Smak babki cytrynowej z pewnością większość pamięta z dzieciństwa. Przygotowuje się ją dość szybko i prosto, a lista składników jest krótka i nie trzeba wydawać na nie fortuny. Jak zatem zrobić idealną babkę cytrynową? Siostra Anastazja ma na to sposób.
Zobacz wideo Popisowe danie Aleksandra Kwaśniewskiego? Babka ziemniaczana. Przepis wziął od babci z Wilna [AUTOPROMOCJA]
Babka cytrynowa siostra Anastazji - przepis. Goście wyjadają ją do ostatniego okruszka
Babka cytrynowa to obłędnie pyszny wypiek o cytrynowo-waniliowym aromacie, któremu nie sposób się oprzeć. Co ciekawe, jej przygotowanie trwa krócej niż 20 minut, a później już pozostaje nam czekać, aż się upiecze i będzie gotowa do zjedzenia. Oto przepis z książki siostry Anastazji na babkę cytrynową, którą goście pokochają i będą prosić o więcej.
Składniki:
- 150 g mąki pszennej,
- 4 jajka,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 170 g cukru,
- opakowanie cukru wanilinowego,
- łyżka stołowa startej skórki z cytryny,
- sok z połowy cytryny,
- pół szklanki oleju roślinnego,
- masło i mąką lub bułka tarta do obsypania blachy keksowej,
- cukier puder lub lukier do dekoracji.
Jak zrobić babkę cytrynową, by była pyszna? Sposób przygotowania krok po kroku
Sposób przygotowania:
- Formę wysmaruj masłem i dokładnie oprósz mąką lub bułką tartą, aby ciasto nie przywarło do spodu i boków.
- Wyciśnij sok z cytryny, skórkę zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier, cukier puder i zmiksuj, aż się połączą.
- Do masy dodaj olej, sok z cytryny, skórkę tartą, następnie stopniowo dodawaj mąkę i żółtka. Gdy wszystkie składniki dobrze się połączą, przelej ciasto do keksówki.
- Piecz 50 minut w 180 stopniach Celsjusza. Gdy ostygnie, polej lukrem lub oprósz cukrem pudrem.