Tartaletki z farszem jajecznym to coś, co twoi goście pokochają. Podane na słono zaskoczą gości, ale na pewno pozytywnie. Ciekawy wygląd i wyjątkowe połączenie smaku sprawią, że nie sposób będzie im się oprzeć. Ale jak je przygotować? Oto przepis na tartaletki z pastą jajeczną.
fot.istock/moxumbic
REKLAMA
REKLAMA
Pasta jajeczna to znakomity zamiennik dodatków na kanapki. Może pełnić także rolę farszu do jajek lub kruchych tartaletek w wersji wytrawnej. Jeśli zostanie nam trochę pasty, możemy wykorzystać ją na wiele różnych sposobów. Nie zmarnujesz ani grama.
REKLAMA
Zobacz wideo Genialny przepis na szparagi z jajkiem i parmezanem. Ten trik odmieni twoje gotowanie
Przepis na tartaletki z jajkiem. Już więcej nie zrobisz jajek z majonezem
Tartaletki z pastą jajeczną już na zawsze zastąpią jajka z majonezem. Gdy zrobisz je choćby raz, to już zawsze będą gościć w twojej kuchni. Taka pięknie wyglądająca przekąska to idealna propozycja na wielkanocną przystawkę. Nie tylko zachwyca formą podania, ale i smakiem. Jak zrobić farsz do tartaletek z jajkiem? A jak upiec domowe tartaletki? Oto przepis.
Domowe tartaletki z pastą jajeczną - przepis. Sposób przygotowania krok po kroku
Sposób przygotowania:
Przesianą mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, śmietaną, solą żółtkiem oraz posiekaną margaryną. Po wyrobieniu ciasta odstaw je do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie wyjmij ciasto i rozwałkuj je na cienki placek. Wykrój kółka. Umieść je w natłuszczonych foremkach, ponakłuwaj widelcem i wstaw do lodówki na 20 minut.
Po tym czasie wyjmij foremki i wyłóż je folią aluminiową. Teraz musisz obciążyć czymś ciasto, żeby uzyskało pożądaną formę. Doskonale sprawdza się do tego na przykład suchy groch. Wysyp go do tartaletek i wstaw do rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza piekarnika.
Po 10 minutach wyjmij już folię wraz z obciążeniem, a tartaletki piecz dalej do zarumienienia przez około sześć minut.
Zabierz się za pastę jajeczną. Ugotowane na twardo jajka obierz i pokrój w drobną kostkę.
Ogórka kiszonego wyciągamy z zalewy i drobno kroimy.
Jajka mieszamy z majonezem dekoracyjnym, ogórkiem odciśniętym z nadmiaru soku, posiekanym szczypiorkiem, musztardą i serem.
Gotową pastę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Wykładamy pastę do tartaletek tuż przed podaniem, by nie ściemniała. Smacznego!