-
Haps
-
Wielkanoc
- Jajka z majonezem na Wielkanoc odchodzą do lamusa. Nadziej je jajecznym farszem, a zaskoczysz gości
Jajka z majonezem na Wielkanoc odchodzą do lamusa. Nadziej je jajecznym farszem, a zaskoczysz gości
Tartaletki z farszem jajecznym to coś, co twoi goście pokochają. Podane na słono zaskoczą gości, ale na pewno pozytywnie. Ciekawy wygląd i wyjątkowe połączenie smaku sprawią, że nie sposób będzie im się oprzeć. Ale jak je przygotować? Oto przepis na tartaletki z pastą jajeczną.
Pasta jajeczna to znakomity zamiennik dodatków na kanapki. Może pełnić także rolę farszu do jajek lub kruchych tartaletek w wersji wytrawnej. Jeśli zostanie nam trochę pasty, możemy wykorzystać ją na wiele różnych sposobów. Nie zmarnujesz ani grama.
Zobacz wideo Genialny przepis na szparagi z jajkiem i parmezanem. Ten trik odmieni twoje gotowanie
Przepis na tartaletki z jajkiem. Już więcej nie zrobisz jajek z majonezem
Tartaletki z pastą jajeczną już na zawsze zastąpią jajka z majonezem. Gdy zrobisz je choćby raz, to już zawsze będą gościć w twojej kuchni. Taka pięknie wyglądająca przekąska to idealna propozycja na wielkanocną przystawkę. Nie tylko zachwyca formą podania, ale i smakiem. Jak zrobić farsz do tartaletek z jajkiem? A jak upiec domowe tartaletki? Oto przepis.
Składniki na tartaletki:
- 150 g mąki pszennej,
- 1 żółtko,
- 1 łyżka śmietany 18 proc.,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 125 g margaryny,
- 1 łyżeczka soli.
Składniki na pastę jajeczną:
- 50 g majonezu dekoracyjnego,
- 4 jajka ugotowane na twardo,
- ogórek kiszony,
- 100 g startego żółtego sera,
- łyżeczka musztardy,
- siekany szczypiorek,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu.
Domowe tartaletki z pastą jajeczną - przepis. Sposób przygotowania krok po kroku
Sposób przygotowania:
- Przesianą mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, śmietaną, solą żółtkiem oraz posiekaną margaryną. Po wyrobieniu ciasta odstaw je do lodówki na 30 minut.
- Po tym czasie wyjmij ciasto i rozwałkuj je na cienki placek. Wykrój kółka. Umieść je w natłuszczonych foremkach, ponakłuwaj widelcem i wstaw do lodówki na 20 minut.
- Po tym czasie wyjmij foremki i wyłóż je folią aluminiową. Teraz musisz obciążyć czymś ciasto, żeby uzyskało pożądaną formę. Doskonale sprawdza się do tego na przykład suchy groch. Wysyp go do tartaletek i wstaw do rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza piekarnika.
- Po 10 minutach wyjmij już folię wraz z obciążeniem, a tartaletki piecz dalej do zarumienienia przez około sześć minut.
- Zabierz się za pastę jajeczną. Ugotowane na twardo jajka obierz i pokrój w drobną kostkę.
- Ogórka kiszonego wyciągamy z zalewy i drobno kroimy.
- Jajka mieszamy z majonezem dekoracyjnym, ogórkiem odciśniętym z nadmiaru soku, posiekanym szczypiorkiem, musztardą i serem.
- Gotową pastę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Wykładamy pastę do tartaletek tuż przed podaniem, by nie ściemniała. Smacznego!