ocet
-
Ten składnik zmienia zwykły gulasz w danie godne szefa kuchni. Jesienią robię go co tydzień
Jesień to idealny czas na aromatyczne potrawy, które rozgrzewają i poprawiają nastrój. Wystarczy jeden składnik, by gulasz wołowy nabrał wyjątkowej głębi oraz aksamitnej konsystencji. Ocet balsamiczny to sekret, który sprawia, że zwykły obiad...
-
Wygląda jak deser, smakuje lepiej niż ogórki. Robię co jesień i wyjadam prosto ze słoika
Dynia w zalewie octowej to smak, który potrafi zaskoczyć nawet największych przeciwników warzyw. Jest słodka, trochę kwaśna i lekko korzenna. To idealny dodatek do jesiennych i zimowych dań, dlatego zrób kilka słoików jak najszybciej. Gwarantuje, ...
-
Sekret puszystych jajek? Nie mleko, nie śmietana. Wystarczy kilka kropel i nie zrobisz inaczej
Niepozorny składnik, który większość z nas ma w kuchni, potrafi odmienić codzienne śniadanie. Wystarczy jedna niewielka zmiana, by dobrze znany smak jajka zyskał zupełnie nowy charakter. Efekt zaskakuje delikatnością oraz wyjątkowym aromatem.
-
To prawdziwe płynne złoto i musi być w każdym domu. Ocet jabłkowy zrób starą metodą
Są takie produkty, które powinny się znaleźć w absolutnie każdym domu. Wymienić możemy choćby kwasek cytrynowy, sodę oczyszczoną i oczywiście ocet jabłkowy. Jednak ocet jabłkowy nie tylko przydaje się w przygotowywaniu posiłków, lecz także w dbani...
-
Rosół jak z najlepszej restauracji. Wystarczy łyżka, by podbić jego smak
Rosół to niekwestionowany król polskich zup. Aby jednak wyszedł gęsty, aromatyczny i złocisty, warto sięgnąć po jeden nietypowy składnik. Wystarczy zaledwie łyżka, by podbić jego smak i nadać mu wyjątkowego charakteru.
-
Owoce, które znikają szybciej niż ogórki. Robię co roku i chowam, zanim rodzina się dowie
Gruszki w zalewie octowej to klasyk domowych spiżarni. Delikatne, słodko-kwaśne, z korzenną nutą, są idealne do mięsa, serów lub jako przekąska solo. Ten przepis uratuje nadmiar owoców, ale też doda charakteru daniom.
-
Siostra Anastazja robi je od lat. Pokryj owoce zalewą i poczekaj. Pasują do mięs i deserów
Najsmaczniejsze śliwki w occie to słodko-kwaśny, aromatyczny i niezwykle uniwersalny smak. Idealne jako dodatek do wytrawnych potraw i deserów, a przy tym proste w przygotowaniu. Siostra Anastazja udowadnia, że tradycyjne receptury nadal mogą być...
-
Wyrzucają, a mogą zamienić je w płynne złoto. Wystarczą 2 składniki i odrobina cierpliwości
Zamiast wyrzucać do kosza, warto przygotować coś, co wykorzysta potencjał owoców do ostatniego włókna. Co zrobić z obierek po jabłkach? Jeśli ich nie jadasz, nie traktuj ich jak odpad, ponieważ mogą być bazą do domowego specyfiku o wielu...
-
Dwie łyżki na patelnię i niech dzieje się magia. Mięso będzie miękkie jak masełko
Twarde, suche, gumowate mięso? Jeśli to brzmi znajomo, mamy rozwiązanie. Niezależnie od tego, czy robisz gulasz, czy sos, ten prosty trik sprawi, że mięso będzie zawsze miękkie i soczyste. Wystarczą dwie łyżki.
-
Żadna chemia i ocet. Tak zrobisz mleczko do zadań specjalnych. Żaden brud mu się nie oprze
Jak zrobić domowe środki czystości? Wbrew pozorom nie jest to ani trudne, ani drogie. Na dobrą sprawę wystarczą dwa produkty, by zyskać niezawodne mleczko do zadań specjalnych. Rozprawi się nawet z przypaleniami.
-
Najlepsze sposoby na kolorowe pisanki. Wystarczą dwa produkty z kuchni. Wychodzą przepiękne
Jak w naturalny sposób zafarbować jajka? Wbrew pozorom gotowe barwniki albo cebula to niejedyne rozwiązania. Weź jedno warzywo i nieco octu, a zyskasz śliczne, niebieskie pisanki. Bez chemii i wydawania pieniędzy.
-
Biorę trzy łyżki, mieszam z wodą i wcieram w czajnik. Po 5 minutach lśni jak nowy
Jak wyczyścić czajnik z zewnątrz domowym sposobem? Zapomnij o żrącej chemii, która swoje kosztuje. Zamiast tego poznaj trzy sposoby na to, by urządzenie znów lśniło czystością. Przy okazji nie zapomnij o odkamienieniu.
-
Umyjesz nim okna i dodasz do barszczu. Ocet jabłkowy z łatwością zrobisz w domu
Ocet jabłkowy to zdecydowanie jeden z tych superproduktów, których możemy używać w różny sposób. To nie tylko świetna przyprawa do wielu dań, baza do sosów sałatkowych, lecz także naturalny środek czyszczący oraz... kosmetyk. Jak zrobić ocet...
-
Zapomnij o jabłkowym. Ten obniży cukier, zbije cholesterol i poprawi trawienie. Zrobisz go w domu
O occie jabłkowym i jego właściwościach słyszała zapewne większość. Mniej popularną, choć równie prostą w przygotowaniu i cenną dla zdrowia wersją jest ocet z gruszek. Sprawdzi się na co dzień jako przyprawa w kuchni, ale też jako panaceum na różn...
-
Ciotka Jadzia zawsze tak robiła śliwki w occie. Będą twarde, jędrne, a ty się nie narobisz
Przetwory ze śliwek kojarzą się przede wszystkim z powidłami, choć pomysłów nie brakuje. Kiedyś w każdej spiżarce musiały się znaleźć także śliwki w occie. Przepis jest banalnie prosty, a proporcje łatwe do zapamiętania. Zrobisz je bez...
-
Umyjesz octem i wyrzucisz pieniądze w błoto. Tego nim nie czyść, bo możesz żałować
Ocet to niezwykle uniwersalny produkt. Przede wszystkim używa się go w kuchni, ale wiele osób korzysta z niego również podczas sprzątania. Są jednak pewne przedmioty i powierzchnie, których octem lepiej nie przecierać. Inaczej może skończyć się...
-
Nieoceniony w kuchni i przy sprzątaniu. Weź trzy składniki, poczekaj i dodawaj do wszystkiego
Są takie produkty, których działanie jest nieocenione i naprawdę można ich użyć na wiele sposobów. Wśród nich są m.in. soda oczyszczona, kwasek cytrynowy i ocet jabłkowy. Dziś podpowiemy wam, jak zrobić ocet jabłkowy, który podkreśli smak wielu...
-
Podpatrzyłam, co szef kuchni dodaje do rosołu. Nie uwierzysz. Jedna łyżka bosko podkręci jego smak
Jak zrobić pyszny domowy rosół? Anna Starmach przygotowuje go z suszonymi grzybami, Ewa Wachowicz z obierków po ziemniakach, z kolei Magda Gessler na bazie gęsiny. Niektórzy szefowie kuchni dodają także składnik, dzięki któremu smak jest jeszcze...
-
Te pikle biją na głowę wszystkie inne. Przepis zdradziła restauratorka Ewa Wachowicz
Koniec wiosny to najlepszy czas na przygotowywanie domowych przetworów. To właśnie teraz lokalne targowiska najbardziej uginają się od świeżych warzyw i ziół. Jeśli chcesz zimą cieszyć się z dobrodziejstw natury, koniecznie zacznij przygotowywać...
-
Zapomnij o dżemach i sokach. Z tych owoców co roku robię ocet. Wzmacnia odporność i pozbywa się oponki
Czy octy owocowe są zdrowe? Coraz więcej osób robi je samodzielnie w domu i wybiera nie tylko jabłkowe. Okazuje się, że sfermentowane mieszanki zawierają wiele dobroczynnych właściwości. Jakich? Sprawdź też, jak zrobić ocet malinowy.
-
Prababcia z Wielkopolski zdradziła mi sekret na aromatyczny rosół. Na początku dodaje zawsze łyżkę tego
Rosół to jedna z najpopularniejszych zup kuchni polskiej. Przyrządzamy ją często i ochoczo, nie każdy jednak wie, że istnieje banalnie prosty sposób na wydobycie z wywaru głębszego, jeszcze bardziej aromatycznego smaku.
-
Nawet najprostszą polską zupę robiłam źle. I ty też popełniasz ten błąd. Zapominasz o tym składniku
Rosół to najpopularniejsza polska zupa. Jest wręcz królem każdego polskiego stołu. Sposób na jej przygotowanie powinniśmy znać perfekcyjnie. Okazuje się jednak, że wiele osób popełnia ten błąd i nie dodaje tego składnika lub po prostu nie ma pojęc...
-
Jak domowym sposobem wyczyścić piekarnik? Zapomnij o szorowaniu pumeksem. Ten trik stosuje moja mama
Jak domowym sposobem wyczyścić piekarnik? Na to pytanie wiele osób szuka odpowiedzi, bo nie jest to łatwe zadanie. Jeśli tak, jak ja masz dosyć szorowania, namaczania i stosowania drogiej, a do tego mocno żrącej chemii - wypróbuj ten trik. Zdradzi...
-
Najpierw ją smażę, następnie zalewam tym produktem. Babcia co roku podkrada mi słoiki ze spiżarni
Choć nie jest to obowiązkowe danie na każdym stole, to wielu Polaków uwielbia ten wigilijny przysmak. Ryba w tej wersji może spokojnie konkurować z tą w panierce. Co więcej, możesz przygotować ją wiele dni wcześniej, dzięki czemu odejdzie ci część...
-
Przestań kupować gotowe sosy i przygotuj domowy winegret. Sekretny składnik? Bez tego warzywa ani rusz
Nie wiesz czym podkręcić smak sałatki? Sklepowa "gotowce" mogą się schować, przy winegrecie domowej roboty. Ten przepis sprawdzi się między innymi u tych, którzy dbają o linię i ograniczają spożycie cukru. Słodko nie będzie, za to będzie wyraziści...
-
Wystarczy łyżka, by rosół smakował jak z pięciogwiazdkowej restauracji. To sekret wielkich kucharzy
Rosół to tradycyjna polska zupa, która w każdym domu smakuje inaczej. Okazuje się jednak, że jej sekret nie tkwi wyłącznie w dobrej jakości mięsie czy sporej ilości warzyw. Kluczem do sukcesu jest łyżka jednego składnika.
-
Ocet z tych jesiennych owoców to samo zdrowie. Moja babcia robi go co roku i dodaje do sosów lub sałatek
Ocet jabłkowy jest doceniany przez jego ogromną uniwersalność. Nadaje się zarówno do wielu posiłków, ale także do sprzątania, jak i pielęgnacji skóry oraz włosów. Nie musisz jednak kupować sklepowych produktów, ponieważ przygotowanie octu jabłkowe...
-
Aromatyczne gruszki w occie idealne na zimę. Moja babcia robiła je każdego roku i dodawała do nich tę przyprawę
Na rynkach i straganach pojawiły sie już one - soczyste i chrupiące gruszki, na które czekaliśmy cały rok. Choć smakują wybornie na surowo, warto zamknąć je również w słoiczkach. Nic nie będzie nas cieszyć zimą tak bardzo, jak aromatyczne przetwor...
-
Prosty przepis na ocet z gruszek. Świetnie wzbogaci smak sałatki, a dodatkowo obniży cukier we krwi
Ocet gruszkowy to jeden z najlepszych domowych octów. Przydatny jest zwłaszcza w kuchni, doskonale urozmaica smak potraw, w tym sałatek i marynat. Walory smakowe to jednak niejedyna jego zaleta. Ocet z gruszek to swoiste panaceum na wiele bolączek...
-
Ocet jabłkowy - przepis na wyrazisty dodatek do sałatek i marynat. Przyda się też przy sprzątaniu
W każdej kuchni obowiązkowo powinien znajdować się ocet jabłkowy, najlepiej domowej receptury. Produkt ten jest uniwersalny, wykorzystuje się go zarówno w kulinariach, jak i przy sprzątaniu, pielęgnacji skóry i włosów, a nawet leczeniu. Poniższa...
-
Zardzewiałe garnki spędzają ci sen z powiek? Wystarczy, że wykorzystasz produkt, który masz w swojej kuchni
Wiecznie czyste garnki i nieskazitelnie wyglądająca kuchnia to marzenie niejednego człowieka. Choć wymaga wiele pracy, to z pomocą domowych sposobów można do tego ideału zbliżyć się nieco bardziej. Zardzewiałym garnkom dasz drugie życie, jeśli...
-
Piekarnik mojej babci zawsze lśni jak nowy. Zdradziła, jak pozbyć się tłustych zacieków. Wystarczy ten produkt
Twój piekarnik przypomina magazyn tłuszczu i brudu, a na myśl o jego czyszczeniu robi ci się słabo? Zmieni się to gdy poznasz ten prosty trik. Domowe sposoby na czyszczenie sprzętu kuchennego są niezastąpione, a na dodatek w pełni ekologiczne, tan...
-
Sos winegret - przepis, który jest bardzo często podrabiany. Potrzebne są cztery składniki i sól
Jest najlepszym sosem do sałatek, ale nie każdy wie, jak powinien smakować. Jak zrobić sos winegret? Cóż, jeśli dodajesz miód, majonez i inne cuda, twój sos na pewno jest pyszny, ale z oryginałem nie ma wiele wspólnego.
-
Wyśmienite ogórki w occie zrobisz właśnie w ten sposób. Zdradzamy sekret idealnej przekąski
Ogórki w occie to pomysł na fantastyczną przekąskę o intensywnym smaku. Będą doskonale komponowały się z różnymi potrawami. Smakują równie dobrze jako mała przekąska. Jakie składniki są niezbędne do ich przyrządzenia?
-
Sprawdź przepis na domowy ocet jabłkowy i wykonaj go samodzielnie. Twoje włosy będą ci wdzięczne
Ocet jabłkowy cieszy się coraz większym zainteresowaniem. Jego bogaty smak przełamuje słodkie nuty, dzięki czemu chętnie stosowany jest jako dodatek w codziennej kuchni. Okazuje się jednak, że ma dużo więcej do zaoferowania. Wbrew pozorom nie jest...
-
Patelnię przykrywa warstwa brudu i tłuszczu? Tania mikstura przywróci jej dawny blask w mgnieniu oka
Obrośnięta tłuszczem, brudem i przypaleniami patelnia to zmora każdego kucharza i kucharki. Aby uniknąć tego nieprzyjemnego momentu, warto zastosować patent na ekspresowe czyszczenie, które nie uszkodzi teflonowej powłoki, a da lśniący efekt....
-
Jak pozbyć się chwastów z kostki brukowej? Wydasz trzy złote i pozbędziesz się ich do września
Wiosna w pełni, a jak wiosna to wiadomo - wszystko się zieleni. I niestety to, czego nie chcemy, także się zieleni. Mowa o kostce brukowej, na której bezczelnie wyrastają chwasty, a miłośników ogrodowego wypoczynku doprowadzają tym do szału. Jak s...
-
Ocet jabłkowy na oponkę na brzuchu? Dietetyk: Generalnie tak, ale uważaj na zęby
Zanim zacznie się sezon bikini, wiele osób szuka "cudownych" środków na odchudzanie. Jednym z nich jest picie octu jabłkowego, które - jak się okazuje - jest znane od dziesięcioleci. Zapytaliśmy dietetyka, czy to faktycznie jest sposób na szybszą...
-
Marynowanie - proces, który podkręci smak każdej potrawy. Co warto wiedzieć o marynacie?
Marynowanie jest jednym z tych procesów w kuchni, które są przydatne dla utrwalenia licznych produktów spożywczych. Dodanie octu i przypraw sprawia, że mięso, grzyby czy warzywa nadają się do spożycia w długim okresie.
-
Dodajesz ocet do ciasta na pączki? Lepiej tego nie rób. Istnieje dodatek, który sprawdzi się o wiele lepiej
Tłusty czwartek już za nami, ale nigdy nie jest za późno, by upiec pyszne, domowe pączki. Jednak, zamiast dodawać do ciasta ocet czy spirytus warto wybrać inny składnik, który podbije znakomity smak karnawałowych słodkości. Słodkie wypieki będą bę...