsze, a zarazem najpyszniejsze polskie ciasto. Przepis mojego męża bije na głowę przepis babci
Widząc "najprostsze i najpyszniejsze polskie ciasto" z pewnością większość pomyślała o szarlotce. Nie tym razem. Tym ciastem jest pleśniak, który od lat pojawia się w wielu domach i znika z blachy wręcz błyskawicznie. Jak zrobić pleśniaka?...
- Tę sałatkę ryżową robię co piątek i znika do wieczora. Dodaję pyszny składnik z puszki
- Stary przepis na ciasto drożdżowe. Zawsze pięknie rośnie dzięki babcinej radzie
- 96% jest przeciążonych pracą, co trzeci ma objawy depresji. Czego nie wiemy o zdrowiu psychicznym polskich przedsiębiorców?MATERIAŁ PROMOCYJNY
- Przepis na biszkopt, który nie opadnie. Będzie rósł jak szalony, a to dzięki temu składnikowi
- Najbardziej niedoceniany grzyb w polskich lasach. Poznasz go po zapachu
- Ciasto drożdżowe nie wyrasta? Oto lista 5 najczęstszych błędów
- Ekspresowa sałatka na każdą okazję. Potrzebujesz 10 minut, szynki i warzyw
- Nazywają go "królem owoców" i "darem niebios". Podnosi odporność i działa antynowotworowo
- Rozpoznasz zupę na talerzu? O 12/12 nietrudno, ale 10. pytanie zmyli każdego!
- Rozpoznasz zupę na talerzu? O 12/12 nietrudno, ale 10. pytanie zmyli każdego!
-
Niebanalne ciasto z gruszkami - dużo lepsze niż szarlotka, ale mało kto je robi
Ciasto z gruszkami to idealna propozycja na jesień. Aromatyczne, soczyste i bardzo słodkie - będzie wspaniałym dopełnieniem podwieczorku w gronie bliskich osób. Sprawdź smak słynnego ciasta z gruszkami, a oczarujesz nawet najbardziej wymagające...
-
Klasyczne słodkości pójdą w odstawkę, jeśli przygotujesz to wyborne i puszyste ciasto marchewkowe
O tej porze roku królują aromatyczne przyprawy i korzenne smaki, dlatego warto postawić na ekspresową słodycz z dodatkową porcją witamin. Ciasto marchewkowe to idealne połączenie, które przygotujesz w mgnieniu oka. Wystarczy zetrzeć warzywo,...
-
Wygląda jak szarlotka, jednak półkruche ciasto skrywa nadzienie z obłędnych owoców sezonowych
Szarlotkę zna i uwielbia niemal każdy. Mamy jednak znakomity przepis który wygląda bliźniaczo do placka z jabłkami, jednak półkruche ciasto skrywa nadzienie z sezonowych, letnich owoców. Połączenie 2 w 1 da efekt wow, a tajemniczy składnik...
-
Ekspresowe i obłędnie smaczne ciasto z jabłkami. O łatwiejszej wersji można już tylko pomarzyć
Ciasto z jabłkami to synonim babcinych wypieków i jednocześnie schyłku lata. Ten wyborny, banalnie prosty i ekonomiczny placek zrobisz w mgnieniu oka, a efekt i tak rozpieści wszystkie zmysły. Tu kluczowa jest dobra baza ze świeżych produktów i...
-
Babka z majonezem - przepis na wilgotne ciasto wielkanocne. Magda Gessler dba o kolejność składników
Nie ma Wielkanocy bez tradycyjnych smakołyków i wypieków. Elementem obowiązkowym są także rozmaite ciasta jak mazurek czy sernik. Jednak to babka z majonezem jest prawdziwą klasyką. Jajeczny produkt ze słoika sprawi, że wnętrze będzie kremowa i...
-
Przepis na ciasto ryżowe bez grama glutenu. Lekki, oryginalny deser przygotujesz z czterech składników
Przepis na ciasto ryżowe to przysłowiowa bułka z masłem, a do jego przygotowania potrzebujesz zaledwie czterech składników. Lekki, puszysty i zdrowy wypiek nie zawiera mąki, przez co świetnie sprawdzi się w diecie bezglutenowej, a także jako...
-
Brownie - przepis na czekoladowy klasyk z kremowym wnętrzem. Proporcje i czas pieczenia to podstawa
Domowe ciasta są bezkonkurencyjne, są także przepisy, które nigdy się nie nudzą. Jednym z nich jest klasyczna receptura na brownie, czyli czekoladową rozkosz z kremowym wnętrzem i chapiącą skorupkom. Sekretem są składniki najwyższej jakości oraz...
-
Ciasto na faworki jest kluczem do popisowego dania na tłusty czwartek. Sekret tkwi w jednym składniku
Ciasto na faworki to absolutna podstawa. To od jego wykonania będzie zależeć ich smak. Wystarczy kilka wskazówek, aby Twoje faworki zrobiły furorę podczas imprezy z bliskimi. Sprawdź, na co zwrócić uwagę.
-
Pieczesz makowiec, a po rozkrojeniu okazuje się dziurawy? Dziadek cukiernik zdradza, gdzie robimy błąd
Święta Bożego Narodzenia bez makowca są jak Wielkanoc bez jajek - niemożliwe do wyobrażenia! Zawijane ciasto z makiem to deser, któremu trudno się oprzeć. Gorzej jednak, gdy po przekrojeniu okazuje się, że wewnątrz mamy dziurę. Można jej uniknąć!
-
Piernik Anny Starmach. Bardzo łatwy, bez dojrzewania. Gwiazda dodaje do niego specjalny składnik
Piernik to jedno z najważniejszych ciast bożonarodzeniowych. Jego korzenny aromat chyba każdemu kojarzy się z grudniowymi świętami. Anna Starmach podaje przepis, z którego zrobicie go w ekspresowym tempie i nie będziecie musieli czekać, aż ciasto...
-
Miodownik - przepis idealny na Boże Narodzenie. Kluczowe są złote proporcje i dwa słodkie kremy
Wśród domowych i tradycyjnych przepisów nie sposób pominąć warstwowego ciasta, jakim jest miodownik. Pełen aromatów przysmak z dodatkiem kremu budyniowego i kajmakowego to strzał w dziesiątkę na zbliżające się święta. Kluczowe są jednak złote...
-
Przepis na babeczki. Szybka przekąska z dodatkiem banana, która uratuje niejedną imprezę
Przepis na babeczki, które można przygotować w przysłowiowy kwadrans. Warto mieć go pod ręką szczególnie wtedy, gdy niezapowiedziani goście wpadną z wizytą. To także świetny sposób na wykorzystanie przejrzałych bananów.
-
Ciasto na pierogi - przepis, który dawniej stosowały weselne kucharki. Dorzucały do masy jeden składnik
Ciasto na pierogi - przepis na idealną, elastyczną masę wymaga odrobiny cierpliwości. Nieco pomóc może także trik stosowany dawniej przez kucharki, które przygotowywały weselne menu. Ich pierogi miały niezapomniany smak, który można dziś odtworzyć...
-
Takiej karpatki z pewnością nie jedliście. Efektowne kuleczki zastąpią długie pieczenie
Karpatka to kremowe ciasto na lekkim cieście. Choć zrobienie kremu na bazie budyniu i masła nie powinno sprawiać większych problemów, przygotowanie ciasta może być wyzwaniem. Jest jednak prosty sposób, by to obejść. Wystarczy zastosować groszek...
-
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania zmieni twoje podejście do wypieków. Zapamiętaj kolejność, a będzie perfekcyjne
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania to idealny pomysł dla osób zaczynających swoją przygodę z wypiekami lub po prostu dla każdego, kto uważa, że z ciastem drożdżowym mu nie po drodze. Przepis jest prosty, ale żeby ciasto się udało, ważna jest kolejnoś...
-
Szarlotka "poduszeczka" to słodki hit jesieni. Dodaj ten rodzaj jabłek, a wyjdzie idealna
Wśród jesiennych wypieków nie może zabraknąć ciast z dodatkiem sezonowych owoców. Śliwki, gruszki i jabłka to częsty składnik tart, drożdżowych i ucieranych placków czy francuskich specjałów. Szarlotka "poduszeczka" ma oryginalny kształt, a...
-
Ciasto leniwej synowej - ekspresowy przysmak bez pieczenia. Wystarczy kwadrans i gotowe
Ciasto leniwej synowej zachwyci zarówno wymagającą teściową, jak i kochających słodycze gości. Deser o charakterystycznej nazwie jest banalny w przygotowaniu, wystarczy zaledwie kwadrans i gotowe. Pięć składników tworzy wyśmienity duet - kluczowy...
-
Ciasto z malinami - puszysty i wilgotny placek według babcinej receptury. Zniknie z blachy w mgnieniu oka
Przepis na ciasto z malinami według babcinej receptury to prawdziwy hit. Jesienny wypiek wypada bezkonkurencyjnie. Stosując się do tradycyjnych wskazówek, pyszny i delikatny efekt jest gwarantowany. Wilgotny i puszysty placek, któremu nikt się nie...
-
Puszyste ciasto z truskawkami, galaretką agrestową i masą borówkową według siostry Anastazji
Puszyste ciasto z truskawkami, agrestową galaretką i masą z borówek to jedno z dzieł lubianej siostry zakonnej Anastazji. Mimo skomplikowanej nazwy, wypiek nie jest trudny do wykonania, więc każdy powinien dać radę. Spróbujcie sami zrobić ten letn...
-
Ciasto w pięć minut bez pieczenia. Szybkie i proste rozwiązanie na wypiek na ostatnią chwilę
Ciasto w pięć minut bez pieczenia jest świetnym rozwiązaniem na niezapowiedziane wizyty. Jest bardzo szybkie i proste w wykonaniu. Na pewno ci się uda. Spróbuj koniecznie.
-
Ciasto puszek siostry Anastazji. Prosty i smaczny deser warstwowy. Smak pogłębią podsmażone migdały
Ciasto puszek siostry Anastazji to pomysł na pyszny deser dla każdego. To lekki, miękki i bardzo smaczny wypiek na każdą okazję. Koniecznie wypróbujcie przepis znanej i lubianej siostry zakonnej.
-
Jabłecznik - przepis. Najlepsze ciasto na każdą okazję. Przygotowanie jest banalnie proste
Jabłecznik - przepis. Pyszne ciasto, które doskonale sprawdzi się na każdą okazję. Zaskakujące smakiem o każdej porze roku. A co najważniejsze - proste do przygotowania.
-
Ptasie mleczko - przepis na najlepszy letni deser. Puszysty, ekspresowy i lekki jak chmurka mus
Ptasie mleczko to przepis, który podbije twoje podniebienie! Lekka, puszysta i kremowa masa idealnie komponuje się z kruchym spodem i owocowymi dodatkami. Ten przepyszny deser jest doskonały na lato, a przygotujesz go w zaledwie kilkanaście minut.
-
Przepis na sernik na herbatnikach. Łatwa i smaczna receptura na ciasto
Sernik na herbatnikach to smaczne i łatwe ciasto, które bez trudu upiecze każdy miłośnik domowych deserów. Sprawdź nasz przepis na sernik na herbatnikach i zaskocz swoich znajomych pysznym wypiekiem.
-
Przepis na ciasto szpinakowe. Leśny mech o pięknej zielonej barwie zachwyci każdego. Smakuje obłędnie
Ciasto szpinakowe to nietypowe ciasto, które wciąż rzadko trafia na polskie stoły. I choć zachwyca zieloną barwą i smakiem, to wciąż wiele osób ma opory przed spróbowaniem ciasta, którego podstawą jest szpinak. Przedstawiamy najlepszy przepis na...
-
Szarlotka - przepis błyskawiczny. Zrobisz ją bez zagniatania i bez ucierania
Szarlotka to ciasto idealne na każdą okazję. Chyba nie ma na świecie osoby, która na pytanie, czy lubi szarlotkę, odpowiedziałaby "nie". Przepis na szarlotkę jest znany, ale dziś mamy dla ciebie coś naprawdę ekstra - błyskawiczny przepis na...
-
Ciasto drożdżowe z kruszonką - przepis na prosty, domowy wypiek. Dodatek kruszonki nada chrupkości
Ciasto drożdżowe z kruszonką to bez wątpienia jeden z klasycznych i pysznych domowych przepisów. Pasuje na każdą okazję, a przygotować możemy je w ekspresowym tempie. Dodatek słodkiej kruszonki sprawi, że całość będzie przyjemnie chrupiąca i...
-
Brownie - przepis na tradycyjne, mocno czekoladowe ciasto. Z naszą recepturą wyjdzie idealne
Brownie - przepis na czekoladowe ciasto z chrupiącą skórką oraz wilgotnym i lekko ciągnącym się wnętrzem. Jest bardzo łatwe w przygotowaniu, wystarczą podstawowe składniki i kilka minut spędzonych w kuchni, by cieszyć się tym wyjątkowym smakiem.
-
Przepis na biszkopt, który nie opada i jest puszysty. Sprawdzi się idealnie jako baza do tortów
Biszkopt jest najczęściej wykorzystywany jako baza do tortów i ciast. Przepis na tę klasykę cukiernictwa jest bardzo prosty. Jednak warto zapamiętać kilka ważnych zasad, dzięki którym ciasto nie opadnie, ale będzie puszyste i sprężyste.
-
Keks - przepis na tradycyjne ciasto z bakaliami. Deser słodki i bogaty w dodatki
Najsmaczniejszy keks to ten przygotowany w domu. Kolorowe, bakaliowe wnętrze zasmakuje każdemu. Keks naszej receptury z pewnością zachwyci domowników i twoich gości.