Wielkanocna baba z cytrynowym akcentem. Z tych składników wyczarujesz cukiernicze arcydzieło

Jak wielkanocna babka to tylko w tym obłędnym wydaniu. Cały sekret tego kultowego wypieku tkwi w prostocie i owocach. Przepis zawsze wychodzi, a ciasto jest pulchne, wilgotne i niczym gąbka. Tu nie ma wielkiej filozofii, a efekt przerasta wszelakie oczekiwania, a nawet najlepsze cukiernicze rarytasy.

To już ostatni dzwonek, by przygotować się do Świąt Wielkanocnych, właśnie dlatego mamy w zanadrzu przepis, który zawsze się udaje i co najważniejsze obłędnie smakuje. Mowa tu o nieziemsko pulchnej i wilgotnej babce cytrynowej, której smak będzie pamiętany jeszcze długo po wiosennym biesiadowaniu. 

Zobacz wideo Superszybko, supersmacznie i superłatwo, czyli ciasto na kefirze

Wielkanocna baba w najprostszym wydaniu. Dodaj kwaśny owoc, a nie pożałujesz

Nie ma Wielkanocy bez klasycznej babki. Babcina receptura nie ma sobie równych, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by klasykę nieco podrasować. Wystarczy bowiem odrobina soku z cytrusów, a nawet szczypta skórki, by nadać naszemu wypiekowi świeżości, lekkości i niebanalnego smaku. Tu nie ma wielkiej filozofii - łączymy składniki w odpowiedniej kolejności i złotych proporcjach, by powstało to niebanalne dzieło cukiernicze.

Do wielkanocnej babki z naszej receptury nie trzeba wiele. Tu królują swojskie, tanie i łatwo dostępne składniki jak jajka, olej i mąka. Wszystko oczywiście należy odpowiednio osłodzić i co najważniejsze podrasować sokiem z cytryny oraz otartą skórką. Na koniec warto jeszcze pamiętać o wielkanocnej dekoracji - sprawdzi się tu lukier i oczywiście owoce np. cząstki cytryny, maliny lub truskawki. Tak podane ciast zrobi wrażenie i zniknie ze stołu ekspresowo. 

Przepis na cytrynową babkę idealną na wielkanocny stół 

Składniki:

  • 4 jajka, 
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej, 
  • 2/4 oleju rzepakowego,
  • szklanka mąki pszennej, 
  • pół szklanki cukru, 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • sok z połówki cytryny i dodatkowo otarta skórka.

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od oddzielenia żółtek od białek. Białka ubij na sztywną pianę. 
  2. Do białek dodawaj stopniowo cukier, cały czas miksuj masę. 
  3. Następnie dodawaj po jednym żółtku i na koniec wlej cienką stróżką olej oraz sok z cytryny. 
  4. Cały czas miksując, dosypuj stopniowo połączone mąki z proszkiem do pieczenia. 
  5. Na koniec wszystko starannie wymieszaj szpatułką i przelej ciasto do natłuszczonej formy do pieczenia babki. 
  6. Ciasto piecz w 180 stopniach przez 40 minut. Po całkowitym ostudzeniu udekoruj babkę lukrem oraz owocami, smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.