Babka cytrynowa siostry Anastazji to niebo w gębie. W Wielkanoc nie zostają nawet okruchy

Bez babki cytrynowej nie ma Wielkanocy. I takie przekonanie panuje w wielu domach. Do świąt jeszcze kilka dni, więc warto zapisać sobie ten najlepszy przepis na babkę cytrynową prosto od siostry Anastazji. Gwarantuję, że będzie to niebo w gębie.

Smak babki cytrynowej z pewnością większość pamięta z dzieciństwa. Przygotowuje się ją dość szybko i prosto, a lista składników jest krótka i nie trzeba wydawać na nie fortuny. Jak zatem zrobić idealną babkę cytrynową? Siostra Anastazja ma na to sposób. 

Zobacz wideo Popisowe danie Aleksandra Kwaśniewskiego? Babka ziemniaczana. Przepis wziął od babci z Wilna [AUTOPROMOCJA]

Babka cytrynowa siostra Anastazji - przepis. Goście wyjadają ją do ostatniego okruszka 

Babka cytrynowa to obłędnie pyszny wypiek o cytrynowo-waniliowym aromacie, któremu nie sposób się oprzeć. Co ciekawe, jej przygotowanie trwa krócej niż 20 minut, a później już pozostaje nam czekać, aż się upiecze i będzie gotowa do zjedzenia. Oto przepis z książki siostry Anastazji na babkę cytrynową, którą goście pokochają i będą prosić o więcej. 

Składniki: 

  • 150 g mąki pszennej, 
  • 4 jajka, 
  • łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • 170 g cukru, 
  • opakowanie cukru wanilinowego, 
  • łyżka stołowa startej skórki z cytryny, 
  • sok z połowy cytryny
  • pół szklanki oleju roślinnego, 
  • masło i mąką lub bułka tarta do obsypania blachy keksowej, 
  • cukier puder lub lukier do dekoracji. 

Jak zrobić babkę cytrynową, by była pyszna? Sposób przygotowania krok po kroku 

Sposób przygotowania: 

  1. Formę wysmaruj masłem i dokładnie oprósz mąką lub bułką tartą, aby ciasto nie przywarło do spodu i boków. 
  2. Wyciśnij sok z cytryny, skórkę zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier, cukier puder i zmiksuj, aż się połączą. 
  3. Do masy dodaj olej, sok z cytryny, skórkę tartą, następnie stopniowo dodawaj mąkę i żółtka. Gdy wszystkie składniki dobrze się połączą, przelej ciasto do keksówki. 
  4. Piecz 50 minut w 180 stopniach Celsjusza. Gdy ostygnie, polej lukrem lub oprósz cukrem pudrem. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.