wanilia
-
Aromatyczne gruszki w occie idealne na zimę. Moja babcia robiła je każdego roku i dodawała do nich tę przyprawę
Na rynkach i straganach pojawiły sie już one - soczyste i chrupiące gruszki, na które czekaliśmy cały rok. Choć smakują wybornie na surowo, warto zamknąć je również w słoiczkach. Nic nie będzie nas cieszyć zimą tak bardzo, jak aromatyczne przetwor...
-
Zupa nic - przysmak każdego dzieciaka w PRL. Słodycz wanilii może zawrócić w głowie, ale kluczem są jajka
Zupa nic - niby "nic", a takie pyszne. Przepis na ten deser jest bardzo stary i do łask powrócił w czasach tzw. komuny, kiedy wszystkiego było mało. Faktycznie, zupa nic to zaledwie kilka składników, a najważniejsze to mleko, wanilia i jajka. Jak...
-
Naleśniki pełne dobrego smaku. Ten niesamowity przepis pochodzi z 1914 roku i wciąż jest aktualny
Przedstawiamy przepis na naleśniki, który pochodzi z początku XX wieku. Dlaczego warto przygotować je według tej receptury? Ciekawym połączeniem smaków będzie tutaj zestawienie migdałów z wanilią. Oto jak je zrobić.
-
Tradycyjna babka drożdżowa według Matteo Brunetti. Alternatywa dla włoskiego klasyka w sam raz na Nowy Rok
Drożdżowa babka to tradycyjny włoski wypiek świąteczny. Matteo Brunetti zdradził przepis jak udoskonalić klasyczną recepturę - wystarczy krem waniliowy, by urozmaicić jej smak. To także ciekawy pomysł na wykorzystanie kilkudniowego ciasta!
-
Szybkie lody domowe. Tylko 3 składki i 4 godziny chłodzenia
Kto nie lubi lodów? Gama smaków i dodatków zadowoli każdego, ale nic nie smakuje lepiej niż własnoręcznie zrobiony deser. Może się wydawać, że cała czynność jest skomplikowana, ale nic bardziej mylnego. Stworzenie swoich domowych lodów jest banaln...