Jajka z majonezem na Wielkanoc odchodzą do lamusa. Nadziej je jajecznym farszem, a zaskoczysz gości

Tartaletki z farszem jajecznym to coś, co twoi goście pokochają. Podane na słono zaskoczą gości, ale na pewno pozytywnie. Ciekawy wygląd i wyjątkowe połączenie smaku sprawią, że nie sposób będzie im się oprzeć. Ale jak je przygotować? Oto przepis na tartaletki z pastą jajeczną.

Pasta jajeczna to znakomity zamiennik dodatków na kanapki. Może pełnić także rolę farszu do jajek lub kruchych tartaletek w wersji wytrawnej. Jeśli zostanie nam trochę pasty, możemy wykorzystać ją na wiele różnych sposobów. Nie zmarnujesz ani grama.  

Zobacz wideo Genialny przepis na szparagi z jajkiem i parmezanem. Ten trik odmieni twoje gotowanie

Przepis na tartaletki z jajkiem. Już więcej nie zrobisz jajek z majonezem 

Tartaletki z pastą jajeczną już na zawsze zastąpią jajka z majonezem. Gdy zrobisz je choćby raz, to już zawsze będą gościć w twojej kuchni. Taka pięknie wyglądająca przekąska to idealna propozycja na wielkanocną przystawkę. Nie tylko zachwyca formą podania, ale i smakiem. Jak zrobić farsz do tartaletek z jajkiem? A jak upiec domowe tartaletki? Oto przepis. 

Składniki na tartaletki: 

  • 150 g mąki pszennej, 
  • 1 żółtko, 
  • 1 łyżka śmietany 18 proc., 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 125 g margaryny, 
  • 1 łyżeczka soli. 

Składniki na pastę jajeczną: 

  • 50 g majonezu dekoracyjnego, 
  • 4 jajka ugotowane na twardo, 
  • ogórek kiszony, 
  • 100 g startego żółtego sera,
  • łyżeczka musztardy, 
  • siekany szczypiorek, 
  • szczypta soli, 
  • szczypta pieprzu. 

Domowe tartaletki z pastą jajeczną - przepis. Sposób przygotowania krok po kroku 

Sposób przygotowania: 

  1. Przesianą mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, śmietaną, solą żółtkiem oraz posiekaną margaryną. Po wyrobieniu ciasta odstaw je do lodówki na 30 minut. 
  2. Po tym czasie wyjmij ciasto i rozwałkuj je na cienki placek. Wykrój kółka. Umieść je w natłuszczonych foremkach, ponakłuwaj widelcem i wstaw do lodówki na 20 minut. 
  3. Po tym czasie wyjmij foremki i wyłóż je folią aluminiową. Teraz musisz obciążyć czymś ciasto, żeby uzyskało pożądaną formę. Doskonale sprawdza się do tego na przykład suchy groch. Wysyp go do tartaletek i wstaw do rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza piekarnika. 
  4. Po 10 minutach wyjmij już folię wraz z obciążeniem, a tartaletki piecz dalej do zarumienienia przez około sześć minut.  
  5. Zabierz się za pastę jajeczną. Ugotowane na twardo jajka obierz i pokrój w drobną kostkę.  
  6. Ogórka kiszonego wyciągamy z zalewy i drobno kroimy.  
  7. Jajka mieszamy z majonezem dekoracyjnym, ogórkiem odciśniętym z nadmiaru soku, posiekanym szczypiorkiem, musztardą i serem. 
  8. Gotową pastę doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 
  9. Wykładamy pastę do tartaletek tuż przed podaniem, by nie ściemniała. Smacznego! 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.