To już ostatni dzwonek, by przygotować się do Świąt Wielkanocnych, właśnie dlatego mamy w zanadrzu przepis, który zawsze się udaje i co najważniejsze obłędnie smakuje. Mowa tu o nieziemsko pulchnej i wilgotnej babce cytrynowej, której smak będzie pamiętany jeszcze długo po wiosennym biesiadowaniu.
Nie ma Wielkanocy bez klasycznej babki. Babcina receptura nie ma sobie równych, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by klasykę nieco podrasować. Wystarczy bowiem odrobina soku z cytrusów, a nawet szczypta skórki, by nadać naszemu wypiekowi świeżości, lekkości i niebanalnego smaku. Tu nie ma wielkiej filozofii - łączymy składniki w odpowiedniej kolejności i złotych proporcjach, by powstało to niebanalne dzieło cukiernicze.
Do wielkanocnej babki z naszej receptury nie trzeba wiele. Tu królują swojskie, tanie i łatwo dostępne składniki jak jajka, olej i mąka. Wszystko oczywiście należy odpowiednio osłodzić i co najważniejsze podrasować sokiem z cytryny oraz otartą skórką. Na koniec warto jeszcze pamiętać o wielkanocnej dekoracji - sprawdzi się tu lukier i oczywiście owoce np. cząstki cytryny, maliny lub truskawki. Tak podane ciast zrobi wrażenie i zniknie ze stołu ekspresowo.
Składniki:
Sposób przygotowania: